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An attestation of experience is considered to be a
certificate of qualification for the purposes of sections 1
to 3, 8, 16, 17, 22 to 28, 30 and 31. Despite section 9, the
holder is eligible for the qualification examination, on
payment of the duties exigible, and sections 11 to 13
apply to the examination to which the holder is admitted,
with the necessary modifications.

The application for an attestation of experience
referred to in the first paragraph must be made not later
than 31 March 2009.”.

15. Section 38 is amended by striking out the second
paragraph.

16. This Regulation comes into force on 1 January
2009.
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O.C. 1147-2008, 10 December 2008

An Act respecting workforce vocational training
and qualification
(R.S.Q., c. F-5)

Certificates of qualification and apprenticeship
regarding gas, stationary engines and
pressure vessels
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting certifi-
cates of qualification and apprenticeship regarding
gas, stationary engines and pressure vessels

WHEREAS, under section 30 of the Act respecting
workforce vocational training and qualification (R.S.Q.,
c. F-5), the Government may make regulations to ensure
the efficient carrying out of the Act and, in particular,
determine the qualification required to carry on trades
or vocations, render obligatory apprenticeship and the
certificate of qualification for the carrying on of a trade
or vocation, determine the conditions for admission to
apprenticeship and to the examinations for qualifica-
tion, for obtaining and renewal of certificates of qualifi-
cation, and fix certain duties exigible;

WHEREAS the Government made the Regulation
respecting certificates of qualification and apprenticeship
regarding gas, stationary engines and pressure vessels
by Order in Council 280-2006 dated 29 March 2006;

WHEREAS it is expedient to amend the Regulation;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation to amend the Regulation respecting certifi-
cates of qualification and apprenticeship regarding gas,
stationary engines and pressure vessels was published in
the Gazette officielle du Québec of 1 October 2008 with
a notice that it could be made by the Government on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with
amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Employment and Social Solidarity:

THAT the Regulation to amend the Regulation
respecting certificates of qualification and apprenticeship
regarding gas, stationary engines and pressure vessels,
attached to this Order in Council, be made.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting certificates of qualification
and apprenticeship regarding gas,
stationary engines and pressure vessels*

An Act respecting workforce vocational training
and qualification
(R.S.Q., c. F-5, s. 30, 1st par., subpars. a to c, g, h and l
and s. 41.1, 1st par.; 2006, c. 58, s. 63)

1. The Regulation respecting certificates of qualifica-
tion and apprenticeship regarding gas, stationary engines
and pressure vessels is amended in section 1 by inserting
the following definition in alphabetical order:

““mine” means the establishment, with or without a
treatment or processing plant, in which exploration work
is performed, except the drilling of an artesian well, or
the extraction of soil or sub-soil for removing a mineral
substance in order to obtain a commercial or industrial
product, including the buildings, warehouses, garages
and workshops located at the surface in which work is
performed related to the exploration for or the extrac-
tion of a mineral substance; (mine)”.

* The Regulation respecting certificates of qualification and
apprenticeship regarding gas, stationary engines and pressure
vessels, made by Order in Council 280-2006 dated 29 March 2006
(2006, G.O. 2, 1260), was amended once by the regulation made by
Order in Council 1128-2007 dated 12 December 2007 (2007, G.O. 2,
3661A).
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2.2.2.2.2. Section 2 is amended by replacing the second
paragraph by the following:

“The Regulation does not apply to

(1) work carried out by a manufacturer in its work-
shops on the gas appliances and components of appli-
ances it manufactures;

(2) work carried out by a manufacturer on the pres-
sure vessels it manufactures;

(3) work for which a certificate of qualification in
stationary engine mechanics is required when work is
carried out in a mine and in a pellet plant or a mineral
concentration plant related to a mine and also on any
equipment necessary for the transportation of such a
substance.”.

3.3.3.3.3. Section 3 is amended by replacing paragraph 6 by
the following:

“(6) certificate in restricted gas appliance maintenance
techniques (TERAG) for the start-up, maintenance, repair
or removal of any type of gas appliance installed on the
premises of the employer of the holder of the certifi-
cate;”.

4.4.4.4.4. Section 27 is amended by striking out the second
paragraph.

5. Section 28 is amended

(1) by replacing “third” in the first paragraph by
“fourth”;

(2) by replacing “for 2-year periods” in the first para-
graph by “, without paying duties, for 4-year periods”;

(3) by striking out the second paragraph.

6. Section 29 is amended by replacing the first sen-
tence by the following:

“If the holder of a certificate of qualification, referred
to in this Regulation or in the Regulation respecting
certificates of qualification and apprenticeship in elec-
tricity, pipe fitting and mechanical conveyor systems
mechanics in sectors other than the construction industry,
made by Order in Council 279-2006 dated 29 March
2006, qualifies for a new certificate, the new certificate
is valid for the unexpired period of the first certificate.”.

