
3864 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, December 15, 2010, Vol. 142, No. 50 Part 2

5. This Regulation comes into force on 1 January
2011.

1191

Gouvernement du Québec

O.C. 1054-2010, 1 December 2010
Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2)

Exemptions from the application of Title VIII.1
— Amendment

Regulation to amend the Regulation respecting
exemptions from the application of Title VIII.1 of the
Highway Safety Code

WHEREAS, under subparagraph 42 of the first para-
graph of section 621 of the Highway Safety Code (R.S.Q.,
c. C-24.2), the Government may by regulation deter-
mine, subject to the conditions it determines, the cases
where a heavy vehicle is partially or totally exempt from
the application of Title VIII.1 of the Code;

WHEREAS the Government made the Regulation
respecting exemptions from the application of Title VIII.1
of the Highway Safety Code by Order in Council 622-99
dated 2 June 1999;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Regulation respecting exemp-
tions from the application of Title VIII.1 of the Highway
Safety Code was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 16 December 2009 with a notice
that it could be made by the Government on the expiry
of 45 days following that publication;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with
amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Transport:

THAT the Regulation to amend the Regulation
respecting exemptions from the application of Title VIII.1
of the Highway Safety Code, attached to this Order in
Council, be made.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting exemptions from the
application of Title VIII.1 of
the Highway Safety Code*

Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2, s. 621, 1st par., subpar. 42)

1. The Regulation respecting exemptions from the
application of Title VIII.1 of the Highway Safety Code
is amended in section 2

(1) by replacing “the net mass of each vehicle in the
combination is 3 000 kg or less, provided that the length
of the trailer or semi-trailer, including the coupling sys-
tem, is 10 metres or less” in paragraph 4 by “the gross
vehicle weight rating of each vehicle in the combination
is less than 4,500 kg”;

(2) by replacing “a net mass of less than 3,000 kg” in
paragraph 6 by “a gross vehicle weight rating of less
than 4,500 kg”.

2. This Regulation comes into force on 1 January
2011.
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Gouvernement du Québec

O.C. 1062-2010, 1 December 2010
Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1)

Regulation to amend the Construction Code

WHEREAS, under section 173 of the Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1), the Régie du bâtiment du Québec
must by regulation adopt a Building Code which con-
tains building standards for buildings, facilities intended
for use by the public, installations independent of a
building and petroleum equipment installations or their
vicinity;

WHEREAS, under section 189 of the Act, every code
or regulation of the Board is subject to approval by the
Government which may approve it with or without
amendment;

* The Regulation respecting exemptions from the application of
Title VIII.1 of the Highway Safety Code, made by Order in Coun-
cil 622-99 dated 2 June 1999 (1999, G.O. 2, 1618), was last amended
by the regulation made by Order in Council 997-2010 dated
17 November 2010 (2010, G.O. 2, 1125). For previous amendments,
refer to the Tableau des modifications et Index sommaire, Québec
Official Publisher, 2010, updated to 1 October 2010.
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WHEREAS the Board adopted the Regulation to amend
the Construction Code;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of the
Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the Regu-
lation to amend the Construction Code was published in
Part 2 of the Gazette officielle du Québec of 23 June 2010
with a notice that it could be approved by the Government,
with or without amendment, on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS no comments have been submitted in respect
of the draft Regulation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Labour:

THAT the Regulation to amend the Construction Code,
attached hereto, be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the
Construction Code*

Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1, ss. 173, 176, 176.1, 178, 179,
185, 1st par., subpars 3, 6.2, 6.3, 7, 20, 21, 24, 29, 31,
36, 37 and 38, and s. 192)

1. The Construction Code is amended in section 5.01
by replacing “vingtième édition, norme CSA-C22.1-06”
in the first paragraph by “vingt et unième édition, norme
CSA-C22.1-09” and “Twentieth Edition, CSA Stan-
dard C22.1-06” by “Twenty-first edition, CSA Standard
C22.1-09”.

