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Draft Regulations

Draft Regulation Regulation to amend the

Building Act Construction Code

(R.S.Q.,c. B-1.1)

Construction Code
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Construction Code, appear-
ing below, may be approved by the Government with or
without amendment on the expiry of 45 days following
this publication.

The draft Regulation adopts the 21st edition of the
Canadian Electrical Code, First Part, which was amended
to facilitate its application, adapt it to the particular
needs of Québec and follow technological changes.

The draft Regulation also adopts most of the new
normative provisions of the 2009 edition of the Canadian
Electrical Code, adds certain modifications specific to
the needs of Québec established after consultation with the
concerned sector, and renews most of Québec’s amend-
ments made to the previous edition.

The impact as regards the requirement to install tamper
resistant receptacles in new dwellings was measured
and the increase will be in the amount of $600,000 per
year. The impact of the other changes is either insignifi-
cant or will be compensated by savings on maintenance
and repairs.

Further information may be obtained by contacting
Gilbert Montminy, Régie du batiment du Québec, 800,
place D’ Youville, 15° étage, Québec (Québec) G1R 5S53;
telephone: 418 643-1913; fax: 418 646-9280.

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
45-day period to Michel Beaudoin, Chairman and Chief
Executive Officer, Régie du batiment du Québec, 545,
boulevard Crémazie Est, 3¢ étage, Montréal (Québec)
H2M 2V2.

SaM HAMAD,
Minister of Labour

Building Act

(R.S.Q., c. B-1.1, ss. 173, 176, 176.1, 178, 179, 185,
1st par., subpars 3, 6.2, 6.3, 7, 20, 21, 24, 29, 31, 36,
37 and 38 and s. 192)

1. The Construction Code is amended in section 5.01
by replacing “vingtieéme édition, norme CSA-C22.1-06”
in the first paragraph by “vingt et unieme édition, norme
CSA-C22.1-09” and “Twentieth Edition, CSA Standard
C22.1-06” by “Twenty-first edition, CSA Standard
C22.1-09.

2. Section 5.03.01 is amended by replacing “annexe B”
in the French text by “appendice B”.

3. Section 5.04 is amended

(1) by replacing subparagraph 0.1 of paragraph 1 by
the following:

“(0.1) by striking out the following portion of the
second paragraph of the definition “Object”: “Safe instal-
lations may be also achieved by alternatives to this
Code, when such alternatives meet the fundamental safety
principles of IEC 60364-1 (see Appendix K). These alter-
natives are intended to be used only in conjunction with
acceptable means to assess compliance of these alterna-
tives with the fundamental safety principles of IEC 60364
by the authorities enforcing this Code.”;

(2) by replacing “annexe B” in subparagraph 5 of
paragraph 1 of the French text by “appendice B”;

(3) in paragraph 9

(1) by replacing “for purposes of exhibition” in
Subrule 2 of Rule 2-024 by “for purposes of a test,
exhibition,”;

* The Regulation to amend the Construction Code, approved
by Order in Council 953-2000 dated 26 July 2000 (2000, G.O. 2,
4203), was last amended by the regulation approved by Order in
Council 939-2009 dated 19 August 2009 (2009, G.O. 2, 3231).
For previous amendments, refer to the Tableau des modifications
et Index sommaire, Québec Official Publisher, 2009, updated to
1 November 2009.
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(2) by replacing Subrules 1 and 2 of Rule 2-028 by
the following:

“(1) Electrical equipment or a prefabricated building
that has received certification by one of the following
organizations is considered to be approved:

(a) CSA International (CSA);
(b) Curtis-Strauss LLC (cCS);
(c) FM Approvals (cFM);

(d) TAPMO Research and Testing Inc. (cIAPMO,
cUPC or cUSPC);

(e) Labtest Certification Inc. (cLC);

() Underwriter’s Laboratories of Canada (ULC);
(g) Intertek Testing Services NA Ltd (WH, cETL);
(h) MET Laboratories, Inc. (¢cMET);

(i) Nemko Canada Inc. (cNemko);

(j) NSF International (cNSF);

(k) OMNI-Test Laboratories, Inc. (cO-T L);

(1) QPS Evaluation Services, Inc. (cQPS);

(m) Quality Auditing Institute, Ltd (cQAI);

(n) TUV SUD America Inc. (cTUV Product Service);
(o) TUV Rheinland of North America Inc. (¢cTUV);
(p) Underwriters’ Laboratories Inc. (cUL);

(g) any other certification organization accredited by
the Standards Council of Canada that has notified the
Board of its accreditation and whose certification seal or
label attests to compliance with Canadian standards.

