
1292 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, May 19, 2010, Vol. 142, No. 20 Part 2

“However, despite subparagraph 1 of the first para-
graph, educational services may be offered to students on
Saturdays and Sundays, with the parents’ authorization.”.

4. Section 23.1 is amended by inserting the following
paragraph after the second paragraph:

“The Secondary IV compulsory subject Ethics and
religious culture may, subject to section 26, be taught to
Secondary III students and, if applicable, the credits
assigned for that subject may be given to those students.”.

5. This Regulation comes into force on 1 July 2010.
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Regulation concerning compulsory continuing edu-
cation for Québec certified management accountants
who hold a public accountancy permit

WHEREAS, under the second paragraph of sec-
tion 187.10.2 of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26),
the board of directors of the Ordre des comptables en
management accrédités du Québec must determine, by
regulation, the continuing education activities in which
the holder of a public accountancy permit is required to
take part, the penalties for failing to take part in the
activities and, where applicable, the cases in which a
member may be exempted from taking part in such
activities;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
comptables en management accrédités du Québec made
the Regulation concerning compulsory continuing edu-
cation for Québec certified management accountants
who hold a public accountancy permit;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code, and subject to sections 95.0.1 and 95.2 of the Code,
every regulation made by the board of directors of a
professional order under the Code or an Act constituting
a professional order must be transmitted to the
Office des professions du Québec for examination and

be submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may approve it with or without
amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation concerning compulsory continuing education
for Québec certified management accountants who hold
a public accountancy permit was published in Part 2 of
the Gazette officielle du Québec of 6 November 2009
with a notice that it could be submitted to the Govern-
ment for approval on the expiry of 20 days following
that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Profes-
sional Code, the Office des professions du Québec has
examined the Regulation and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation concerning compulsory continu-
ing education for Québec certified management accountants
who hold a public accountancy permit, attached to this
Order in Council, be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation concerning compulsory
continuing education for Québec
certified management accountants
who hold a public accountancy permit
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 187.10.2, 2nd par.)

DIVISION I
CONTINUING EDUCATION

1. All members of the Ordre des comptables en
management accrédités du Québec who hold a public
accountancy permit, unless exempted under Division IV,
must complete in every 3-year reference period at least
60 hours of continuing education activities, including a
minimum of 15 hours per reference year. The 60 hours
must cover audit engagements, review engagements and
other activities relating to public accountancy.

The members must choose the continuing education
activities from the program of activities established by
the Order pursuant to section 4.
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The continuing education activities include:

(1) taking part in courses organized or offered by
the Order, by other professional orders or by similar
organizations;

(2) taking part in courses offered by an educational
institution or by specialized institutions recognized by
the Order;

(3) taking part in symposiums, congresses, seminars
or conferences;

(4) taking part in structured training sessions or
courses in the workplace;

(5) taking part in various structured training sessions,
such as case studies as part of a technical study group;

(6) taking part in discussion groups and technical
committees;

(7) acting as a speaker or trainer;

(8) drafting published articles or papers;

(9) taking part in research projects.

2. Every member to whom the Order issues a public
accountancy permit after 1 August in a given year must,
unless exempted pursuant to Division IV, start to com-
plete continuing education hours on 1 April of the year
following the date on which the permit is issued.

The number of hours to be completed is calculated
beginning on 1 April of the year following the date on
which the permit is issued in proportion to the number
of months remaining in the reference period.

A member to whom the Order issues a public accoun-
tancy permit after 1 August in the last year of a reference
period is exempted from the continuing education
requirements for that period.

DIVISION II
PROGRAM OF CONTINUING
EDUCATION ACTIVITIES

3. Every continuing education activity must allow
members to maintain, update, improve or extend the
skills and knowledge required for the practice of public
accountancy.

4. The Order shall establish the program of continuing
education activities that must be followed by members
holding a public accountancy permit. The Order shall

(1) fix the date on which the reference period referred
to in the first paragraph of section 1 begins and ends;

(2) determine the continuing education activities in
the fields listed in the first paragraph of section 1 that
form part of the program, along with the persons, bodies,
educational institutions or specialized institutions that
organize or offer the activities;

(3) assign a ratio for calculating the admissible duration
of each activity as a contribution to the hours required
pursuant to section 1, if it differs from the actual duration
of the activity.

To determine the activities that form part of the program
and, if applicable, the ratio for calculating the admis-
sible duration of an activity, the Order shall consider the
following criteria:

(1) the relevance of the activity;

(2) the competency and qualifications of the trainer,
with respect to the subject of the activity;

(3) compliance with the continuing education objec-
tives set out in section 3;

(4) the fact that the objectives of the continuing edu-
cation activity are measurable and verifiable.

DIVISION III
MONITORING

5. Members shall send to the Order, no later than
30 days after the end of each reference year in a
reference period, a duly completed continuing educa-
tion report using the form supplied by the Order, along
with the attestations required by this Regulation, if
applicable. The continuing education report must indicate
the continuing education activities completed during the
reference year, the number of hours completed, or the
fact that the member concerned has obtained an exemp-
tion under Division IV.

To determine whether a member has met the require-
ments of this Regulation, the Order may request any
relevant and reliable document in addition to the con-
tinuing education report, such as supporting documents
that identify the activities completed, state their dura-
tion and content, name the person who offered the
activities and, where applicable, attest to the member’s
presence or result.

