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3. This regulation comes into force on the fifteenth
day after the date of its publication in the Gazette officielle
du Québec.

8867

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Optometrists
— Legal authorisations to practice the profession
outside Québec that allow access to permits of the
Ordre

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the “Regulation on legal authorizations to practice
optometry outside Québec giving access to the permit of
the Ordre des optométristes du Québec,” adopted by the
Bureau of the Ordre des optométristes du Québec, may
be submitted to the government, which may approve it,
with or without amendment, upon expiry of 45 days
following this publication.

The purpose of this regulation is to determine, applica-
tion of paragraph q of section 94 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the legal authorizations to practice the
profession of optometry outside Québec giving access to
permits from the Ordre des optométristes du Québec.

According to the Ordre des optométristes du Québec,
this regulation has no impact on enterprises, including
small and medium-sized businesses.

Additional information may be obtained by contacting
Me Marco Laverdière, Executive Director and Secretary,
Ordre des optométristes du Québec, 1265, rue Berri,
local 700, Montréal (Québec) H2L 4X4, tel: 514 499 0524;
fax: 514 499-1051.

Any person having comments to make is asked to
send them, before this period expires, to the President of
the Office des professions du Québec, 800, place
D’Youville, 10e  étage, Québec (Québec) G1R 5Z3. These
comments will be conveyed by the Office to the minister
responsible for the application of legislation respecting
the professions; they may also be sent to the professional
order that has adopted the regulation and to interested
persons, departments and organizations.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting legal authorizations
to practice optometry outside Québec that
meet the requirements for the permit of
the Ordre des optométristes du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, a. 94, par. q)

1. Legal authorizations to practice the profession of
optometry issued in a Canadian province, Canadian
territory or the United States meet the requirement for
the permit issued by the Ordre des optométristes du
Québec.

2. To obtain the permit of the Order, the holder of
legal authorization referred to in section 1 sends a written
request to the secretary of the Order with supporting
documentation enclosed demonstrating that he is legally
authorized to practice optometry in a different Canadian
province, Canadian territory or the United States and the
payment of fees for the review of his record, payable in
accordance with paragraph 8 of section 86.0.1. of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26).

He must also agree, by writing to the secretary of the
Order, to participate in an information session on
the code of ethics for the practice of optometry in Québec.
This training, which lasts a maximum of 7 hours, is
provided by the Order.

3. This regulation comes into force on the fifteenth
day after the date of its publication in the Gazette officielle
du Québec.

8865

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Optometrists
— Standards of equivalence for purposes of the
issuance of a permit
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections
10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1),
that the “Regulation amending the Regulation respecting
the equivalence standards for the issue of a permit by
the Ordre des optométristes du Québec,” adopted by the
Bureau of the Ordre des optométristes du Québec, may
be submitted to the government, which may approve it,
with or without amendment, upon expiry of 45 days
following this publication.

MAHEUXOD
Draft Regulation



3058 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, July 23, 2008, Vol. 140, No. 30 Part 2

The purpose of this regulation is to determine, in
application of paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), a procedure for
the recognition of an equivalence that provides for a
review of the decision by persons other than those
who made it.

The Order does not anticipate that these amendments
will have any impact on enterprises, including small and
medium-sized businesses.

Additional information may be obtained by contacting
Me Marco Laverdière, Executive Director and Secretary,
Ordre des optométristes du Québec, 1265, rue Berri,
local 700, Montréal (Québec) H2L 4X4, tel : 514 499-0524;
fax: 514 499-1051.

Any person having comments to make is asked to
send them, before this period expires, to the President of
the Office des professions du Québec, 800, place
D’Youville, 10e étage, Québec (Québec) G1R 5Z3. These
comments will be conveyed by the Office to the minister
responsible for the application of legislation respecting
the professions ; they may also be sent to the professional
order that has adopted the regulation and to interested
persons, departments and organizations.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation amending the Regulation
respecting equivalence standards for the
issue of a permit by the Ordre des
optométristes du Québec *

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c and c.1)

1. The Regulation respecting equivalence standards
for the issue of a permit by Ordre des optométristes du
Québec is amended by the replacement, in section 3, of
the third and fourth paragraphs by the following :

* The only amendments to the Regulation respecting equivalence
standards for the issue of a permit by the Ordre des optométristes du
Québec, approved by Order-in-Council No. 452-99 of April 21,1999
(1999, G.O. 2, 1645) were made by the regulation approved by
Order-in-Council No. 519-2005 of June 1, 2005 (2005, G.O. 2,
2683).

