
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, December 22, 2010, Vol. 142, No. 51 4019

DIVISION IV
TRANSITIONAL AND FINAL

12. A member of the Order who practises within a
joint-stock company constituted for the purpose of carry-
ing on professional activities before the date of coming
into force of this Regulation must comply with this
Regulation not later than one year following that date.

13. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 1092-2010, 8 December 2010
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Traducteurs, terminologues et interprètes agréés
— Code of ethics of the Ordre
— Amendments

Regulation to amend the Code of ethics of the Ordre
des traducteurs, terminologues et interprètes agréés
du Québec

WHEREAS, under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the board of directors of a professional
order must make, by regulation, a code of ethics governing
the general and special duties of the professional towards
the public, clients and the profession, particularly the
duty to discharge professional obligations with integrity;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
traducteurs, terminologues et interprètes agréés du Québec
made the Regulation to amend the Code of ethics of the
Ordre des traducteurs, terminologues et interprètes agréés
du Québec;

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional Code,
a draft of the Regulation was sent to every member of
the Order at least 30 days before being made by the board
of directors;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.0.1 and 95.2, every
regulation made by the board of directors of a profes-
sional order under the Code or an Act constituting a
professional order must be transmitted to the Office des
professions du Québec for examination and be submitted,
with the recommendation of the Office, to the Govern-
ment which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Code of ethics of the Ordre des
traducteurs, terminologues et interprètes agréés du
Québec was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 13 January 2010 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Profes-
sional Code, the Office has examined the Regulation and
made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation to amend the Code of ethics of
the Ordre des traducteurs, terminologues et interprètes
agréés du Québec, attached to this Order in Council, be
approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Code of ethics
of the Ordre des traducteurs,
terminologues et interprètes agréés
du Québec*

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87)

1. The Code of ethics of the Ordre des traducteurs,
terminologues et interprètes agréés du Québec is amended
by inserting the following after section 2:

“2.1. Members must take reasonable measures to
ensure that the partnership or joint-stock company within
which they carry on professional activities, as well as
the employees, shareholders, directors, partners and any
other person collaborating with them in the carrying on
of professional activities, comply with the Professional
Code (R.S.Q., c. C-26) and its regulations.

* The Code of ethics of the Ordre des traducteurs, terminologues et
interprètes agréés du Québec, approved by Order in Council 929-94
dated 22 June 1994 (1994, G.O. 2, 2372), was last amended by
Order in Council 832-2003 dated 20 August 2003. For previous amend-
ments, refer to the Tableau des modifications et Index sommaire,
Québec Official Publisher, 2010, updated to 1 October 2010.
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2.2. The duties and obligations under the Profes-
sional Code and its regulations are not modified or reduced
in any manner owing to the fact that a member practises the
profession within a partnership or joint-stock company.”.

2. Section 10 is amended by inserting “, of those
provided by the persons carrying on professional activi-
ties within the partnership or company where the member
practises” after “services”.

3. The following paragraph is added at the end of
section 18:

“A member may not invoke the liability of the partner-
ship or joint-stock company within which the member
carries on professional activities or the liability of another
person also carrying on activities within the same partner-
ship or company as a ground for excluding or limiting the
member’s personal liability.”.

4. The following is inserted after section 19:

“19.1. Members must subordinate their personal inter-
ests, and those of the partnership or joint-stock company
in which they carry on professional activities or in which
they have an interest, to those of their clients.

19.2. Members must safeguard their professional
independence at all times and avoid any situation in which
they would be or appear to be in conflict of interest.

19.3. A member must take reasonable measures to
ensure that information or documents protected by profes-
sional secrecy are not disclosed to a partner, shareholder,
director, officer or employee of a partnership or joint-stock
company in which the member carries on professional
activities or has an interest, as soon as the member becomes
aware that the partner, shareholder, director, officer or
employee is in a conflict of interest.

The following factors must be taken in particular
account in assessing the effectiveness of such measures:

(1) the size of the partnership or joint-stock company;

(2) the precautions taken to prevent access to the
member’s file by the person in the conflict of interest;

(3) the instruction given to protect confidential infor-
mation or documents relating to the conflict of interest;

(4) the isolation of the person in the conflict of interest
with respect to the member.”.

5. The following is inserted after section 24:

“24.1. Members who carry on professional activities
within a partnership or joint-stock company must ensure
that the fees and expenses for professional services pro-
vided by members are always indicated separately on
any invoice or statement of fees sent by the partnership
or joint-stock company to a client, except if a lump sum
payment was agreed upon in writing with the client.
However, in the latter case, the statement or invoice
must detail the professional services provided by the
member.

