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(2) “hourly rate submitted for the machine” means
the hourly rate indicated by the service provider or, if
that rate is higher than the maximum total hourly rate or
if the machine is registered after the tender opening date
with a “late” notation, the maximum total hourly rate.”.

3. The following is inserted after section 42:

“DIVISION VII
OTHER SERVICE CONTRACTS

42.1. A service contract for the hiring of an investi-
gator, conciliator, negotiator, mediator, arbitrator, a phy-
sician or a dentist in matters of medical assessment
related to their field or a person as an expert court
witness may be entered into by mutual agreement.”.

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 773-2009, 23 June 2009

An Act respecting municipal taxation
(R.S.Q.,c. F-2.1)

Municipal tax for 9-1-1
Regulation governing the municipal tax for 9-1-1

WHEREAS Division 111.6 of Chapter XVIII of the Act
respecting municipal taxation (R.S.Q., c. F-2.1) com-
prising sections 244.68 to 244.74, enacted by section 82
of chapter 18 of the Statutes of 2008, provides the
imposition of a municipal tax for the purpose of financ-
ing 9-1-1 emergency centres;

WHEREAS, under subparagraphs 13 to 15 of the first
paragraph of section 262 of the Act respecting munici-
pal taxation, enacted by section 86 of chapter 18 of the
Statutes of 2008 and, concerning subparagraph 14,
amended by section 70 of chapter 26 of the Statutes of
2009, the Government may by regulation

— define, for the purposes of section 244.68 of the
Act, “telephone service” and “client”, determine, for
each telephone service, the amount of the tax referred to
in that section or the rules to establish the tax and
determine the date from which the tax is imposed;

— determine the terms and conditions for the collec-
tion and the remittance by the telephone service provider
provided for in section 244.71 of the Act, in particular

the sum the telephone service provider keeps for adminis-
trative costs, determine the provisions of the regulation
the contravention of which constitutes an offence and
fix the amounts of the resulting fines;

— determine the terms and conditions for the remit-
tance by the Minister of Revenue provided for in section
244.72 of the Act, in particular the sum the Minister of
Revenue keeps for administrative costs;

WHEREAS, under the second paragraph of section 262
of the Act, enacted by section 86 of chapter 18 of the
Statutes of 2008, the making of a regulation under sub-
paragraph 14 or 15 of the first paragraph of section 262
must be recommended jointly by the Minister of
Municipal Affairs, Regions and Land Occupancy and
the Minister of Revenue;

WHEREAS, under the third paragraph of section 262
of the Act, enacted by section 86 of chapter 18 of the
Statutes of 2008, a regulation concerning a matter
referred to in subparagraph 13 of the first paragraph of
section 262 or determining the sum the telephone
service provider keeps for administrative costs may only
be adopted by the Government after consultation by
the Minister of Municipal Affairs, Regions and Land
Occupancy with the Union des municipalités du Québec,
the Fédération québécoise des municipalités locales et
régionales (FQM), Ville de Montréal and various per-
sons or bodies the Minister considers representative of
telephone service providers and 9-1-1 emergency centre
operators;

WHEREAS the consultation has taken place;

WHEREAS section 131 of chapter 18 of the Statutes of
2008, amended by section 105 of chapter 26 of the
Statutes of 2009, provides that the first regulations made
under paragraphs 13 to 15 of section 262 of the Act
respecting municipal taxation are not subject to Division
111 of the Regulations Act (R.S.Q., ¢. R-18.1) and come
into force, despite section 17 of that Act, on the day of
their publication in the Gazette officielle du Québec;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation
governing the municipal tax for 9-1-1;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Municipal Affairs, Regions and Land
Occupancy and the Minister of Revenue:

THAT the Regulation governing the municipal tax for
9-1-1, attached to this Order in Council, be made.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif
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Regulation governing the municipal tax
for 9-1-1

An Act respecting municipal taxation
(R.S.Q., c. F-2.1, s. 262, 1st par., subpars. 13 to 15;
2008, c. 18, s. 86, par. 2; 2009, c. 26, s. 70)

DIVISION |
APPLICATION OF THE TAX

§1. Definitions

1. Forthe purposes of the municipal tax referred to in
section 244.68 of the Act respecting municipal taxation
(R.S.Q., c. F-2.1),

(1) “client” means a person who subscribes to a tele-
phone service for a purpose other than provide again
telephone services as a telecommunications service pro-
vider;

(2) “telephone service” means a telecommunications
service that meets the following conditions:

(a) 9-1-1 can be dialled to reach directly or indirectly
a 9-1-1 emergency centre providing services in Québec;

(b) it is provided, in the territory of a local munici-
pality, by a telecommunications service provider.

Where a telecommunications service provider reserves
one of its telephone services for its own use, it is deemed,
for that service, to be a client referred to in subparagraph 1
of the first paragraph.

For the purposes of subparagraph b of subparagraph 2
of the first paragraph, the telecommunications service is
deemed to be provided in the territory of the local
municipality where the telephone number assigned to
the client for using the service has a Québec area code.

