© Editeur officiel du Québec, 2009

1304

GAZETTE OFFICIELLE DU QUEBEC, April 15, 2009, Vol. 141, No. 15

Part 2

Regulation to amend the Regulation
respecting the standars for diploma
equivalence or training equivalence for
the issue of a permit by the Ordre des
orthophonistes et audiologistes

du Québec’

Professional Code
(R.S.Q.,c. C-26,s.93, par.cand c. 1 ;
2008, c. 11, s. 1, par. (1), s. 61, par. (2) and s. 212)

1. Section 2 of the Regulation respecting the stan-
dards for diploma equivalence or training equivalence
for the issue of a permit by the Ordre des orthophonistes
et audiologistes du Québec is amended by striking out
“the board of directors” wherever it appears.

2. Section 7 of this Regulation is amended by striking
out “the board of directors” in the part preceding the
first paragraph.

3. Section 8 of this Regulation is amended by striking
out “the board of directors” in subparagraph (7) of the
first paragraph.

4. Section 11 of this Regulation is replaced by the
following:

“11. A candidate who is informed of the board of
directors’s decision not to recognize the diploma or
training equivalence applied for may apply for review,
provided that the candidate applies to the secretary in
writing within 30 days of the mailing of the board of
directors’s decision.

The decision must be reviewed within 60 days of
receipt of the application by a committee formed by the,
board of directors made up of persons other than mem-
bers of the board of directors or the committee referred
to in section 9, but with no less than a member holding a
permit of each of the two categories established within
the Order. Before disposing of the review application, the
committee must allow the candidate to make submissions.

For this purpose, the secretary of the Order must
inform the candidate of the date, time and place of the
meeting where the application will be examined, by
means of a written notice sent by registered mail at least
15 days before the date of the hearing.

A candidate who wishes to make submissions in person
at the meeting must notify the secretary at least 5 days
before the date scheduled for the meeting. The candidate

* The Regulation respecting the standards for diploma equivalence
or training equivalence for the issue of a permit by the Ordre des
orthophonistes et audiologistes du Québec, approved by the Order
in Council 1141-98 dated 2 September 1998 (1998, G.O. 2, 3765),
has not been modified since it was approved.

may, however, send written submissions to the secretary
at any time before the date scheduled for the meeting.

The decision of the committee is final and must be
sent to the candidate in writing by registered mail within
30 days following the date it is made.”.

3. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9192

Gouvernement du Québec

0.C. 399-2009, 1 April 2009

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Technologues professionnels

— Standards of the issuing of permits of the Ordre
professionnel des technologues professionnels

— Amendments

Regulation amending the Regulation respecting
equivalence standards for the issuing of permits of the
Ordre professionnel des technologues professionnels

WHEREAS, under paragraph c¢ of section 93 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26, amended by
chapter 11 of the Statutes of 2008), the board of directors
of a professional order must, by regulation, prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stan-
dards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, amended by paragraph 2 of section 61
of chapter 11 of the Statutes of 2008, the board of
directors must, by regulation, determine a procedure for
recognizing an equivalence, standards for which are to
be established in a regulation under paragraph c of that
section, providing that a decision must be reviewed by
persons other than those who made it;

WHEREAS the board of directors of the Ordre profes-
sionnel des technologues professionnels du Québec made
the Regulation amending the Regulation respecting
equivalence standards for the issuing of permits of the
Ordre professionnel des technologues professionnels;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to section 95.2 of the Code, amended
respectively by sections 63 and 65 of chapter 11 of the
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Statutes of 2008, every regulation made by the board of
directors of a professional order under the Code or an
Act constituting a professional order must be transmitted
to the Office des professions du Québec for examination
and be submitted, with the recommendation of the Office,
to the Government which may approve it with or without
amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11
of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of
the Regulation amending the Regulation respecting
equivalence standards for the issuing of permits of the
Ordre professionnel des technologues professionnels was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
23 July 2008 with a notice that it could be submitted to
the Government for approval on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation amending the Regulation
respecting equivalence standards for the issuing of permits
of the Ordre professionnel des technologues profes-
sionnels, attached to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation amending the Regulation
respecting equivalence standards for the
issuing of permits of the Ordre
professionnel des technologues
professionnels’

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, 5. 93, par. c and c. 1; 2008, c. 11,
s. 1, par. 1° and 2°, s. 61, par. 2° and s. 212)

1. The Regulation respecting equivalence standards
for the issuing of permits of the Ordre professionnel des
technologues professionnels is amended by the deletion,
wherever they appear in section 1, of the words
“executive committee of.”