““diploma equivalence” means the recognition by the
Order that a diploma issued by an educational institution
outside Québec demonstrates that a person has acquired
a level of knowledge and ability that is equivalent to
the level acquired by the holder of a diploma recog-
nized by the regulation of the government made under
the first paragraph of section 184 of this code as meeting
the requirements for the permit;

“training equivalence” means the recognition by the
Order that a person’s training demonstrates that he has
acquired a level of knowledge and ability that is
equivalent to the level acquired by the holder of a
diploma recognized by regulation of the government
made under the first paragraph of section 184 of this
code as meeting the requirements for the permit.”.

2. Section 4 of this regulation is amended by:

1. the replacement, in the first paragraph and after
“recommendation to the,” of “Bureau” by “administra-
tive committee”;

2. the replacement, in the first paragraph, of the last
sentence by the following :

“For the purposes of making an appropriate recom-
mendation, this committee may ask the person to
participate in an interview, pass an examination or
complete a training period.”;

3. the replacement of the second paragraph by the
following:

“The administrative committee makes one of the
following decisions at the first regular meeting following
the date on which a recommendation is received from the
committee:

1. recognize diploma or training equivalence ;

2. recognize partial training equivalence ;

3. refuse to recognize diploma or training equiva-
lence.”.

3. Sections 5 and 6 of this regulation are replaced by
the following :
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“5. Within 30 days of its decision, the administrative
committee must inform the person concerned of the
decision in writing and, should this decision consist in
recognizing partial equivalence or not recognizing equiva-
lence, it must inform said person, in consideration of his
current level of knowledge and ability, of the education
programs, training or examinations that he must
successfully complete within the time period set by the
administrative committee in order to obtain equivalence.

6. The person who is informed of the decision by
the administrative committee to refuse recognition of
the requested equivalence or to recognize it partially
may request a review, on condition that he makes the
request in writing to the secretary within 30 days of the
date on which this decision is received.

The committee formed by the Bureau to decide on
review requests is composed of persons who are not
members of the administrative committee and the
committee specified in section 4.

The committee must, prior to making a decision,
inform the person of the date of the meeting during
which his request will be examined and of his right to
present his observations at the meeting.

The person who wishes to attend the meeting in order
to make his observations must inform the secretary at
least five days prior to the scheduled date of the meeting.
He may, however, send the committee his written obser-
vations at any time prior to the scheduled date of the
meeting.

The written decision of the committee is final and
must be sent, by registered mail, to the person concerned
within 30 days of the date on which it was made.”.

4. This regulation is amended by inserting, after
section 7, the following:

“7.1. The person who holds a doctorate of optometry
issued by an educational institution outside Québec
whose standards comply with those of the Accreditation
Council on Optometric Education shall be granted
diploma equivalence.”.

5. Section 8 of this regulation is replaced by the
following :

“8. Notwithstanding sections 7 and 7.1, when a
diploma that is the subject of an equivalence request was
obtained more than three years prior to the date of this
request and the knowledge and abilities that it demonstrates
no longer correspond, due to the development of the
profession, to what, at the time of the request, is taught

in an education program leading to a diploma that meets
the requirements for the permit, the person shall be
granted training equivalence in accordance with section 9,
if he has acquired, since obtaining his diploma, the level
of knowledge and abilities required.”.

6. Section 9 of this regulation is amended by the
insertion, after “knowledge,” of “and abilities.”

7. Section 10 of this regulation is repealed.

8. Section 11 of this regulation is amended by repealing
the second paragraph.

9. This regulation comes into force on the fifteenth
day after the date of its publication in the Gazette officielle
du Québec.

8866

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Professional technologists
— Equivalence standards for the issuing of permits
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the “Regulation amending the Regulation respecting
equivalence standards for the issuing of permits of the
Ordre professionnel des technologues professionnels”,
adopted by the Bureau of the Ordre des technologues
professionnels du Québec, will be submitted to the gov-
ernment, which may approve it, with or without amend-
ments, at the expiration of a period of 45 days from this
publication.

The purpose of this regulation is to amend, in applica-
tion of paragraph c.1 of section 93 of the Professional
Code (R.S.Q., c. C-26), the equivalence recognition pro-
cedure so that a decision may be subject to a review by
persons other than those who made it.

The Order does not anticipate that the amendments
will have any impact on businesses, including SMEs.

Additional information can be obtained by contacting
Mtre Marie-Claude Simard, Director of Professional and
Legal Affairs at the Ordre des technologues
professionnels du Québec, 1265, rue Berri, bureau 720,
Montréal (Québec) H2L 4X4, numéro de téléphone: 514
845-3247 or 1 800 561-3459; numéro de télécopieur:
514 845-3643.
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