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SCHEDULE
(s. 3)

Activity NAICS code

Food manufacturing 311

Beverage and tobacco 312
product manufacturing

Textile mills 313

Textile product mills 314

Clothing manufacturing 315

Leather and allied product 316
manufacturing

Wood product manufacturing 321

Paper manufacturing 322

Printing and related 323
support activities

Petroleum and coal 324
product manufacturing

Chemical manufacturing 325

Plastics and rubber 326
products manufacturing

Non-metallic mineral 327
product manufacturing

Primary metal manufacturing 331

Fabricated metal 332
product manufacturing

Machinery manufacturing 333

Computer and electronic 334
product manufacturing

Electrical equipment, appliance 335
and component manufacturing

Transportation equipment 336
manufacturing

Furniture and related product 337
manufacturing

Miscellaneous manufacturing 339

9794

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Occupational therapists
— Code of ethics
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the “Regulation to amend the Code of ethics of occupa-
tional therapists”, made by the board of directors of the
Ordre des ergothérapeutes du Québec, may be submitted
to the Government which may approve it, with or with-
out amendment, on the expiry of 45 days following this
publication.

The draft Regulation adapts certain rules of ethics to
the reality of the practice of the professional activities of
occupational therapist within a partnership or joint-stock
company, as provided in the draft Regulation respecting
the practice of the profession of occupational therapist
within a partnership or joint-stock company.

The draft Regulation also clarifies conflicts of
interest.

Lastly, the draft Regulation regulates the use of the
graphic symbol of the Order in advertising or in connec-
tion with the name of a multidisciplinary partnership or
joint-stock company.

The Ordre des ergothérapeutes du Québec advises
that the Regulation will have no impact on enterprises,
including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Caroline Fortier, Ordre des ergothérapeutes du Québec,
2021, avenue Union, bureau 920, Montréal (Québec)
H3A 2S9; telephone: 514 844-5778 or 1 800 265-5778;
fax: 514 844-0478.

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
45-day period to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. The comments will be forwarded by
the Office to the Minister of Justice and may also be sent
to the professional order that made the Regulation and to
interested persons, departments and bodies.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Texte surligné 
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Regulation to amend the Code of ethics
of occupational therapists*

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87)

1. The Code of ethics of occupational therapists is
amended by inserting the following after section 1.02:

“1.03. An occupational therapist must take reasonable
measures to ensure compliance with the Professional
Code (R.S.Q., c. C-26) and the regulations thereunder
by any person, other than an occupational therapist, who
cooperates with the occupational therapist in the carry-
ing on of professional activities or by any partnership or
joint-stock company within which the occupational thera-
pist engages in professional activities.

Carrying on professional activities within a partner-
ship or joint-stock company does not in any manner
modify or reduce an occupational therapist’s duties and
obligations under the Professional Code and the regula-
tions thereunder.

1.04. An occupational therapist must ensure that the
obligations towards the partnership or joint-stock com-
pany of which the member is a director or officer are not
incompatible with the obligations towards clients.”.

2. Section 3.02.02 is amended by adding the follow-
ing paragraph at the end:

“Similarly, an occupational therapist must avoid any
misrepresentation with respect to the competency or
efficiency of the services generally provided by the
persons with whom he or she carries on professional
activities within a partnership or joint-stock company.”.

3. Section 3.04.01 is amended by adding the follow-
ing paragraph at the end:

“An occupational therapist may not invoke the liabil-
ity of the partnership or joint-stock company within
which he or she carries on professional activities or the
liability of another person also carrying on activities
there as a ground for excluding or limiting his or her
personal civil liability.”.

4. The following is inserted after section 3.05.01:

* The Code of ethics of occupational therapists (R.R.Q., 1981,
c. C-26, r.78) was last amended by the regulation approved by
Order in Council 839-2003 dated 20 August 2003 (2003, G.O. 2,
2719). For previous amendments, refer to the Tableau des modi-
fications et Index sommaire, Québec Official Publisher, 2009,
updated to 1 November 2009.

“3.05.01.01. Occupational therapists must subordi-
nate their personal interests, those of the partnership or
joint-stock company within which they carry on profes-
sional activities or have an interest and those of any
person carrying on activities within the partnership or
company or not, to the interests of the client.

3.05.01.02. No occupational therapist may conclude
an agreement that could jeopardize the independence,
impartiality, objectivity or integrity required to practice
his or her professional activities.

