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(a) they have completed at least four hours of theo-
retical and practical training organized by the Order, in
application of subparagraph 3° of the second paragraph
of section 62 of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26),
and which covers the following aspects:

i. the anatomy of the urinary and respiratory systems;

ii. the technique for taking samples via ileal conduit
or tracheostomy;

iii. complications and limitations associated with  taking
samples via ileal conduit or tracheostomy;

(b) they have, at least once, successfully performed
the activity set out in paragraph 1° of section 2 under the
immediate supervision of a physician or nurse, and such
supervision has been recorded on a form bearing the
date and time as well as the name and signature of
the professional who has supervised them;

(c) they have, at least once, successfully performed
the activity set out in paragraph 2° of section 2 under the
immediate supervision of a physician, nurse or respira-
tory therapist, and such supervision has been recorded
on a form bearing the date and time as well as the name
and signature of the professional who has supervised
them;

2° the professional activities have been performed in
the following locations:

(a) one of the following centers, operated by an insti-
tution within the meaning of the Act respecting health
services and social services (R.S.Q., c. S-4.2) or the Act
respecting health services and social services for Cree
native persons (L.R.Q., c. S-5):

i. a hospital centre, while providing ambulatory care,
or in  rehabilitation, residential and long-term care units;

ii. a residential and long-term care centre;

iii. a rehabilitation centre for persons with physical
disabilities;

iv. a local community services centre, as part of current
services;

(b) a laboratory within the meaning of the Act
respecting medical laboratories, organ, tissue, gamete
and embryo conservation and the disposal of human
bodies (R.S.Q., c. L-0.2);

(c) a private health facility within the meaning of the
Act respecting health services and social services;

(d) a specialized medical centre within the meaning
of the Act respecting health services and social services;

(e) the patient’s home, within the context of home care
services provided by a local community service centre;

3° the patient’s state of health is not in a critical or
acute phase;

4° with respect to the performance of the activity set
out in paragraph 1° of section 2, the patient is able to
care for the stoma on his own, or is accompanied by a
parent, a child care provider or an informal caregiver
who provides such care;

5° a physician or a nurse is available to intervene quickly,
as required. With respect to the performance of the activity
set out in paragraph 2° of section 2, a respiratory therapist
is also available to intervene quickly, as required.

4. Medical technologists may perform the professional
activities set out in section 2 for the purpose of meeting
requirements set out in subparagraphs b and c of para-
graph 1° of section 3 when the conditions set out in
paragraphs 2° to 5° of this section have been met.

5. This regulation comes into force on the fifteenth
day following its publication in the Gazette officielle
du Québec.
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Administrateurs agréés
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training for the issue of a permit by the Ordre
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
standards for equivalence of diplomas and of training
for the issue of a permit by the Ordre professionnel
des administrateurs agréés du Québec

WHEREAS, under paragraph c of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26, amended by
chapter 11 of the Statutes of 2008), the board of directors
of an order must, by regulation, prescribe standards for
equivalence of diplomas issued by educational establish-
ments situated outside Québec, for the purposes of issuing
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a permit or specialist’s certificate, and standards of
equivalence of the training of a person who does not
hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, amended by paragraph 2 of section 61
of chapter 11 of the Statutes of 2008, the board of
directors must, by regulation, determine a procedure for
recognizing an equivalence, standards for which are to
be established in a regulation under paragraph c of that
section, providing that a decision must be reviewed by
persons other than those who made it;

WHEREAS the board of directors of the Ordre profes-
sionnel des administrateurs agréés du Québec made the
Regulation to amend the Regulation respecting the
standards for equivalence of diplomas and of training
for the issue of a permit by the Ordre professionnel des
administrateurs agréés du Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to section 95.2 of the Code, amended
respectively by sections 63 and 65 of chapter 11 of the
Statutes of 2008, every regulation made by the board of
directors of a professional order under the Code or an
Act constituting a professional order must be transmitted
to the Office des professions du Québec for examination
and be submitted, with the recommendation of the Office,
to the Government which may approve it with or without
amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Regulation respecting the stan-
dards for equivalence of diplomas and of training for the
issue of a permit by the Ordre professionnel des admi-
nistrateurs agréés du Québec was published in Part 2 of
the Gazette officielle du Québec of 3 December 2008
with a notice that it could be submitted to the Government
for approval on the expiry of 45 days following that
publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office des professions du Québec
has examined the Regulation and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation to amend the Regulation
respecting the standards for equivalence of diplomas
and of training for the issue of a permit by the Ordre
professionnel des administrateurs agréés du Québec,
attached to this Order in Council, be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the standards for equivalence
of diplomas and of training for the issue
of a permit by the Ordre professionel des
administrateurs agréés du Québec*

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c and c. 1; 2008, c. 11)

1. The Regulation respecting standards for equivalence
of diplomas and of training for the issue of a permit by the
Ordre professionnel des administrateurs agréés du Québec
is amended by deleting in the second and third paragraphs
of section 1, the words “the board of directors of”.