2. Section 5.03.01 is amended by replacing “annexe B”
in the French text by “appendice B”.

3. Section 5.04 is amended

(1) by replacing subparagraph 0.1 of paragraph 1 by
the following:

“(0.1) by striking out the following portion of the
second paragraph of the definition “Object”: “Safe instal-
lations may be also achieved by alternatives to this Code,
when such alternatives meet the fundamental safety
principles of IEC 60364-1 (see Appendix K). These alter-
natives are intended to be used only in conjunction
with acceptable means to assess compliance of these
alternatives with the fundamental safety principles of
IEC 60364 by the authorities enforcing this Code.”;

(2) by replacing “annexe B” in subparagraph 5 of
paragraph 1 of the French text by “appendice B”;

(3) in paragraph 9

(1) by replacing “for purposes of exhibition” in
Subrule (2) of Rule 2-024 by “for purposes of a test,
exhibition”;

(2) by replacing Subrule (1) of Rule 2-028 by the
following:

“(1) Electrical equipment or a prefabricated building
that has received certification by one of the following
organizations is considered to be approved:

(a) CSA International (CSA);

(b) Curtis-Straus LLC (cCS);

(c) FM Approvals (cFM);

(d) IAPMO Research and Testing Inc. (cIAPMO,
cUPC or cUSPC);

(e) Labtest Certification Inc. (cLC);

(f) Underwriter’s Laboratories of Canada (ULC);

(g) Intertek Testing Services NA Ltd (WH, cETL);

(h) MET Laboratories, Inc. (cMET);

(i) Nemko Canada Inc. (cNemko);

(j) NSF International (cNSF);

(k) OMNI-Test Laboratories, Inc. (cO-T L);

(l) QPS Evaluation Services, Inc. (cQPS);

(m) Quality Auditing Institute, Ltd (cQAI);

(n) TÜV SÜD America Inc. (cTÜV Product Service);

* The Regulation to amend the Construction Code, approved
by Order in Council 953-2000 dated 26 July 2000 (2000, G.O. 2,
4203), was last amended by the regulation approved by Order in
Council 939-2009 dated 19 August 2009 (2009, G.O. 2, 3231).
For previous amendments, refer to the Tableau des modifications
et Index sommaire, Québec Official Publisher, 2010, updated to
1 April 2010.
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(o) TUV Rheinland of North America Inc. (cTUV);

(p) Underwriters’ Laboratories Inc. (cUL);

(q) any other certification organization accredited by
the Standards Council of Canada that has notified the
Board of its accreditation and whose certification seal or
label attests to compliance with Canadian standards.”;

(4) by replacing “annexe B” in paragraph 10.1 in the
title of Rule 2-322 in the French text by “appendice B”;

(5)in paragraph 13, by striking out “per Building” in
the title of Rule 6-104;

(6) by replacing paragraph 14 by the following:

“(14) in Rule 6-112:

(1) in Subrule (2), by replacing “9 m”  by “8 m”;

(2) by adding the following after Subrule (8):

“(9) Notwithstanding Subrule (2), in the case of an
existing installation and where it is impossible to comply
with the minimum 1 m clearance set out in Subrule (3),
the height of the point of attachment of service conduc-
tors shall be not more than 9 m, if such a measurement
allows compliance with the clearance required.

(10) Notwithstanding Subrules (2) and (9), in the
case of an existing installation and where it is impos-
sible to comply with the minimum 1 m clearance set out
in Subrule (3), it shall be permitted to install a barrier
made of solid material so as to make service conductors
exposed to persons from a window, door or porch per-
manently inaccessible.

(11) Notwithstanding Subrule (6), in the case of an
existing installation in which the connection presents no
noise problem due to the amplification of vibrations
caused by the mutual repulsion of the conductors, it shall
be permitted to fasten the service conductor support to a
solid wooden structural member with a lag screw not
less than 9 mm in diameter. The threaded part of the lag
screw shall penetrate the solid wooden structural mem-
ber to a depth of at least 75 mm.”;

(7) by replacing Subrule (2) of paragraph 15 by the
following:

“(2) by adding the following after Subrule (2):

“(3) Notwithstanding Subrule (1)(d), in the case of
dwelling units, the service box shall be permitted to be a
meter mounting device equipped with a combined breaker

outside the building or on a post, provided that an asso-
ciated branch circuit panelboard equipped with a main
breaker of a rating equal to or lower than that of the
meter mounting device is used inside the building. The
service box shall

(a) be weatherproof and specifically approved for
that use;

(b) be protected against mechanical damage if
installed less than 2 m above ground;

(c) be equipped with a lockable outside cover; and

(d) supply only one feeder dedicated to the associ-
ated panelboard.

