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Attestations of experience Number of hours of
practice required

Restricted attestation of experience in 60
equipment connection (ARCA)
Attestation of experience in process 1200
pipe fitting (ATPT)
Attestation of experience in elevating 4000
platform mechanics (AMPFÉ)
Attestation of experience in passenger 3000
ropeway mechanics (AMRM)

An attestation of experience is considered to be a
certificate of qualification for the purposes of sections 1
to 3, 8, 16, 17, 22 to 28, 30 and 31. Its holder is eligible
for the qualification examination.

Duties of $100 are exigible for the issue of an attestation
of experience referred to in the first paragraph.

The application for an attestation of experience
referred to in the first paragraph must be made not later
than 31 March 2009.”.

15. Section 38 is amended by striking out the second
paragraph.

16. This Regulation comes into force on 1 January
2009.

8959

Draft Regulation
An Act respecting workforce vocational training
and qualification
(R.S.Q., c. F-5)

Certificates of qualification and apprenticeship
regarding gas, stationary engines and
pressure vessels
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting certifi-
cates of qualification and apprenticeship regarding gas,
stationary engines and pressure vessels, appearing below,
may be made by the Government on the expiry of 45 days
following this publication.

The draft Regulation provides in particular that certifi-
cates of qualification regarding gas, stationary engines
and pressure vessels will be issued for a period of 4 years
and be renewable without paying duties. In addition, the
draft Regulation permanently excludes from the scope
of application of the Regulation work for which a certifi-
cate of qualification in stationary engine mechanics is
required when carried on in a mine. It also clarifies the
scope of the certificate in restricted gas appliance main-
tenance techniques.

The draft Regulation has no negative consequences on
enterprises, including small and medium-sized businesses.

Further information on the draft Regulation may be
obtained by contacting Sylvie Bouchard, Director,
Direction de la qualification réglementée, ministère
de l’Emploi et de la Solidarité sociale, 800, rue du
Square-Victoria, 27e étage, C. P. 100, Montréal (Québec)
H4Z 1B7; telephone: 514 873-6422; fax: 514 873-2189;
e-mail: sylvie.bouchard@mess.gouv.qc.ca

Any person wishing to comment is requested to
submit written comments within the 45-day period to
the Minister of Employment and Social Solidarity, 425,
rue Saint-Amable, 4e étage, Québec (Québec) G1R 4Z1.

SAM HAMAD,
Minister of Employment
and Social Solidarity

Regulation to amend the Regulation
respecting certificates of qualification
and apprenticeship regarding gas,
stationary engines and pressure vessels *

An Act respecting workforce vocational training and
qualification
(R.S.Q., c. F-5, s. 30, 1st par., subpars. a to c, g, h
and l and s. 41.1, 1st par.; 2006, c. 58, s. 63)

1. The Regulation respecting certificates of qualifi-
cation and apprenticeship regarding gas, stationary engines
and pressure vessels is amended in section 1 by inserting
the following definition in alphabetical order:

* The Regulation respecting certificates of qualification and
apprenticeship regarding gas, stationary engines and pressure vessel,
made by Order in Council 280-2006 dated 29 March 2006 (2006,
G.O. 2, 1260), was amended once by the regulation made by
Council 1128-2007 dated 12 December 2007 (2007, G.O. 2, 3661A).
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“mine” means the establishment, with or without a
treatment or processing plant, in which exploration work
is performed, except the drilling of an artesian well, or
the extraction of soil or sub-soil for removing a mineral
substance in order to obtain a commercial or industrial
product, including the buildings, warehouses, garages
and workshops located at the surface in which work is
performed related to the exploration for or the extraction
of a mineral substance; (mine)”.

2. Section 2 is amended by replacing the second
paragraph by the following:

“The Regulation does not apply to

(1) work carried out by a manufacturer in its workshops
on the gas appliances and components of appliances it
manufactures;

(2) work carried out by a manufacturer on the pressure
vessels it manufactures;

(3) work for which a certificate of qualification in
stationary engine mechanics is required when work is
carried out in a mine.”.

3. Section 3 is amended by replacing paragraph 6 by
the following:

“(6) certificate in restricted gas appliance maintenance
techniques (TERAG) for the start-up, maintenance, repair
or removal of any type of gas appliance installed on the
premises of the employer of the holder of the certificate;”.

4. Section 27 is amended by striking out the second
paragraph.

5. Section 28 is amended

(1) by replacing “third” in the first paragraph by
“fourth”;

(2) by replacing “for 2-year periods” in the first para-
graph by “, without paying duties, for 4-year periods”;

(3) by striking out the second paragraph.

