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Gouvernement du Québec

0.C. 647-2009, 4 June 2009

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Bailiffs
— Code of ethics
— Amendments

Regulation to amend the Code of ethics of bailiffs

WHEREAS, under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), amended by section 56 of chapter 11
of the Statutes of 2008, the board of directors of a
professional order must make, by regulation, a code of
ethics governing the general and special duties of the
professional towards the public, clients and the profes-
sion, particularly the duty to discharge professional obli-
gations with integrity;

WHEREAS the board of directors of the Chambre des
huissiers de justice du Québec made the Regulation to
amend the Code of ethics of bailiffs;

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional Code,
a draft of the Regulation was sent to every member
of the Chambre at least 30 days before being made by
the board of directors;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code, amended by section 63 of chapter 11 of the Statutes
of 2008, and subject to section 95.2 of the Code, amended
by section 65 of chapter 11 of the Statutes of 2008,
every regulation made by the board of directors of a
professional order under the Code or an Act constituting
a professional order must be transmitted to the Office
des professions du Québec for examination and be
submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may approve it with or without
amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Code of ethics of bailiffs was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
16 July 2008 with a notice that it could be submitted to
the Government for approval on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office has examined the
Regulation and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation to amend the Code of ethics of
bailiffs, attached to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Code of ethics
of bailiffs”

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87; 2008, c. 11, ss. 1 and 56)

1. The Code of ethics of bailiffs is amended by
inserting the following after section 5:

“5.1. Bailiffs who practise the profession within a
partnership or joint-stock company must take reasonable
measures to ensure that the partnership or joint-stock
company, as well as the persons, employees, students,
trainees, shareholders or partners working with them in
the practice of the profession comply with the Court
Bailiffs Act, the Professional Code (R.S.Q., c¢. C-26)
and the regulations thereunder.

5.2. The duties and obligations under the Court
Bailiffs Act, the Professional Code and their regulations
are in no way changed or reduced by the fact that the
bailiff practises the profession within a partnership or
joint-stock company.”.

2. The following is inserted after section 8:

“8.1. Bailiffs who foresee that essential aspects of all
or a part of the services for which they are being retained
may be provided by another person must so inform the
client.

8.2. Bailiffs must handle with care any property
entrusted to them. They may not lend it or use it for
purposes other than those for which it was entrusted to
them and must return it to its rightful possessor once the
professional services have been performed.

* The Code of ethics of bailiffs, approved by Order in Council
550-2002 dated 7 May 2002 (2002, G.O. 2, 2504), has been amended
once, by the regulation approved by Order in Council 836-2003
dated 20 August 2003 (2003, G.O. 2, 2715).
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Bailiffs who practise the profession within a
partner-ship or joint-stock company must take reasonable
measures to ensure that the partnership or joint-stock
company complies with the requirements of the first
paragraph when the property is entrusted to the
partnership or joint-stock company in the performance of
the professional services.”.

3. Section 14 is amended by replacing “liability” by
“their liability or, if applicable, the liability of the
partnership or joint-stock company within which they
practise the profession or the liability of another person
who also practises there”.

4. The following is inserted after section 18:

“18.1. A bailiff must take reasonable measures to
ensure that confidential information or documents relevant
to the file are not disclosed to a partner, shareholder,
director, officer or employee of a partnership or joint-stock
company in which the bailiff practises the profession or
has an interest, as soon as the bailiff becomes aware that
the partner, shareholder, director, officer or employee
has a conflict of interest.

The following factors must be taken into particular
account in assessing the effectiveness of such measures:

(1) the size of the partnership or joint-stock company;

(2) the precautions taken to prevent access to the
bailiff’s file by the person in the conflict of interest;

(3) the instructions given to protect confidential
information or documents relating to the conflict of
interest;

(4) the isolation of the person in the conflict of interest
with respect to the bailiff.”.

5. Section 20 is amended by replacing “interest nor”
by “interest,” and by adding “, or in matters that concern
a partner or shareholder of the partnership or joint-stock
company in which the bailiff performs professional
activities” at the end.

6. Secction 22 is replaced by the following:

“22. Bailiffs may share their fees only with the
partnership or joint-stock company within which they
practise the profession, another bailiff, a trust or a partner
or shareholder in that partnership or joint-stock company.

Where a bailiff practices the profession within
a partnership or joint-stock company, the revenues
generated by professional services rendered within and

for the partnership or joint-stock company belong to
the partner-ship or joint-stock company, unless agreed
otherwise.

The first and second paragraph do not apply to the
fees received by a bailiff who is employed exclusively
by a municipal court.”.

'd. Section 23 is amended by inserting the “or who
practise the profession within the same partnership or
joint-stock company as the bailiffs” after “in their
employ”.

