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'd. Section 13 is amended by replacing “of the
employer’s expenditures that are eligible as payments
made to or expenditures incurred with the training
mutual” by “of payments made to the training mutual or
expenditures incurred with the training mutual”.

8. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Certified general accountants
— Continuing education for holding a public
accountancy permit

Regulation respecting continuing education for certified
general accountants holding a public accountancy
permit

'WHEREAS, under the second paragraph of section 187.10.2
of the Professional Code (R.S.Q., ¢c. C-26), amended
by section 1 of chapter 11 of the Statutes of 2008 and
by section 22 of chapter 35 of the Statutes of 2009, the
board of directors of the Ordre des comptables généraux
accrédités du Québec must determine, by regulation, the
continuing education activities in which the holder of a
public accountancy permit is required to take part, the
penalties for failing to take part in the activities and,
where applicable, the cases in which a member may be
exempted from taking part in such activities;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
comptables généraux accrédités du Québec made the
Regulation respecting continuing education for certified
general accountants holding a public accountancy permit;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
amended by section 63 of chapter 11 of the Statutes of
2008 and by section 4 of chapter 16 of the Statutes
of 2009, and subject to sections 95.0.1 and 95.2 of the
Code, section 95.2 being amended by sections 1 and 65
of chapter 11 of the Statutes of 2008, every regulation
made by the board of directors of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order must be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and be submitted, with the
recommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting continuing education for certi-
fied general accountants holding a public accountancy
permit was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 13 August 2008 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Profes-
sional Code, the Office des professions du Québec has
examined the Regulation and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation respecting continuing education
for certified general accountants holding a public
accountancy permit, attached to this Order in Council,
be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting continuing
education for certified general
accountants holding a public
accountancy permit

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 187.10.2, 2nd para.;
2009, c. 35, s. 22)

DIVISION I
CONTINUING EDUCATION

1. A member of the Ordre des comptables généraux
accrédités du Québec holding a public accountancy permit
shall, unless exempt pursuant to division IV, accrue at
least 60 hours of continuing education activities per
three-year reference period, with a minimum of 20 hours
in each reference year. The 60 hours shall relate to the
audit engagement, the review engagement and other
activities related to public accountancy.

The member shall choose the continuing education
activities that are best suited to his needs. He shall choose
continuing education activities among those provided for
in the program developed by the Order in accordance
with section 4.

Continuing education activities shall include:
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(1) continuing education courses organized or offered
either by the Order or by a person or organization
recognized by the Board of Directors;

(2) courses offered by educational institutions or by
other professional orders;

(3) symposiums, seminars or conferences of a technical
or educational nature;

(4) participation in courses or structured training
activities offered in the workplace;

(5) participation in various structured training sessions,
particularly seminars or case studies;

(6) participation in distance learning activities;

(7) acting as a lecturer, instructor or preparer for
activities contemplated in paragraphs 1 to 6;

(8) participation in research projects;
(9) authorship of specialized published articles.

However, as part of the 60 hours to be accumulated in
a given reference period, the Board of Directors may
impose on a member holding a public accountancy permit
a specific continuing education activity listed among the
activities provided for in the program contemplated in
section 4.

2. A member to whom the Order issues a public
accountancy permit more than 4 months after the start of
a year in the reference period shall, unless exempt pursuant
to division IV, accumulate a minimum of 1.5 continuing
education hours for each full calendar month by the end
of the current reference year. Such person shall also
accumulate at least 20 hours per full reference year.

DIVISION II
CONTINUING EDUCATION ACTIVITIES
PROGRAM

3. A continuing education activity must allow members
to maintain and develop skills and professional, legal or
ethical knowledge relating to the practice of public
accountancy.

4. The Order shall establish the program of continuing
education activities to be followed by the member
holding a public accountancy permit. The Order shall:

(1) set the start and end date of the reference period
contemplated in the first paragraph of section 1;

(2) determine which continuing education activities
shall be provided as part of the program in the sectors
referred to in the first paragraph of section 1 and the
persons, organizations or educational institutions that
may organize or offer them;

(3) determine, as appropriate, the activities it will
impose under paragraph 4 of section 1;

(4) establish, where appropriate, criteria for calculating
the eligible duration of these activities for the compu-
tation of the number of hours required under section 1,
where that number differs from the actual duration of
the activity.

When determining the activities that are included in
the program and, where appropriate, establishing the
criteria for calculating the eligible duration of an activity,
the Order shall take into consideration the following
criteria:

(1) the relevance of the training activity;

(2) the competence and qualifications of the instructor
in relation to the subject matter;

(3) the fact that the training activity meets a need;

(4) compliance with the continuing education objec-
tives set out in section 3;

(5) the fact that the training activity objectives are
verifiable and set out in a clear and concise manner;

(6) the framework within which the training activities
are provided;

(7) if applicable, the quality of the materials provided;

(8) the existence of a certificate of attendance or of
an evaluation;

(9) the fact that the continuing education activity has
been developed, supervised or provided by the Order, an
instructor or a team of competent instructors recognized
by the Board of Directors.

DIVISION III
VERIFICATION

3. Members shall submit to the Order, no later than
60 days after the end of each reference year within a
reference period, a duly completed and signed training
activity report using the form provided by the Order.
They shall indicate therein the training activities engaged
in during the reference year, the name of the person,
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body or educational institution organizing or offering
the activity, the marks obtained, the number of hours
completed, as well as the activities in respect of which
they have obtained an exemption in accordance with
division IV.

To determine whether the member has met the
requirements of this Regulation, the Order may require
relevant and reliable supporting documents in addition
to the training activity report, including receipts identi-
fying the activities engaged in, their duration and content,
the organization and/or person offering the activity and,
if applicable, a certificate of attendance or attestation of
results obtained.

