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34.8. A member who is required to comply with the
independence rule provided for in section 34.2 shall, in
respect of the particular engagement, identify threats to
independence, evaluate the significance of those threats
and, if the threats are other than clearly insignificant,
identify and apply measures to reduce or eliminate them.
The member shall document the decision to accept or
continue the particular engagement. The documentation
shall include the following information:

(1) adescription of the nature of the engagement;
(2) the threats identified;

(3) the measures identified and applied to reduce or
eliminate the threats; and

(4) an explanation of how the measures reduce or
eliminate the threats.

Where the threats cannot be reduced, the member
shall:

(1) eliminate the activity, relationship, influence or
interest creating the threats; or

(2) refuse to accept or continue the engagement.

34.9. A member who violates section 34.2 shall com-
municate this violation in writing, on a timely basis, to
another member, partner or shareholder with voting rights
of the partnership or joint-stock company duly appointed
by the board of directors or a similar internal manage-
ment board of the partnership or joint-stock company.

A member who has been assigned to an engagement
team to perform assurance services or apply specified
auditing procedures shall also communicate in writing
to the designated member any situation or facts that
would put this member in violation of section 34.2.”.

4. This regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Draft Regulation

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Certified management accountants

— Compulsory continuing education for Québec
certified management accountants who hold a
public accountancy permit

Notice is hereby given, in accordance with section 12
of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the
“Regulation concerning compulsory continuing educa-
tion for Québec certified management accountants who
hold a public accountancy permit”, adopted by the board
of directors of the Ordre des comptables en management
accrédités du Québec, may be submitted to the Govern-
ment, which may approve it with or without amend-
ment, on the expiry of a 20-day period following this
publication.

Section 12 of the Regulations Act provides that a
proposed regulation may be approved at the expiry of a
shorter period than the period applicable to it, if the
authority approving it is of the opinion that the urgency
of the situation requires it. Section 13 of that Act pro-
vides, in addition, that the reason justifying a shorter
publication period shall be published with the proposed
regulation. It is necessary to reduce the publication
period for this proposed regulation for the following
reasons:

— Its object is to specify the continuing education
activities that the holder of a public accountancy permit
must complete, the penalty for failing to complete the
activities and, where applicable, the cases in which an
exemption may be granted.

— Itisrelated to the “Regulation respecting the public
accountancy permit of the Ordre des comptables en
management accrédités du Québec”, published as a
draft regulation in the Gazette officielle du Québec on
17 September 2008, which sets out the standards and
conditions for holding a public accountancy permit.

— Both regulations are required by section 187.10.2
of the Professional Code, introduced by section 3 of the
Act to amend the Professional Code and the Chartered
Accountants Act in respect of public accountancy (2007,
c. 42), in force since 15 December 2008.

— The “Regulation respecting the public accountancy
permit of the Ordre des comptables en management
accrédités du Québec” is, in addition, required to allow
certified management accountants authorized to prac-


Texte surligné 


Part 2

GAZETTE OFFICIELLE DU QUEBEC, November 6, 2009, Vol. 141, No. 44A

3645A

tice public accountancy elsewhere in Canada to pursue
that activity in Québec, in order to facilitate the mobility
of these professionals within Canada in accordance with
the Agreement on Internal Trade.

— The “Regulation respecting the public accountancy
permit of the Ordre des comptables en management
accrédités du Québec” is linked to the recommendation
made on 19 August 2005 by the special panel estab-
lished under the Agreement on Internal Trade to settle
the dispute between the Certified General Accountants
Association of New Brunswick and the Québec govern-
ment concerning measures restricting access to the prac-
tice of public accountancy by accountants other than
chartered accountants.

— It is important, in the circumstances, to reduce the
publication period to allow the “Regulation concerning
compulsory continuing education for Québec certified
management accountants who hold a public accoun-
tancy permit” to advance as soon as possible and simul-
taneously with the “Regulation respecting the public
accountancy permit of the Ordre des comptables en
management accrédités du Québec”, both of which must
be submitted to the government for approval in accor-
dance with section 95 of the Professional Code.

