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Part 2

Draft Regulation

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Social workers
— Professional activities that may be engaged in by
persons other than social workers

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting certain professional activities
that may be engaged in by persons other than social
workers, made by the board of directors of the Ordre des
travailleurs sociaux et des thérapeutes conjugaux et
familiaux du Québec and appearing below, may be sub-
mitted to the Government which may approve it with or
without amendment on the expiry of 45 days following
this publication.

Among the professional activities reserved for social
workers and on the terms and conditions set out in the
Regulation, the draft Regulation enables persons other
than social workers to engage in the activities required
to complete a program of studies leading to a diploma
giving access to the permit issued by the Order or a
diploma in social work issued by a university outside
Québec or for the purpose of completing a training
period or training to obtain an equivalence of diploma or
training.

The draft Regulation has no impact on enterprises,
including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Richard Silver, Legal Counsel, Ordre des travailleurs
sociaux et des thérapeutes conjugaux et familiaux du
Québec, 255, boulevard Crémazie Est, bureau 520,
5¢ étage, Montréal (Québec) H2M 1M2; telephone:
514 731-3925 or 1 888 731-9420; fax: 514 731-6785;
email: info.general@optsq.org

Any person wishing to comment on the draft Regulation
is requested to submit written comments within the
45-day period to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10° étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. The comments will be forwarded
by the Office to the Minister of Justice and may also be
sent to the professional order that made the Regulation
and to interested persons, departments and bodies.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting certain
professional activities that may be
engaged in by persons other than social
workers

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. Among the professional activities that may be
engaged in by social workers, the activities required for
the completion of a program of studies in social work
may be engaged in by a student registered in a program,
on the condition that the student engages in the activities
under the supervision of a training supervisor and that

(1) the program of studies in which the student is
registered leads to a diploma giving access to the social
worker’s permit issued by the Ordre professionnel des
travailleurs sociaux et des thérapeutes conjugaux et
familiaux du Québec;

(2) the program of studies in which the student is
registered leads to a diploma in social work issued by a
Canadian university situated outside Québec; or

(3) the program of studies in which the student is
registered leads to a diploma in social work issued by an
educational institution situated outside Canada that has
entered into an agreement on the terms and conditions of
admission of a foreign student with an educational insti-
tution that has a program leading to a diploma giving
access to the social worker’s permit issued by the Order.

2. A person who must complete a training period or
training for the purposes of the recognition of an equiva-
lence in accordance with the Reéglement sur les normes
d’équivalence pour la délivrance d’un permis de
travailleur social de I’Ordre professionnel des travailleurs
sociaux et des thérapeutes conjugaux et familiaux du
Québec (c. C-26, r. 293) may, among the professional
activities that may be engaged in by social workers,
engage in the activities required for the completion of
the training period or training that would enable the
person to be granted an equivalence, on the condition
that the person engages in the activities under the super-
vision of a training supervisor.

3. The training supervisor referred to in sections 1
and 2 must meet the following conditions:

(1) be a member of the Order and hold the social
worker’s permit;

(2) not have been the subject of any penalty imposed by
the disciplinary council of the Order or by the Professions
Tribunal; and
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(3) not have been the subject of a decision by the
board of directors of the Order imposing a refresher
training period or course, a restriction or suspension of
the right to engage in professional activities or the striking
off the roll of the Order, in the 5 years preceding the date
on which the training supervisor must act as a training
supervisor.

4. On request, the educational institution referred to
in paragraphs 2 and 3 of section 1 sends to the Order
the contact information of the training supervisor and the
student supervised by the training supervisor and the terms
and conditions of supervision that apply to the training
supervisor.

On request, the training supervisor referred to in sec-
tion 2 sends to the Order the contact information of
the person supervised by the training supervisor and the
terms and conditions of supervision that apply to the training
supervisor.

3. This Regulation comes into force on the day of
coming into force of paragraph 1.1.1 of section 37.1 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), introduced
by paragraph 1 of section 5 of chapter 28 of the Statutes
0f 2009.
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Draft Regulation

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Social workers
— Professional activities that may be engaged in by
social work technicians

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting certain professional activities
that may be engaged in by social work technicians,
made by the board of directors of the Ordre des
travailleurs sociaux et des thérapeutes conjugaux et
familiaux du Québec and appearing below, may be sub-
mitted to the Government which may approve it with or
without amendment on the expiry of 45 days following
this publication.

Among the professional activities reserved for social
workers and on the terms and conditions set out in the
Regulation, the draft Regulation enables social work
technicians to engage in the activity to assess a person
further to a decision of the director of youth protection
to receive reports regarding children, analyze them briefly
and decide whether they must be evaluated further,
pursuant to the Youth Protection Act (R.S.Q., c. P-34.1).

The draft Regulation has no impact on enterprises,
including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Richard Silver, Legal Counsel, Ordre des travailleurs
sociaux et des thérapeutes conjugaux et familiaux du
Québec, 255, boulevard Crémazie Est, bureau 520,
5¢ étage, Montréal (Québec) H2M 1M2; telephone:
514 731-3925 or 1 888 731-9420; fax: 514 731-6785;
email: info.general@optsq.org

Any person wishing to comment on the draft Regulation
is requested to submit written comments within the
45-day period to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10° étage, Québec
(Québec) GI1R 5Z3. The comments will be forwarded
by the Office to the Minister of Justice and may also be
sent to the professional order that made the Regulation
and to interested persons, departments and bodies.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des

professions du Québec

Regulation respecting certain
professional activities that may be
engaged in by social work technicians

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. This Regulation determines, among the professional
activities that may be engaged in by social workers,
those that may be engaged in by social work technicians.

2. Inthis Regulation, “social work technician” means
any person who holds a diploma of college studies
awarded by the Minister of Education, Recreation and
Sports following studies completed in social work tech-
niques or in social assistance in a general and vocational
educational institution, or an equivalent diploma.

3. Social work technicians may assess, within the
scope of the activities referred to in subparagraph i of
paragraph d of section 37 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26) introduced by paragraph 1 of section 4
of chapter 28 of the Statutes of 2009, a person further to
a decision of the director of youth protection to receive
reports regarding children, analyze them briefly and
decide whether they must be evaluated further pursuant
to the Youth Protection Act (R.S.Q., c. P-34.1).

4. This Regulation comes into force on the day of
coming into force of subparagraph b of paragraph 1.1.1
of section 37.1 of the Professional Code, introduced
by paragraph 1 of section 5 of chapter 28 of the Statutes
0f 2009.
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