§2. Amount of the tax

2. The amount of the tax is, for each telephone service,
$0.40 a month per telephone number or, in the case of
a multi-line service other than a Centrex service, per
outgoing access line.

83. Date from which the tax is imposed

3. The tax must be imposed by every local munici-
pality as of 1 December 2009.

DIVISION 11

TERMS AND CONDITIONS FOR THE
COLLECTION AND REMITTANCE OF THE TAX
BY THE PROVIDER

81. Registration of the provider

4. Every telephone service provider is required to
register and hold a registration certificate issued in
accordance with sections 5 and 6.

3. The provider must, on the form prescribed by the
Minister of Revenue, apply to the Minister for registra-
tion before the day on which the provider must collect
the tax for the first time.

6. The Minister of Revenue may register any provider
applying to be registered and, for that purpose, must
assign a registration number to the provider and notify
the provider in writing by way of a registration certifi-
cate of the registration number and the effective date of
the registration.

The registration certificate must be kept at the princi-
pal establishment of its holder in Québec and may not be
transferred.

'd. The Minister of Revenue may cancel the registra-
tion of a provider if it is established to the Minister’s
satisfaction that registration is not required.

Where the Minister cancels the registration of a
provider, the Minister must notify the provider in writing
of the cancellation and the effective date of the cancella-
tion.

§2. Collection by the provider

8. For every month during which the provider must
provide, at any time, a telephone service to a client, the
provider must collect the tax at the same time that the
provider receives from the client a sum for the telephone
service.

Despite the foregoing, in the case of a client who,
otherwise than by way of a subscription, subscribes to a
telephone service by paying in advance a sum for the
service, the provider must collect the tax at the time the
service is provided for the first time in the month.

9. For every month during which a provider referred
to in the second paragraph of section 1 reserves, at any
time, one of its telephone services for its own use, the
provider is deemed, for the purposes of section 8, to
have provided the service at that time, received a sum
for that service and collected the tax for that service.



1866A

GAZETTE OFFICIELLE DU QUEBEC, June 26, 2009, Vol. 141, No. 25A

Part 2

10. As soon as the provider collects the tax for a
local municipality in a month in relation to a telephone
number or an outgoing access line, the provider is deemed
to have met, with respect to that telephone number or
outgoing access line, the collection requirement referred
to in section 244.71 of the Act respecting municipal
taxation towards all the local municipalities for which
the provider acts as a mandatary under that section.

11. At least once a year, the provider must, by any
means it considers appropriate, inform each of its clients
that it is collecting the tax and the amount of the tax.

The tax must be designated under the name “munici-
pal tax for 9-1-1” or by an abbreviation of that name.

83. Remittance by the provider to the Minister
of Revenue

12. Subjectto section 13, the provider must keep an
account of the tax collected and, for each reporting
period under the Act respecting the Québec sales tax
(R.S.Q., c. T-0.1), where the provider is required to file
a return under Division 1V of Chapter VIII of Title I of
that Act, render an account to the Minister of Revenue of
the tax the provider has collected or should have
collected during the particular reporting period on the
form prescribed by the Minister of Revenue, file the
account with the Minister and, at the same time, remit
the tax to the Minister, less $0.04 kept by the provider
for administrative costs.

The provider must render an account to the Minister
of Revenue even if no sum for a telephone service was
received or if no telephone service was provided during
the particular reporting period.

13. A provider who is not required to be registered,
and is not registered, under Title | of the Act respecting
the Québec sales tax must keep an account of the tax
collected and, not later than 31 March of each year or, if
the provider elected, under section 14, a period other than
the year, within the time period determined according to
the provider’s election, render an account to the Minister
of Revenue of the tax the provider has collected or
should have collected during the previous year or the
particular period, as the case may be, on the form
prescribed by the Minister of Revenue, file the account
with the Minister and, at the same time, remit the tax to the
Minister, less $0.04 kept by the provider for administra-
tive costs.

The provider must render an account to the Minister
of Revenue even if no sum for a telephone service was
received or if no telephone service was provided during
the previous year or the particular period, as the case
may be.

14. The provider referred to in section 13 may elect
to have the period in which it must render an account of
the tax to the Minister of Revenue correspond with its
fiscal year, fiscal quarter or fiscal month, within the
meaning of section 458.1 of the Act respecting the Québec
sales tax.

The provider must then render an account of the tax to
the Minister on or before the last day of the third month
following the end of its fiscal year, the month following
the end of its fiscal quarter or the month following the
end of its fiscal month, as the case may be.

The provider may make the election by sending, on or
before the day on which it takes effect, a notice in
writing to the Minister specifying the fiscal year, fiscal
quarter or fiscal month to which the elected period must
correspond.

The election takes effect on the first day of the period
in respect of which it is made. The election remains in
effect until the earliest of

(1) the first day on which a new election takes effect;
or

(2) 1January of the year following the day on which
the provider revokes the election.

15. Aprovider who fully reimburses a client the sum
that the client paid for a telephone service referred to in
section 8 must also reimburse the tax the provider has
collected for that service to the client.