6. Section 29 is amended by replacing the first sentence
by the following:

“If the holder of a certificate of qualification, referred
to in this Regulation or in the Regulation respecting
certificates of qualification and apprenticeship in elec-
tricity, pipe fitting and mechanical conveyor systems
mechanics in sectors other than the construction industry,
made by Order in Council 279-2006 dated 29 March
2006, qualifies for a new certificate, the new certificate
is valid for the unexpired period of the first certificate.”.

7. Section 30 is replaced by the following:

“30. A certificate of qualification is renewed upon
request by the holder, if the holder has taken the required
training, if applicable, under section 31.”.

8. Section 31 is amended

(1) by replacing “complete” in the second paragraph
by “take”;

(2) by striking out the third paragraph.

9. Section 32 is amended by replacing “has not been
renewed for more than 4 consecutive years” by “has
lapsed for more than 6 consecutive years”.

10. Section 33 is replaced by the following:

“33. A person whose certificate of qualification has
lapsed for 6 consecutive years or less must comply with
any training requirements that could have been required
under section 31 for a certificate to be issued.”.

11. Section 34 is amended

(1) by replacing “apprenticeship card” in subpara-
graph 2 of the first paragraph by “one or more apprentice-
ship cards”;

(2) by striking out subparagraphs 6, 7 and 9 of the
first paragraph;

(3) by inserting the following after the first paragraph:

“For the purposes of subparagraph 2 of the first para-
graph, the apprenticeship cards issued under the Regulation
respecting certificates of qualification and apprentice-
ship in electricity, pipe fitting and mechanical conveyor
systems mechanics in sectors other than the construction
industry are taken into account.”;

(4) by replacing “The duties” in the second paragraph
by “The duties referred to in the first paragraph”.

12. Section 35 is amended by replacing “the construc-
tion industry commissioner” by “the Commission des
relations du travail”.

13. The following is inserted after section 37:

“37.1. The employer must ensure that the work carried
on by an apprentice is supervised as provided in the first
and second paragraphs of section 21.
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The employer must also ensure that the work is super-
vised in the manner set out in the situations referred to in
the second paragraph of section 6, section 7 or section 8.”.

14. Section 48 is amended

(1) by replacing “pay the duties exigible for the
renewal of a certificate of qualification prescribed by
this Regulation to be issued a certificate” in the first
paragraph by “apply for a certificate to be issued and
comply with any training requirements that could have
been required under section 25”;

(2) by replacing “second” in the first paragraph by
“fourth”;

(3) by striking out the second paragraph;

(4) by adding the following paragraph at the end:

“The application for a certificate of qualification
referred to in the first paragraph must be made not later
than 31 March 2009.”.

15. The following is added after section 48:

“48.1. Despite section 28, the certificate of qualifica-
tion in cylinder and vehicle filling (RBV) issued before
1 January 2009 remains valid until its expiry date.

If applicable, before the first renewal in accordance
with section 31, the holder must successfully complete
the training required under section 31 within 4 years of
the notice by the Minister to that effect.”.

16. Section 50 is amended by striking out the second
paragraph.

17. This Regulation comes into force on 1 January
2009.

8960

Draft Regulation
An Act respecting health services and social services
(R.S.Q., c. S-4.2)

Minister of Health and Social Services
— Information that institutions must provide

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting the information that institu-
tions must provide to the Minister of Health and Social
Services, appearing below, may be made by the Govern-
ment on the expiry of 45 days following this publication.

The purpose of the draft Regulation is to determine,
for various types of clienteles, the information concerning
the needs for and utilization of services that an institu-
tion must provide to the Minister of Health and Social
Services so that the Minister may exercise the functions
provided for in the Act respecting health services and
social services (R.S.Q., c. S-4.2).

The draft Regulation will have no impact on the
public and enterprises, including small and medium-
sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
André Lévesque, Direction de la gestion intégrée de
l’information, ministère de la Santé et des Services
sociaux, 1075, chemin Sainte-Foy, 3e étage, Québec
(Québec) G1S 2M1; telephone: 418 266-8968; fax: 418
266-8748; e-mail: andre.levesque@msss.gouv.qc.ca

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
45-day period to the Minister of Health and Social
Services, 1075, chemin Sainte-Foy, 15e étage, Québec
(Québec) G1S 2M1.

YVES BOLDUC,
Minister of Health and Social Services

Regulation respecting the information
that institutions must provide to the
Minister of Health and Social Services
An Act respecting health services and social services
(R.S.Q., c. S-4.2, s. 505, par. 26)

1. In this Regulation,

(1) “individual user” means any person who benefits
from interventions on an individual basis;

(2) “group user” means a group of persons in a similar
situation that benefits from interventions of a preven-
tive, therapeutic, educational, supportive or other nature
during a specific period of time;

(3) “community user” means a population group
covered by a project or sharing common objectives and
that benefits from community interventions.

2. An institution operating a local community service
centre must provide the Minister with the information in
Schedule I in respect of an individual user, a group user
or a community user that receives services from such a
centre.
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