* The only amendments to the Regulation respecting diploma and
training equivalence standards for the issuing of permits of the
Ordre professionnel des technologues professionnels, approved by
Order-in-Council no. 1645-86 of November 5, 1986 (1986, G.O. 2,
2684), were made by the regulation approved by Order-in-Council
no. 1700-93 of December 1, 1993 (1993, G.O. 2, 6909).

2. Sections 4 and 5 of this regulation are replaced by
the following:

“4. The secretary shall forward the documents
prescribed in section 3 to the committee of examiners
set up by the board of directors.

The committee of examiners analyzes the equivalence
applications and makes its recommendation to the
executive committee.

For the purposes of making its recommendation, the
committee of examiners may ask the applicant to
participate in an interview, pass an examination or both.

5. At the first meeting of the executive committee
following the date on which the recommendation of the
committee of examiners is received, the executive
committee shall decide whether it grants the requested
equivalence and the secretary shall send written notice
of the decision to the applicant within 15 days of the date of
its decision. If equivalence is refused, the secretary shall
inform the applicant of the right to review the decision.

When the executive committee decides not to grant
the requested equivalence, it shall, at the same time,
inform the applicant in writing of the education program,
courses, training periods or examinations that must be
successfully completed to receive equivalence.

5.1. The applicant who is informed of the decision by
the executive committee to not grant the requested
equivalence may request a review of the decision, on
condition that the request is made in writing to the
secretary, within 30 days of receiving the decision.

5.2. The review committee, set up by the executive
committee and composed of persons who are neither
members of the executive committee nor the committee
of examiners, examines the application under review
and make its decision within 60 days following receipt
of such an application.

It must, prior to making its decision, allow the applicant
to present his observations.

For that purpose, the secretary shall inform the
applicant of the date, location and time of the meeting at
which the request is to be examined at least 15 days
before the meeting.

The applicant who wishes to present his observations
must inform the secretary in writing at least 10 days
before the scheduled date of the meeting. He may also
send the secretary his written observations at any time
before the scheduled date of the meeting.
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The decision of the review committee is final and
must be forwarded to the applicant in writing within
15 days of the date of the meeting.”.

3. Section 8 of this regulation is replaced by the
following:

“8. Notwithstanding section 6, when the diploma that
is the subject of a diploma equivalence application was
obtained five years or more before the application and
the knowledge that it demonstrates no longer corres-
ponds, due to the development of the profession, to what
is being taught at the time of the request in an education
program leading to a diploma that meets the requirements
for the permit issued by the Order, the applicant shall be
granted training equivalence in accordance with section 9,
if he has acquired, since obtaining his diploma, the level
of knowledge and abilities required.”.

4. This regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Notice

Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2)

Agents de sécurité

—Attendance fees for members of the
Comité paritaire

— Amendments

The Minister of Labour, Mr. David Whissell, hereby
gives notice, pursuant to section 19 of the Act respecting
collective agreement decrees (R.S.Q., c. D-2), that the
Regulation respecting the attendance fees and travelling
expenses of the members of the Comité paritaire des
agents de sécurité, adopted by the Comité paritaire des
agents de sécurité at its meeting of 25 March 2008, was
approved by the Government (Decree number 414-2009
of 1 April 2009) and comes into force 1 April 2009.

JULIE GOSSELIN,
Deputy Minister of Labour

Gouvernement du Québec

0.C. 414-2009, 1 April 2009

Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2)

Agents de sécurité

— Attendance allowance and travelling expenses of
the members of the Comité paritaire

— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
attendance allowance and travelling expenses of the
members of the Comité paritaire des agents de sécurité

WHEREAS, under subparagraph [ of the second
paragraph of section 22 of the Act respecting collective
agreement decrees (R.S.Q., c. D-2), a parity committee
may, by regulation approved with or without amendment
by the Government, determine the amount of the
attendance allowance to which its members are entitled
in addition to their actual travelling expenses;

WHEREAS the Regulation respecting the attendance
allowance and travelling expenses of the members of the
Comité paritaire des agents de sécurité was approved by
Order in Council 798-2003 dated 16 July 2003;

WHEREAS the Comité paritaire des agents de sécurité
made the Regulation to amend the Regulation respecting
the attendance allowance and travelling expenses of the
members of the Comité paritaire des agents de sécurité at
its meeting held on 25 March 2008;

WHEREAS, under subparagraph [ of section 22 of the
Act respecting collective agreement decrees, the
Regulation must be approved with or without amendment
by the Government;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Labour:

THAT the Regulation to amend the Regulation respecting
the attendance allowance and travelling expenses of the
members of the Comité paritaire des agents de sécurité,
attached to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif
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