(2) Electrical equipment bearing the label of an organi-
zation accredited by the Standards Council of Canada that
has notified the Board of its accreditation attesting that,
without being certified by an organization listed in Sub-
rule (1), the equipment is recognized as complying with
the requirements of Standard SPE-1000-09 Model Code
for the Field Evaluation of Electrical Equipment or com-
plying with the requirements of Standard SPE-3000-10
Model Code for the Field Evaluation of Medical Electri-
cal Equipment and Medical Electrical Systems, published
by the Canadian Standards Association, as amended or
re-edited by that organization, is also considered to be
approved.”;

(4) by replacing “annexe B” in paragraph 10.1 in the
title of Rule 2-322 in the French text by “appendice B”;

(5) in paragraph 13, by striking out “per Building” in
the title of Rule 6-104;

(6) by inserting the following after paragraph 31:

“(31.1) by adding the following paragraph in Rule
12-116:

(5) Cuting or adding strands, or altering in any other
way conductors to connect them to terminal parts, lugs
or other junctions is prohibited.”;

(7) by striking out paragraph 34;
(8) by inserting the following after paragraph 34:
“(34.01) by replacing Rule 12-516 by the following:

12-516 Protection for cable in concealed installations
(see Appendix G)

(1) The outer surfaces of the cable shall be kept a
distance of at least 32 mm from the edges of the mem-
bers intended to be used as support for sheathing or
cladding, or the cable shall be effectively protected from
mechanical injury both during and after installation.

(2) Where a cable passes through a metal element, it
shall be protected by an insert approved for the purpose
and adequately secured in place.

(3) Where the cable is installed behind a baseboard
or other finishing element, its outer surfaces shall be
kept a distance of at least 32 mm from the hidden side of
the element or it shall be effectively protected from
mechanical injury from driven nails or screws.

(34.02) by adding the following after Subrule 2 in
Rule 12-616:

(3) The installation of armoured cable in a concealed
space in a metal element constituting the roof deck of a
building or structure is prohibited.”;

(9) by inserting the following after paragraph 41:

“(41.1) in Rule 20-102, by inserting “showrooms,
sales offices,” after “stockrooms” in Subrule (5);

(10) by striking out paragraph 42;
(11) by inserting the following after paragraph 44:

“(44.1) in Rule 26-712, in item (d), by replacing
subitems iv and v by the following:



Part 2

GAZETTE OFFICIELLE DU QUEBEC, June 23, 2010, Vol. 142, No. 25 1537

(iv) atleast one receptacle (15 A split or 20 A T-slot)
installed at each permanently fixed island counter space;

(v) at least one receptacle (15 A split or 20 A T-slot)
installed at each peninsular counter space, except if the
wall adjacent to the mating edge of the peninsula is
equipped with a receptacle provided for in subitem iii;

(44.2) in Rule 26-712, by replacing item (h) by the
following:

“(h) receptacles do not have to be tamper resistant
where they are not accessible by their location, by the
presence of stationary or fixed appliances, or they are
located at more than 2 m from the floor or the finished
floor.”;

(12) by replacing paragraph 48 by the following:

“(48) in Rule 28-604, in Subrule (4), by replacing
items (a), (b) and (c) by the following:

(a) itis capable of safely making and interrupting the
locked rotor current of the connected load; and

(b) itis capable of being locked in the open position.”;
(13) by inserting the following after paragraph 54:
“(54.1) by replacing Rule 32-206 by the following:

32-206 Disconnecting means and overcurrent protec-
tion (see Appendices B and G)

(1) No device capable of interrupting the circuit shall
be placed between the service box and a fire pump
transfer switch or a fire pump controller, other than a
circuit breaker lockable in the on position or a non
fusible switch lockable in the off position, labelled in a
conspicuous, legible, and permanent manner identifying
it as the fire pump disconnecting means.

(2) The circuit breaker referred to in Subrule (1)
shall be permitted to be used in the separate service box
described in Rule 32-204 and the rating or setting shall

(a) comply with Rule 28-200 where it is installed in
an emergency supply circuit between the emergency
power source and the fire pump transfer switch; or

(b) be not less than the overcurrent protection that is
provided integral with the fire pump controller where it
is installed in a normal supply circuit upstream of the
controller.