6. The successful completion of a continuing educa-
tion activity or, if no evaluation is involved, presence at
the activity, is the criterion used by the Order to recognize
that a continuing education activity has been completed
in order to meet the requirements of this Regulation.



1294 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, May 19, 2010, Vol. 142, No. 20 Part 2

However, where the activity does not involve an evalu-
ation and if the member’s presence was not required, the
Order recognizes that a continuing education activity
has been completed if the member states that he or she
has acquired sufficient knowledge of the content to
apply it professionally.

When the Order determines that a member’s presence
at continuing education activities is compulsory, pres-
ence may be monitored by any means that the Order
establishes, such as a presence sheet signed by members.

7. The committee set up by the board of directors
forward to members, no later than 180 days after the
deadline for filing the report referred to in section 5, a
notice specifying any continuing education activities
that it does not recognize and the grounds for its decision.

8. A member may ask the executive committee to
review the decision of the committee set up by the board
of directors. The request for review must be made in
writing and submitted within 30 days of receipt of the
notice provided for in section 7.

The executive committee must be formed of persons
who were not involved in the decision for which a
review is requested.

9. Members must keep the documents supporting the
hours declared until 12 months after the end of the
reference period.

DIVISION IV
EXEMPTIONS FROM CONTINUING EDUCATION

10. A member who has taken part, or intends to take
part, in a continuing education activity that is not part of
the program, is exempted from taking part in an activity
in the program established by the Order if the content of
the activity concerned is equivalent to the content of the
program activity.

11. Members may obtain an exemption under sec-
tion 10 by sending to the Order, in writing, a request for
recognition of the activity concerned, either 30 days
before the scheduled date of the activity or within 60 days
of taking part in the activity.

In the latter case, the request must include an attestation
of the member’s presence at or successful completion of
the activity or, where applicable, a record of the member’s
marks.

The request must be submitted with the following
information:

(1) a description of the continuing education activity
concerned;

(2) the duration of the activity;

(3) the number of hours of training required by the
continuing education activity;

(4) the name and address of the person, organization
or institution responsible for the activity;

(5) any other information considered relevant to the
recognition of the continuing education activity.

12. Members who show that it is impossible for
them to take part in a training activity provided for in
the program of activities established by the Order are
exempted from taking part in this activity for a given
reference period.

The fact that a member has been struck off the role or
suspended or that the member’s right to practice has
been restricted by the disciplinary council, the Profes-
sions Tribunal or the board of directors does not make it
impossible for the member to take part.

The duration of an exemption may not exceed 12 months,
but it may be renewed.

13. A member may obtain an exemption under sec-
tion 12 by applying in writing to the Order, stating the
grounds justifying the exemption and including a medical
report or any other proof showing that it is impossible
for the member to take part in any activity.

As soon as the situation making it impossible for the
member to take part ceases, the member must immediately
notify the Order in writing and complete the obligations
prescribed by this Regulation on the conditions deter-
mined by the Order.

DIVISION V
PENALTIES

14. The Order shall forward a notice to any member
who fails to respect an obligation pertaining to continu-
ing education, stating the obligation that the member has
failed to respect, the time period within which the mem-
ber may correct the failure, and the penalty to which the
member is liable.

This time period may not be below 30 days or above
60 days, and begins to run from the date on which the
notice is received.

Continuing education hours completed after such a
failure may only be granted for the reference period
during which the failure occurred.
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15. The Order shall send a final notice to any mem-
ber who has not corrected a failure within the time
period prescribed by the Order, requiring the member to
comply within an additional time period of 15 days from
the date on which the final notice is received.

16. When a member does not correct the situation
described in the notice within the time period prescribed
pursuant to section 15, the Order shall suspend the
member’s public accountancy permit and inform the
member of the suspension in writing.

17. The public accountancy permit shall remain sus-
pended until the member concerned provides the Order
with proof that he or she has met the requirements set
out in the notice referred to in section 15, and until the
suspension has been lifted by the Order.

SECTION VI
FINAL PROVISION

18. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Regulation respecting the public accountancy permit
of the Ordre des comptables en management accrédités
du Québec

WHEREAS, under the first paragraph of section 187.10.2
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the board of
directors of the Ordre des comptables en management
accrédités du Québec must determine, by regulation, the
standards for the issue and holding of public accoun-
tancy permits applicable to its members;

WHEREAS the board of directors of the order made
the Regulation respecting the public accountancy permit
of the Ordre des comptables en management accrédités
du Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Code, and
subject to sections 95.0.1 and 95.2, every regulation
made by the board of directors of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional

order must be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and be submitted, with the
recommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting the public accountancy permit of
the Ordre des comptables en management accrédités du
Québec was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 17 September 2008 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Profes-
sional Code, the Office des professions du Québec has
examined the Regulation and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation respecting the public accoun-
tancy permit of the Ordre des comptables en management
accrédités du Québec, attached to this Order in Council,
be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the public
accountancy permit of the Ordre des
comptables en management accredités
du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 187.10.2, 1st par.)

DIVISION I
CONDITIONS FOR THE ISSUE OF A PUBLIC
ACCOUNTANCY PERMIT

§1. General

1. The board of directors of the Ordre des comptables
en management accrédités du Québec shall issue a public
accountancy permit to a certified management accoun-
tant who:

(1) has successfully completed the post-certification
public accountancy program of the Order or a program
that meets the criteria set out in Subdivision 2 of this
Division and is recognized by the committee set up by
the board of directors;
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