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Regulations and other Acts

Gouvernement du Québec

0.C. 1194-2009, 18 November 2009

An Act to promote workforce skills development
and recognition
(R.S.Q., c. D-8.3)

Training mutuals
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting training
mutuals

WHEREAS, under section 8 of the Act to promote
workforce skills development and recognition (R.S.Q.,
c. D-8.3), payments made by an employer to a training
mutual recognized by the Minister or expenditures incurred
with such a mutual are eligible, on the conditions fixed
by regulation of the Commission des partenaires du
marché du travail as expenditures incurred for the benefit
of personnel;

WHEREAS, under subparagraph 1 of the first paragraph
of section 20 of the Act, the Commission may make
regulations to define, within the meaning of Chapter II
of the Act, eligible training expenditures, and provide
for exclusions, limits or deductions;

WHEREAS, under paragraph 2 of section 21 of the
Act, a regulation made pursuant to subparagraph 1 of
the first paragraph of section 20 may set out the principles,
criteria or factors taken into account by the Minister for
the purpose of granting accreditation or recognition or
the conditions to be fulfilled for that purpose and, where
expedient, determine the fees payable and the period for
which the accreditation or recognition is valid;

WHEREAS, under paragraph 3 of section 21 of the
Act, such a regulation may determine the conditions to
be fulfilled by accredited or recognized persons or bodies
including the documents and information to be sent to the
Minister, related inspections and the conditions on which
accreditation or recognition may be renewed, suspended
or revoked;

WHEREAS, under section 22 of the Act, the regulations
of the Commission made pursuant to section 20 require
the approval of the Government;

WHEREAS the Commission made the Regulation to
amend the Regulation respecting training mutuals by
resolution on 7 May 2009;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 26 August 2009 with a notice that it could
be approved by the Government on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Employment and Social Solidarity:

THAT the Regulation to amend the Regulation
respecting training mutuals, attached to this Order in
Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting training mutuals”

An Act to promote workforce skills development
and recognition
(R.S.Q., c. D-8.3, ss. 8, 20 and 21)

1. Section 2 of the Regulation respecting training
mutuals is replaced by the following:

“2. The purpose of a training mutual is to structure,
develop and implement training services adapted to the
common problems and specific needs of the workforce
in a sector of economic activity, a region, an industrial
domain, or those of the workforce belonging to a specific
clientele addressed by an integration and job retention
committee, as well as to their socio-economic environment
and to technological or structural changes in the market.”.

* The Regulation respecting training mutuals, approved by Order in
Council 1062-2007 dated 28 November 2007 (2007, G.O. 2, 3683),
has not been amended since it was approved.
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2. Section 3 is replaced by the following:

“3. A sectoral workforce committee or a parity
committee constituted under the Act respecting collective
agreement decrees (R.S.Q., c. D-2) may be recognized as
a training mutual.

A regional group of employers, a sectoral group of
employers, a group of employers, a group of employers
that are clients and subcontractors in the same industrial
domain or a group of employers with a workforce
belonging to a specific clientele addressed by an integration
and job retention committee, if the group is constituted
as a legal person under Part III of the Companies Act
(R.S.Q., c. C-38) and has a multiparty board of directors
composed of a majority of employer representatives and
representatives of the workforce of the employer members,
may also be recognized as a training mutual.

For the purposes of this Regulation, an integration
and job retention committee is an organization constituted
as a legal person under Part III of the Companies Act
and intended particularly to favour the integration and
job retention of a specific clientele. For that purpose, the
committee identifies the difficulties faced by those
persons and develops strategies to facilitate access to
employment and to the training necessary for their
integration into the labour market.”.

3. Section 4 is amended

(1) by replacing “belong to the same sector of
economic activity or are from the same region” in the
first paragraph by “form a type of group authorized by
section 3”;

(2) by replacing “and that a sufficient number of
employers share a desire to work collaboratively to that
end” in the second paragraph by *, that the employers
concerned share a desire to work collaboratively and
that their number is sufficient to ensure the viability of
the training mutual”;

(3) by replacing the third paragraph by the following:
“Problems are considered common where employers
face difficulties of the same nature as to the improvement
of their workforce qualifications and skills or to the

management and organization of their workforce training.”.