7. Section 30 is replaced by the following:

“30. A certificate of qualification is renewed upon
request by the holder, if the holder has taken the required
training, if applicable, under section 31.”.

8. Section 31 is amended

(1) by replacing “complete” in the second paragraph
by “take”;

(2) by striking out the third paragraph.

9. Section 32 is amended by replacing “has not been
renewed for more than 4 consecutive years” by “has
lapsed for more than 6 consecutive years”.

10. Section 33 is replaced by the following:

“33. A person whose certificate of qualification has
lapsed for 6 consecutive years or less must comply with
any training requirements that could have been required
under section 31 for a certificate to be issued.”.

11. Section 34 is amended

(1) by replacing “apprenticeship card” in subpara-
graph 2 of the first paragraph by “one or more appren-
ticeship cards”;

(2) by striking out subparagraphs 6, 7 and 9 of the
first paragraph;

(3) by inserting the following after the first paragraph:

“For the purposes of subparagraph 2 of the first para-
graph, the apprenticeship cards issued under the
Regulation respecting certificates of qualification and
apprenticeship in electricity, pipe fitting and mechanical
conveyor systems mechanics in sectors other than the
construction industry are taken into account.”;

(4) by replacing “The duties” in the second para-
graph by “The duties referred to in the first paragraph”.

12. Section 35 is amended by replacing “the cons-
truction industry commissioner” by “the Commission
des relations du travail”.

13. The following is inserted after section 37:

“37.1. The employer must ensure that the work carried
on by an apprentice is supervised as provided in the first
and second paragraphs of section 21.

The employer must also ensure that the work is super-
vised in the manner set out in the situations referred to in
the second paragraph of section 6, section 7 or section 8.”.
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14. Section 48 is amended

(1) by replacing “pay the duties exigible for the
renewal of a certificate of qualification prescribed by
this Regulation to be issued a certificate” in the first
paragraph by “apply for a certificate to be issued and
comply with any training requirements that could have
been required under section 25”;

(2) by replacing “second” in the first paragraph by
“fourth”;

(3) by striking out the second paragraph;

(4) by adding the following paragraph at the end:

“The application for a certificate of qualification
referred to in the first paragraph must be made not later
than 31 March 2009.”.

15. The following is added after section 48:

“48.1. Despite section 28, the certificate of qualifica-
tion in cylinder and vehicle filling (RBV) issued before
1 January 2009 remains valid until its expiry date.

If applicable, before the first renewal in accordance
with section 31, the holder must successfully complete
the training required under section 31 within 4 years of
the notice by the Minister to that effect.”.

16. Section 50 is amended by striking out the second
paragraph.

17. This Regulation comes into force on 1 January
2009.
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M.O., 2008
Order number AM 2008-12 of the Minister of
Transport dated 15 December 2008

Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2)

Heavy vehicles whose speed limiter must be activated
and set at a maximum speed of 105 km/h

THE MINISTER OF TRANSPORT,

CONSIDERING the first paragraph of section 519.15.3 of
the Highway Safety Code (R.S.Q., c. C-24.2), according
to which an operator may not allow a heavy vehicle to
be driven unless the speed limiter with which the vehicle

has been equipped is activated and set at a maximum
speed of 105 km/h and is in proper working order;

CONSIDERING the second paragraph of section
519.15.3, which provides that the section applies only to
the heavy vehicles specified by an order of the Minister
of Transport published in the Gazette officielle du
Québec;

CONSIDERING that it is expedient to specify the heavy
vehicles to which section 519.15.3 of the Highway Safety
Code applies;

CONSIDERING that, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a
draft Minister’s Order respecting heavy vehicles whose
speed limiter must be activated and set at a maximum
speed of 105 km/h was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 29 October 2008 with a notice
that it could be made by the Minister of Transport on the
expiry of 45 days following that publication and that
any person wishing to comment on the draft Minister’s
Order was requested to submit comments within the
45-day period, and that it is expedient to make the
Minister’s Order without amendment;

ORDERS AS FOLLOWS:

1. Heavy vehicles whose speed limiter must be acti-
vated and set at a maximum speed of 105 km/h are the
heavy vehicles assembled after 31 December 1994 and
whose gross vehicle weight rating is at least 11,794 kg,
except emergency vehicles, tool vehicles, buses, trailers,
semi-trailers, detachable axles and vehicles used for
personal purposes.

“Gross vehicle weight rating” means the value speci-
fied by the manufacturer as the loaded weight of a single
vehicle and known as the “gross vehicle weight rating”
(GVWR) or “poids nominal brut du véhicule” (PNBV).

2. This Order comes into force on 1 January 2009.

JULIE BOULET,
Minister of Transport
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