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Regulation to amend the Regulation 
respecting the scale of fees and duties 
related to the development of wildlife
An Act respecting the conservation and 
development of wildlife
(chapter C-61.1, s. 163, 1st par., subpar. 4)

1. The Regulation respecting the scale of fees and 
duties related to the development of wildlife (chap-
ter C-61.1, r. 32) is amended in section 2 of Schedule I by 
adding the following:

“
(e) White-tailed deer, antler restriction

i. resident $8.70

ii. non-resident $8.70
”.

2. This Regulation comes into force on the fi fteenth 
day following the date of its publication in the Gazette 
offi cielle du Québec.
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M.O., 2017-05
Order number D-9.2-2017-05 of the Minister 
of Finance dated 4 May 2017

An Act respecting the distribution 
of fi nancial products and services
(chapter D-9.2)

CONCERNING Regulation to amend the Regulation 
respecting the compulsory professional development 
of financial planners

WHEREAS, under paragraph 5.1 of section 200 of the 
Act respecting the distribution of fi nancial products and 
services (R.S.Q., c. D-9.2), the Autorité des marchés 
fi nanciers shall determine, by regulation, the rules rela-
ting to compulsory professional development of fi nancial 
planners, after consultation with the Institut québécois de 
planifi cation fi nancière;

WHEREAS, under the fi rst and the second paragraphs 
of section 194 of the Act, the Authority shall publish its 
draft regulations in the information bulletin and every 
draft regulation must be published with a notice stating 
the time that must elapse before the draft regulation may 
be made or be submitted for approval, and stating the fact 
that any interested person may, during that time, submit 
comments to the person designated in the notice;

WHEREAS, under the fi rst and the third paragraphs of 
section 217 of the Act, a regulation made by the Authority 
must be submitted to the Minister for approval with or 
without amendment, a draft of a regulation referred to 
in the fi rst paragraph may not be submitted for approval 
and the regulation may not be made before 30 days have 
elapsed since the publication of the draft and the regula-
tion comes into force on the date of its publication in the 
Gazette offi cielle du Québec or on any later date specifi ed 
in the regulation;

WHEREAS the Regulation respecting the compulsory 
professional development of fi nancial planners has been 
approved by ministerial order no. D-9.2-2011-07 of the 
minister for Finance dated October 31, 2011;

WHEREAS there is cause to replace this regulation;

WHEREAS the draft Regulation to amend the Regulation 
respecting the compulsory professional development 
of fi nancial planners was published in the Bulletin de 
l’Autorité des marchés fi nanciers, volume 14, no. 1 of 
January 12, 2017;

WHEREAS this draft regulation was made by the 
Autorité des marchés fi nanciers made by decision no. 2017-
PDG-0061 dated April 19, 2017;

WHEREAS there is cause to approve this regulation with 
amendment;

CONSEQUENTLY, the Minister of Finance approves 
without amendment the Regulation to amend the 
Regulation respecting the compulsory professional 
development of fi nancial planners appended hereto.

May 4, 2017

CARLOS LEITÃO,
The Minister of Finance

rhean01
Texte surligné 
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Regulation to  amend the Regulation 
respecting the compulsory professional 
development of fi nancial planners
An Act respecting  the distribution 
of fi nancial products and services
(chapter D-9.2 , s. 200, par. 5.1)

1. Section 2 of t he Regulation respecting the com-
pulsory professional development of fi nancial planners 
(chapter D-9.2, r. 14.1) is amended:

(1) by inserting t he following defi nition in alphabetical 
order:

“ “recognized  supplier” means an organization that has 
obtained recognition from the Authority as a supplier of 
professional development activities in accordance with 
Division II.1.”

(2) by re placing t  he term “PDU” with the following:

“ “PDU” means a professional development unit con-
sisting of one hour of training activity that satisfi es one 
of the following requirements:

(1) it is re cogniz  ed by the Authority pursuant to 
Division III;

(2) it is develope d and provided by:

(a) the Insti tut québécois de planifi cation fi nancière or 
in partnership therewith;

(b) a recognized  supplier.”.

