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(1) if the veterinary surgeon carries on professional
activities within a joint-stock company,

(a) the up-to-date register of the articles and by-laws
of the joint-stock company;

(b) the up-to-date register of the shares of the joint-
stock company;

(c) the up-to-date register of the directors of the joint-
stock company;

(d) any shareholders’ agreement and voting agree-
ment, and amendments;

(e) the declaration of registration of the joint-stock
company and any update; and

(f) the complete and up-to-date list of the names and
home addresses of the company’s principal officers;

(2) if the veterinary surgeon carries on professional
activities within a limited liability partnership,

(a) the declaration of registration of the partnership
and any update;

(b) the partnership agreement, and amendments;

(c) the up-to-date register of the partners;

(d) where applicable, the up-to-date register of the
directors; and

(e) the complete and up-to-date list of the names and
home addresses of the partnership’s principal officers.

DIVISION V
INCOME

14. If a veterinary surgeon practises within a partner-
ship or joint-stock company, the income derived from
professional services performed by the veterinary sur-
geon within and on behalf of the partnership or joint-
stock company belong to it, unless agreed otherwise.

DIVISION VI
FINAL

15. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 689-2008, 25 June 2008
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Architectes
— Conciliation and arbitration procedure for the
accounts of members of the Ordre
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
conciliation and arbitration procedure for the accounts
of members of the Ordre professionnel des architectes
du Québec

WHEREAS, under section 88 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a professional order
must establish, by regulation, a conciliation and arbitra-
tion procedure for the accounts of the members of the
order which may be used by persons having recourse to
the services of the members;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des architectes du
Québec made the Regulation to amend the Regulation
respecting the conciliation and arbitration procedure for
the accounts of members of the Ordre professionnel des
architectes du Québec;

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional Code,
a draft of the Regulation was sent to every member of
the Order at least 30 days before being made by the
Bureau;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code,
every regulation made by the Bureau of a professional
order under the Code or an Act constituting a profes-
sional order must be transmitted to the Office des pro-
fessions du Québec for examination and be submitted,
with the recommendation of the Office, to the Govern-
ment which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 12 March 2008 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;
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WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation to amend the Regulation respecting
the conciliation and arbitration procedure for the accounts
of members of the Ordre professionnel des architectes
du Québec, attached to this Order in Council, be approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the conciliation and
arbitration procedure for the accounts
of members of the Ordre professionnel
des architectes du Québec *

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 88)

1. The Regulation respecting the conciliation and
arbitration procedure for the accounts of members of the
Ordre professionnel des architectes du Québec is
amended by replacing section 1 by the following:

“1. A client who has a dispute with an architect con-
cerning the amount of an account for professional services
that has been paid in whole or in part may file a written
application for conciliation with the secretary of the
Order within 120 days of the date of receipt of the
account.

On receiving an application for conciliation, the
secretary of the Order shall send a copy of this Regula-
tion to the client and designate a conciliator.

The conciliator shall be designated from among the
persons registered on a list drawn up for that purpose by
the Bureau.”.

2. Section 2 is replaced by the following:

* The Regulation respecting the conciliation and arbitration pro-
cedure for the accounts of members of the Ordre professionnel
des architectes du Québec, approved by Order in Council 164-93
dated 10 February 1993 (1993, G.O. 2, 832), has not been amended
since.

“2. Where an architect has withdrawn or withheld
sums as payment of an account from funds the architect
holds or has received for or on behalf of the client, the
time limit to apply for conciliation of the account runs
from the time the client becomes aware that such sums
have been withdrawn or withheld.”.

3. Section 3 is amended by replacing “the member
and his” by “an architect and the architect’s”.

4. Section 4 is amended

(1) by replacing “A member” by “An architect”;

(2) by replacing “45-day period” by “120-day period”.

5. Section 5 is replaced by the following:

“5. Within 10 days of receiving an application for
conciliation, the secretary of the Order shall notify the
architect concerned in writing. If the architect cannot be
informed personally, a notice sent to the architect’s
office is deemed to have been given to the architect.

Once the secretary of the Order has received the
application for conciliation, the architect may not insti-
tute proceedings to recover the account so long as the
dispute may be settled by conciliation or arbitration.

Despite the foregoing, an architect may request provi-
sional measures in accordance with article 940.4 of the
Code of Civil Procedure (R.S.Q., c. C-25).”.

6. Section 7 is amended by replacing “the member”
by “the architect”.

7. Section 8 is amended

(1) by replacing “member” wherever it appears by
“architect”;

(2) by striking out “by registered or certified mail” in
the first paragraph;

(3) by replacing “a settlement” in subparagraph 3 of
the second paragraph by “settlement”;

(4) by adding the following paragraph at the end:

“The conciliation report referred to in this section is
confidential. The conciliation report may not be invoked
in connection with a judicial proceeding or arbitration,
including arbitration under Division II initiated for the
recovery of an account, unless both parties consent.”.

8. Section 9 is amended
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(1) by adding “together with the amount that the
client acknowledges owing, if any” at the end of the first
paragraph;

(2) by replacing the second paragraph by the following:

“Where the application for arbitration is filed after the
expiry of the period referred to in the first paragraph,
arbitration may be held under this Regulation if both
parties consent in writing and not more than 90 days
have elapsed since the receipt of the conciliation
report.”.

9. Section 10 is replaced by the following:

“10. The secretary of the Order shall, within 10 days
of receiving an application for arbitration, notify the
architect concerned in writing and send a copy of the
application for arbitration to the architect. If the archi-
tect cannot be informed personally, a notice sent to the
architect’s office is deemed to have been given to the
architect.”.