4. Section 5 is amended

(1) by inserting “and documents” in the part preceding
paragraph 1 after “information”;

(2) by replacing paragraph 3 by the following:

“(3) the applicant’s sector of economic activity,
region, industrial domain or the characteristic specific
to the workforce concerned;”;

(3) by adding the following paragraphs after
paragraph 5:

“(6) aresolution of the board of directors of the legal
person applying for recognition;

(7) in the case of a sectoral group of employers for
which a sectoral workforce committee exists, a resolution
of the board of directors of the sectoral committee in
support of the application; and

(8) in the case of a group of employers with a
workforce belonging to a specific clientele addressed by
an integration and job retention committee, a resolution
of the board of directors of that committee in support of
the application.”.

5. Section 9 is amended

(1) by replacing the part preceding subparagraph 1 of
the first paragraph by the following:

“9. The sums received by a training mutual as
payments made by an employer or the expenditures
incurred by the employer with the training mutual must
be used in their entirety for”;

(2) by replacing “employers” in subparagraph 1 of
the first paragraph by “employer members”.

6. Section 12 is replaced by the following:

“12. When a training mutual ceases its activities, the
sum of the unexpended payments received by the mutual
and the interest earned on those sums must be paid
into the Workforce Skills Development and Recognition
Fund.

The amounts paid into the Fund pursuant to the first
paragraph are reserved, for a period not exceeding
3 years from the date on which the mutual ceases its
activities, to be used to train the workforce for which
the training mutual was recognized.”.
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'd. Section 13 is amended by replacing “of the
employer’s expenditures that are eligible as payments
made to or expenditures incurred with the training
mutual” by “of payments made to the training mutual or
expenditures incurred with the training mutual”.

8. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9541

Gouvernement du Québec

0.C. 1198-2009, 18 November 2009

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Certified general accountants
— Continuing education for holding a public
accountancy permit

Regulation respecting continuing education for certified
general accountants holding a public accountancy
permit

WHEREAS, under the second paragraph of section 187.10.2
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), amended
by section 1 of chapter 11 of the Statutes of 2008 and
by section 22 of chapter 35 of the Statutes of 2009, the
board of directors of the Ordre des comptables généraux
accrédités du Québec must determine, by regulation, the
continuing education activities in which the holder of a
public accountancy permit is required to take part, the
penalties for failing to take part in the activities and,
where applicable, the cases in which a member may be
exempted from taking part in such activities;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
comptables généraux accrédités du Québec made the
Regulation respecting continuing education for certified
general accountants holding a public accountancy permit;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
amended by section 63 of chapter 11 of the Statutes of
2008 and by section 4 of chapter 16 of the Statutes
of 2009, and subject to sections 95.0.1 and 95.2 of the
Code, section 95.2 being amended by sections 1 and 65
of chapter 11 of the Statutes of 2008, every regulation
made by the board of directors of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order must be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and be submitted, with the
recommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting continuing education for certi-
fied general accountants holding a public accountancy
permit was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 13 August 2008 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Profes-
sional Code, the Office des professions du Québec has
examined the Regulation and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation respecting continuing education
for certified general accountants holding a public
accountancy permit, attached to this Order in Council,
be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting continuing
education for certified general
accountants holding a public
accountancy permit

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 187.10.2, 2nd para.;
2009, c. 35, 8. 22)

DIVISION I
CONTINUING EDUCATION

1. A member of the Ordre des comptables généraux
accrédités du Québec holding a public accountancy permit
shall, unless exempt pursuant to division IV, accrue at
least 60 hours of continuing education activities per
three-year reference period, with a minimum of 20 hours
in each reference year. The 60 hours shall relate to the
audit engagement, the review engagement and other
activities related to public accountancy.

The member shall choose the continuing education
activities that are best suited to his needs. He shall choose
continuing education activities among those provided for
in the program developed by the Order in accordance
with section 4.

Continuing education activities shall include:
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