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Gouvernement du Québec

0.C. 733-2009, 18 June 2009

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Ergothérapeutes
— Standards for diploma equivalence or training
equivalence for the issue of a permit by the Ordre
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
standards for diploma equivalence or training equivalence
for the issue of a permit by the Ordre des ergothérapeutes
du Québec

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26, amended by
chapter 11 of the Statutes of 2008), the board of directors
of an order must, by regulation, prescribe standards for
equivalence of diplomas issued by educational esta-
blishments situated outside Québec, for the purposes of
issuing a permit or specialist’s certificate, and standards
of equivalence of the training of a person who does not
hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, amended by paragraph 2 of section 61
of chapter 11 of the Statutes of 2008, the board of
directors must, by regulation, determine a procedure for
recognizing an equivalence, standards for which are to
be established in a regulation under paragraph c of that
section, providing that a decision must be reviewed by
persons other than those who made it;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
ergothérapeutes du Québec made the Regulation to amend
the Regulation respecting the standards for diploma
equivalence or training equivalence for the issue of a
permit by the Ordre des ergothérapeutes du Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to section 95.2 of the Code, amended
by sections 63 and 65 of chapter 11 of the Statutes of 2008
respectively, every regulation made by the board of directors
of a professional order under the Code or an Act constituting
a professional order must be transmitted to the Office des
professions du Québec for examination and be submitted,
with the recommendation of the Office, to the Government
which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Regulation respecting the stan-
dards for diploma equivalence or training equivalence
for the issue of a permit by the Ordre des ergothérapeutes

du Québec was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 11 February 2009 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, amended by section 63 of chapter 11
of the Statutes of 2008, the Office des professions du
Québec has examined the Regulation and made its
recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation to amend the Regulation respecting
the standards for diploma equivalence or training
equivalence for the issue of a permit by the Ordre des
ergothérapeutes du Québec, the text of which is attached
to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the standards for diploma
equivalence or training equivalence for
the issue of a permit by the Ordre des
ergothérapeutes du Québec”

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, pars. c and c.1;
2008, c. 11,s. 1, par. 1, s. 61, par. 2 and s. 212)

1. TheRegulation respecting the standards for diploma
equivalence or training equivalence for the issue of a
permit by the Ordre des ergothérapeutes du Québec is
amended in section 2 by replacing the words “board of
directors of the Order, pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Professional Code”
wherever they appear by the word “Order”.

2. Section 8 is amended by striking out “the board of
directors of”.

* The Regulation respecting the standards for diploma equiva-
lence or training equivalence for the issue of a permit by the Ordre
des ergothérapeutes du Québec, approved by Order in Council
1262-2000 dated 25 October 2000 (2000, G.O. 2, 5263), has not
been amended since its approval.
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3. Section 9 is amended by replacing “board of
directors” in subparagraph 8 of the first paragraph by
“Order”.

4. Sections 10 to 12 are replaced by the following:

“10. The secretary of the Order sends the documents
and information prescribed in section 9 to a committee
formed by the board of directors of the Order, in accor-
dance with paragraph 2 of section 86.0.1 of the Profes-
sional Code, for the purpose of examining applications
for equivalence and deciding, as the case may be,

(1) torecognize a diploma or training equivalence; or

(2) not to recognize a diploma or training equiva-
lence.

The committee is composed of persons other than
members of the board of directors of the Order.

For the purpose of making an appropriate decision,
the committee may require that the applicant undergo an
assessment of competence including an interview, a
situation scenario, an examination, a training period or
a combination of those measures.

11. The committee informs the person concerned
in writing of its decision by sending the decision by
registered mail, within 30 days of the date on which the
decision was made.

Where the committee decides not to recognize the
equivalence applied for, it must inform the person in
writing of the programs of study leading to a diploma
giving access to the permit or any complementary trai-
ning, supervised clinical training sessions or examinations
which if successfully completed within the allotted time
would enable the person to be granted the equivalence.

12. The person informed of the committee’s decision
not to recognize the equivalence applied for may apply
for a review by the board of directors of the Order.

The person must apply for a review in writing to the
secretary of the Order within 30 days of receipt of the
decision. The board of directors of the Order must, before
making a decision in respect of the application, allow
the person to make submissions.

For that purpose, the secretary of the Order informs
the person of the date, place and time of the meeting of the
board of directors of the Order where the application will
be examined, by means of a written notice sent by registered
mail at least 15 days before the date set for the meeting.

A person who wishes to make submissions in person
at the meeting must notify the secretary of the Order in
writing at least 10 days before the date scheduled for the
meeting. The person may also send written submissions
to the secretary of the Order at any time before the date
scheduled for the meeting.

The board of directors of the Order has 90 days from
the date of receipt of the application for review to make
its decision.

12.1. The decision of the board of directors of the
Order made pursuant to section 12 is final and must be
sent to the person by registered mail within 30 days of
the date on which the decision was made.”.

J. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

0.C. 734-2009, 18 June 2009

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Diplomas issued by designated educational
institutions which give access to permits or
specialist’s certificates of professional orders
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
diplomas issued by designated educational institutions
which give access to permits or specialist’s certificates
of professional orders

WHEREAS, under the first paragraph of section 184 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26, amended by
chapter 11 of the Statutes of 2008), after obtaining the
advice of the Office des professions du Québec in
accordance with subparagraph 7 of the third paragraph
of section 12 of the Code, and of the order concerned,
the Government may, by regulation, determine the
diplomas issued by the educational institutions it indicates
which give access to a permit or specialist’s certificate;

WHEREAS, under subparagraph 7 of the third paragraph
of section 12 of the Professional Code, the Office must,
before advising the Government, consult the educational
institutions and the order concerned, the Conference of
Rectors and Principals of Quebec Universities in the
case of a university-level diploma, the Fédération des
cégeps in the case of a college-level diploma, and the
Minister of Education, Recreation and Sports;
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