10. Section 11 is replaced by the following:

“11. An application for arbitration may not be with-
drawn unless it is withdrawn in writing with the consent
of the architect.”.

11. Section 12 is amended

(1) by replacing “A member” in the first paragraph
by “An architect” and by striking out “, who shall then
remit it to the client”;

(2) by striking out the second paragraph.

12. The following is inserted after section 12:

“12.1. The amount deposited pursuant to section 9
or 12 shall be remitted by the secretary of the Order to
the party in whose favour the acknowledgment has been
made.

In that case, the arbitration shall proceed and pertain
only to the amount still in dispute.”.

13. Section 14 is amended

(1) by replacing “$2 500” wherever it appears by
“$10,000”;

(2) by adding the following paragraph at the end:

“In the first case, the dispute may also be heard by a
single arbitrator, at the request of all the parties.”.

14. Section 15 is replaced by the following:

“15. The administrative committee shall appoint the
member or members of the council of arbitration from
among the members of the Order and, if the council is
composed of three arbitrators, shall designate the chair
of the council.

Despite the first paragraph, where the council of arbi-
tration is composed of three arbitrators, one of them
may be a person other than an architect.”.

15. Section 16 is replaced by the following:

“16. Before acting, the members of the council of
arbitration shall take the oath in Schedule II to the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26).”.

16. Section 27 is replaced by the following:

“27. In its award, the council of arbitration may
uphold or reduce the amount of the account in dispute,
and may also determine the reimbursement, if any, to
which a party may be entitled. For those purposes, the
arbitration council may take into consideration the quality
of services rendered.”.

17. Section 28 is replaced by the following:

“28. In its award, the council of arbitration shall
award arbitration expenses, which are the expenses
incurred by the Order for the arbitration. Despite the
foregoing, the total amount of the arbitration expenses
may in no case exceed 15% of the amount to which the
arbitration pertains.

Where the account in dispute is upheld in whole or in
part, or where a reimbursement is granted, the council of
arbitration may add interest and an indemnity calculated
in accordance with articles 1618 and 1619 of the Civil
Code from the date of the application for conciliation.

Where an agreement is reached between the parties
before the arbitration award, the council shall neverthe-
less award arbitration expenses in accordance with this
section.”.

18. Section 29 is replaced by the following:

“29. The arbitration award is final, without appeal, is
binding on the parties and is subject to compulsory
execution in accordance with articles 946 to 946.6 of the
Code of Civil Procedure.”.

19. Section 30 is replaced by the following:
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“30. The arbitration award shall be filed with the
secretary of the Order who shall send it to each party or
to their advocates and to the syndic within 10 days after
being filed.”.

20. Schedule I is amended

(1) by replacing “member’s name” and “name of
member” by “architect’s name”;

(2) by striking out paragraph 2.

21. Schedule II is revoked.

22. The provisions that this Regulation replaces,
amends or revokes continue to apply to an application
for conciliation received by the conciliator or to an
application for arbitration received by the secretary of
the Order before 24 July 2008.

23. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 691-2008, 25 June 2008
An Act respecting the Ministère de la Sécurité publique
(R.S.Q., c. M-19.3)

Application of the provisions of Division V of Chapter I
of Title II and of section 354 of the Police Act to the
police force of the Naskapi Village of Kawawachikamach

WHEREAS, under paragraphs 1 and 2 of section 9 of
the Act respecting the Ministère de la Sécurité publique
(R.S.Q., c. M-19.3), the duties of the Minister of Public
Security are, among other things, to administer the laws
respecting the police and to further the coordination of
police activities;

WHEREAS, under paragraph 13.1.6 of section 13 of the
Northeastern Quebec Agreement, the Naskapi local
authority shall establish by by-law the requirements and
standards for the appointment of special constables and
for the creation of a community police force, in accor-
dance with special legislation that will be adopted by
Québec permitting the establishment and operation of
such police force;

WHEREAS, pursuant to that Agreement, the Police Act
(1968, c. 17) was amended by the Act respecting the
police force of Cree villages and of the Naskapi village
(1979, c. 35) to authorize the Naskapi Village of
Kawawachikamach to establish by by-law and to main-
tain a police force on its territory;

WHEREAS, on 17 July 1997, at a duly called meeting
held in the territory of that municipality, the council of
the Naskapi Village of Kawawachikamach made by-law
No. 10 to establish, in Category IA-N lands, the Naskapi
police force composed of special constables in accor-
dance with section 79.1 of the Police Act (R.S.Q., c. P-13);

WHEREAS, under section 351 of the Police Act (R.S.Q.,
c. P-13.1), the provisions of sections 79.1 to 79.9 and 99
of the Police Act (R.S.Q., c. P-13), as they read on
15 June 2000, continue to apply to a police force that the
Naskapi Village is authorized to establish until the pro-
visions of Division V of Chapter I of Title II and of
section 354 of the Police Act are made applicable to it
by government order;

WHEREAS the Gouvernement du Québec and the
Naskapi Village of Kawawachikamach agree that that
police force should be governed by the provisions of
Division V of Chapter I of Title II and of section 354 of
the Police Act;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Public Security and the Minister respon-
sible for Canadian Intergovernmental Affairs, Aboriginal
Affairs, Francophones within Canada, the Reform of
Democratic Institutions and Access to Information:

THAT the provisions of Division V of Chapter I of
Title II and of section 354 of the Police Act (R.S.Q.,
c. P-13.1) be applicable to the police force of the Naskapi
Village of Kawawachikamach.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif
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