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Draft Regulations

Draft Regulation
Transport Act
(R.S.Q., c. T-12)

Training of drivers of buses and minibuses used for
the transportation of schoolchildren
— Amendment

Notice is hereby given, in accordance with sections
10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1),
that the Regulation to amend the Regulation respecting
the training of drivers of buses and minibuses used for
the transportation of schoolchildren, appearing below,
may be made by the Government on the expiry of 45 days
following this publication.

The draft Regulation authorizes the Commission
scolaire de la Rivière-du-Nord and the Commission sco-
laire des Premières-Seigneuries to dispense the training
courses, fix the fees payable for them and issue certifi-
cates of competence to drive a vehicle used for the
transportation of schoolchildren. It also authorizes those
school boards to determine the content of the training
courses to obtain the certificates, it prescribes the informa-
tion that must appear on those certificates and updates
the title of the Regulation.

The draft Regulation also provides that, to obtain a
certificate of competence to drive a vehicle used for the
transportation of schoolchildren, a person must have
successfully completed a 6-hour training course and
have paid the fees for it. The certificates obtained before
the coming into force of the draft Regulation in accor-
dance with the conditions established by the draft Regu-
lation will be valid.

The draft Regulation specifies that every certificate
of competence to drive a bus or minibus used for the
transportation of schoolchildren is valid for a period
varying between 3 years and 3 and a half years, as the
case may be. It provides, under certain conditions, that a
person who already held that certificate could complete
a 6-hour training course to again obtain such a certificate
of competence. In addition, every certificate of compe-
tence to drive a bus or minibus used for the transporta-
tion of schoolchildren issued prior to the amendments
made by the draft Regulation cannot be invalidated on
the ground that it does not have a date of issue. Lastly,
every person who completes the training course to drive

a vehicle used for the transportation of schoolchildren
and pays the fees for it will have his or her certificate of
competence to drive a bus or minibus used for the trans-
portation of schoolchildren renewed.

Further information on the draft Regulation may be
obtained by contacting Marie-Michèle Dion, Service du
conseil et du soutien aux partenaires, Direction du
transport terrestre des personnes, 700, boulevard René-
Lévesque Est, 25e étage, Québec (Québec) G1R 5H1;
telephone: 418 644-9140, extension 2225; fax:
418 646-4904; email: marie-michele.dion@mtq.gouv.qc.ca

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion may submit written comments within the 45-day
period to the Minister of Transport, 700, boulevard René-
Lévesque Est, 29e étage, Québec (Québec) G1R 5H1.

PIERRE MOREAU,
Minister of Transport

Regulation to amend the Regulation
respecting the training of drivers of
buses and minibuses used for the
transportation of schoolchildren
Transport Act
(R.S.Q., c. T-12, s. 5, par. g.1)

1. The Regulation respecting the training of drivers
of buses and minibuses used for the transportation of
schoolchildren (R.R.Q., c. T-12, r. 8) is amended by
replacing the title by the following:

“Regulation respecting the training of drivers of buses
and minibuses used for the transportation of schoolchil-
dren and of vehicles used for the transportation of school-
children”.

2. Section 1 is amended by replacing “a certificate of
competence to drive a bus or minibus used for the trans-
portation of schoolchildren, to dispense the training
course needed to obtain it” by “the certificates of com-
petence provided for in this Regulation, to determine the
content of the training courses referred to in sections 2,
4 and 5.1, to dispense those courses”.
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3. Section 2 is amended

(1) by inserting “to drive a bus or minibus used for
the transportation of schoolchildren” after “competence”;

(2) by adding the following at the end:

“Despite the first paragraph, where that person already
held a certificate of competence to drive a bus or mini-
bus used for the transportation of schoolchildren and
where that certificate has been expired for 3 years or
less, the person must have successfully completed the
training course referred to in section 4 and have paid the
fees for it.”.

4. Section 3 is replaced by the following:

“3. The certificate of competence referred to in sec-
tion 2 is valid for a period of 3 years from the date of its
issue.”.

5. Section 4 is amended by replacing “a certificate of
competence renewed, the” by “a certificate of compe-
tence to drive a bus or minibus used for the transporta-
tion of schoolchildren renewed, its”.

6. Sections 5 and 6 are replaced by the following:

“5. Every renewed certificate is valid from the date
of its issue and expires 3 years after the date of expiry of
the certificate to be renewed or 3 and a half years after
the date of its issue, whichever occurs first.

5.1. To obtain a certificate of competence to drive a
vehicle used for the transportation of schoolchildren,
a person must have successfully completed a 6-hour
training course and have paid the fees for it.

6. Every certificate of competence must contain the
following information:

(1) the class of vehicles for which the certificate is
issued;

(2) the name of its holder;

(3) a number;

(4) the date of its issue and, where applicable, the
date on which it expires;

(5) the signature of its holder and of the director of the
highway transportation training centre of the Commis-
sion scolaire de la Rivière-du-Nord or of the Commission
scolaire des Premières-Seigneuries, as the case may be.”.

TRANSITIONAL AND FINAL

7. Despite section 4 of the Regulation respecting the
training of drivers of buses and minibuses used for the
transportation of schoolchildren and of vehicles used for
the transportation of schoolchildren (R.R.Q., c. T-12, r. 8),
the Commission scolaire de la Rivière-du-Nord and the
Commission scolaire des Premières-Seigneuries renew
the certificate of competence to drive a bus or minibus
used for the transportation of schoolchildren of every
holder who successfully completes the training course
referred to in section 5.1 of the Regulation in the 3 years
that follow (insert the date of coming into force of this
Regulation) and pays the fees for it.

Every certificate renewed in accordance with the first
paragraph is valid from the date of its issue and expires
3 years after the date of expiry of the certificate to be
renewed or 3 and a half years after the date of its issue,
whichever occurs first.

8. Despite section 6 of the Regulation respecting the
training of drivers of buses and minibuses used for the
transportation of schoolchildren and of vehicles used for
the transportation of schoolchildren, every certificate of
competence to drive a bus or minibus for the transporta-
tion of schoolchildren that was issued or renewed before
(insert the date of coming into force of this Regulation)
may not be invalidated on the ground that it does not
have a date of issue.

9. Every certificate of competence to drive a vehicle
used for the transportation of schoolchildren may not
be invalidated on the ground that it was issued before
(insert the date of coming into force of this Regulation).

10. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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