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IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Finance and the Minister for Finance:

THAT the Regulation to amend the Regulation
respecting the tariff of fees and the annual contribution
payable under the Act respecting international financial
centres, attached to this Order in Council, be made.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the tariff of fees and the
annual contribution payable under
the Act respecting international
financial centres

An Act respecting international financial centres
(R.S.Q., c. C-8.3, ss. 35, 36 and 111)

1. The Regulation respecting the tariff of fees and the
annual contribution payable under the Act respecting
international financial centres (R.R.Q., c. C-8.3, r. 1) is
amended in the first paragraph of section 1

(1) by replacing “Act or for the amendment of such
qualification certificate or certificate are established as
follows” in the introductory part by “Act, for the amend-
ment of such qualification certificate or certificate and
for the issue of a certified true copy of the documents
are established as follows”;

(2) by adding the following after subparagraph 6:

“(7) the fees for the issue of a certified true copy of a
certificate or an annual certificate issued under the Act
are $25.”.

2. Section 2 is amended

(1) by replacing subparagraph 1 of the first paragraph
by the following:

“(1) for the first year,

(a) the contribution is $10,000;

(b) despite subparagraph a, if the corporation or part-
nership carries on a business which is the continuation
of a business or part of a business in respect of which a
corporation or partnership was holding a valid certifi-
cate qualifying the business as an international financial
centre during the preceding calendar year, the contribution
is $3,000;”;

(2) by adding the following after the second para-
graph:

“For the purposes of subparagraph b of subparagraph 1
of the first paragraph, the continuation of a business or
part of a business that another corporation or partnership
was carrying on before the beginning of the carrying on,
by the corporation or the partnership, of the particular
business must result from

(1) the acquisition or rental, by the corporation
or partnership, of property from another corporation
or partnership which, during the calendar year that
precedes the acquisition or rental, was carrying on a
business in which the corporation or partnership was
using the property; or

(2) the carrying on, by the corporation or partnership,
of a new business that may reasonably be considered in
fact as the extension of a business or part of a business
carried on by another corporation or partnership.”.

3. This Regulation comes into force on date of its
publication in the Gazette officielle du Québec. Despite
the foregoing, section 2 has effect from 29 March 2001.
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An Act respecting occupational health and safety
(R.S.Q., c. S-2.1)

Safety Code for the construction industry
— Amendment

Regulation to amend the Safety Code for the cons-
truction industry

WHEREAS, under subparagraphs 7, 14, 19 and 42 of
the first paragraph of section 223 of the Act respecting
occupational health and safety (R.S.Q., c. S-2.1), the
Commission de la santé et de la sécurité du travail may
make regulations on the matters set forth therein;

WHEREAS, under the third paragraph of that section, a
regulation may refer to an approval, certification or
homologation of the Bureau de normalisation du Québec
or of another standardizing body;

WHEREAS the Commission made the Safety Code for
the construction industry (R.R.Q., 1981, c. S-2.1, r. 6);
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WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Safety Code for the construc-
tion industry was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 19 August 2009 with a notice
that, on the expiry of 45 days following that publication,
it could be made by the Commission and, in accordance
with section 224 of the Act respecting occupational
health and safety, be submitted to the Government for
approval;

WHEREAS the 45-day period has expired;

WHEREAS the Commission made the Regulation to
amend the Safety Code for the construction industry,
with amendments, at its meeting of 20 May 2010;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Labour:

That the Regulation to amend the Safety Code for the
construction industry, attached to this Order in Council,
be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Safety Code
for the construction industry*

An Act respecting occupational health and safety
(R.S.Q., c. S-2.1, s. 223, 1st par., subpars. 7, 14, 19,
42 and 3rd par.)

1. The Safety Code for the construction industry is
amended by revoking sections 2.12.3 to 2.12.5.

2. The following subdivision is inserted after sec-
tion 3.23.16.1:

“§3.24. Steel structure erection or dismantling work

3.24.1. Scope: This subdivision applies to work for
the erection or dismantling of steel structure including
any sheet-metal apron, but excluding work to erect or
dismantle an electrical transformer station, a telecommu-
nications tower or a power line tower used for electric
power transportation or distribution.

3.24.2. Signalmen and telecommunications system:
A telecommunications system used by a signalman who
guides a maneuver under paragraph 2 of section 3.10.5.
must be bidirectional, hands-free and transmit on a radio
frequency dedicated exclusively to the work in progress.

The work in progress must be interrupted in case of
telecommunications system failure.

3.24.3. Means of access: The means of access pro-
vided for in subdivisions 3.5. and 3.6 must be installed
so that horizontal movements of workers on trusses,
beams and joists do not exceed 30 metres.