2. Section 3 of the   Regulation is amended by inserting 
“or developed and provided by a recognized supplier” 
after “recognized by the Authority” in subparagraphs 2 
and 3 of the fi rst paragraph.

3. The Regulation is  amended by inserting the follow-
ing after Division II:

“DIVISION II.1
RE COGNITION AS A  SUPPLIER OF 
PROFESSIONAL DEVELOPMENT ACTIVITIES

15.1. Any entity that w ishes to be recognized by the 
Authority as a supplier of professional development acti-
vities must satisfy the following requirements:

(1) it must be a publ ic body, a self-regulatory organiza-
tion to which the provisions of Title III of An Act respec-
ting the Autorité des marchés fi nanciers (chapter A-33.2) 

apply, a professional order or an association dedicated to 
advancing and disseminating knowledge and improving 
members’ competencies in an area of fi nancial planning.;

(2) it must, during the  5 years preceding the application 
for recognition, have provided training activities recog-
nized by the Authority and complied with any decision of 
the Authority pertaining to the recognition of the training 
activities referred to in Division III;

(3) it undertakes as fol lows:

(a) the training act ivit ies, the pedagogical framework 
of these activities and the pedagogical material used 
enable the skills and competencies referred to in sec-
tion 16 to be developed;

(b) the training or  prof essional experience of the 
trainers are related to the training activities offered.

(4) it has submitted an  application for recognition as 
a supplier in accordance with section 15.2.

15.2. An applicati on for r ecognition must be submitted 
to the Authority at least 30 days before the fi rst training 
activity is held.

The application must  include the following:

(1) the name and contact  information of the applicant 
and a contact person;

(2) a description of the  applicant’s areas of activity;

(3) the number of traini ng activities the applicant is 
proposing to offer during the recognition validity period 
and the respective duration of these activities;

(4) the undertakings of  the applicant set out in para-
graph 3 of section 15.1.

15.3. The Authorit y may gr ant or refuse the recogni-
tion within 30 days of the date of receipt of the application. 
If the Authority ref uses the recognition, it will provide the 
applicant with the reasons therefor in writing.

15.4. The recognit ion of t he supplier is valid for a 
24-month period as of the date of the recognition deci-
sion or as of any other date stipulated in the decision. 
An applicant that wishes to renew this recognition must 
submit a new application to the Authority.
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15.5. A recognized supplie r must satisfy the following 
requirements:

(1) it must ensure that  the content of the training acti-
vities and the related pedagogical material allow for the 
development of the skills and competencies referred to 
in section 16;

(2) it must respond to r equests for information from 
the Authority within the time limit set by the Authority, 
in particular requests intended to assess compliance with 
the training objectives referred to in this Regulation;

(3) it must send the Aut hority, no later than 30 days 
after the end of the reference period, a report describing 
all of the training activities offered during this period and 
a statement indicating that it has satisfi ed the requirements 
in paragraphs 1 and 3 of section 15.1;

(4) it must keep, until  the end of the 24 months follow-
ing the submission of the report referred to in paragraph 3:

(a) all of the docum ents  relating to each training acti-
vity, including pedagogical material and any promotional 
material;

(b) the certifi cates  of  participation issued to partici-
pants who attended the training activities.

15.6. A recognized  supplie r must inform the Authority 
of any change regarding any of the items referred to in 
this division.

15.7. The Author ity may re voke the recognition if it 
becomes aware that, following a change, the supplier does 
not satisfy or no longer satisfi es the requirements referred 
to in paragraphs 1 and 3 of section 15.1 and section 15.5.

If the Authority r ev okes the recognition, it must give 
written notice thereof to the supplier concerned within 
10 days preceding the revocation.”.

4. Section 18 of the Re gulation is amended by deleting 
the last paragraph.

5. Section 20 of the Re gulation is replaced by the 
following:

“20. The recognit ion of a n activity is valid for a 
24-month period as of the date of the recognition deci-
sion or as of any other date stipulated in the decision. 
An applicant that wishes to renew this recognition must 
submit a new application to the Authority.”

6. Section 23 of   the Re gulation is repealed.

7. This Regulation come s into force on the day of its 
publication in the Gazette offi cielle du Québec.
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