2. The section 2 of this regulation is amended by
replacing, at the beginning of the first paragraph before
the subparagraph 1°, the words “with subparagraph o of
the first paragraph of section 86” by the words “with
subparagraph 8° of section 86.0.1”.

3. The section 7 of this regulation is amended by
replacing, at the beginning of the first paragraph before
the subparagraph 1°, the words “the board of directors”
by the words “the Order”.

4. The sections 8 to 10 of this regulation are replaced
by the following sections:

“8. The secretary transmits the documents specified
in section 2 to the executive committee in order for it to
study the requests for equivalency of diploma or of
training and to make a recommendation to the board of
directors.

For the purposes of formulating a recommendation,
the executive committee may convene the candidate
who requests the recognition of equivalence, to an inter-
view or it may ask him to pass an examination or to do
both.

* The Regulation respecting standards for equivalence of diplomas
and of training for the issue of a permit by the Ordre professionnel
des administrateurs agréés du Québec, approved by Order in Council
number 769-93 of June 2, 1993 (1993, G.O. 2, 3135), has not been
modified since.
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9. At the first meeting of the board of directors
following the date of receipt of a recommendation of the
executive committee, the board of directors decides
whether it agrees or refuses to recognize the equivalence
applied for and inform the candidate of its decision in
writing within 30 days of its decision.

The board of directors must, if it refuses to recognize
the equivalence requested, notify the candidate of the
existence of curricula, courses, internships or examinations
the success of which would enable him to benefit of this
equivalence. It must also inform the candidate of his
right to seek a review of its decision in accordance with
section 10.

10. A candidate who is informed of the board of
directors’ decision not to recognize the equivalence
applied for, may apply for a review of the decision on
condition that such application is made in writing to the
secretary within 30 days following receipt of the decision.

The committee formed by the board of directors
pursuant to subparagraph (2) of section 86.0.1 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26) and consisting of
persons other than members of the board of directors or
of the executive committee, reviews the application and
renders its decision within 60 days following the date of
receipt of the application.

Before taking a decision on this application, the
committee must allow to the candidate to submit his
observations.

For that purpose, the secretary of the Order shall
inform the candidate of the date, place and time of the
meeting at which the application will be examined, by
means of a written notice sent by registered mail at least
15 days before the meeting is held.

The candidate wishing to be present for the purpose
of submitting his observations must inform the secretary
accordingly at least ten days before the date scheduled
for the meeting. He may also convey written observations
to the secretary at any time before the date scheduled for
the meeting.

The committee’s decision is final and must be
transmitted to the candidate by registered mail within
30 days following the date of the meeting at which such
decision was taken.”.

5. The decisions taken under section 8 of the
Regulation respecting standards for equivalence of diplomas
and of training for the issue of a permit by the Ordre
professionnel des administrateurs agréés du Québec,

approved by Order in Council number 769-93 of June 2,
1993 (1993, G.O. 2, 3135), for which the delay to be
heard is not expired at the date of enforcing of this
regulation, may be reviewed following the procedure
provided by this regulation.

6. The applications for equivalence in respect of which
the board of directors has not taken any decision at the
date of enforcing of this regulation are submitted to
the executive committee for a recommendation and are
evaluated following the procedure provided by this
regulation.

7. This regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Physical therapists and physical rehabilitation
therapists
— Committee on training

Regulation respecting the committee on training of
physical therapists and physical rehabilitation therapists

WHEREAS, in accordance with the second paragraph
of section 184 of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26,
amended by chapter 11 of the Statutes of 2008), the
Government may, by regulation and after consultation,
fix the terms and conditions of cooperation between the
order concerned and the authorities of the educational
institutions which issue diplomas giving access to a
permit or specialist’s certificate;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting the committee on training of
physical therapists and physical rehabilitation therapists
was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 9 July 2008 with a notice that it could be
made by the Government on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS, in accordance with the second paragraph
of section 184 of the Professional Code, the Office des
professions du Québec, the educational institutions
concerned, the Ordre professionnel de la physiothérapie
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