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17. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologists
— Certain professional activities that may be engaged

Regulation respecting certain professional activities
that may be engaged in by medical technologists

WHEREAS, under paragraph i of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), amended by sec-
tion 62 of chapter 11 of the Statutes of 2008, the board
of directors of a professional order may, by regulation,
determine, among the professional activities that may be
engaged in by members of the order, those that may be
engaged in by the persons or categories of persons
indicated in the regulation, and the terms and conditions
on which such persons may engage in such activities;
the regulation may determine, from among the regulatory
standards applicable to members, those that are applica-
ble to persons who are not members of an order; unless
it is for the purpose of authorizing persons registered in
a program giving access to a permit issued by the order
or serving a period of professional training to engage in
a professional activity, the board of directors must, before
making a regulation under this paragraph, consult any
order whose members engage in a professional activity
described in the regulation;

WHEREAS the board of directors of the Ordre profes-
sionnel des infirmiéres et infirmiers du Québec made the
Regulation respecting certain professional activities that
may be engaged in by medical technologists;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to section 95.2 of the Code, amended
respectively by sections 63 and 65 of chapter 11 of the
Statutes of 2008, every regulation made by the board
of directors of a professional order under the Code or
an Act constituting a professional order must be
transmitted to the Office des professions du Québec for
examination and be submitted, with the recommendation
of the Office, to the Government which may approve it
with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting certain professional activities that
may be engaged in by medical technologists was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec
of 12 March 2008 with a notice that it could be submitted
to the Government for approval on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting certain professional
activities that may be engaged in by medical technologists,
attached to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting certain
professional activities that may be
engaged in by medical technologists

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h; 2008, c. 11, 5. 62)

1. The purpose of this regulation is to determine which
of the professional activities that may be performed by
nurses may, following the issue of a prescription and in
accordance with the other terms and conditions set out
herein, be performed by medical technologists.

2. Medical technologists may insert a catheter into an
artificial opening in the human body:

1° via an ileal conduit stoma that includes ureters;

2° via a tracheostomy, except when the patient is
receiving ventilator assistance.

3. Medical technologists must meet the following
conditions in order to perform the professional activities
set out in section 2:

1° they must hold an attestation issued by the Ordre
professionnel des technologistes médicaux du Québec
certifying that:
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(a) they have completed at least four hours of theo-
retical and practical training organized by the Order, in
application of subparagraph 3° of the second paragraph
of section 62 of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26),
and which covers the following aspects:

i. the anatomy of the urinary and respiratory systems;

ii. the technique for taking samples via ileal conduit
or tracheostomy;

iii. complications and limitations associated with taking
samples via ileal conduit or tracheostomy;

(b) they have, at least once, successfully performed
the activity set out in paragraph 1° of section 2 under the
immediate supervision of a physician or nurse, and such
supervision has been recorded on a form bearing the
date and time as well as the name and signature of
the professional who has supervised them;

(c) they have, at least once, successfully performed
the activity set out in paragraph 2° of section 2 under the
immediate supervision of a physician, nurse or respira-
tory therapist, and such supervision has been recorded
on a form bearing the date and time as well as the name
and signature of the professional who has supervised
them;

2° the professional activities have been performed in
the following locations:

(a) one of the following centers, operated by an insti-
tution within the meaning of the Act respecting health
services and social services (R.S.Q., c. S-4.2) or the Act
respecting health services and social services for Cree
native persons (L.R.Q., c. S-5):

i. ahospital centre, while providing ambulatory care,
or in rehabilitation, residential and long-term care units;

ii. aresidential and long-term care centre;

iii. a rehabilitation centre for persons with physical
disabilities;

iv. alocal community services centre, as part of current

services;

(b) a laboratory within the meaning of the Act
respecting medical laboratories, organ, tissue, gamete
and embryo conservation and the disposal of human
bodies (R.S.Q., c. L-0.2);

(c) aprivate health facility within the meaning of the
Act respecting health services and social services;

(d) a specialized medical centre within the meaning
of the Act respecting health services and social services;

(e) the patient’s home, within the context of home care
services provided by a local community service centre;

3° the patient’s state of health is not in a critical or
acute phase;

4° with respect to the performance of the activity set
out in paragraph 1° of section 2, the patient is able to
care for the stoma on his own, or is accompanied by a
parent, a child care provider or an informal caregiver
who provides such care;

5° aphysician or a nurse is available to intervene quickly,
as required. With respect to the performance of the activity
set out in paragraph 2° of section 2, a respiratory therapist
is also available to intervene quickly, as required.

4. Medical technologists may perform the professional
activities set out in section 2 for the purpose of meeting
requirements set out in subparagraphs b and c of para-
graph 1° of section 3 when the conditions set out in
paragraphs 2° to 5° of this section have been met.

3. This regulation comes into force on the fifteenth
day following its publication in the Gazette officielle
du Québec.
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Administrateurs agréés

— Standards for equivalence of diplomas and of
training for the issue of a permit by the Ordre
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
standards for equivalence of diplomas and of training
for the issue of a permit by the Ordre professionnel
des administrateurs agréés du Québec

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26, amended by
chapter 11 of the Statutes of 2008), the board of directors
of an order must, by regulation, prescribe standards for
equivalence of diplomas issued by educational establish-
ments situated outside Québec, for the purposes of issuing
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