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WHEREAS it is expedient to revoke section 14 of the
Schedule to the Order in council to broaden the disclosure
of the identification number of used automobiles and,
therefore, to facilitate access by consumers to informa-
tion concerning used automobiles;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Order in council respecting
the application of rules of conduct to used automobile
merchants was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 31 August 2011 with a notice that it could
be made by the Government on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation
without amendment;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation to amend the Order in council
respecting the application of rules of conduct to used
automobile merchants, attached to this Order in Council,
be made.

GILLES PAQUIN,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Order in
council respecting the application
of rules of conduct to used
automobile merchants

Consumer Protection Act
(R.S.Q., c. P-40.1, s. 315.1)

1. The Order in council respecting the application of
rules of conduct to used automobile merchants (c. P-40.1,
r. 4) is amended by revoking section 14 of the Schedule
“Provisions to be complied with by all used automobile
merchants”.

2. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

1750

M.O., 2011

Order number D-9.2-2011-07 of the Minister
for Finance dated 31 October 2011

An Act respecting the distribution of financial
products and services
(R.S.Q., c. D-9.2)

CONCERNING Regulation respecting the compulsory
professional development of financial planners

WHEREAS, under paragraph 5.1 of section 200 of the
Act respecting the distribution of financial products and
services (R.S.Q., ¢. D-9.2), the Autorité des marchés
financiers shall determine, by regulation, the rules relating
to compulsory professional development of financial
planners, after consultation with the Institut québécois
de planification financiére;

WHEREAS, under the first and the second paragraphs
of section 194 of the Act, the Authority shall publish its
draft regulations in the information bulletin and every
draft regulation must be published with a notice stating
the time that must elapse before the draft regulation may
be made or be submitted for approval, and stating the
fact that any interested person may, during that time,
submit comments to the person designated in the notice;

WHEREAS, under the first and the third paragraphs of
section 217 of the Act, a regulation made by the Authority
must be submitted to the Minister for approval with or
without amendment, a draft of a regulation referred to in
the first paragraph may not be submitted for approval
and the regulation may not be made before 30 days have
elapsed since the publication of the draft and the regula-
tion comes into force on the date of its publication in the
Gazette officielle du Québec or on any later date specified
in the regulation;

WHEREAS Order in Council no. 930-2011 of Septem-
ber 14, 2011 concerning the Minister for Finance provides
that the Minister for Finance is, under the supervision of
the Minister of Finance, responsible for the application of
the Act respecting the distribution of financial products
and services;

WHEREAS the Regulation respecting the compulsory
professional development of financial planners has been
approved by Order in Council no. 9700-2007 dated
November 7, 2007;

WHEREAS there is cause to replace this regulation;
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WHEREAS the draft Regulation respecting the com-
pulsory professional development of financial planners
was published in the Bulletin de I’ Autorité des marchés
financiers, volume 8, no. 29 of July 22, 2011,

WHEREAS this draft regulation was made by the
Autorité des marchés financiers made by decision
no. 2011-PDG-0165 dated October 11, 2011;

WHEREAS there is cause to approve this regulation
without amendment;

CONSEQUENTLY, the Minister for Finance approves
without amendment the Regulation respecting the com-
pulsory professional development of financial planners
appended hereto.

31 October 2011

ALAIN PAQUET,
Minister for Finance

Regulation respecting the compulsory
professional development of financial
planners

An Act respecting the distribution of financial
products and services
(R.S.Q., c. D-9.2, 5. 200)

DIVISION |
SCOPE AND INTERPRETATION

1. This Regulation applies to every natural person
who holds a certificate issued by the Autorité des mar-
chés financiers (the “Authority”) authorizing the person
to use the title of financial planner.

2. Inthis Regulation,

“PDU” means a professional development unit con-
sisting of one hour of training activity developed and
provided by or in partnership with the Institut québécois
de planification financiére (the “IQPF”) or recognized
by the Authority pursuant to Division I11;

“reference period” means any 24-month period begin-
ning on December 1 of an odd-numbered year;

“trainer” means a natural person who acts as an
instructor or facilitator and who provides a training
activity.

DIVISION 11
TRAINING

81. Period, frequency and content of training

3. Afinancial planner must, in respect of any reference
period, take part in professional development activities
and accumulate 40 PDUs apportioned as follows:

(1) 15PDuUs related to training activities developed and
provided by or in partnership with the IQPF involving
integrated financial planning in the following seven areas:

(a) finance;

(b) taxation;

(c) legal aspects;

(d) retirement planning;
(e) estate planning;

(f) investment;

(9) insurance;

(2) 15 PDUs related to training activities recognized
by the Authority in one or more of the seven areas listed
in subparagraph 1; and

(3) 10 PDUs related to training activities recognized
by the Authority in subjects pertaining to compliance
with standards, ethics and business conduct, including
five PDUs related directly to financial planning.

At the end of every second reference period, the
10 PDUs that the financial planner must accumulate
under subparagraph 3 are to include five PDUs related
to a training activity developed and provided by or in
partnership with the IQPF in subjects pertaining to com-
pliance with standards, ethics and business conduct or
regarding developments in the rules of law governing
financial planners.

