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A member of the Order who practises within a joint-
stock company is also authorized to include those words
or use that abbreviation in or after the joint-stock
company name.

17. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Regulation to amend the Code of ethics of radiology
technologists

WHEREAS, under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), amended by section 56 of chapter 11
of the Statutes of 2008, the board of directors of a
professional order must make, by regulation, a code of
ethics governing the general and special duties of the
professional towards the public, the clients and the pro-
fession, particularly the duty to discharge professional
obligations with integrity;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
technologues en radiologie du Québec made the Regulation
to amend the Code of ethics of radiology technologists;

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional
Code, a draft of the Regulation was sent to every member
of the Order at least 30 days before being made by the
board of directors;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Code, and
subject to section 95.2 of the Code, amended respectively
by sections 63 and 65 of chapter 11 of the Statutes of
2008, every regulation made by the board of directors of
a professional order under the Code or an Act constituting
a professional order must be transmitted to the Office
des professions du Québec for examination and be
submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may approve it with or without
amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft of the
Regulation to amend the Code of ethics of radiology
technologists was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 13 August 2008 with a notice
that it could be submitted to the Government for approval
on the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions:

THAT the Regulation to amend the Code of ethics of
radiology technologists, attached to this Order in Council,
be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Code of ethics
of radiology technologists*

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26. s. 87)

1. The Code of ethics of radiology technologists is
amended by inserting the following before Chapter I:

“CHAPTER 0.I
GENERAL

0.1. This Code determines, pursuant to section 87 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the duties that
must be discharged by a radiology technologist, regardless
of the context or manner in which a radiology technologist
carries on his professional activities or the nature of
his contractual relationship with clients.

0.2. A radiology technologist shall comply with
the Radiology Technologists Act (R.S.Q., c. T-5), the
Professional Code and their regulations.

* The Code of ethics of radiology technologists approved by Order
in Council 789-98 dated 10 June 1998 (1998, G.O. 2, 2289) was
amended once by the regulation approved by Order in Council
778-2004 dated 10 August 2004 (2004, G.O. 2, 2549).
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A radiology technologist shall take reasonable measures
to ensure compliance with the Radiology Technologists
Act, the Professional Code and their regulations by any
person other than a radiology technologist who collaborates
with him in the carrying on of his professional activities
and any partnership or joint-stock company within which
the radiology technologist carries on his professional
activities.

0.3. A radiology technologist’s duties and obligations
under the Radiology Technologists Act, the Professional
Code and their regulations are not changed or reduced
by the fact that a radiology technologist practises within
a partnership or joint-stock company.”.

2. Section 11 is amended by inserting “or persons
who carry on their professional activities within the
same partnership or joint-stock company as him” after
“members of the Order”.

3. Section 17 is amended by adding the following
sentence at the end:

“A radiology technologist may not invoke the liability
of the partnership or joint-stock company within which
he carries on his professional activities or the liability of
another person also carrying on activities as a ground
for excluding or limiting his personal liability.”.

4. Section 18 is replaced by the following:

“18. A radiology technologist shall, in the practice of
his profession, subordinate his personal interests, those
of the partnership or joint-stock company within which
he carries on his professional activities or in which he
has an interest and those of any other person carrying on
activities within such a partnership or joint-stock company,
to those of the client.”.

5. The following is inserted after section 20:

“20.1. A radiology technologist may not be a party to
an agreement in which the nature and extent of
professional expenses can influence the quality of his
practice.

A radiology technologist may not be a party to an
agreement with another professional in which the nature
and extent of the professional expenses of the latter can
influence the quality of his practice.

Any agreement entered into by the radiology
technologist or a partnership or joint-stock company of
which he is a partner or shareholder regarding the
enjoyment of a building or a space to practise shall be
entirely evidenced in writing and include a declaration

that the obligations arising from the agreement comply
with the provisions of this Code and a clause authorizing
release of the agreement to the Ordre des technologues
en radiologie du Québec on request.”.

6. Section 21 is replaced by the following:

“21. A radiology technologist may share his fees only
with another radiology technologist or a person, a trust
or an enterprise referred to in subparagraph 1 or 2 of the
first paragraph of section 1 of the Regulation respecting
the practice of the profession of radiology technologist
within a partnership or a joint-stock company, approved
by Order in Council 433-2009 dated 8 April 2009, or
with a partnership or a joint-stock company within which
the radiology technologist is authorized to carry on his
professional activities.”.

7. Section 22 is replaced by the following:

“22. A radiology technologist shall refrain from
receiving any gratuity, rebate or commission relating to
the practice of his profession other than customary tokens
of appreciation or gifts of small value. No radiology
technologist may pay, offer to pay or undertake to pay
such gratuity, rebate or commission.”.

8. Section 25 is amended by striking out “, unless the
nature of the case so requires”.

9. The following is inserted after section 26:

“26.1. A radiology technologist shall take reasonable
measures to ensure that the secrecy of all confidential
information obtained in the practice of his profession is
preserved by any employee or person who collaborates
with him or carries on his activities within the partnership
or joint-stock company where he carries on his professional
activities.”.

10. The following is inserted after section 35:

“35.1. A radiology technologist who practises within
a partnership or joint-stock company shall ensure that
the fees relating to the professional services provided by
radiology technologists are always indicated separately
on every invoice or statement of fees that the partnership
or joint-stock company sends the client.”.

11. The following is inserted after section 36:

“36.1. Where a radiology technologist carries on
professional activities within a joint-stock company, the
fees relating to the professional services rendered by
him within and on behalf of the joint-stock company
belong to the joint-stock company, unless agreed
otherwise.”.
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12. Section 40 is amended by adding the following
paragraph at the end:

“(7) claiming fees for professional services not
provided or falsely described.”.