3.24.4. Rescue following a fall: Within 12 months
after 5 May 2011, the employer must, before the begin-
ning of the work,

(1) develop and test a rescue procedure that allows
the rescue, within  15 minutes, of a worker who, follow-
ing a fall, is suspended in a safety harness;

(2) provide the equipment necessary for the imple-
mentation of the rescue procedure;

(3) ensure that, if rescue is effected on ropes, the
equipment used

(a) complies with one of the following standards:

i. Standard on Fire Service Life Safety Rope and
System Components, NFPA 1983, as it applies when the
ropes are manufactured;

ii. Safety Requirements for Assisted-Rescue and
Self-Rescue Systems, Subsystems and Components,
ANSI/ASSE Z359.4, as it applies when the ropes are
manufactured; or

iii. the standards in section 2.10.12; and

(b) is used exclusively for that purpose, except the
safety harness; and

(4) ensure that a rescuer, who was trained to rescue a
worker suspended in a safety harness, is present at all
times on the work premises. The nature of the rescuer’s
work must not compromise a quick and efficient interven-
tion. A rescuer may also act as first-aider if so provided in
the rescue procedure.

In addition, a rescue drill for a worker suspended in
a safety harness after a fall must be carried out every
6 months* The Safety Code for the construction industry (R.R.Q., 1981,

c. S-2.1, r. 6), was last amended by the regulation approved by
Order in Council 425-2010 dated 12 May 2010 (2010, G.O. 2, 2069).
For previous amendments, refer to the Tableau des modifications
et Index sommaire, Québec Official Publisher, 2010, updated to
1 October 2010.
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3.24.5. Presence of a first-aider: Despite section 7 of
the First-aid Minimum Standards Regulation, approved
by Order in Council 1922-84 dated 22 August 1984,
during the work, the principal contractor must ensure
that one first-aider within the meaning of that Regula-
tion is present at all times on the work premises.

3.24.6. Protruding parts: Where studs or other pro-
truding parts constitute a danger for workers on the steel
structure, a temporary sidewalk must be installed to
ensure the safe movement of workers.

3.24.7. Plans and procedures: The plans and proce-
dures provided for in this subdivision must be kept on
the work premises and be accessible.

— Erection of a steel structure

3.24.8. Preparation of the work area: Before the
beginning of the steel structure erection work, the prin-
cipal contractor must verify

(1) that the concrete foundations are backfilled and
the work area, including the unloading area, is levelled,
drained and of a sufficient dimension to store materials;
and

(2) that the resistance of the soil under the work area
allows to support hoisting apparatus, trucks and loads
during the work.

3.24.9. Erection plans: Work must be carried out
according to the steel structure manufacturer’s plan. The
plan must include

(1) the location of the various components of the
structure and their erection marks;

(2) the main dimensions and their respective levels;

(3) the type of bolts used and their diameter;

(4) the welds to be done on site;

(5) the temporary structural components; and

(6) the number of rows of bridging and their posi-
tion, if applicable.

3.24.10. Erection procedure: In addition to being
carried out in accordance with the erection plan pro-
vided for in section 3.24.9, the work must be carried out
according to a procedure established by the employer.
The procedure must contain

(1) the installation method and the erection stages of
the structure;

(2) the measures to be taken to ensure that the struc-
ture components are stable; and

(3) the measures to protect workers from falling.

In addition to the requirements provided for in the
first paragraph, the erection procedure must include
the hoisting procedure provided for in section 3.24.15.

3.24.11. Anchor rods: Column anchor rods must be
installed according to an anchoring plan provided by the
steel structure manufacturer. The plan must

(1) contain the following information:

(a) the dimensions of the anchor rods and their
position;

(b) the details necessary for securing the anchor rods;

(2) provide an erection procedure where the columns
are anchored with fewer than 4 anchor rods or where the
position of the anchor rods does not ensure stability of
the columns in all their axes.

In addition, column anchor rods must resist the appli-
cation of a vertical construction load of at least 1.33
kilonewtons located 45 centimetres from the column
face in each of its axes and at its maximum height.

3.24.12. Prior certification: Before the beginning
of the work, the principal contractor must obtain from
an engineer a certification according to which the anchor
rods were installed in accordance with the anchoring
plan provided for in section 3.24.11 and the concrete
foundations reached the strength required to support the
erection of the steel structure.

3.24.13. Anchor rod modification or repair: During
the work, the principal contractor must obtain from an
engineer a new certification following any modification
to or repair of column anchor rods that is subsequent to
their installation.

3.24.14. Stacks of shims: Each column that stands
on concrete foundations must rest on at least 2 stacks of
shims of at least 9 square inches and located near the
anchor rods, unless another levelling device offering
equivalent safety is provided for in the erection plan.
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3.24.15. Hoisting procedure: A hoisting procedure
must be developed when a load is handled

(1) by more than one hoisting apparatus;

(2) by a hoisting apparatus other than a crane;

(3) on a pallet by a hoisting apparatus other than a
fork lift truck.

Where a hoisting apparatus is anchored to an existing
structure, the anchor point and its working load limit
must be specified in the hoisting procedure.

3.24.16. Component weight: Information about the
weight of each component of a steel structure to be
erected must be accessible on the work premises.

In addition, the weight must be indicated on each
component exceeding 500 kilograms.

3.24.17. Hoist hooks: Every hook used to hoist a
load must present one of the following characteristics:

(1) be equipped with a safety latch;

(2) close under the application of the load and be
equipped with a self-locking latch requiring a positive
action to unlock the hoist hook.