6. Successful completion of the training activity or, if
there is no evaluation, the member’s attendance, are the
criteria by which the Order recognizes that members
have engaged in a training activity for the purposes of
meeting the requirements of this Regulation.

However, where the activity is not evaluated and
attendance is not required, the Order shall recognize that
members have engaged in a training activity if the
members attest to having acquired sufficient knowledge
of the activity’s content to adequately carry out their
professional activities.

Where the Order has identified training activities that
members are required to attend, their attendance may be
verified by any means established by the Order, in
particular an attendance sheet signed by the member.

'd. No later than 180 days following the ultimate
deadline for filing of the training activity report, the
Order shall send a notice to the member specifying the
hours which it recognizes and does not recognize as well
as a statement listing the cumulative number of training
activity hours for the previous year and for the given
reference year.

8. Members may request a review of the Order’s decision
by submitting a written application to the committee set
up by the Board of Directors within 30 days of receipt of
the notice provided for in section 7.

This committee shall be made up of persons who have
not taken part in the decision in respect of which a
review is requested.

9. Members shall keep the documents in support of
their reported hours, including the attendance sheet and
proof of registration, for 24 months following the end of
the reference period in question.

DIVISION IV
EXEMPTIONS FROM CONTINUING EDUCATION
ACTIVITIES

10. Members who have attended or intend to attend a
training activity that is not listed in the program of
activities adopted by the Order are exempted, for a
given reference period, from having to attend a training
activity provided for in this program as long as the
content of the unlisted activity is equivalent to that of an
activity listed in the program.

11. Members may be exempted pursuant to section 10
if they submit a written request for recognition of the
activity to the Secretary of the Order, at least 30 days
before the scheduled date of the activity or within 60 days
of having attended such activity, as the case may be.

In the latter case, a certification of the attendance of
the activity by the member or of his successful completion
thereof or, if need be, of the transcript indicating the
grade received shall be sent along with the request.

The request shall include the following information:
(1) adescription of the training activity in question;
(2) the duration of the activity;

(3) the number of continuing education hours
requested for this activity;

(4) if the request is made prior to the training activity
taking place, the name and address of the person,
organization or institution responsible for the activity;

(5) any other information deemed relevant for the
purposes of recognition of the training activity.

12. Members shall be exempted, for a given reference
period, from having to attend training activities provided
for in the program of activities adopted by the Order if
they are able to demonstrate that they are unable to
attend.

The fact that the Disciplinary Board or the Professions
Tribunal has suspended or struck a member off the Roll,
or that the Board of Directors has suspended or imposed
limitations on a member’s right to engage in professional
activities, does not constitute an inability to attend.
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Exemptions are not to exceed a maximum period of
one year and are renewable.

13. Members may obtain an exemption pursuant to
section 12 if they notify the Secretary of the Order in
writing specifying the reasons for the exemption request
and providing, as the case may be, a doctor’s note or any
other evidence attesting to the fact that they are unable
to attend.

As soon as the inability to attend shall have ceased,
the member shall notify forthwith the Secretary of the
Order in writing and satisfy the obligations provided for
in this Regulation, according to the terms and conditions
set by the executive committee.

14. Where the executive committee grants an exemp-
tion to a member, it shall determine the number of hours
which the latter is not required to complete during a
given reference period.

The executive committee shall provide the member with
its written decision setting out its reasons within 60 days
following receipt of the application for exemption.

DIVISION V
PENALTIES

15. The Order shall send a notice to those members
who fail to comply with their continuing education
requirements, which notice shall set out the unfulfilled
obligations and the penalties members face and the
timeframe allowed for remedial action, which cannot be
less than 30 days or more than 60 days and begins with
the receipt of the notice.

Training hours completed after receiving a default
notice may only be credited to the reference period
during which the member was in default.

16. The Order shall send a final notice to members
who fail to cure their default before the deadline
determined by the Order, specifying that they have an
additional 15 days from the date of receipt of the final
notice to comply.

17. The Order shall suspend or revoke the public
accountancy permit of those members who have not
cured the default described in the notice provided for in
section 16 before the deadline set out therein.

The Order shall notify members in writing of the
penalty imposed.

18. The suspension or revocation of the public
accountancy permit shall remain in effect until the
member provides evidence to the Order that he has met
the requirements listed in the default notice provided for
in section 16, and the penalty is lifted by the Order.

DIVISION VI
FINAL PROVISION

19. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following its publication in the Gazette officielle du
Québec.
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Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Ordre des comptables généraux accrédités
— Public accountancy permit

Regulation respecting the public accountancy permit
of the Ordre des comptables généraux accrédités
du Québec

WHEREAS, under the first paragraph of section 187.10.2
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), amended by
section 1 of chapter 11 of the Statutes of 2008 and
by section 76 of chapter 35 of the Statutes of 2009, the
board of directors of the Ordre des comptables généraux
accrédités du Québec must determine, by regulation, the
standards for the issue and holding of public accountancy
permits applicable to its members;

WHEREAS the board of directors of that order made
the Regulation respecting the public accountancy permit
of the Ordre des comptables généraux accrédités du
Québec;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
amended by sections 1 and 63 of chapter 11 of the
Statutes of 2008 and by section 4 of chapter 16 of the
Statutes of 2009, and subject to sections 95.0.1 and 95.2
of the Code, the latter section being amended by sec-
tions 1 and 65 of chapter 11 of the Statutes of 2008,
every regulation made by the board of directors of a
professional order under the Code or an Act constituting
a professional order must be transmitted to the Office
des professions du Québec for examination and be
submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may approve it with or without
amendment;
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