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72. Despite section 71, the name of a partnership or
company within which architects practise their profes-
sion may include the name of a deceased or retired
architect provided that the architect was a member of
that partnership or company during the 3 years preceding
the architect’s death or retirement and provided that the
architect or, as the case may be, the architect’s heirs or
successors have concluded an agreement to that effect.

CHAPTER VIII
FINAL

73. This Regulation replaces the Code of ethics of
architects (R.R.Q., 1981, c. A-21, r.3).

74. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9817

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Architects
— Practice of the profession within a partnership
or a joint-stock company

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting the practice of the profession of
architect within a partnership or a joint-stock company,
made by the board of directors of the Ordre des architectes
du Québec, may be submitted to the Government which
may approve it, with or without amendment, on the
expiry of 45 days following this publication.

The draft Regulation sets out terms and conditions
under which the members of the Order are authorized to
carry on professional activities within a partnership or a
joint-stock company, particularly regarding the adminis-
tration of the partnership or joint-stock company and the
holding of the shares or units.

The conditions also include the obligation to contrib-
ute to an insurance fund covering the liability of the
partnership or joint-stock company arising from fault or
negligence on the part of a member in carrying on
professional activities within the partnership or joint-
stock company, as well as the obligation to provide the
Order with the necessary information on the partnership
or joint-stock company and update that information.

The draft Regulation is not likely to have an impact
on enterprises, including small and medium-sized
businesses.

Further information may be obtained by contacting
Jean-Pierre Dumont, Ordre des architectes du Québec,
1825, boulevard René-Lévesque Ouest, Montréal (Québec)
H3H 1R4; telephone: 514 937-6168 or 1 800 599-6168;
fax: 514 933-0242.

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
45-day period to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. The comments will be forwarded by
the Office to the Minister of Justice and may also be sent
to the Order and to interested persons, departments and
bodies.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting the practice of
the profession of architect within a
partnership or a joint-stock company
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, pars. g and h, and s. 94, par. p)

DIVISION I
TERMS AND CONDITIONS FOR THE PRACTICE

1. Architects may carry on their professional activities
within a joint-stock company or a limited liability
partnership within the meaning of Chapter VI.3 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26) if

(1) 100% of the voting rights attached to the com-
pany shares or partnership units are held

(a) by architects;

(b) by legal persons, trusts or any other enterprise if
the voting rights attached to the shares or units are held
exclusively by architects; or

(c) in any combination by persons, trusts or any
other enterprise referred to in subparagraphs a and b;

(2) in the case of a joint-stock company, 100% of the
shares that have no voting rights are held

(a) by architects;
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(b) by parents or relatives of an architect holding
shares referred to in paragraph 1;

(c) by the spouse of an architect holding shares
referred to in paragraph 1;

(d) by employees of the company;

(e) by legal persons, trusts or any other enterprise if
the voting rights attached to the shares, units or other
equity securities are held exclusively by persons referred
to in subparagraphs a, b, c or d; or

(f) in any combination by persons, trusts or any other
enterprise referred to in subparagraphs a, b, c, d or e;

(3) no manufacturer or wholesaler of materials and
no person holding a majority of the shares of such a
manufacturer or wholesaler holds shares or units of the
partnership or joint-stock company;

(4) the majority of the directors of the board of direc-
tors of the joint-stock company or the directors of the
limited liability partnership are architects. To constitute
a quorum at a meeting of the directors of a partnership
or joint-stock company, a majority of the directors present
to act on its behalf must be architects;

(5) the chair of the board of directors of the joint-
stock company or the person exercising similar functions
in a limited liability partnership is an architect and, as
the case may be, a shareholder with voting rights or a
partner; and

(6) only an architect is granted, by agreement or
proxy, the voting right attached to a share or unit held by
an architect or a legal person, a trust or any other enter-
prise referred to in subparagraph b of paragraph 1.

Architects must ensure that the conditions listed in
the first paragraph appear in the articles of the joint-
stock company or in the contract of the limited liability
partnership and that the documents stipulate that the
partnership or joint-stock company is constituted for
the purposes of professional activities.