According to the Ordre des comptables en manage-
ment accrédités du Québec, this regulation will have no
effect on businesses, including small and medium-sized
businesses.

Additional information may be obtained from Mtre
Isabelle F. LeBlanc at the Ordre des comptables en
management accrédités du Québec, 715, rue du Square-
Victoria, 3° étage, Montréal (Québec) H2Y 2H7; phone:
514 849-1155 or 1 800 263-5390; fax: 514 849-9674;
E-mail: i.leblanc@cma-quebec.org

Any person having comments to make on the matter
is asked to send them in writing, before the expiry of the
20-day period, to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10° étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. These comments will be forwarded
by the Office to the Minister of Justice. They may also
be forwarded to the professional order that adopted the
regulation, as well as to the persons, departments and
agencies concerned.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation concerning compulsory
continuing education for Québec certified
management accountants who hold a
public accountancy permit

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 187.10.2, 2" par.; 2007, c. 42, s. 3;
2008, c. 11, s.1)

DIVISION |
CONTINUING EDUCATION

1. All members of the Ordre des comptables en man-
agement accrédités du Québec who hold a public accoun-
tancy permit, unless exempted under Division 1V, must
complete in every 3-year reference period at least
60 hours of continuing education activities, including a
minimum of 15 hours per reference year. The 60 hours
must cover audit engagements, review engagements and
other activities relating to public accountancy.

The members must choose the continuing education
activities from the program of activities established by
the Order pursuant to section 4.

The continuing education activities may include:

(1) taking part in courses organized or offered by the
Order, by other professional orders or by similar organi-
zations;

(2) taking part in courses offered by an educational
institution or by specialized institutions recognized by
the Order;

(3) taking part in symposiums, congresses, seminars
or conferences;

(4) taking part in structured training sessions or
courses in the workplace;

(5) taking part in various structured training sessions,
such as case studies as part of a technical study group;

(6) taking part in discussion groups and technical
committees;

(7) acting as a speaker or trainer;
(8) drafting published articles or papers;

(9) taking part in research projects;
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2. Every member to whom the Order issues a public
accountancy permit after 1 August in a given year must,
unless exempted pursuant to Division 1V, start to com-
plete continuing education hours on 1 April of the year
following the date on which the permit is issued.

The number of hours to be completed is calculated
beginning on 1 April of the year following the date on
which the permit is issued in proportion to the number
of months remaining in the reference period.

A member to whom the Order issues a public accoun-
tancy permit after 1 August in the last year of a reference
period is exempted from the continuing education
requirements for that period.

DIVISION 11
PROGRAM OF CONTINUING EDUCATION
ACTIVITIES

3. Every continuing education activity must allow
members to maintain, update, improve or extend the
skills and knowledge required for the practice of public
accountancy.

4. The Order shall establish the program of continu-
ing education activities that must be followed by members
holding a public accountancy permit. The Order shall

(1) fix the date on which the reference period
referred to in the first paragraph of section 1 begins and
ends;

(2) determine the continuing education activities in
the fields listed in the first paragraph of section 1 that
form part of the program, along with the persons, bod-
ies, educational institutions or specialized institutions
that organize or offer the activities;

(3) assign a ratio for calculating the admissible dura-
tion of each activity as a contribution to the hours re-
quired pursuant to section 1, if it differs from the actual
duration of the activity.

To determine the activities that form part of the pro-
gram and, if applicable, the ratio for calculating the
admissible duration of an activity, the Order shall con-
sider the following criteria:

(1) the relevance of the activity;

(2) the competency and qualifications of the trainer,
with respect to the subject of the activity;

(3) compliance with the continuing education objec-
tives set out in section 3;

(4) the fact that the objectives of the continuing edu-
cation activity are measurable and verifiable.

DIVISION I
MONITORING

3. Members shall send to the Order, no later than
30 days after the end of each reference year in a refer-
ence period, a duly completed continuing education
report using the form supplied by the Order, along with
the attestations required by this Regulation, if appli-
cable. The continuing education report must indicate the
continuing education activities completed during the
reference year, the number of hours completed, or the
fact that the member concerned has obtained an exemp-
tion under Division IV.