13. The following is inserted after section 40:

“40.1. It is also derogatory to the dignity of the
profession for a radiology technologist who carries on
his professional activities within a partnership or joint-
stock company

(1) to practise his profession in a partnership or joint-
stock company with other persons when he becomes
aware that one of the conditions, terms or restrictions
pursuant to which he is authorized to carry on his
professional activities has not been respected;

(2) to continue to carry on his professional activities
within the partnership or joint-stock company when the
representative of the partnership or joint-stock company
before the Order, a director, an officer or an employee is
still performing his duties within the partnership or joint-
stock company more than 10 days after he has been
struck off the roll for more than 3 months or had his
permit revoked;

(3) to continue to carry on his professional activities
within the partnership or joint-stock company when a
shareholder or a partner is still directly or indirectly
exercising a voting right within such partnership or
joint-stock company more than 10 days after the effective
date on which he was struck off the roll for more than
3 months or had his permit revoked and has not divested
himself of his partnership shares or units within 180 days
following the aforementioned effective date; or

(4) to enter into an agreement or permit an agreement
to be entered into, including a unanimous agreement
between shareholders, that operates to impair the
independence, objectivity and integrity required for the
practice of the profession or compliance by the members
with the Radiology Technologists Act, the Professional
Code and their regulations.”.

14. Section 56 is amended by replacing “logo” by
“graphic symbol”.

15. The following is inserted after section 56:

“56.1. A radiology technologist shall ensure that a
partnership or joint-stock company within which he
carries on his professional activities does not use the
graphic symbol of the Order in connection with its

advertising or name unless all the services provided by
the partnership or joint-stock company are professional
services rendered by radiology technologists.

In the case of a partnership or joint-stock company
which provides professional services of radiology
technologists and services of persons other than radiology
technologists with whom the radiology technologist
carries on his professional activities, the graphic symbol
of the Order may be used in connection with the name of
the partnership or joint-stock company or in its advertising
provided the graphic symbol identifying each of the
professional orders or organizations to which such
persons belong is also used.

The graphic symbol of the Order may always be used
in connection with the name of a radiology technologist.

CHAPTER V
NAME

56.2. A radiology technologist shall not practise
within a partnership or joint-stock company under a
name or designation which is misleading, deceptive or
contrary to the honour or dignity of the profession or
which is a number name.

56.3. A radiology technologist who carries on his
professional activities within a partnership or joint-stock
company shall take reasonable measures to ensure that
every document filed within the practice of his profes-
sion and issued by the partnership or joint-stock company
is identified with the name of a radiology technologist.”.

16. The Code is amended by replacing

(1) “the user’s” in sections 6, 9, subparagraph 3 of
the first paragraph of section 27.1 by “the client’s” and
“the user” in sections 11 and 19 and the first paragraph
of section 29 by “the client”;

(2) “users” in the heading of Chapter II by “clients”
and “the user” in sections 7, 13 and 24, the second
paragraphs of sections 29 and 30 and sections 35 to 37
by “the client”;

(3) “a user” in sections 12, 16, 24, 26 and 27 by “a
client”, “member” in the second paragraph of section 53
by “radiology technologist” and by adding “with a client”
after “agree” in that paragraph;

(4) “the user” in sections 14 and 16 by “the client”,
“the applicant” in the first paragraph of section 30 and
section 31 by “the client” and “the user” in section 34 by
“the client”;

(5) “users” in section 15 by “clients”.
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17. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9205

Gouvernement du Québec

O.C. 435-2009, 8 April 2009
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologists
— Certain professional activities that may be engaged

Regulation respecting certain professional activities
that may be engaged in by medical technologists

WHEREAS, under paragraph h of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), amended by sec-
tion 62 of chapter 11 of the Statutes of 2008, the board
of directors of a professional order may, by regulation,
determine, among the professional activities that may be
engaged in by members of the order, those that may be
engaged in by the persons or categories of persons
indicated in the regulation, and the terms and conditions
on which such persons may engage in such activities;
the regulation may determine, from among the regulatory
standards applicable to members, those that are applica-
ble to persons who are not members of an order; unless
it is for the purpose of authorizing persons registered in
a program giving access to a permit issued by the order
or serving a period of professional training to engage in
a professional activity, the board of directors must, before
making a regulation under this paragraph, consult any
order whose members engage in a professional activity
described in the regulation;

WHEREAS the board of directors of the Ordre profes-
sionnel des infirmières et infirmiers du Québec made the
Regulation respecting certain professional activities that
may be engaged in by medical technologists;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to section 95.2 of the Code, amended
respectively by sections 63 and 65 of chapter 11 of the
Statutes of 2008, every regulation made by the board
of directors of a professional order under the Code or
an Act constituting a professional order must be
transmitted to the Office des professions du Québec for
examination and be submitted, with the recommendation
of the Office, to the Government which may approve it
with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting certain professional activities that
may be engaged in by medical technologists was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec
of 12 March 2008 with a notice that it could be submitted
to the Government for approval on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting certain professional
activities that may be engaged in by medical technologists,
attached to this Order in Council, be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting certain
professional activities that may be
engaged in by medical technologists
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h; 2008, c. 11, s. 62)

1. The purpose of this regulation is to determine which
of the professional activities that may be performed by
nurses may, following the issue of a prescription and in
accordance with the other terms and conditions set out
herein, be performed by medical technologists.

2. Medical technologists may insert a catheter into an
artificial opening in the human body:

1° via an ileal conduit stoma that includes ureters;

2° via a tracheostomy, except when the patient is
receiving ventilator assistance.

3. Medical technologists must meet the following
conditions in order to perform the professional activities
set out in section 2:

1° they must hold an attestation issued by the Ordre
professionnel des technologistes médicaux du Québec
certifying that:
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