8. Section 32 is amended by replacing the first
paragraph by the following:

“32. For the acts described in section 8 of the Court
Bailiffs Act, all the bailiffs who are partners or
shareholders and practise the profession within the same
partnership or joint-stock company are solidarily liable
in the partnership or joint-stock company for the appli-
cation of the Tariff of fees and transportation expenses
for bailiffs (R.R.Q., 1981, c¢. H-4, r.3), unless it is
demonstrated that the derogation is attributable to the
personal initiative of one bailiff.”.

9. Section 40 is amended
(1) by replacing paragraph 9 by the following:

“(9) except for bailiffs employed exclusively by a
municipal court, concluding a pact, an agreement or an
understanding with a view to sharing or distributing fees
with any person other than the partnership or joint-stock
company within which the bailiff practises the profes-
sion, another bailiff, a trust or a partner or shareholder
of the partnership or joint-stock company;”;

(2) by replacing paragraph 11 by the following:

“(11) using blackmail, intimidation, threats or assault
in the performance of professional duties, either personally
or through an agent, the partnership or joint-stock
company within which the bailiff practises the profes-
sion or the partners, directors, officers or shareholders
of the partnership or joint-stock company;”;

(3) by replacing paragraph 15 by the following:

“(15) the direct or indirect purchase of movable or
immovable property by the serving bailiff or bailiffs
who are partners, shareholders, directors, officers,
employees or ordinary mandataries of the partnership or
joint-stock company within which the bailiff practises
the profession, in any judicial sale under the Code of
Civil Procedure (R.S.Q., c. C-25);”;
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(4) by inserting “and to the Regulation respecting the
practice of the profession of bailiff within a partnership
or a joint-stock company, approved by Order in Council
646-2009 dated 4 June 2009 in paragraph 22 after “Act”;

(5) by replacing paragraph 24 by the following:

“(24) failing to promptly inform the secretary of an
intended assignment of property by the bailiff or the
partnership or joint-stock company within which the
bailiff practises the profession, that such an assignment
has been made or that the bailiff, partnership or joint-
stock company is the subject of a receiving order;”;

(6) by adding the following after paragraph 26:

“(27) practising the profession within, or having an
interest in, a partnership or joint-stock company, with a
person who, to the knowledge of the bailiff, performs
acts that are derogatory to the dignity of the profession
of bailiff;

(28) practising the profession within, or having an
interest in, a partnership or joint-stock company if a
partner, shareholder, director, officer or employee of the
partnership or joint-stock company has been struck off
the roll for more than 3 months or has had his or her
professional permit revoked, unless the partner,
shareholder, director, officer or employee

(a) ceases to hold the position of director or officer
within the partnership or joint-stock company within
10 days of the date on which the striking off the roll or
permit revocation becomes executory, or within any
other period authorized by the board of directors;

(b) ceases to attend shareholder meetings and to
exercise voting rights, if applicable, within 10 days of
the date on which the striking off the roll or permit
revocation becomes executory, or within any other period
authorized by the board of directors; and

(c) disposes of his or her voting shares or transfers
them to a trustee within 10 days of the date on which the
striking off the roll or or permit revocation becomes
executory, or within any other period authorized by the
board of directors.”.

10. Section 51 is amended by inserting “and, if
applicable, the name of the partnership or joint-stock
company within which the bailiff practises the profes-
sion” after “title of bailiff”.

11. Section 53 is amended by replacing “All the
partners in a bailiff partnership are jointly and severally”
by “All the bailiffs who are partners or shareholders and
practise the profession within the same partnership or
joint-stock company are solidarily”.

12.

“DIVISION X
NAME OF THE PARTNERSHIP OR JOINT-STOCK
COMPANY

Division X is replaced by the following:

57. Bailiffs may not practise the profession within a
partnership or joint-stock company under a name that is
misleading, deceptive or contrary to the honour or dignity
of the profession or that is a number name.

58. Bailiffs who practise the profession within a
partnership or joint-stock company must take reasonable
measures to ensure that any document produced by the
partnership or joint-stock company in the practice of
the profession is identified in the name of a bailiff.”.

13. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Certified management accountants

— Compulsory continuing education for Québec
certified management accountants who hold

a public accountancy permit

Regulation concerning compulsory continuing education
for Québec certified management accountants who hold
a public accountancy permit

'WHEREAS, under the second paragraph of section 187.10.2
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26, amended by
chapter 11 of the Statutes of 2008), the board of directors
of the Ordre professionnel des comptables agréés du
Québec must determine, by regulation, the continuing
education activities in which a chartered accountant who
practises public accountancy is required to take part, the
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