
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, February 1, 2012, Vol. 144, No. 5 387

Regulations and other Acts

Gouvernement du Québec

O.C. 26-2012, 19 January 2012

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Professional activities that may be engaged in
within the framework of pre-hospital emergency
services and care

Regulation respecting the professional activities that
may be engaged in within the framework of pre-
hospital emergency services and care

WHEREAS, under paragraph h of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the board of directors
of a professional order may, by regulation, determine,
among the professional activities that may be engaged in
by members of the order, those that may be engaged in
by the persons or categories of persons indicated in the
regulation, in particular persons serving a period of
professional training determined pursuant to paragraph i
of that section, and the terms and conditions on which
such persons may engage in such activities;

WHEREAS the board of directors of the Collège des
médecins du Québec made the Regulation respecting the
professional activities that may be engaged in within the
framework of pre-hospital emergency services and care;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.0.1 and 95.2 of the
Code, every regulation made by the board of directors of a
professional order under the Code or an Act constituting
such an order must be transmitted to the Office des
professions du Québec for examination and be submitted,
with the recommendation of the Office, to the Government
which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting the professional activities that
may be engaged in within the framework of pre-hospital
emergency services and care was published in Part 2 of
the Gazette officielle du Québec of 8 June 2011 with a
notice that it could be submitted to the Government for
approval on the expiry of 45 days following that publi-
cation;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in within the framework
of pre-hospital emergency services and care, attached to
this Order in Council, be approved.

GILLES PAQUIN,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in within
the framework of pre-hospital
emergency services and care

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

DIVISION I
GENERAL

1. The purpose of this Regulation is to determine,
among the professional activities that physicians may
engage in, the professional activities that, pursuant to
the terms and conditions set out in the Regulation, may
be engaged in by a first responder, an ambulance techni-
cian, an ambulance technician trained in advanced care and
by other persons within the framework of pre-hospital
emergency services and care, with a person who has a
health problem that requires an emergency intervention.

2. In the absence of a first responder or ambulance
technician, any person who has received training in
cardiopulmonary resuscitation that complies with the
standards of the American Heart Association Guidelines
for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency
Cardiovascular Care or recognized by the Fondation des
maladies du coeur du Québec and including the use of a
defibrillator, may use an automated external defibrillator
when performing cardiopulmonary resuscitation.
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3. In the absence of a first responder or an ambulance
technician, any person having received training in the
administration of adrenalin approved by the regional or
national medical director of pre-hospital emergency ser-
vices may administer adrenalin with an auto-injector
device to a person in the case of a severe anaphylactic
allergic reaction.

4. In the absence of a first responder or an ambulance
technician, any person having received training in the
administration of glucagon, given by a physician or nurse,
may administer glucagon to a person in a hypoglycemic
state who is unconscious, convulsing, unable to swallow
or confused.

5. Any person having received training in the adminis-
tration of oxygen may administer that substance to a
person while awaiting the arrival of pre-hospital emer-
gency services.

6. The professional activities determined by this Regu-
lation are engaged in under the clinical intervention
protocols determined and approved, after consultation with
the Collège des médecins du Québec, by the Minister of
Health and Social Services, in accordance with the third
paragraph of section 3 of the Act respecting pre-hospital
emergency services (R.S.Q., c. S-6.2).

DIVISION II
FIRST RESPONDER

7. A first responder may

(1) use the automated external defibrillator for cardio-
pulmonary resuscitation;

(2) administer adrenalin with an auto-injector device
in the case of a severe anaphylactic allergic reaction;

(3) assist ventilation with a bag valve mask;

(4) insert a nasopharyngeal airway;

(5) administer glucagon in a case of severe hypogly-
cemia to a person who is unconscious, convulsing, unable
to swallow or confused.

In this Regulation, “first responder” means any person
whose name is on the list of first responders drawn up by
an agency referred to in section 339 of the Act respecting
health services and social services (R.S.Q., c. S-4.2) or
by the Corporation d’urgences-santé referred to in
section 87 of the Act respecting pre-hospital emergency
services.

DIVISION III
AMBULANCE TECHNICIAN

8. To engage in the professional activities determined
in section 9, an ambulance technician must be registered
in the national workforce registry of ambulance techni-
cians established pursuant to subparagraph 10 of the
second paragraph of section 3 of the Act respecting
pre-hospital emergency services and have obtained an
ambulance technician qualification certificate allowing
the ambulance technician to engage in those activities.

9. In addition to the activities referred to in section 7,
an ambulance technician may

(1) assess the presence of signs or symptoms allowing
the application of the protocols referred to in section 6;

(2) insert a double lumen esophageal-tracheal tube or
a supraglottic device in a person experiencing cardiopul-
monary arrest or with an impaired state of consciousness;

(3) administer the necessary substances or medi-
cations via sublingual, oral, intranasal, subcutaneous,
intramuscular, transdermal or inhalation route;

(4) introduce an intravenous solution not containing
medication using a short peripheral catheter at the request
and in the presence of an ambulance technician trained
in advanced care;

(5) use the semi-automatic defibrillator monitor for
cardiopulmonary resuscitation;

(6) provide clinical monitoring of the condition of a
person;

(7) mechanically assist ventilation, including through
an endotracheal tube already in place;

(8) suction secretions from a person with a tracheotomy.

DIVISION IV
AMBULANCE TECHNICIAN TRAINED
IN ADVANCED CARE

10. In order to engage in the professional activities
determined in sections 12 and 13, an ambulance techni-
cian trained in advanced care must

(1) have experience relating to the practice of those
activities totalling 24 months full time;
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(2) hold a university diploma in advanced emergency
pre-hospital care issued by a Québec university under an
undergraduate study program that includes a minimum
of 60 credits or have received an equivalence by the
national medical director, pursuant to subparagraph 8 of
the first paragraph of section 6 of the Act respecting
pre-hospital emergency services;

(3) be registered in the national workforce registry of
ambulance technicians and have obtained an ambulance
technician qualification certificate authorizing the ambu-
lance technician to practise advanced pre-hospital care.

