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Draft Regulations

Draft regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Pharmacists
— Professional activities that may be engaged
in by persons other than pharmacists

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting the professional activities that
may be engaged in by persons other than pharmacists,
made by the board of directors of the Ordre des pharmaciens
du Québec, may be submitted to the Government which
may approve it with or without amendment on the expiry
of 45 days following this publication.

The purpose of this Regulation is to

(1) determine, among the professional activities that
may be engaged in by pharmacists, those that may be
engaged in by a person registered in a program of study
leading to a diploma giving access to the permit, a
person admitted to the internship, a person who must
successfully complete courses or internships to obtain a
diploma equivalence, training, or an equivalence of addi-
tional conditions, or a person registered in the program
Maîtrise en pharmacie d’hôpital of Université Laval or
the program Maîtrise en pratique pharmaceutique of the
Université de Montréal; and

(2) specify the terms and conditions according to
which those professional activities may be engaged in
by those persons.

The Order advises that the Regulation has no impact on
enterprises, including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Manon Lambert, Director General and Secretary of
the Ordre des pharmaciens du Québec, 266, rue Notre-
Dame Ouest, bureau 301, Montréal (Québec) H2Y 1T6;
telephone: 514 284-9588 or 1 800 363-0324; fax: 514
284-2285.

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
45-day period to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. The comments will be forwarded by

the Office to the Minister of Justice; they may also be
sent to the professional order that made the Regulation
as well as to interested persons, departments and bodies.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by
persons other than pharmacists
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. The purpose of this Regulation is to determine,
among the professional activities that may be engaged in
by members of the Ordre des pharmaciens du Québec,
those that, on the terms and conditions set out herein,
may be engaged in by the following persons:

(1) a person registered in a program of study in phar-
macy leading to a diploma giving access to the permit
issued by the Order;

(2) a person admitted to the internship within the
meaning of the Regulation respecting the terms and
conditions for the issue of permits by the Ordre des
pharmaciens du Québec (O.C. 231-93, 93-02-24);

(3) a person whose training or internship equivalence
is granted in part, as the case may be, under the Regulation
respecting diploma and training equivalence standards
for the issue of a pharmacist’s permit (O.C. 541-2008,
08-05-28) or the Regulation respecting the terms and
conditions for the issue of permits by the Ordre des
pharmaciens du Québec and who must successfully com-
plete courses or internships to obtain full equivalence;

(4) a pharmacy resident, namely a person registered
in the program Maîtrise en pharmacie d’hôpital of
Université Laval or the program Maîtrise en pratique
pharmaceutique of the Université de Montréal.

2. Among the activities that may be engaged in by
members of the Order, a person referred to in section 1
may engage in those that are required to complete a
program of study, internship or training, as the case may
be, on the following conditions:
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(1) be registered in the register kept for that purpose
by the Order;

(2) engage in the activities under the supervision of a
pharmacist present in the pharmacy or in the centre
operated by a health institution within the meaning of
the Act respecting health services and social services
(R.S.Q., c. S-4.2) or the Act respecting health services
and social services for Cree Native persons (R.S.Q.,
c. S-5) where the activities are engaged in, who is avail-
able to intervene on short notice; and

(3) engage in the activities in keeping with the rules
applicable to members of the Order, in particular those
regarding ethics and recognized standards in the practice
of pharmacy.

3. A person referred to in paragraphs 1 to 3 of
section 1 who has the required knowledge and skills
may, outside the framework of a program of study,
internship or training, engage in the activities set out in
subparagraphs 1 to 4 of the second paragraph of section 17
of the Pharmacy Act (R.S.Q., c. P-10) on the conditions
set out in section 2.

4. A person referred to in paragraph 4 of section 1
who has the required knowledge and skills may, outside
the framework of a program of study, internship or
training, engage in the activities described in subpara-
graphs 1 to 5 of the second paragraph of section 17 of
the Pharmacy Act on the conditions set out in section 2.

5. A person referred to in section 1 who has com-
pleted an undergraduate or graduate program of study,
an internship or training, or who has been granted
equivalence may, on the conditions set out in section 2,
continue to engage in the activities described in sub-
paragraphs 1 to 5 of the second paragraph of section 17
of the Pharmacy Act for 3 months following the date of
completion of the program of study, internship or train-
ing, or the date on which equivalence was granted.

6. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9753

Draft Regulation
An Act respecting transportation services by taxi
(R.S.Q., c. S-6.01)

Transportation services by taxi
— Amendment

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Taxi Transportation Regu-
lation, appearing below, may be made by the Minister
of Transport on the expiry of 45 days following this
publication.

The draft Regulation provides that the holder of a taxi
owner’s permit must use a vehicle which is no more than
6 years old as of the date of the application to the
Commission des transports du Québec in order to have a
disabled accessible taxi attached to the permit.

Further information may be obtained by contact-
ing France Dompierre, Direction du transport terrestre
des personnes, Ministère des Transports du Québec,
700, boulevard René-Lévesque Est, 25e étage, Québec
(Québec) G1R 5H1; telephone: 418 644-0324, exten-
sion 2207; fax: 418 646-4904.

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
45-day period to the Minister of Transport, 700, boule-
vard René-Lévesque Est, 29e étage, Québec (Québec)
G1R 5H1.

JULIE BOULET,
Minister of Transport

Regulation to amend the Taxi
Transportation Regulation*

An Act respecting transportation services by taxi
(R.S.Q., c. S-6.01, s. 88, par. 5)

1. The Taxi Transportation Regulation is amended
in section 22

(1) by replacing “permis propriétaire de taxi” in
the French text of the first paragraph by “permis de
propriétaire de taxi”;

* The Taxi Transportation Regulation, made by Order in Council
690-2002 dated 5 June 2002 (2002, G.O. 2, 2602), was last amended
by Order in Council 886-2008 dated 10 September 2008 (2008,
G.O. 2, 4641). For previous amendments, refer to the Tableau des
modifications et Index sommaire, Québec Official Publisher, updated
to 1 November 2009.
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