(4) The meter mounting devices installed in compli-
ance with Subrule (3) shall be grouped into a single
connecting point.

(5) The feeder cables installed in compliance with
Subrule (3), that penetrate or pass through a fire separa-
tion, shall comply with the requirements of Chapter I of
the Construction Code and have not more than 30 mm in
diameter.”;”;

(8) by inserting the following after paragraph 31:

“(31.1) by adding the following paragraph in Rule
12-116:

“(5) Cutting or adding strands, or altering in any
other way conductors to connect them to terminal parts,
lugs or other junctions is prohibited.”;”;

(9) by striking out paragraph 34;

(10) by inserting the following after paragraph 34:

“(34.01) by replacing Rule 12-516 by the following:

“12-516 Protection for cable in conceale
d installations (see Appendix G)

(1) The outer surfaces of the cable shall be kept a
distance of at least 32 mm from the edges of the mem-
bers intended to be used as support for sheathing or
cladding, or the cable shall be effectively protected from
mechanical injury both during and after installation.

(2) Where the cable passes through a structural metal
element, it shall be protected by an insert approved for
the purpose and adequately secured in place.
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(3) Where the cable is installed behind a baseboard,
moulding or other similar finishing element, its outer
surfaces shall be kept a distance of at least 32 mm from
the hidden side of the element or it shall be effectively
protected from mechanical injury from driven nails or
screws.”;

(34.02) by adding the following after Subrule (2) in
Rule 12-616:

“(3) The installation of armoured cable in a con-
cealed space in a metal element constituting the roof
deck of a building or structure is prohibited.”;”;

(11) by inserting the following after paragraph 41:

“(41.1) in Rule 20-102, by inserting “showrooms,
sales offices,” after “stockrooms” in Subrule (5)”;

(12) by striking out paragraph 42;

(13) by inserting the following after paragraph 44:

“(44.1) in Rule 26-712, in item (d), by replacing
items iv and v by the following:

“(iv) at least one receptacle (15 A split or 20 A T-slot)
installed at each permanently fixed island counter space;

(v) at least one receptacle (15 A split or 20 A T-slot)
installed at each peninsular counter space, except if the
wall adjacent to the mating edge of the peninsula is
equipped with a receptacle provided for in item iii;”;

(44.2) in Rule 26-712, by replacing item (h) by the
following:

“(h) receptacles shall not be required to be tamper
resistant, provided that they are not accessible by their
location, by the presence of stationary or fixed appli-
ances, or they are located at more than 2 m from the
floor or the finished grade.”;”;

(14) by replacing paragraph 48 by the following:

“(48) in Rule 28-604, in Subrule (4), by replacing
items (a), (b) and (c) by the following:

“(a) it is capable of safely making and interrupting
the locked rotor current of the connected load; and

(b) it is capable of being locked in the open posi-
tion.”;”;

(15) by inserting the following after paragraph 54:

“(54.1) by replacing Rule 32-206 by the following:

“32-206 Disconnecting means and overcurrent
protection (see Appendices B and G)

(1) No device capable of interrupting the circuit shall
be placed between the service box and a fire pump
transfer switch or a fire pump controller, other than a
circuit breaker lockable in the on position or an unfused
switch lockable in the off position, labelled in a con-
spicuous, legible, and permanent manner identifying it
as the fire pump disconnecting means.

(2) The circuit breaker referred to in Subrule (1)
shall be permitted to be used in the separate service box
described in Rule 32-204 and the rating or setting shall

(a) comply with Rule 28-200 where it is installed in
an emergency supply circuit between the emergency
power source and the fire pump transfer switch; or

(b) be not less than the overcurrent protection that is
provided integral with the fire pump controller where it
is installed in a normal supply circuit upstream of the
controller.