§2. Variations in the training requirement
and exemptions

4, A financial planner who is issued a certificate by
the Authority during a reference period that has already
begun must accumulate, according to the apportionment
in section 3, a number of PDUs equal to the proportion
that the number of full months for which the certificate
has been held is to a reference period. In computing such
proportion, the number of PDUs is rounded up to the
nearest unit.
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3. A financial planner who is issued a certificate by
the Authority during the first year following the awarding
of the IQPF diploma is exempt from the requirement
to take part in professional development activities for a
12-month period following the date on which the diploma
was awarded.

6. A financial planner is exempt from professional
development requirements if he is absent or on leave
during a period of at least four consecutive weeks, in
particular owing to sickness or accident, or for family or
parental reasons. For purposes of this section, the causes
and terms of an absence are those set out in Divi-
sions V.0.1 and V.1 of Chapter IV of An Act respecting
labour standards (R.S.Q., c. N-1.1).

A financial planner may obtain an exemption in
accordance with the first paragraph if he submits a written
application to the Authority outlining the reasons for the
exemption together with an explanatory document or
medical certificate in support of the alleged situation.

Before refusing in whole or in part an application for
an exemption, the Authority must give the financial
planner written notice of his right to submit written
observations within the time limit indicated by it.

'¢. The financial planner must notify the Authority in
writing as soon as the situation giving rise to the exemp-
tion ceases to exist. He must then comply with the
requirements prescribed by this Regulation and accumu-
late a number of PDUs equal to the proportion that the
number of full months, whether or not elapsed, during
which he was not exempted from the requirements during
a reference period is to that reference period. In computing
such proportion, the number of PDUs is rounded up to
the nearest unit.

8. A financial planner who has been suspended or
struck off the roll temporarily or whose certificate includes
conditions or restrictions is not exempted from the
requirements prescribed by this Regulation.

However, if the financial planner has been suspended
or struck off the roll temporarily for more than one year,
he is exempted from these requirements for the portion
of such period that exceeds one year.

83. Accumulation and assignment of PDUs
9. Afinancial planner who acts as an activity trainer

is entitled, only once for the activity, to double the
number of PDUs awarded for the activity.

A financial planner who has been suspended or struck
off the roll or whose certificate has been cancelled, has
not been renewed or includes conditions or restrictions
may not provide professional development activities and
be awarded PDUs as an activity trainer for such activities.

10. A financial planner who, in respect of a reference
period, has accumulated more PDUs than the number
required under subparagraphs 2 and 3 of section 3 may
not carry the excess PDUs over to a subsequent reference
period.

However, a financial planner who, in respect of a
reference period, has accumulated more PDUs than the
number required under subparagraph 1 of section 3 may
include the excess PDUs as PDUs referred to under
subparagraph 2 of section 3, but solely in respect of the
same period.

11. Afinancial planner who, at the end of a reference
period, has failed to comply with the professional develop-
ment requirements prescribed by this Regulation, may
not, for the purpose of remedying such failure, assign to
the period in respect of which he is in default PDUs
accumulated during the subsequent reference period
until the Authority has rendered a suspension decision
under the second paragraph of section 218 of An Act
respecting the distribution of financial products and
services (R.S.Q., ¢. D-9.2), and such decision has been
fully executed.

84. Notice from the Authority

12. At least 30 days before the end of a reference
period, the Authority must send a notice to each financial
planner who has not accumulated the required number
of PDUs informing the financial planner of the conse-
quences under the second paragraph of section 218 of
An Act respecting the distribution of financial products
and services (R.S.Q., c. D-9.2) or under sections 57 or 63
of the Regulation respecting the issuance and renewal of
representatives’ certificates (D-9.2, r. 7).

13. Within 30 days after the end of a reference period,
the Authority must send a notice to each financial planner
who has not accumulated the required number of PDUs
informing the financial planner of the consequences of
his failure under the second paragraph of section 218 of
An Act respecting the distribution of financial products
and services (R.S.Q., c. D-9.2) or under sections 57 or 63
of the Regulation respecting the issuance and renewal of
representatives’ certificates (D-9.2, r. 7).
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85. Keeping and sending of documents

14. A financial planner must keep, for a 24-month
period following the end of a reference period, the sup-
porting documents regarding each training activity in
which he took part, in particular attendance vouchers,
certificates of exam or test results or transcripts issued
by the trainer, organization or educational institution
that provided the professional development activities.

15. During a reference period or within 20 days
after receipt of the notice referred to in section 13, a
financial planner must, personally or through the firm
for which the financial planner is acting or the indepen-
dent partnership of which the financial planner is a
partner or employee, send to the Authority a copy of the
supporting documents for the activities in which he took
part. If the financial planner fails to send the Authority a
copy of the required supporting documents, the PDUs
for the recognized activities in question are not to be
considered valid for purposes of the professional develop-
ment requirements prescribed by this Regulation.

