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(1) sections 43, 45, 45.2, the second paragraph of
section 46.2, sections 48 to 52.1, 53 to 57, 58.1 to 60.7,
62.2, 85.1 to 85.3, paragraph 8 of section 86.0.1, sec-
tions 88 to 89.1 and 91 of the Professional Code,
Divisions VI and VII, except the first paragraph of
section 117, Division VIII of Chapter 1V of the Code,
except the first paragraph of section 121, and Chapters V1.1,
V1.3, VIII and VI11.1 of the Code;

(2) the following regulations:

i. Réglement sur I’assurance de la responsabilité
professionnelle des membres de I’Ordre des psychologues
du Québec (c. C-26, r. 210);

ii. Code of ethics of psychologists (c. C-26, r. 212);

iii. Reglement sur le comité d’inspection
professionnelle de I’Ordre des psychologues du Québec
(c. C-26, 1. 213);

iv. Regulation respecting the terms and conditions
for the issue of permits by the Ordre professionnel des
psychologues du Québec (c. C-26, r. 215);

v. Regulation respecting the records of a psycholo-
gist who ceases to practise (c. C-26, r. 216);

vi. Regulation respecting the conciliation and arbitra-
tion procedure for the accounts of psychologists (c. C-26,
r. 220);

vii. Regulation respecting the keeping of records and
consulting-rooms by psychologists (c. C-26, r. 221).

84. Conditions for using the title of psychotherapist

12. Aholder of a psychotherapist’s permit who does
not meet the conditions for the issue of a permit by one
of the professional orders whose members may practise
psychotherapy must use the title of psychotherapist and
ensure that such title is preceded by the title of the
university degree held.

13. ThisRegulation comes into force on 21 June 2012.

2088

Gouvernement du Québec

0.C. 528-2012, 23 May 2012

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Architects
— Practice of the profession of architect
within a partnership or a joint-stock company

Regulation respecting the practice of the profession of
architect within a partnership or a joint-stock company

WHEREAS, under paragraph p of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the board of direc-
tors of a professional order may authorize the members
of the order to carry on their professional activities
within a limited liability partnership or a joint-stock
company constituted for that purpose and, as appropri-
ate, determine the applicable terms and conditions and
restrictions;

WHEREAS, under paragraphs g and h of section 93 of
the Professional Code, the board of directors of a pro-
fessional order must impose on its members who carry
on their professional activities within a partnership or a
joint-stock company the obligation to furnish and main-
tain coverage, on behalf of the partnership or company,
against liabilities of the partnership or company arising
from fault in the practice of their profession and fix the
conditions and procedure applicable to a declaration made
to the order;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
architectes du Québec made the Regulation respecting
the practice of the profession of architect within a part-
nership or a joint-stock company;

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional Code,
a draft of the Regulation was sent to every member of
the Order at least 30 days before being made by the
board of directors;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to section 95.2, every regulation made
by the board of directors of a professional order under
the Code must be transmitted to the Office des profes-
sions du Québec for examination and be submitted, with
the recommendation of the Office, to the Government
which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, pursuant to the first paragraph of section 95.2
of the Professional Code, a regulation made by the board
of directors of a professional order under paragraph g or h
of section 93 must be transmitted for examination to the
Office, which may approve it with or without amendment;
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WHEREAS the first regulation made by the board of
directors of a professional order under paragraph p of
section 94 of the Professional Code must be submitted
to the Government for approval;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of the
Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft Regulation
respecting the practice of the profession of architect
within a partnership or a joint-stock company was pub-
lished in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
12 May 2010 with a notice that it could be submitted to
the Government for approval on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS the Office approved the Regulation, except
sections 1 to 3 of Division I, paragraph 2 of section 5
and section 6 of Division I, and Divisions I, IV and V;

WHEREAS the Office has examined the Regulation
and submitted it to the Government with its recommen-
dation;

WHEREAS it is expedient to approve sections 1 to 3 of
Division I, paragraph 2 of section 5 and section 6 of
Division I, and Divisions I, IV and V of the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT sections 1 to 3 of Division |, paragraph 2 of
section 5 and section 6 of Division I, and Divisions 11,
IV and V of the Regulation respecting the practice of the
profession of architect within a partnership or a joint-
stock company, attached to this Order in Council, be
approved with amendments.