(3) The unfused switch referred to in Subrule (1) shall

(a) be capable of safely making and interrupting the
locked rotor current of the connected load;

(b) comply with the requirements of the supply
authority;

(c) bear a mark indicating the need to maintain it
at all times in the on position to ensure functionality of
the fire pump; and

(d) be equipped with an integral device connected to
the fire alarm system to signal the provisional deactiva-
tion of the fire pump.”;”;

(16) by inserting the following after paragraph 61:

“(61.1) by striking out Section 58 – Passenger rope-
ways and similar equipment”;

(17) in paragraph 65, by replacing “after the definition
of “series heating cable set” by the following: “defini-
tion, in alphabetical order:”;

(18) in paragraph 67.1, by replacing Rule 66-404 by
the following:
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“66-404 Receptacles

Receptacles with a CSA 5-15R configuration and
those with a CSA 5-20R configuration installed in itiner-
ant midways, carnivals, fairs and festivals and intended
to supply outside loads or in a damp location shall be
protected by a ground fault circuit interrupter of the
Class A type.”;

(19) by striking out paragraph 68.01;

(20) by replacing “annexe B” in paragraph 68.1 of
the French text by “appendice B”;

(21) in paragraph 73, by replacing “76-016” by
“76-014”;

(22) by inserting the following after paragraph 73:

“(73.1) in Rule 76-016, by replacing “configura-
tion 5-15R or 5-20R” by “15 A and 20 A to 125 V”;

(23) in paragraph 76, by replacing Table 66 by the
following:

“Table 66

[See Rule 4-022(5)]

Minimum Size of Neutral Conductors for
Underground Consumer’s Services Rated at More

than 600 A and Fed by Parallel Conductors

Nominal Rating AWG Size of each AWG Size of each
of Service Box A Copper Neutral Aluminum Neutral

Conductor Conductor

601 to 1,200 0 000

1,201 to 2,000 00 0000

2,001 or more 000 250 kcmil
”;

(24) in paragraph 77

(1) by replacing “annexe B” in the French text by
“appendice B”;

(2) by replacing Subrules (2) and (3) of the note
“Connecting point” in subparagraph 2 by the following:

“(2) if the system of the electric distributor is an
underground system:

(a) in the case of a 750-V installation or less: on the
meter mounting device, on a multiple-meter mounting
device, in a junction box, in a service connecting box, in
the main disconnect switch or in a manhole located out-
side the building; however, when the distributor service
connectors enter the building, they shall have a mechani-
cal protection and if they end at the main disconnect
switch, they shall comply with that switch approval
specifications;

(b) in the case of a supply at more than 750 V:
upstream of the shackle insulators of the owner on his or
her receiving structure, in a manhole located outside the
building, in a compartment of the service entrance or in
a box specifically designed for that purpose; however,
when the distributor service connectors enter the build-
ing, they shall have a mechanical protection;

(3) at the secondary taps of the transformers if the
supply comes from a non-network station, the connect-
ing point may also be located at the taps of the raceways
in an adjacent room.”;

(3) by inserting the following after subparagraph 7:

“(7.1) by inserting the following after the note related
to Rule 26-712(g):

“26-712 (g) (h) The purpose of Rule 26-712(g) is to
protect children against electrical shock when they are able
to reach receptacles. Where the location of a receptacle is
inaccessible, the receptacle may not be tamper resistant
[Rule 26-712(h)]. For example, receptacles dedicated
for recessed microwaves, refrigerators, freezers, wash-
ing machines and those located in an attic, a crawl space
or at a distance of more than 2 m from the floor or the
finished floor are considered inaccessible to children.”;

(4) by striking out subparagraph 8.1;

(5) by replacing, in subparagraph 9, the note related
to Rule 68-304 by the following:

“68-304 If that requirement cannot be met, the con-
trol devices should be installed as far away as possible
from the bathtub and shower but not outside the bath-
room.”.

4. This Regulation comes into force on 1 March 2011.

1193


	droits2: 