2. If an architect is struck off the roll for a period in
excess of 3 months or has had his or her permit revoked,
the architect may not, during the period of the striking
off or revocation, directly or indirectly hold any voting
share or unit in a joint-stock company or partnership.

3. An architect who wishes to carry on professional
activities within a partnership or joint-stock company
must provide the secretary of the Order with the following:

(1) a written document from the Fonds d’assurance-
responsabilité professionnelle of the Ordre des architectes
du Québec certifying that the partnership or joint-stock
company has complied with the security requirements as
provided in Division III;

(2) if the architect carries on professional activities
within a joint-stock company, a written document from
a competent authority certifying the existence of the
joint-stock company;

(3) where applicable, a certified true copy of the
declaration from the competent authority stating that the
general partnership has been continued as a limited
liability partnership;

(4) a written document certifying that the partnership
or joint-stock company is duly registered in Québec;

(5) a written document certifying that the partnership
or joint-stock company has an establishment in Québec;
and

(6) an irrevocable written authorization from the
partnership or joint-stock company within which the archi-
tect carries on professional activities allowing a person,
committee, disciplinary body or tribunal referred to in
section 192 of the Professional Code to require disclosure
of and obtain any document listed in section 12 from a
person, or to obtain a copy of such a document.

4. In addition, the architect must send to the Order a
sworn declaration duly completed on the form provided
by the Order containing

(1) the partnership or joint-stock company name and
any other names used in Québec by the partnership or
joint-stock company within which the architect carries
on professional activities and the Québec business number
assigned by the competent authority;

(2) the legal form of the partnership or joint-stock
company;

(3) if the architect carries on professional activities
within a joint-stock company, the address of the head
office of the joint-stock company and the addresses of
its establishments in Québec, and the names and home
addresses of the directors and officers of the joint-stock
company;

(4) if the architect carries on professional activities
within a limited liability partnership, the addresses of
the establishments in Québec indicating the principal
establishment, the names and home addresses of the
partners and, where applicable, the names and home
addresses of the directors appointed to manage the affairs
of the partnership;
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(5) the architect’s name, home address and professional
address, and status within the partnership or joint-stock
company; and

(6) a certificate to the effect that the shares or units
held and the rules of administration of the partnership or
joint-stock company comply with the conditions set out
in this Regulation.

The architect must include with the declaration the
fees payable prescribed by the board of directors of
the Order.

5. Architects must

(1) update the declaration referred to in section 4
and provide the declaration to the Order, accompanied
by the fees payable prescribed by the board of directors
of the Order, before 31 March of each year;

(2) promptly notify the Order of any change in the
surety provided for in Division III or in the information
given in the declaration prescribed in section 4 that
would affect compliance with the conditions set out in
this Regulation.

6. An architect immediately ceases to be authorized
to carry on professional activities within a partnership
or joint-stock company if the architect no longer com-
plies with the conditions set out in this Regulation or the
conditions in Chapter VI.3 of the Professional Code.

DIVISION II
REPRESENTATIVE

7. If two or more architects carry on professional
activities within a partnership or joint-stock company, a
representative must be designated who is to act on behalf
of all the architects in the partnership or joint-stock
company to satisfy the terms and conditions of sections 3
to 5.

The representative must ensure the accuracy of the
information given in the declaration except the informa-
tion referred to in paragraph 5 of section 4.

The representative is also designated by the architects
carrying on their professional activities within a partner-
ship or joint-stock company to reply to requests made,
under this Regulation, by the syndic, an inspector, an
investigator or any other representative of the Order and
to submit, as applicable, the documents that the archi-
tects are required to submit.

8. The representative must be an architect and be a
partner or a director and shareholder with voting rights
of the partnership or joint-stock company.

DIVISION III
PROFESSIONAL LIABILITY COVERAGE

9. To be authorized to carry on professional activities
in accordance with this Regulation, an architect carrying
on professional activities within a partnership or joint-
stock company must furnish and maintain security on
behalf of the partnership or joint-stock company by
contributing to the Fonds d’assurance-responsabilité
professionnelle of the Ordre des architectes du Québec,
against liabilities of the partnership or company arising
from fault on the part of the architect in carrying on
professional activities within the partnership or joint-
stock company.

