
1414 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, May 9, 2012, Vol. 144, No. 19 Part 2

4. This Regulation comes into force on the day of
coming into force of paragraph 1.3.1 of section 37.1 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), introduced
by paragraph 1 of section 5 of chapter 28 of the Statutes
of 2009.

2043

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Marriage and family therapists
— Professional activities that may be engaged in by
persons other than marriage and family therapists

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting certain professional activities
that may be engaged in by persons other than marriage
and family therapists, made by the board of directors of
the Ordre des travailleurs sociaux et des thérapeutes
conjugaux et familiaux du Québec and appearing below,
may be submitted to the Government which may approve
it with or without amendment on the expiry of 45 days
following this publication.

Among the professional activities reserved for marriage
and family therapists and on the terms and conditions set
out in the Regulation, the draft Regulation enables persons
other than marriage and family therapists to engage in
the activities required to complete the training and super-
vision program in marriage and family therapy recog-
nized by the Order or leading to a diploma in marriage
and family therapy issued by a university outside Québec,
or for the purpose of completing a training period or
training to obtain an equivalence of diploma or training.

The draft Regulation has no impact on enterprises,
including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Richard Silver, Legal Counsel, Ordre des travailleurs
sociaux et des thérapeutes conjugaux et familiaux du
Québec, 255, boulevard Crémazie Est, bureau 520,
5e étage, Montréal (Québec) H2M 1M2; telephone:
514 731-3925 or 1 888 731-9420; fax: 514 731-6785;
email: info.general@optsq.org

Any person wishing to comment on the draft Regulation
is requested to submit written comments within the
45-day period to the Chair of the Office des professions

du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. The comments will be forwarded
by the Office to the Minister of Justice and may also be
sent to the professional order that made the Regulation
and to interested persons, departments and bodies.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting certain
professional activities that may be
engaged in by persons other than
marriage and family therapists
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. Among the professional activities that may be
engaged in by marriage and family therapists, the activi-
ties required for the completion of a program of studies
in marriage and family therapy may be engaged in by a
student registered in a program, on the condition that the
student engages in the activities under the supervision of
a training supervisor and that

(1) the student is registered in a training and supervi-
sion program in marriage and family therapy referred to
in the first paragraph of section 26 of the Order in
Council respecting the integration of marriage and family
therapists into the Ordre professionnel des travailleurs
sociaux du Québec (c. C-26, r. 292); or

(2) the program of studies in which the student is
registered leads to a university-level diploma in marriage
and family therapy issued by a canadian educational
institution situated outside Québec.

2. A person who must complete a training period or
training for the purposes of the recognition of an equiva-
lence pursuant to section 29 of the Order in Council
respecting the integration of marriage and family thera-
pists into the Ordre professionnel des travailleurs sociaux
du Québec may, among the professional activities that
may be engaged in by marriage and family therapists,
engage in the activities required for the completion of
the training period or training that would enable the
person to be granted an equivalence, on the condition
that the person engages in the activities under the super-
vision of a training supervisor.
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3. The training supervisor referred to in sections 1
and 2 must meet the following conditions:

(1) be a member of the Order and hold the marriage
and family therapist’s permit;

(2) not have been the subject of any penalty imposed by
the disciplinary council of the Order or by the Professions
Tribunal; and

(3) not have been the subject of a decision by the
board of directors of the Order imposing a refresher
training period or course, a restriction or suspension of
the right to engage in professional activities or the striking
off the roll of the Order, in the 5 years preceding the date
on which the training supervisor must act as a training
supervisor.

4. On request, the educational institution referred to
in paragraph 2 of section 1 sends to the Order the con-
tact information of the training supervisor and the stu-
dent supervised by the training supervisor and the terms
and conditions of supervision that apply to the training
supervisor.

On request, the training supervisor referred to in sec-
tion 2 sends to the Order the contact information of
the person supervised by the training supervisor and
the terms and conditions of supervision that apply to the
training supervisor.

5. This Regulation comes into force on the day of
coming into force of paragraph 1.1.2 of section 37.1 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), introduced
by paragraph 1 of section 5 of chapter 28 of the Statutes
of 2009.

2037

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Psychoeducators
— Professional activities that may be engaged in by
persons other than psychoeducators

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting certain professional activities
that may be engaged in by persons other than psycho-
educators, made by the board of directors of the Ordre
des psychoéducateurs et psychoéducatrices du Québec and
appearing below, may be submitted to the Government
which may approve it with or without amendment on the
expiry of 45 days following this publication.

Among the professional activities reserved for psycho-
educators and on the terms and conditions set out in the
Regulation, the draft Regulation enables persons other
than psychoeducators to engage in the activities required
to complete a program of studies leading to a diploma
giving access to the permit issued by the Order or for the
purpose of completing a training period or training to
obtain an equivalence of diploma or training.

The draft Regulation has no impact on enterprises,
including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Renée Verville, Director General and Secretary,
Ordre des psychoéducateurs et psychoéducatrices du
Québec, 1600, boulevard Henri-Bourassa Ouest,
bureau 510, Montréal (Québec) H3M 3E2; telephone:
514 333-6601 or 1 877 913-6601; fax: 514 333-7502;
email: rverville@ordrepsed.qc.ca

Any person wishing to comment on the draft Regulation
is requested to submit written comments within the
45-day period to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. The comments will be forwarded
by the Office to the Minister of Justice and may also be
sent to the professional order that made the Regulation
and to interested persons, departments and bodies.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting certain
professional activities that may be
engaged in by persons other than
psychoeducators
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. Among the professional activities that may be
engaged in by psychoeducators, the activities required
for the completion of a program of studies in psychoedu-
cation may be engaged in by a student registered in a
program of studies leading to a diploma giving access to
the permit issued by the Ordre des psychoéducateurs et
psychoéducatrices du Québec, on the condition that the
student engages in the activities under the supervision of
a training supervisor within the scope of learning activi-
ties of the master’s level program.

2. A person who must complete a training period or
training for the purposes of the recognition of an equiva-
lence in accordance with the Règlement sur les normes
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