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Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Conseillers en ressources humaines et en relations
industrielles agréés

— Standards for equivalence of diplomas or
training for the issue of a permit by the Ordre

— Amendments

Regulation amending the Regulation respecting the
Standards for Equivalence of Diplomas or Training
for the Issue of a Permit by the Ordre des conseillers
en ressources humaines et en relations industrielles
agréés du Québec

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26, amended by
chapter 11 of the Statutes of 2008), the board of directors
of a professional order must, by regulation, prescribe
standards for equivalence of diplomas issued by
educational establishments situated outside Québec, for
the purposes of issuing a permit or specialist’s certificate,
and standards of equivalence of the training of a person
who does not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, amended by paragraph 2 of section 61
of chapter 11 of the Statutes of 2008, the board of
directors must, by regulation, determine a procedure for
recognizing an equivalence, standards for which are to
be established in a regulation under paragraph c of that
section, providing that a decision must be reviewed by
persons other than those who made it;

WHEREAS the board of directors of the Ordre des
conseillers en ressources humaines et en relations indus-
trielles agréés du Québec made the Regulation amending
the Regulation respecting the Standards for Equivalence
of Diplomas or Training for the Issue of a Permit by
the Ordre des conseillers en ressources humaines et en
relations industrielles agréés du Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Code and
subject to section 95.2 of the Code, amended respectively
by sections 63 and 65 of chapter 11 of the Statutes of 2008,
every regulation made by the board of directors of a
professional order under the Code or an Act constituting
a professional order must be transmitted to the Office
des professions du Québec for examination and be
submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may approve it with or without
amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation amending the Regulation respecting the
Standards for Equivalence of Diplomas or Training for
the Issue of a Permit by the Ordre des conseillers en
ressources humaines et en relations industrielles agréés
du Québec was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 3 December 2008 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Justice:

THAT the Regulation amending the Regulation
respecting the Standards for Equivalence of Diplomas
or Training for the Issue of a Permit by the Ordre
des conseillers en ressources humaines et en relations
industrielles agréés du Québec, attached to this Order in
Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation amending the Regulation
respecting the standards for equivalence
of diplomas or training for the issue of a
permit by the Ordre des conseillers en
ressources humaines et en relations
industrielles agréés du Québec”

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, 5. 93, para. c and c. 1;
2008, c. 11, s. 1, par. 1), s. 61, par. 2) and s. 212)

1. The Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas or training for the issue of a
permit by the Ordre des conseillers en ressources humaines
et en relations industrielles agréés du Québec is amended
by replacing paragraphs (2) and (3) of section 2 by the
following:

* The Regulation respecting the standards for equivalence of diplo-
mas or training for the issue of a permit by Ordre des conseillers en
ressources humaines et en relations industrielles agréés du Québec,
approved by Order in Council 910-2004 dated September 30, 2004
(2004, G.0. 2,4391) has not been amended since its approval.
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“(2) “diploma equivalence” means the acknow-
ledgement by the Order that a diploma issued by an
educational institution outside Québec certifies that its
holder has acquired a level of knowledge and skills
equivalent to the level attained by the holder of a diploma
recognized, by regulation of the government enacted
pursuant to the first paragraph of section 184 of this
Code, as giving access to the permit issued by the Order;

“(3) “training equivalence” means the acknow-
ledgement by the Order that a candidate’s training
demonstrates that the latter has attained a level of
knowledge and skills equivalent to the level attained by
the holder of a diploma, recognized by regulation of the
government enacted in accordance with the first
paragraph section 184 of this Code, as giving access to
the permit issued by the Order”.

2. Section 4 of this Regulation is replaced by the
following:

“4. Notwithstanding section 3, where the diploma in
respect of which an equivalence application had been
filed was issued 3 or more years prior to the application
and the knowledge which it evidences no longer corres-
ponds, in light of the development of the profession, to
the knowledge which, at the time of the application, is
taught as part of a curriculum leading to the issue of a
diploma recognized as giving access to the permit issued
by the Order, the candidate shall be credited a trading
equivalence in accordance with section 5 if he or she
has, since the issue of his or her diploma, acquired the
required level of knowledge and skills”.

3. Section 6 of this Regulation is amended:

(1) by replacing, in the first paragraph, the word
“Board of Directors” by the word “Order”;

(2) by replacing, in the second paragraph, the phrase
“resolution of the Board of Directors” by “the Order”.

4. Section 8 of this Regulation is amended by adding,
in paragraph (3) of the first paragraph and after the word
“obtained”, the phrase “or an attestation of studies”.

5. Section 11 of this Regulation is amended by
replacing the phrase “If it does not grant the diploma or
training equivalence, the Board of Directors shall inform”
by the phrase “Where the Board of Directors of the
Order refuses to recognize the equivalence requested or
decides to only recognize it in part, it shall inform”.

6. Section 12 of the Regulation is replaced by the
following:

“12. A candidate may apply for a review of the decision
of the Board of Directors of the Order not to grant the
equivalence requested or only recognizing it in part,
provided that the candidate applies therefor in writing to
the secretary of the Order within 30 days following the
date on which such decision was received.

The committee established by the Board of Directors
of the Order, in accordance with paragraph 2 of section
86.0.1 of the Professional Code, which shall be made up
of persons other than the members of the Board of
Directors of the Order or of the committee referred to in
section 9, shall have 60 days from the date it receives the
application for review to decide whether to review the
decision. The committee shall notify the candidate
beforehand of the date of its meeting with respect to the
application so as to allow the candidate to submit arguments.

A candidate who wishes to attend in order to submit
arguments shall notify the secretary of the Order thereof
in writing at least 10 days prior to the date scheduled for
the meeting. The candidate may also submit written
arguments at any time prior to such date”.

'd. Section 13 of the Regulation is amended by
replacing the word “Board of Directors of the Order” by
the word “committee”.

8. The provisions replaced by this Regulation shall
apply to an application for diploma or training
equivalence which, on April 30th 2009, was subject to a
recommendation made pursuant to section 9 of the
Regulation respecting the standards for equivalence of
diplomas or training for the issue of a permit by
the Ordre des conseillers en ressources humaines et en
relations industrielles agréés du Québec.

Section 12, as introduced by section 6 of this
Regulation, shall apply to a decision handed down prior
to April 30th 2009 pursuant to section 10 of the Regulation
respecting the standards for equivalence of diplomas or
training for the issue of a permit by the Ordre des
conseillers en ressources humaines et en relations indus-
trielles agréés du Québec, if the deadline for review has
not expired upon such date.

9. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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