GILLES PAQUIN,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the practice of the
profession of architect within a partner-
ship or a joint-stock company

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, pars. g and h, and s. 94, par. p)

DIVISION I
TERMS AND CONDITIONS FOR THE PRACTICE

1. Architects may carry on their professional activi-
ties within a joint-stock company or a limited liability
partnership within the meaning of Chapter V1.3 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26) if

(1) more than 50% of the voting rights attached to
the company shares or partnership units are held

(a) by architects;

(b) by legal persons, trusts or any other enterprise if
the voting rights attached to the shares or units are held
exclusively by architects; or

(c) inany combination by persons, trusts or any other
enterprise referred to in subparagraphs a and b;

(2) no manufacturer or wholesaler of materials and
no person holding a majority of the shares of such a
manufacturer or wholesaler holds shares or units of the
partnership or joint-stock company;

(3) the majority of the directors of the board of direc-
tors of the joint-stock company or the directors of the
limited liability partnership are architects. To constitute
a quorum at a meeting of the directors of a partnership or
joint-stock company, a majority of the directors present
to act on its behalf must be architects;

(4) the chair of the board of directors of the joint-
stock company or the person exercising similar func-
tions in a limited liability partnership is an architect and,
as the case may be, a shareholder with voting rights or a
partner; and

(5) only an architect is granted, by agreement or
proxy, the voting right attached to a share or unit held by
an architect or a legal person, a trust or any other enter-
prise referred to in subparagraph b of paragraph 1.

Architects must ensure that the conditions listed in
the first paragraph appear in the articles of the joint-
stock company or in the contract of the limited liability
partnership and that the documents stipulate that the
partnership or joint-stock company is constituted for the
purposes of professional activities.

2. Ifanarchitect is struck off the roll for a period in
excess of 3 months or has had his or her permit revoked,
the architect may not, during the period of the striking
off or revocation, directly or indirectly hold any voting
share or unit in a joint-stock company or partnership.

During that period, the architect may not hold the
position of director, officer or representative of the part-
nership or joint-stock company.

3. An architect who wishes to carry on professional
activities within a partnership or joint-stock company
must provide the secretary of the Order with the following:

(1) a written document from the Fonds d’assurance-
responsabilité professionnelle of the Ordre des architectes
du Québec certifying that the partnership or joint-stock
company has complied with the security requirements as
provided in Division IlI;
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(2) if the architect carries on professional activities
within a joint-stock company, a written document from
a competent authority certifying the existence of the
joint-stock company;

(3) where applicable, a certified true copy of the
declaration from the competent authority stating that the
general partnership has been continued as a limited liability
partnership;

(4) awritten document certifying that the partnership
or joint-stock company is duly registered in Québec;

(5) awritten document certifying that the partnership
or joint-stock company has an establishment in Québec;
and

(6) anirrevocable written authorization from the part-
nership or joint-stock company within which the archi-
tect carries on professional activities allowing a person,
committee, disciplinary body or tribunal referred to in
section 192 of the Professional Code to require disclo-
sure of and obtain any document listed in section 12
from a person, or to obtain a copy of such a document.

4. In addition, the architect must send to the Order a
sworn declaration duly completed on the form provided
by the Order containing

(1) the partnership or joint-stock company name and
any other names used in Québec by the partnership or
joint-stock company within which the architect carries on
professional activities and the Québec business number
assigned by the competent authority;

(2) the legal form of the partnership or joint-stock
company;

(3) if the architect carries on professional activities
within a joint-stock company, the address of the head
office of the joint-stock company and the addresses of
its establishments in Québec, and the names and home
addresses of the directors and officers of the joint-stock
company;

(4) if the architect carries on professional activities
within a limited liability partnership, the addresses of
the establishments in Québec indicating the principal
establishment, the names and home addresses of the
partners and, where applicable, the names and home
addresses of the directors appointed to manage the affairs
of the partnership;

(5) the architect’s name, home address and profes-
sional address, and status within the partnership or joint-
stock company; and

(6) a certificate to the effect that the shares or units
held and the rules of administration of the partnership or
joint-stock company comply with the conditions set out
in this Regulation.

The architect must include with the declaration the
fees payable prescribed by the board of directors of the
Order.

