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Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Pharmacists
— Professional activities that may be engaged
in by persons other than pharmacists

Regulation respecting the professional activities that
may be engaged in by persons other than pharmacists

WHEREAS, under paragraph & of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the board of direc-
tors of a professional order may make a regulation to
determine, among the professional activities that may be
engaged in by members of the order, those that may
be engaged in by the persons or categories of persons
indicated in the regulation, and the terms and conditions
on which such persons may engage in such activities;

WHEREAS, in accordance with paragraph s of sec-
tion 94 of the Professional Code, the board of directors
of the Ordre des pharmaciens du Québec has consulted
the Ordre des infirmicres et infirmiers du Québec and
the College des médecins du Québec before making the
Regulation respecting the professional activities that may
be engaged in by persons other than pharmacists;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.0.1 and 95.2, every
regulation made by the board of directors of a profes-
sional order under the Code or an Act constituting a
professional order must be transmitted to the Office des
professions du Québec for examination and be submitted,
with the recommendation of the Office, to the Govern-
ment which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting the professional activities that may
be engaged in by persons other than pharmacists was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
14 April 2010 with a notice that it could be submitted to
the Government for approval on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation respecting the professional acti-
vities that may be engaged in by persons other than phar-
macists, attached to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by
persons other than pharmacists

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. The purpose of this Regulation is to determine,
among the professional activities that may be engaged in
by members of the Ordre des pharmaciens du Québec,
those that, on the terms and conditions set out herein,
may be engaged in by the following persons:

(1) aperson registered in a program of study in phar-
macy leading to a diploma giving access to the permit
issued by the Order;

(2) aperson admitted to the internship within the mean-
ing of the Regulation respecting the terms and conditions
for the issue of permits by the Ordre des pharmaciens
du Québec, approved by Order in Council 231-93 dated
24 February 1993;

(3) aperson whose training or internship equivalence is
granted in part, as the case may be, under the Regulation
respecting diploma and training equivalence standards for
the issue of a pharmacist’s permit, approved by Order in
Council 541-2008 dated 28 May 2008, or the Regula-
tion respecting the terms and conditions for the issue of
permits by the Ordre des pharmaciens du Québec and
who must successfully complete courses or internships
to obtain full equivalence;

(4) apharmacy resident, namely a person registered in
the program Maitrise en pharmacie d’hopital of Université
Laval or the program Maitrise en pratique pharmaceutique
of the Université de Montréal.

2. Among the activities that may be engaged in by
members of the Order, a person referred to in section 1 may
engage in those that are required to complete a program
of study, internship or training, as the case may be, on
the following conditions:

(1) be registered in the register kept for that purpose
by the Order;

(2) engage in the activities under the supervision of a
pharmacist present in the pharmacy or present in the centre


GAGJOE01
Texte surligné 


Part 2

GAZETTE OFFICIELLE DU QUEBEC, November 17, 2010, Vol. 142, No. 46 2961

operated by a health institution within the meaning of the
Actrespecting health services and social services (R.S.Q.,
c. S-4.2) or the Act respecting health services and social
services for Cree Native persons (R.S.Q., c. S-5), who is
available to intervene on short notice;

(3) engage in the activities in keeping with the rules
applicable to members of the Order, in particular those
regarding ethics and recognized standards in the practice
of pharmacy.

3. A person referred to in paragraphs 1 to 3 of sec-
tion 1 who has the required knowledge and skills may,
where the person acts outside the framework of a pro-
gram of study, internship or training, engage in the
activities described in subparagraphs 1 to 4 of the sec-
ond paragraph of section 17 of the Pharmacy Act (R.S.Q.,
c. P-10) on the conditions set out in section 2.

4. A person referred to in paragraph 4 of section 1 who
has the required knowledge and skills may, where the
person acts outside the framework of a program of study,
internship or training, engage in the activities described
in subparagraphs 1 to 5 of the second paragraph of sec-
tion 17 of the Pharmacy Act on the conditions set out in
section 2.

3. A person referred to in section 1 may, on the
conditions set out in section 2, continue to engage in
the activities described in subparagraphs 1 to 5 of the
second paragraph of section 17 of the Pharmacy Act for
3 months following the date of completion of the person’s
program of study, internship or training, or the date on
which equivalence was granted.

6. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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0.C. 929-2010, 3 November 2010

Youth Protection Act
(R.S.Q., c. P-34.1)

Financial assistance to facilitate tutorship to a child
— Amendment

Regulation to amend the Regulation respecting finan-
cial assistance to facilitate tutorship to a child

WHEREAS, under subparagraph i of the first para-
graph of section 132 of the Youth Protection Act (R.S.Q.,

c. P-34.1), the Government may make regulations to
determine the terms and conditions on which financial
assistance may be granted to facilitate tutorship to a child;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) and the second
paragraph of section 132 of the Youth Protection Act, a
draft of the Regulation to amend the Regulation respecting
financial assistance to facilitate tutorship to a child was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec
of 9 June 2010 with a notice that it could be made by
the Government on the expiry of 60 days following its
publication;

WHEREAS the 60-day period has expired;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with-
out amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of the
Minister of Health and Social Services and the Minister for
Social Services:

THAT the Regulation to amend the Regulation respect-
ing financial assistance to facilitate tutorship to a child,
attached to this Order in Council, be made.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting financial assistance to
facilitate tutorship to a child"

Youth Protection Act
(R.S.Q., c. P-34.1, s. 132, 1st par., subpar. i)

1. The Regulation respecting financial assistance to
facilitate tutorship to a child is amended

(1) by replacing “20” in the first paragraph of sec-
tion 4 by “217;

(2) by replacing “20” in subparagraph 2 of the first
paragraph of section 10 by “21”.

2. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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* The Regulation respecting financial assistance to facilitate tutorship

to a child, made by Order in Council 591-2008 dated 11 June 2008
(2008, G.O. 2, 2459), has not been amended.
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