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Regulation to amend the Regulation
respecting the selection of foreign
nationals

An Act respecting immigration to Québec
(R.S.Q., c. I-0.2, s. 3.3, 1st par., subpar. £.2)

1. The Regulation respecting the selection of foreign
nationals (c. I-0.2, r. 4) is amended by replacing “$406”
in subparagraph c of the first paragraph of section 56 by
“$750”.

2. This Regulation comes into force on 30 June 2012.
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Gouvernement du Québec

0.C. 734-2012, 27 June 2012

Transport Act
(R.S.Q., c. T-12)

Training of drivers of buses and minibuses used for
the transportation of schoolchildren

Regulation to amend the Regulation respecting the
training of drivers of buses and minibuses used for
the transportation of schoolchildren

WHEREAS, under paragraph g.1 of section 5 of the
Transport Act (R.S.Q., c. T-12), the Government may,
by regulation, establish the conditions for the issue and
renewal of a certificate of competence to drive a bus or
minibus used for the transportation of schoolchildren or
to drive a vehicle used for the transportation of school-
children, prescribe the information to be contained in
the certificate of competence and authorize a person to
issue or renew it, to determine the content of the training
course needed to obtain or renew it, to dispense that
course and to determine the fees payable for it;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Regulation respecting the training
of drivers of buses and minibuses used for the transpor-
tation of schoolchildren was published in Part 2 of the
Gazette officielle du Québec of 28 March 2012 with a
notice that it could be made by the Government on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with
amendment;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Transport:

THAT the Regulation to amend the Regulation respect-
ing the training of drivers of buses and minibuses used
for the transportation of schoolchildren, attached to this
Order in Council, be made.

GILLES PAQUIN,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the training of drivers of
buses and minibuses used for the
transportation of schoolchildren

Transport Act
(R.S.Q., c. T-12, 5. 5, par. g.1)

1. The Regulation respecting the training of drivers
of buses and minibuses used for the transportation of
schoolchildren (R.R.Q., c¢. T-12, r. 8) is amended by
replacing the title by the following:

“Regulation respecting the training of drivers of buses
and minibuses used for the transportation of schoolchil-
dren and of vehicles used for the transportation of school-
children”.

2. Section 1 is amended by replacing “a certificate of
competence to drive a bus or minibus used for the trans-
portation of schoolchildren, to dispense the training
course needed to obtain it” by “the certificates of com-
petence provided for in this Regulation, to determine the
content of the training courses referred to in sections 2,
4 and 5.1, to dispense those courses”.

3. Section 2 is amended

(1) by inserting “to drive a bus or minibus used for
the transportation of schoolchildren” after “competence”;

(2) by adding the following at the end:

“Despite the first paragraph, where that person already
held a certificate of competence to drive a bus or mini-
bus used for the transportation of schoolchildren and
where that certificate has been expired for 3 years or
less, the person must have successfully completed the
training course referred to in section 4 and have paid the
fees for it.”.

4, Section 3 is replaced by the following:
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“3. The certificate of competence referred to in
section 2 is valid for a period of 3 years from the date of
its issue.”.

3. Section 4 is amended by replacing “a certificate of
competence renewed, the” by “a certificate of compe-
tence to drive a bus or minibus used for the transporta-
tion of schoolchildren renewed, its”.

6. Sections 5 and 6 are replaced by the following:

“5. Every renewed certificate is valid for a 3-year
period from the date of its issue.

5.1. To obtain a certificate of competence to drive a
vehicle used for the transportation of schoolchildren,
a person must have successfully completed a 6-hour
training course and have paid the fees for it.

6. Every certificate of competence must contain the
following information:

(1) the class of vehicles for which the certificate is
issued;

(2) the name of its holder;
(3) a number;

(4) the date of its issue and, where applicable, the
date on which it expires;

(5) the signature of its holder and of the director of the
highway transportation training centre of the Commis-
sion scolaire de la Riviére-du-Nord or of the Commission
scolaire des Premiéres-Seigneuries, as the case may be.”.

TRANSITIONAL AND FINAL

'd. Despite section 4 of the Regulation respecting the
training of drivers of buses and minibuses used for the
transportation of schoolchildren and of vehicles used for
the transportation of schoolchildren (R.R.Q., c. T-12, 1. 8),
the Commission scolaire de la Riviére-du-Nord and the
Commission scolaire des Premiéres-Seigneuries renew
the certificate of competence to drive a bus or minibus
used for the transportation of schoolchildren of every
holder who successfully completes the training course
referred to in section 5.1 of the Regulation in the 3 years
that follow 14 July 2012 and pays the fees for it.

Every certificate renewed in accordance with the first
paragraph is valid for a 3-year period from the date of its
issue.

8. Despite section 6 of the Regulation respecting the
training of drivers of buses and minibuses used for the
transportation of schoolchildren and of vehicles used for
the transportation of schoolchildren, every certificate of
competence to drive a bus or minibus for the transporta-
tion of schoolchildren that was issued or renewed before
14 July 2012 may not be invalidated on the ground that
it does not have a date of issue.

9. Every certificate of competence to drive a vehicle
used for the transportation of schoolchildren may not be
invalidated on the ground that it was issued before 14
July 2012.

10. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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