3. Architects must

(1) update the declaration referred to in section 4 and
provide the declaration to the Order, accompanied by
the fees payable prescribed by the board of directors of
the Order, before 31 March of each year;

(2) promptly notify the Order of any change in the
surety provided for in Division Il or in the information
given in the declaration prescribed in section 4 that
would affect compliance with the conditions set out in
this Regulation.

6. Anarchitect immediately ceases to be authorized
to carry on professional activities within a partnership
or joint-stock company if the architect no longer com-
plies with the conditions set out in this Regulation or the
conditions in Chapter V1.3 of the Professional Code.

DIVISION 11
REPRESENTATIVE

7. If two or more architects carry on professional
activities within a partnership or joint-stock company,
a representative must be designated who is to act on
behalf of all the architects in the partnership or joint-
stock company to satisfy the terms and conditions of
sections 3 to 5.

The representative must ensure the accuracy of the
information given in the declaration except the informa-
tion referred to in paragraph 5 of section 4.

The representative is also designated by the architects
carrying on their professional activities within a partner-
ship or joint-stock company to reply to requests made,
under this Regulation, by the syndic, an inspector, an
investigator or any other representative of the Order and
to submit, as applicable, the documents that the archi-
tects are required to submit.

8. The representative must be an architect and be a
partner or a director and shareholder with voting rights
of the partnership or joint-stock company.
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DIVISION I11
PROFESSIONAL LIABILITY COVERAGE

9. Tobe authorized to carry on professional activities
in accordance with this Regulation, an architect carrying
on professional activities within a partnership or joint-
stock company must furnish and maintain security on
behalf of the partnership or joint-stock company by
contributing to the Fonds d’assurance-responsabilité
professionnelle of the Ordre des architectes du Québec,
against liabilities of the partnership or company arising
from fault on the part of the architect in carrying on
professional activities within the partnership or joint-
stock company.

10. The security must contain the following mini-
mum conditions:

(1) an undertaking by the Fonds d’assurance-
responsabilité professionnelle of the Ordre des architectes
du Québec to pay in lieu of the partnership or joint-stock
company, up to the amount of the security, any sum that
the partnership or joint-stock company may be legally
bound to pay to a third person on a claim filed during the
coverage period and arising from fault on the part of the
architect in the carrying on of professional activities
within the partnership or joint-stock company;

(2) an undertaking by the Fonds d’assurance-
responsabilité professionnelle of the Ordre des architectes
du Québec to take up the cause of the partnership or
joint-stock company and defend it in any action against
it and to pay, in addition to the amounts covered by the
security, all legal costs of actions against the partnership
or joint-stock company, including the costs of the inquiry
and defence and interest on the amount of the security; and

(3) an amount of security of at least $1,125,000 per
claim and at least $2,500,000 for all claims filed against
the partnership or joint-stock company during a cover-
age period not exceeding 12 months, regardless of the
number of members in the partnership or joint-stock
company; for any damage caused by the presence of
fungi, fungi derivatives or any other form of mold, an
amount of security of at least $100,000 per claim and at
least $2,500,000 for all claims filed against the partner-
ship or joint-stock company during a coverage period
not exceeding 12 months, regardless of the number of
members in the partnership or joint-stock company.

DIVISION IV
ADDITIONAL INFORMATION

11. Where a general partnership is continued as a
limited liability partnership or where a joint-stock com-
pany or a limited liability partnership is established, the
architect must ensure, within 15 days of the occurrence,
that the partnership or company so notifies its clients.

The notice must specify in general terms the effects of
the continuation or establishment, in particular with respect
to the architect’s professional liability.

12. The documents that may be required pursuant to
paragraph 6 of section 3 are the following:

(1) if the architect practises the profession within a
joint-stock company,

(a) an up-to-date register of the articles and by-laws
of the joint-stock company;

(b) an up-to-date register of the shares of the joint-stock
company;

(c) an up-to-date register of the directors of the joint-
stock company;

(d) any shareholders’ agreement and voting agreement
and amendments;

(e) the declaration of registration of the joint-stock
company and any update; and

(f) alist of the company’s principal officers and their
home addresses;

(2) if the architect practises the profession within a
limited liability partnership,

(a) the declaration of registration of the partnership
and any update;

(b) the partnership agreement and amendments;
(c) an up-to-date register of the partners;

(d) where applicable, an up-to-date register of the
directors; and

(e) acomplete and up-to-date list of the partnership’s
principal officers and their home addresses.

DIVISION V
FINAL

13. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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