Where a load is hoisted using a hook referred to in
subparagraph 1 of the first paragraph, the load must be
hung using a shackle or a wrought alloy steel ring.

Where a load remote unhooking device is used, it
must have the following features:

(1) the minimum and maximum loading capacities
are conspicuously indicated on the device;

(2) where the device is engaged, it locks under the
application of the load; and

(3) it opens only when it no longer withstands the
weight of the load and a command to open it is issued.

3.24.18. Beam-column connection of a multi-span
steel structure: During beam-column connection work,
a beam must not be supported by a spanner. The type of
connection must be designed so as to take that prohibi-
tion into account.

The type of beam-column connection may be designed
in one of the following manners:

(1) the beam is attached to the column while being
supported by a bracket previously attached to the column;

(2) the upper right corner of the plate or angle seat is
notched to clear the first supporting bolt of the beam
placed previously in the manner specified in Schedule 6.

3.24.19. Erection of an open web steel joist: Erec-
tion work of an open web steel joint must be carried out
in accordance with the following standards:

(1) before a hoisting apparatus lands the joist and in
order to ensure the lateral stability of the joist during its
placement, erection bridging must be installed, if appli-
cable, in accordance with the joist manufacturer’s plan.
Bridging must be of the bolted diagonal type and the
number of rows indicated in the plan must at least com-
ply with the following specifications:

Joist length Minimum number of rows

(a) less than 12 metres None

(b) 12 metres to 18 metres 1 row

(c) 18 metres to 30 metres 2 rows

(d) 30 metres or more 4 rows

(2) as soon as a joist is placed, each joist end must be
bolted using at least one bolt; and

(3) no load may be placed on the joist as long as all
the rows of bridging have not been secured and each
end of row has not been anchored, except if the joist
manufacturer specifies on the joist connection plan the
measures to be taken to do so and those measures have
been complied with.

Joists may be hoisted and landed in bundles on the
steel structure if they do not require erection bridging
and are put in place one after the other to prevent them
from falling off their supports.

3.24.20. Space between girts: If the provisions set
out in section 3.10.7 may not be applied to the installa-
tion of girts because of the work environment or the
height of the steel structure, the vertical space between
girts must not exceed 1.6 metres and a means of access
to allow a worker to go from one girt to another must be
provided in the plan or in the hoisting procedure.

— Dismantling of a steel structure
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3.24.21. Obligations of the principal contractor:
Before the beginning of the dismantling work of a steel
structure, the principal contractor must

(1) locate, if applicable, the electric network of
the work area, turn off the power and apply a locking
procedure;

(2) locate any gas, steam or liquid line and apply, if
applicable, a method for purging the line and a locking
procedure.

3.24.22. Dismantling plan: Work must be carried
out according to a plan drawn up by an engineer. The
plan must contain

(1) the dismantling method and sequence, including
the bolt, rivet and weld removal sequence;

(2) measures to ensure the stability of the hoisting
apparatus and structure components. The measures must
particularly take into account the following elements:

(a) the load must not exceed 70% of the hoisting
apparatus capacity, including hoisting accessories, speci-
fied in the applicable load rating chart;

(b) anchor rods must be considered as having no
resistance, unless pull-out tests are performed to estab-
lish their resistance;

(3) the weight and the centre of gravity of the struc-
ture components;

(4) measures to protect workers against falls; and

(5) any other relevant measure to ensure the safe
dismantling of the structure.”.

3. Schedule 6 is amended

(1) by replacing “(s. 2.12.5)” by “(s. 3.24.18)”;

(2) by replacing “left” in the NOTE by “right”;

(3) by replacing “poutre-colonne” in the French text
of the NOTE by “poutre-poteau” .

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the
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O.C. 392-2011, 6 April 2011

An Act respecting occupational health and safety
(R.S.Q., c. S-2.1)

Occupational health and safety
—Amendment

Regulation to amend the Regulation respecting
occupational health and safety

WHEREAS, under subparagraphs 7, 9 and 42 of the
first paragraph of section 223 of the Act respecting
occupational health and safety (R.S.Q., c. S-2.1), the
Commission de la santé et de la sécurité du travail
may make regulations prescribing measures for the
supervision of the quality of the work environment
and standards applicable to every establishment or
construction site in view of ensuring the health, safety
and physical well-being of workers, determining, by
category of establishments or construction sites, the in-
dividual and common protective devices and equipment
that the employer must put at the disposal of the work-
ers, free of charge, and generally prescribing any other
measure to facilitate the application of the Act;

WHEREAS, under the third paragraph of section 223
of the Act, a regulation may refer to an approval, certifi-
cation or homologation of the Bureau de normalisation
du Québec or of another standardizing body;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) and section 224
of the Act respecting occupational health and safety,
a draft of the Regulation to amend the Regulation
respecting occupational health and safety was published
in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of 10 March
2010 with a notice that, on the expiry of 45 days follow-
ing that publication, it could be made by the Commis-
sion and submitted to the Government for approval;

WHEREAS the Commission made the Regulation with
amendments at its sitting of October 2010;

WHEREAS it is expedient for the Government to
approve the Regulation;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Labour:
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