11. An ambulance technician trained in advanced
care who, on or before 1 April 2002, has passed the
advanced care training recognized by the Corporation
d’urgences-santé and approved by the Collège des
médecins du Québec and who

(1) is registered in the national workforce registry of
ambulance technicians with an active status authorizing
the ambulance technician to engage in advanced pre-
hospital care;

(2) has successfully completed, as part of a training
program in pre-hospital care recognized by the national
medical director of pre-hospital emergency services,
pursuant to subparagraph 8 of the first paragraph of
section 6 of the Act respecting pre-hospital emergency
services, supplementary training of 175 hours involving

(a) cardiology;

(b) neurology;

(c) pharmacology;

(d) pneumology;

(e) physiology;

(f) pre-hospital protocols;

may also engage in the professional activities deter-
mined in sections 12 and 13.

12. An ambulance technician in advanced care may,
in addition to the activities determined in Divisions II
and III,

(1) assess the condition of a person;

(2) administer intravenously or endotracheally the
required substances and medications;

(3) perform a direct laryngoscopy of a person whose
respiratory tract is obstructed by a foreign body and
proceed to withdraw it;

(4) perform a manual defibrillation.

An ambulance technician may also, as part of a research
project designed to evaluate advanced pre-hospital emer-
gency care, proceed with the endotracheal intubation of
an adult person experiencing cardiopulmonary arrest or
with an impaired state of consciousness.

13. An ambulance technician in advanced care may,
in addition to the activities determined in Divisions II
and III, further to an individual prescription,

(1) introduce an intravenous solution via intraosseous
route and administer the required substances or medica-
tions;

(2) use the following invasive techniques:

(a) perform a thoracentesis using a needle technique
in a patient in a preterminal state, receiving ventilation
support;

(b) apply external cardiac stimulation;

(c) perform cardioversion;

(d) perform a percutaneous cricothyroidotomy.

In the absence of an individual prescription and where
communication with a physician is impossible, an ambu-
lance technician in advanced care may, for an unstable
patient, use those invasive techniques.

DIVISION V
STUDENT

14. A student registered in a training program leading
to a diploma of college studies in pre-hospital emergency
care or an attestation of college studies in ambulance
techniques recognized by the Ministère de l’Éducation,
du Loisir et du Sport may, in the presence of a physician,
another qualified professional, a medical resident or an
ambulance technician recognized as an instructor by an
institution of college studies, engage in the professional
activities determined in sections 7 and 9 insofar as they
are required for the completion of the program.

15. A student registered in a training program leading
to a diploma referred to in paragraph 2 of section 10 may,
in the presence of a physician, another qualified profes-
sional, a medical resident or an ambulance technician
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in advanced care recognized as an instructor by the
university training program, engage in the professional
activities determined in sections 12 and 13 insofar as
they are required for the completion of the program.

16. The ambulance technician in advanced care
referred to in section 11 may, in the presence of a physi-
cian, another qualified professional, a medical resident
or an ambulance technician in advanced care recognized
as an instructor by the university training program, engage
in the professional activities determined in sections 12
and 13 insofar as they are required for the completion of
the additional training of 175 hours referred to in para-
graph 2 of section 11.

17. This Regulation replaces the Regulation respecting
the professional activities that may be engaged in within
the framework of pre-hospital emergency services and
care (c. M-9, r. 2).

18. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

1891

Gouvernement du Québec

O.C. 27-2012, 19 January 2012

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Specialist’s certificates of professional orders
— Diplomas issued by designated educational
institutions which give access to permits or
specialist’s certificates
— Amendment

Regulation to amend the Regulation respecting the
diplomas issued by designated educational institutions
which give access to permits or specialist’s certificates
of professional orders

WHEREAS, under the first paragraph of section 184 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), after obtaining
the advice of the Office des professions du Québec in
accordance with subparagraph 7 of the third paragraph
of section 12 of the Code, and of the order concerned, the
Government may, by regulation, determine the diplomas
issued by the educational institutions it indicates which
give access to a permit or specialist’s certificate;

WHEREAS, under subparagraph 7 of the third paragraph
of section 12 of the Professional Code, the Office must,
before advising the Government, consult the educational

institutions and the order concerned, the Conference of
Rectors and Principals of Quebec Universities in the
case of a university-level diploma, the Fédération des
cégeps in the case of a college-level diploma, and the
Minister of Education, Recreation and Sports;

WHEREAS the Office carried out the required consul-
tation;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11
of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of
the Regulation to amend the Regulation respecting the
diplomas issued by designated educational institutions
which give access to permits or specialist’s certificates
of professional orders was published in Part 2 of the
Gazette officielle du Québec of 21 September 2011 with
a notice that it could be made by the Government on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS the Government obtained the advice of
the Office and that of the Ordre des ingénieurs forestiers
du Québec;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with-
out amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation to amend the Regulation respect-
ing the diplomas issued by designated educational
institutions which give access to permits or specialist’s
certificates of professional orders, attached to this Order
in Council, be made.

GILLES PAQUIN,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the diplomas issued by
designated educational institutions which
give access to permits or specialist’s
certificates of professional orders

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s, 184, 1st par.)

1. The Regulation respecting the diplomas issued by
designated educational institutions which give access to
permits or specialist’s certificates of professional orders
is amended by replacing section 1.08 by the following:

“1.08. The following diplomas awarded by the edu-
cational institution designated below give access to the
permit issued by the Ordre des ingénieurs forestiers
du Québec:
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