In that case, the provider may deduct the tax reim-
bursed in determining the tax for the period referred to
in section 12 or 13, as the case may be, during which the
provider reimburses the client or within 4 years after the
end of the period during which the provider reimbursed
the client.

16. A provider who collects from a client an amount
as tax in excess of the tax that the provider was required
to collect must reimburse the excess amount to the client,
if the client so requests, within 4 years after the day on
which the amount was collected.

In that case, the provider may deduct the amount
reimbursed in determining the tax for the period referred
to in section 12 or 13, as the case may be, during which
the provider reimburses the client or within 4 years after
the day on which the amount was collected.
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DIVISION I DIVISION IV

TERMS AND CONDITIONS OF REMITTANCE OF COMING INTO FORCE

THE PROCEEDS OF THE TAX BY THE MINISTER

OF REVENUE 22. This Regulation comes into force on the day of

1'7. The Minister of Revenue must, not later than the
tenth working day of each month, remit to the body
designated under section 244.73 of the Act respecting
municipal taxation the proceeds of the tax for the
preceding month, less the sum established in accordance
with the Schedule that the Minister keeps for adminis-
trative costs.

The proceeds of the tax for a month are made up of
the tax of which every provider has rendered an account
to the Minister during the month, less the sum kept by the
Minister for administrative costs and, where a provider
has not rendered an account, any tax amount in respect
of which the Minister sent a notice of assessment during
the month. The amount of every tax reimbursement
made by the Minister to a provider during the month is
subtracted from the proceeds of the tax.

18. The Minister of Revenue determines, at the end
of each fiscal year, bad debts attributable to the accounts
receivable relating to the tax.

The sum represented by the bad debts is subtracted
from the proceeds of the tax remitted by the Minister in
the fourteenth month after the end of the fiscal year.

19. During each remittance, the Minister of Revenue
sends to the body a document that indicates

(1) the proceeds of the tax;

(2) the sum subtracted by the Minister for adminis-
trative costs; and

(3) the sum represented by the bad debts, if appli-
cable.

DIVISION IV
OFFENCE

20. Every provider who contravenes section 4 or 11
is liable to a fine of not less than $200 and not more than
$5,000.

21. Every provider who refuses or neglects to collect
the tax, to keep or render an account thereof or to remit
the tax to the Minister of Revenue, in accordance with
the provisions of this Regulation, is liable to a fine of
not less than $25 for each day that the offence continues.

its publication in the Gazette officielle du Québec.

SCHEDULE
(section 17)

ADMINISTRATIVE COSTS

1. The administrative costs are made up of the following
sums:

(1) asum of $311,100 to be kept upon the remittance
in February 2010;

(2) a sum of not more than $965,100, financed with
interest over a period of 5 years by the Information
Technologies Fund, to be kept upon the first 60 remit-
tances as of May 2010; the amount of principal kept
upon each remittance is 1/60 of the financed sum to
which a sum representing the monthly interests calcu-
lated at the annual rates determined by the Minister of
Finance is added;

(3) asum of $267,800 for each fiscal year, to be kept
in equal portions upon each of the 12 remittances in the
fiscal year, which are made as of May; that sum is
adjusted on 1 April of each year in accordance with
section 2.

In April 2010, the Minister of Revenue will inform
the body of the final amount of the sum referred to in
subparagraph 2 of the first paragraph.

For the 2009-2010 fiscal year, the sum referred to in
subparagraph 3 of the first paragraph is established in
proportion to the number of months for which the tax is
imposed during that year; an amount of $44,634 will be
kept upon the remittance in February 2010 and an amount
of $22,317 will be kept upon the remittance in March
2010 and the remittance in April 2010.

2. The sum referred to in subparagraph 3 of the first
paragraph of section 1 is adjusted on 1 April of each
year in the following manner:

(1) the part of that sum which represents the costs
related to information technologies is adjusted based on
the estimated portion of the reimbursements related to
investments made within the Information Technologies
Fund for computer systems of the Ministere du Revenu
not specifically dedicated to the remittance of the tax,
which portion represents the part of the department’s
total cash flow that the Minister allocates to the remit-
tance of the tax;
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(2) the part of that sum which represents the costs
related to remuneration expenses is adjusted based on
the annual rate of increase of the average wage of the
entire workforce of the “Officer” and “Professional”
categories in office at the Ministére du Revenu; that rate,
rounded up to the third decimal, is established by com-
paring the average wage of the workforce at 31 December
of the fiscal year that has ended to that of 31 December
of the preceding fiscal year;

(3) the part of that sum which represents the costs
related to other expenditures is adjusted based on the
annual percentage change in the Consumer Price Index
for Québec, as published by Statistics Canada; that
change, rounded up to the third decimal, is established by
using the average of the annual change of the 12 monthly
indexes for the period ending on 31 December of the
fiscal year that has ended in relation to the preceding
fiscal year.

3. Atthe beginning of each month of March, the Minister
of Revenue informs the body of the amount of interest
added pursuant to subparagraph 2 of the first paragraph
of section 1 and of the adjustments calculated pursuant
to section 2 that are applicable for the following fiscal
year.
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