(3) The non fusible switch referred to in Subrule (1)
shall

(a) be capable of safely making and interrupting the
locked rotor current of the connected load;

(b) comply with the requirements of the electric
distributor;

(c) bear a mark indicating the need to maintain it at
all times in the on position to ensure functionality of the
fire pump; and

(d) be equipped with a device integral with the fire
alarm system to signal the provisional deactivation of
the fire pump.”;

(14) by inserting the following after paragraph 61:

“(61.1) by striking out Section 58 — Passenger rope-
ways and similar equipment’;

(15) in paragraph 65, by replacing “after the defini-
tion of “series heating cable set” by the following: “in
alphabetical order, the following definition:”;

(16) in paragraph 67.1, by replacing Rule 66-404 by
the following:

“66-404 Receptacles

Receptacles with a CSA 5-15R configuration and
those with a CSA 5-20R configuration installed in
itinerant midways, carnivals, fairs and festivals and
intended to feed loads situated outside or in a humid
location shall be protected by a ground fault circuit
interrupter of the Class A type.”;

(17) by striking out paragraph 68.01;

(18) by replacing “annexe B” in paragraph 68.1 of
the French text by “appendice B”,

(19) in paragraph 73, by replacing “76-016" by
“76-0147;

(20) by inserting the following after paragraph 73:

“(73.1) in Rule 76-016, by replacing “configura-
tion 5-15R or 5-20R” by “15 A and 20 A to 125 V”’;

(21) in paragraph 76, by replacing Table 66 by the
following:
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“Table 66
[See Rule 4-022(5)]
Minimum Size of Neutral Conductors for

Underground Consumer’s Services Rated at
More than 600 A and Fed by Parallel Conductors

Nominal Rating of ~ AWG Size of each AWG Size of each
Service Box Copper Neutral Aluminum Neutral
A Conductor Conductor
601 to 1,200 0 000
1,201 to 2,000 00 0000
2,001 and more 000 250 kemil

(22) in paragraph 77

(1) by replacing “annexe B” in the French text by
“appendice B”;

(2) by inserting the following after subparagraph 7:

“(7.1) by inserting the following after the note con-
cerning Rule 26-712(g):

“26-712 (g) (h) The purpose of Rule 26-712(g) is to
protect children against electrical shock when they are able
to reach receptacles. Where the location of a receptacle is
inaccessible, the receptacle may not be tamper resistant
[Rule 26-712(h)]. For example, receptacles dedicated for
recessed microwaves, refrigerators, freezers, washing
machines and those located in an attic, a crawl space or
at a distance of more than 2 m from the floor or the
finished floor are considered inaccessible to children.”;

(3) by striking out subparagraph 8.1;

(4) by replacing, in subparagraph 9, the note concern-
ing Rule 68-304 by the following:

“68-304 If that requirement cannot be met, the control
devices shall be installed as far away as possible from the
bathtub and shower but not outside the bathroom.”.

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9866

Draft Regulation

Environment Quality Act

(R.S.Q., c. Q-2)

Heavy vehicles
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) and
section 124 of the Environment Quality Act, that the
Regulation to amend the Regulation respecting envi-
ronmental standards for heavy vehicles, appearing below,
may be made by the Government on the expiry of 60 days
following this publication.

The draft Regulation sets, as of 1 October 2010,
more restrictive standards concerning air emissions from
diesel-powered heavy vehicles, and opacimeters used to
measure the emissions.

The draft Regulation specifies which vehicles are
exempt from the application of the Regulation, who the
owners of the vehicles to which the Regulation applies
are and how long attestations issued in accordance with
the Regulation must be kept. It also specifies what instru-
ments and methods must be used to measure emissions
from diesel-powered heavy vehicles.

Lastly, the draft Regulation sets stricter penalties for
owners, concerning the driving or sale of heavy vehicles
that do not comply with the Regulation and that have not
been repaired in accordance with the conditions set out
in the Regulation.

In general, the draft Regulation has no impact on
Québec’s small and medium-sized businesses that own
heavy vehicles.

Further information may be obtained by contacting
Jean-Pierre Létourneau, Ministére du Développement
durable, de I’Environnement et des Parcs, Programme
d’inspection et d’entretien des véhicules automo-
biles, 675, boulevard René-Lévesque Est, 6° étage,
Québec (Québec) G1R 5V7; telephone: 418 521-3868,
extension 4974; fax: 418 643-4747; e-mail: jean-
pierre.letourneau @ mddep.gouv.qc.ca.

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
60-day period to Jean-Pierre Létourneau at the above-
mentioned address.

LINE BEAUCHAMP,
Minister of Sustainable Development,
Environment and Parks
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