24.2. Members may share their fees only with a person
with whom they are authorized to carry on professional
activities under the Regulation respecting the practice of
the profession of certified translator, terminologist or
interpreter within a partnership or joint stock company,
approved by Order in Council 1091-2010 dated 8 December
2010 or with a partnership or company within which the
member is authorized to practise under that Regulation.”.

6. Section 32 is amended

(1) by replacing “and” after “57” by “,” and by
inserting the following after “58”: “, 58.1, 59.1 and those
that may be determined under the second paragraph of
section 152”;

(2) by adding the following paragraphs at the end:

“(f) practising the profession within, or having an
interest in, a partnership or joint-stock company, with a
person who, to the knowledge of the member, performs
acts that are derogatory to the dignity of the profession;

(g) carrying on professional activities within, or having
an interest in, a partnership or joint-stock company if a
partner, shareholder, director, officer or employee of the
partnership or joint-stock company is struck off the roll
for more than 3 months or had his or her professional
permit revoked, unless the partner, shareholder, director,
officer or employee

i. ceases to hold the position of director or officer
within the partnership or joint-stock company within
10 days of the date on which the striking off the roll or
permit revocation becomes executory;

ii. ceases to attend shareholder meetings and to exer-
cise voting rights, if applicable, within 10 days of the date
on which the striking off the roll or permit revocation
becomes executory;

iii. disposes of his or her voting shares or transfers them
to a trustee within 10 days of the date on which the striking
off the roll or permit revocation becomes executory;
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(h) failing to inform the Order that the member
has reason to believe that a member or a partnership or
joint-stock company within which members practise con-
travenes to the Professional Code or a regulation made
under the Code;

(i) carrying on professional activities within a part-
nership or joint-stock company that holds itself out as or
implies that it is a partnership or joint-stock company
within which a member is authorized to carry on profes-
sional activities when one of the requirements in the
Professional Code or its regulations is not met;

(j) entering into an agreement or permitting an agree-
ment to be entered into, within a partnership or joint-stock
company in which a member is authorized to carry on
professional activities, including a unanimous share-
holders’ agreement, if the agreement operates to threaten
the independence, objectivity and integrity required for the
practice of the profession or compliance by the members
with the Professional Code and its regulations.”.

7. Section 37 is amended by inserting “particularly
within a partnership or joint-stock company where the
member carries on professional activities,” after “use of,”.

8. Section 39 is revoked.

9. Section 41 is amended by replacing “firm name”
by “name”.

10. The heading of Division V is replaced by the
following “NAME”.

11. Sections 45 and 46 are replaced by the following:

“45. Members may not practise the profession within
a partnership or joint-stock company under a name that
is misleading, deceiving or contrary to the honour or
dignity of the profession or that is a number name.

Only partnerships or companies where all services are
offered by members may use the titles reserved for
members in their names.

46. Where a member retires from a partnership or joint-
stock company or dies, the member’s name must no longer
appear in the name or advertising of the partnership or
company after 1 year following retirement or death unless
an agreement to the contrary has been entered into with the
member or with the member’s successors and assigns.”.

12. The heading of Division VI is amended by
replacing “ORDRE PROFESSIONNEL DES TRADUC-
TEURS ET INTERPRÈTES AGRÉÉS DU QUÉBEC”
by “ORDER”.

13. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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O.C. 1094-2010, 8 December 2010
Arpenteurs-géomètres
— Terms and conditions for permits to be issued
by the Ordre

Regulation respecting terms and conditions for permits
to be issued by the Ordre des arpenteurs-géomètres
du Québec

WHEREAS, under paragraph h of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the board of direc-
tors of a professional order may make a regulation to
determine, among the professional activities that may be
engaged in by members of the order, those that may be
engaged in by the persons or categories of persons indi-
cated in the regulation, in particular persons serving a
period of professional training determined pursuant to
paragraph i of section 94 of the Code, and the terms and
conditions on which such persons may engage in such
activities;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
arpenteurs-géomètres du Québec made the Regulation
respecting terms and conditions for permits to be issued
by the Ordre des arpenteurs-géomètres du Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.0.1 and 95.2, every regu-
lation made by the board of directors of a professional
order under the Code or an Act constituting a professional
order must be transmitted to the Office des professions du
Québec for examination and be submitted, with the rec-
ommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting terms and conditions for permits
to be issued by the Ordre des arpenteurs-géomètres du
Québec was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 10 March 2010 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS the Office has examined section 39 of the
Regulation and made its recommendation;
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