Any agreement entered into by an occupational thera-
pist or a partnership or joint-stock company of which
the occupational therapist is a partner or shareholder
regarding the enjoyment of a building or space to carry
on professional activities must be entirely recorded in
writing and include a statement by the parties that the
obligations arising from the agreement comply with this
Code and a clause authorizing release of the agreement
to the Order on request.”.

5. Section 3.05.02 is amended by adding the follow-
ing paragraph at the end:

“In all cases in which an occupational therapist
engages in his or her professional activities within a
partnership or joint-stock company, conflict of interest
situations are assessed with regard to all the clients of
persons with whom the occupational therapist carries
on professional activities within the partnership or
company.”.

6. The following is inserted after section 3.05.02:

“3.05.02.01. An occupational therapist must take
the necessary measures to ensure that information and
documents protected by professional secrecy are not
disclosed to a partner, shareholder, director, officer or
employee of a partnership or joint-stock company within
which the occupational therapist carries on professional
activities or in which he or she has an interest, as soon as
the occupational therapist becomes aware that the part-
ner, shareholder, director, officer or employee has a
conflict of interest.

The following factors must be taken into particular
account in assessing the effectiveness of such measures:

(1) the size of the partnership or joint-stock
company;

(2) the precautions taken to prevent access to the
occupational therapist’s file by the person in the conflict
of interest;

(3) the instructions given to protect confidential
information or documents relating to the conflict of
interest; and
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(4) the isolation of the person in the conflict of inter-
est with respect to the occupational therapist.”.

7. Section 3.05.03 is amended by adding at the end
“other than customary tokens of appreciation and gifts
of small value”.

8. The following is inserted after section 3.05.03:

“3.05.04. An occupational therapist may share his or
her fees only with a person with whom the occupational
therapist is authorized to practise under the Regulation
respecting the practice of the profession of occupational
therapist within a partnership or joint-stock company,
approved by Order in Council (insert the number and
date of the Order in Council), or within a partnership or
joint-stock company in which the occupational therapist
is authorized to practise under that Regulation.”.

9. The following is inserted after section 3.06.01:

“3.06.01.01. Occupational therapists must take rea-
sonable measures to ensure that any person with whom
they carry on professional activities does not communi-
cate to a third person the confidential information of
which they may have taken cognizance.”.

10. Section 3.06.04 is amended by replacing “or for
another person” by “, for another person or for a partner-
ship or company in which the occupational therapist
carries on professional activities”.

11. The following is inserted after section 3.08.03:

“3.08.03.01. An occupational therapist who carries
on professional activities within a partnership or joint-
stock company must ensure that the fees and expenses
for professional services provided by occupational thera-
pists are always indicated separately on every invoice or
statement of fees that the partnership or company sends
the client.”.

12. Section 3.08.06 is replaced by the following:

“3.08.06. No occupational therapist may sell or
otherwise transfer accounts of professional fees, except
to another occupational therapist or to a partnership or
joint-stock company within which the occupational thera-
pist is authorized to carry on professional activities
under the Regulation respecting the practice of the pro-
fession of occupational therapist within a partnership or
joint-stock company.”.

13. Section 4.01.01 is amended by adding the fol-
lowing paragraphs:

“(f) carrying on professional activities within, or
having an interest in, a partnership or company, where a
partner, shareholder, director, officer or employee of the
partnership or company has been struck off the roll for
more than 3 months or has had his or her professional
permit revoked, unless the partner, shareholder, direc-
tor, officer or employee, within 15 days of the date on
which the mandatory striking off or revocation of permit
has become effective, ceases to hold a position of direc-
tor or officer within the partnership or company, ceases,
if applicable, to attend any shareholder meetings and to
exercise the right to vote and disposes of his or her
voting shares or turns them over to a trustee; and

(g) failing to inform the Order that he has reasonable
grounds to believe that an occupational therapist or a
partnership or joint-stock company within which occu-
pational therapists practise contravenes the Professional
Code or a regulation thereunder.”.

14. The following is inserted after section 5.13:

“5.14. In the case of a partnership or joint-stock
company which provides professional services of occu-
pational therapists and services of persons other than
members of the Order with whom the occupational thera-
pist is authorized to carry on professional activities, the
graphic symbol of the Order may be used in connection
with the name of the partnership or company or in its
advertising provided the graphic symbol identifying each
of the professional orders to which such persons belong
is also used.”.

15. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9805

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Occupational therapists
— Practice within a partnership or
a joint-stock company

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the “Regulation respecting the practice of the profession
of occupational therapist within a partnership or a joint-
stock company”, made by the board of directors of the
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