To determine whether a member has met the require-
ments of this Regulation, the Order may request any
relevant and reliable document in addition to the con-
tinuing education report, such as supporting documents
that identify the activities completed, state their duration
and content, name the person who offered the activities
and, where applicable, attest to the member’s presence
or result.

6. The successful completion of a continuing educa-
tion activity or, if no evaluation is involved, presence at
the activity, is the criterion used by the Order to recog-
nize that a continuing education activity has been com-
pleted in order to meet the requirements of this Regula-
tion.

However, where the activity does not involve an evalu-
ation and if the member’s presence was not required, the
Order recognizes that a continuing education activity
has been completed if the member states that he or she
has acquired sufficient knowledge of the content to
apply it professionally.

When the Order determines that a member’s presence
at continuing education activities is compulsory, presence
may be monitored by any means that the Order estab-
lishes, such as a presence sheet signed by members.

'd. The Order shall forward to members, no later than
180 days after the deadline for filing the report referred
to in section 5, a notice specifying any continuing
education activities that it does not recognize and the
grounds for its decision.
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8. A member may ask the committee set up by the
board of directors to review the decision made by the
Order within 30 days of receiving the notice provided
for in section 7.

The committee is formed of persons who were not
involved in the decision for which a review is requested.

9. Members must keep the documents supporting the
hours declared until 12 months after the end of the
reference period.

DIVISION IV
EXEMPTIONS FROM CONTINUING EDUCATION

10. A member who has taken part, or intends to take
part, in a continuing education activity that is not part of
the program, is exempted from taking part in an activity
in the program established by the Order if the content of
the activity concerned is equivalent to the content of the
program activity.

11. Members may obtain an exemption under sec-
tion 10 by sending to the Order, in writing, a request for
recognition of the activity concerned, either 30 days
before the scheduled date of the activity or within 60 days
of taking part in the activity.

In the latter case, the request must include an attesta-
tion of the member’s presence at or successful comple-
tion of the activity or, where applicable, a record of the
member’s marks.

The request must be submitted with the following
information:

(1) adescription of the continuing education activity
concerned,;

(2) the duration of the activity;

(3) the number of hours of training required by the
continuing education activity;

(4) the name and address of the person, organization
or institution responsible for the activity;

(5) any other information considered relevant to the
recognition of the continuing education activity.

12. Members who show that it is impossible for
them to take part in a training activity provided for in
the program of activities established by the Order are
exempted from taking part in this activity for a given
reference period.

The fact that a member has been struck off the role or
suspended or that the member’s right to practice has
been restricted by the disciplinary council, the Profes-
sions Tribunal or the board of directors does not make it
impossible for the member to take part.

The duration of an exemption may not exceed 12 months,
but it may be renewed.

13. A member may obtain an exemption under sec-
tion 12 by informing the Order in writing of the grounds
justifying the exemption and including a medical report
or any other proof showing that it is impossible for the
member to take part in any activity.

As soon as the situation making it impossible for the
member to take part ceases, the member must immedi-
ately notify the Order in writing and complete the obli-
gations prescribed by this Regulation on the conditions
determined by the Order.

DIVISION V
PENALTIES

14. The Order shall forward a notice to any member
who fails to respect an obligation pertaining to continu-
ing education, stating the obligation that the member has
failed to respect, the time period within which the mem-
ber may correct the failure, and the penalty to which the
member is liable.

This time period may not be below 30 days or above
60 days, and begins to run from the date on which the
notice is received.

Continuing education hours completed after such a
failure may only be granted for the reference period
during which the failure occurred.

13. The Order shall send a final notice to any mem-
ber who has not corrected a failure within the time
period prescribed by the Order, requiring the member to
comply within an additional time period of 15 days from
the date on which the final notice is received.

16. When a member does not correct the situation
described in the notice within the time period prescribed
pursuant to section 15, the Order shall suspend the
member’s public accountancy permit and inform the
member of the suspension in writing.

1'7. The public accountancy permit shall remain sus-
pended until the member concerned provides the Order
with proof that he or she has met the requirements set
out in the notice referred to in section 15, and until the
suspension has been lifted by the Order.
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SECTION VI
FINAL PROVISION

18. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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