10. The security must contain the following minimum
conditions:

(1) an undertaking by the Fonds d’assurance-
responsabilité professionnelle of the Ordre des architectes
du Québec to pay in lieu of the partnership or joint-stock
company, up to the amount of the security, any sum that
the partnership or joint-stock company may be legally
bound to pay to a third person on a claim filed during the
coverage period and arising from fault on the part of the
architect in the carrying on of professional activities
within the partnership or joint-stock company;

(2) an undertaking by the Fonds d’assurance-
responsabilité professionnelle of the Ordre des architectes
du Québec to take up the cause of the partnership or
joint-stock company and defend it in any action against
it and to pay, in addition to the amounts covered by the
security, all legal costs of actions against the partnership
or joint-stock company, including the costs of the inquiry
and defence and interest on the amount of the security;
and

(3) an amount of security of at least $1,125,000 per
claim and at least $2,500,000 for all claims filed against
the partnership or joint-stock company during coverage
period not exceeding 12 months, regardless of the number
of members in the partnership or joint-stock company;
for any damage caused by the presence of fungi, fungi
derivatives or any other form of mold, an amount of
security of at least $100,000 per claim and at least
$2,500,000 for all claims filed against the partnership or
joint-stock company during a coverage period not exceed-
ing 12 months, regardless of the number of members in
the partnership or joint-stock company.
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DIVISION IV
ADDITIONAL INFORMATION

11. Where a general partnership is continued as a
limited liability  partnership or where a joint-stock com-
pany or a limited liability partnership is established, the
architect must ensure, within 15 days of the occurrence,
that the partnership or company so notifies its clients.

The notice must specify in general terms the effects
of the continuation or establishment, in particular with
respect to the architect’s professional liability.

12. The documents that may be required pursuant to
paragraph 6 of section 3 are the following:

(1) if the architect practises the profession within a
joint-stock company,

(a) an up-to-date register of the articles and by-laws
of the joint-stock company;

(b) an up-to-date register of the shares of the joint-
stock company;

(c) an up-to-date register of the directors of the joint-
stock company;

(d) any shareholders’ agreement and voting agreement
and amendments;

(e) the declaration of registration of the joint-stock
company and any update; and

(f) a list of the company’s principal officers and their
home addresses;

(2) if the architect practises the profession within a
limited liability partnership,

(a) the declaration of registration of the partnership
and any update;

(b) the partnership agreement and amendments;

(c) an up-to-date register of the partners;

(d) where applicable, an up-to-date register of the
directors; and

(e) a complete and up-to-date list of the partnership’s
principal officers and their home addresses.

DIVISION V
FINAL

13. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9816

Draft Regulation
An Act respecting immigration to Québec
(R.S.Q., c. I-0.2)

Selection of foreign nationals
— Amendment

Notice is hereby given that the Regulation to amend the
Regulation respecting the selection of foreign nationals,
appearing below, may be made by the Government on
the expiry of 45 days following this publication.

The draft Regulation extends from 36 to 48 months
the maximum period of validity of a certificate of accep-
tance issued to a foreign national who wishes to stay
temporarily in Québec to work and who is referred to in
section 110 of the Immigration and Refugee Protection
Regulations (SORS/2002-227). The proposed amend-
ment harmonizes Québec regulations with the recent
amendments made to the federal regulations increasing
from 3 to 4 years the period granted to live-in caregivers
to acquire the experience required to obtain the status of
permanent resident.

The draft Regulation does not result in administrative
or financial costs for enterprises, including small and
medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Lucy Wells, Assistant Deputy Minister for Immigration,
360, rue McGill, 4e étage, Montréal (Québec) H2Y 2E9;
telephone: 514 873-0706, extension 21262; fax: 514
873-0453.

Any person wishing to comment on the draft Regu-
lation is requested to submit written comments within the
45-day period to the Minister of Immigration and Cultural
Communities, 360, rue McGill, 4e étage, Montréal (Québec)
H2Y 2E9.

YOLANDE JAMES,
Minister of Immigration and
Cultural Communities
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