However, a financial planner is exempt from the requi-
rement under the first paragraph if the financial planner
or the firm for which the financial planner is acting or the
independent partnership of which the financial planner
is a partner or employee registers his attendance at the
professional development activities by means of secured
access to the IQPF’s website. The financial planner must
send a copy of supporting documents only if the Authority
so requires for data verification purposes, in which case
paper copies must be provided within 30 days of the
Authority’s request.

DIVISION I11
RECOGNITION OF TRAINING ACTIVITIES

16. The Authority recognizes a training activity if it
enables the following skills and competencies to be
developed:

(1) development and betterment of a comprehensive
and integrated vision of personal financial planning;

(2) acquisition, comprehension and application of
theoretical and technical knowledge in the areas related
to personal financial planning; and

(3) acquisition, comprehension and application of
theoretical and technical knowledge in subjects pertaining
to compliance with standards, ethics and business conduct.

However, the Authority does not recognize activities
pertaining to the sale of specific financial products or
services, including securities.

17. Anapplication for recognition must be submitted
to the Authority before or not more than six months after
the activity is held, but not later than the last day of the
reference period during which the activity is held, by the
trainer, organization or educational institution providing
the activity.

No later than the last day of the reference period
in effect, a financial planner may, in accordance with
section 18, submit an application for recognition of a
training activity in which he took part and which has not
already been recognized. The recognition decision ren-
dered further to such an application is valid only for the
financial planner in question.

18. The application for recognition must include:
(1) a description of the training activity in question;
(2) the procedure for the activity and its duration;

(3) the number of PDUs requested for the training
activity;

(4) a document explaining how the activity develops
the skills and competencies referred to in the first para-
graph of section 16;

(5) if the application is submitted before the activity
is held, the name and address of the person responsible
for the activity;

(6) if the application is submitted after the activity is
held, by the financial planner personally, any supporting
documents for the activity;

(7) if the application is submitted after the activity is
held, by the trainer, organization or educational institu-
tion providing the activity, a list of participants.

The application must be accompanied by payment of
the fees determined by the Authority for an application
for recognition.

19. TheAuthority must recognize or refuse to recog-
nize an activity within 30 days of receipt of the application.
If the recognition is refused or the activity is recognized
for fewer PDUs than requested, the Authority must give
written reasons therefor to the applicant.
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20. The recognition is valid in respect of the reference
period in effect when the activity is held. A person who
wishes to renew the recognition must submit a new
application to the Authority.

21. The person responsible for an activity must inform
the Authority of any change in any of the items listed in
section 18.

Further to the notice of change referred to in the first
paragraph, the Authority may terminate recognition of
the activity or increase or decrease the number of PDUs
awarded for the activity. The Authority must then send
its decision to the applicant.

22. The Authority may terminate recognition of an
activity or increase or decrease the number of PDUs
awarded for such activity if it becomes aware that the
activity being provided is different from the activity that
was recognized.

If the Authority terminates recognition of the activity
or increases or decreases the number of PDUs awarded
for such activity, it must give written notice thereof to
the applicant concerned.

DIVISION IV
TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS
23. Section 8 of this Regulation applies to financial

planners who, as at December 1, 2011, are suspended or
struck off the roll temporarily or whose certificate includes
conditions or restrictions.

24. ThisRegulation replaces the Regulation respecting
the compulsory professional development of financial
planners, approved by Order in Council 970-2007 dated
November 14, 2007.

25.
2011.

This Regulation comes into force on December 1,

1711

M.O., 2011

Order of the Minister of Revenue concerning
source deductions tables dated 4 November 2011

An Act respecting parental insurance
(R.S.Q., c. A-29.011)

Taxation Act
(R.S.Q., c. 1-3)

An Act respecting the Québec Pension Plan
(R.S.Q.,c. R-9)

THE MINISTER OF REVENUE,

CONSIDERING the first paragraph of section 60 of the
Act respecting parental insurance (R.S.Q., c. A-29.011)
which provides that an employer is required to deduct
from the wages paid to an employee in a year, in respect
of an employment, the amount prescribed as the
employee’s premium under the parental insurance plan;

CONSIDERING the third paragraph of section 60 of the
Act respecting parental insurance which provides that the
Minister of Revenue shall draw up tables determining
the amounts to be deducted from the wages paid to an
employee in a particular period,;

CONSIDERING the third paragraph of section 60 of the
Act respecting parental insurance which also provides
that the tables determining the amounts to be deducted
from the wages paid to an employee come into force on
the date of their publication in the Gazette officielle du
Québec or on any later date fixed therein;

CONSIDERING the first paragraph of section 1015 of
the Taxation Act (R.S.Q., c. I-3) which provides that
every person who pays, allocates, grants or awards an
amount described in the second paragraph shall deduct
or withhold therefrom the amount described in the third
paragraph;

CONSIDERING the third paragraph of section 1015 of the
Taxation Act which provides that the Minister of Revenue
shall draw up the tables determining the amount to be
deducted or withheld from an amount paid, allocated,
granted or awarded,;

CONSIDERING the eighth paragraph of section 1015 of
the Taxation Act which provides that the tables deter-
mining the amount to be deducted or withheld from an
amount paid, allocated, granted or awarded come into
force on the date of their publication in the Gazette
officielle du Québec or on any later date fixed therein;
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