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18. A certified management accountant who is informed
of a decision by the committee not to recognize an
equivalence may request a review by the administrative
committee by submitting an application in writing to the
secretary of the Order within 30 days of receiving the
decision. The application may include written represen-
tations to the administrative committee.

The administrative committee shall be made up of
persons who are not members of the committee set up
by the Bureau.

The administrative committee shall have 60 days from
the date of receipt of the application for review to make
its decision.

19. The administrative committee’s decision is final
and shall be sent to the certified management accountant
by registered mail within 30 days of the date of the
decision.

DIVISION III
CONDITION FOR HOLDING A PUBLIC
ACCOUNTANCY PERMIT

20. Certified management accountants who hold a
public accountancy permit must send proof to the Order,
no later than 1 January each year, that they have insur-
ance for any liability they may incur as a result of faults
or negligence committed in the practice of public accoun-
tancy.

DIVISION IV
TRANSITIONAL AND FINAL PROVISION

21. This regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Chartered Accountants
— Mandatory continuing education for Quebec
chartered accountants who practice public
accountancy

Notice is hereby given in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) that
the Regulation respecting mandatory continuing education
for Quebec chartered accountants who practice public
accountancy, which has been adopted by the Bureau of
the Ordre des comptables agréés du Québec, may be
submitted to the government, which may approve it with
or without amendment upon the expiry of 45 days
following this publication.

The purpose of this Regulation is to set out the
continuing education activities in which chartered accoun-
tants who practice public accountancy are required to
take part, the penalties resulting from a failure to take
part in the activities and, where applicable, the cases in
which a member may be exempted.

According to the Ordre des comptables agréés du
Québec, this Regulation has no impact on enterprises,
including SMEs.

Further information may be obtained by contacting
Mtre Christiane Brizard of the Ordre des comptables
agréés du Québec, 680, rue Sherbrooke ouest, 18e étage,
Montréal, Quebec H3A 2S3; telephone: 514 288 3256 or
1 800 363 4688; fax: 514 843 8375; e-mail: www.ocaq.qc.ca

Any interested person having comments to make is
asked to send them, before the expiry of the 45-day
period, to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. These comments will be forwarded
by the Office to the Minister responsible for the admin-
istration of legislation respecting the professions. They
may also be forwarded to the professional order that
adopted the regulation, as well as to the persons,
departments and agencies concerned.

JEAN PAUL DUTRISAC,
Chair of the Office des
professions du Québec

GAGNONDI
Draft Regulation
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Regulation respecting mandatory
continuing education for Quebec
chartered accountants who practice
public accountancy
Professional Code
(R.S.Q. c-26; 2007, c. 42, s.187.10.2, s. 3)

DIVISION I
CONTINUING EDUCATION

1. Members who practice public accountancy shall
devote at least 60 hours per three-year reference period
to continuing education activities in financial reporting
and updates of generally accepted audit and review
standards, with a minimum of 15 hours in each reference
year.

2. A person who registers on the Ordre’s Membership
Roll after September 1 of a given year shall, unless
exempt pursuant to Division IV, accumulate a minimum
of 2 hours per month, whether the month is a full month
or not, by the end of the current reference year. Such
person shall accumulate at least 15 hours in the areas
referred to in section 1 per full reference year.

3. Members shall choose continuing education
activities that are best suited to their needs from among
those included in the program prepared by the Ordre in
accordance with section 5.

Continuing education activities shall include:

1) courses offered or organized by the Ordre, the
Canadian Institute of Chartered Accountants, other
professional orders, or similar organizations;

2) courses offered by educational or specialized
institutions recognized by the Ordre;

3) formal courses or continuing education activities
offered in the workplace;

4) symposiums, seminars or conferences with a
prevalence of technical or educational content;

5) various formal training sessions, particularly case
studies within technical study groups;

6) distance learning activities;

7) participation in discussion groups and on technical
committees;

8) acting as a lecturer, instructor or preparer for
activities contemplated in paragraphs 1 to 7;

9) authorship of published professional articles;

10) participation in research projects.

However, as part of the 60 hours to be accumulated in
a given reference period, the Bureau may impose on
members who practice public accountancy a specific
activity listed in the program of continuing education
activities contemplated in section 5.

DIVISION II
FRAMEWORK FOR CONTINUING EDUCATION
ACTIVITIES

4. A continuing education activity must allow members
to maintain, update, improve or enhance their skills or
professional, technological or ethical knowledge related
to the practice of the profession of public accountancy.

5. The Ordre shall establish the program of continuing
education activities to be followed by the membership
as a whole or a class of members. In particular, the
Ordre shall:

1) set the start and end date of the reference period
contemplated in section 1 for the membership as a whole
or each class of members;

2) determine which continuing education activities
in the areas described in section 1 will be included in the
program and, where applicable, the persons, organizations
and educational or specialized institutions that may
organize or offer them;

3) determine, as appropriate, the activities it will
impose under paragraph 4 of section 3;

4) establish, where appropriate, criteria for calculating
the number of required hours under section 1, where that
number differs from the actual duration of the activity.

When determining the activities that will be included
in the program and, where appropriate, establishing the
criteria for calculating the number of qualifying hours
for an activity, the Ordre shall take into consideration:

1) the relationship between the activity and the practice
of public accountancy;

2) the competence and qualifications of the instructor
in relation to the subject matter;

3) the relevance of the instruction content;

4) the relationship between instruction content and
the requirements set out in section 3;
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5) compliance with the continuing education objec-
tives set out in this Regulation;

6) the fact that the instruction objectives are measur-
able and verifiable.

DIVISION III
VERIFICATION

6. Members shall submit to the Ordre, no later than
30 days after the end of each reference year within a
reference period, a duly completed continuing education
activity report using the form provided by the Ordre,
together with any attestations prescribed by regulation.
The report shall indicate the continuing education activities
engaged in during the reference year, their appropri-
ateness in relation to the conditions provided for under
section 1 and the objectives set out in sections 3 and 4,
the number of hours completed or whether the member
has been exempted pursuant to Division IV.

To determine whether a member has met the require-
ments of this Regulation, the Ordre may require relevant
and reliable supporting documents in addition to the
continuing education activity report, including receipts
identifying the activities engaged in, their duration and
content, the organization and/or person offering the
activity and, if applicable, a certificate of participation
or an attestation of results obtained.

7. Successful completion of the continuing education
activity or, if there is no evaluation, the member’s atten-
dance, are the criteria by which the Ordre recognizes
that members have engaged in a continuing education
activity for purposes of meeting the requirements of this
Regulation.

However, where the activity is not evaluated and
attendance is not required, the Ordre shall recognize that
members have engaged in a continuing education activity
if the members attest to having acquired sufficient
knowledge of the activity’s content to adequately carry
on their professional activities.

Where the Ordre has identified continuing education
activities that members are required to attend, their
attendance may be verified by any means established by
the Ordre, such as an attendance sheet signed by the
member.

8. The Ordre shall send a notice to the member
specifying the continuing education activities it does
not recognize and the reasons for refusing them no later
than 180 days following the date specified for submitting
the report provided for in section 6.

9. Members may request a review of the Ordre’s
decision by submitting a written application within 30
days of receipt of the notice provided for in section 8.

10. Members shall keep the documents in support of
their reported hours for 12 months following the end
of the reference period.

DIVISION IV
EXEMPTION

11. Members who have attended or intend to attend
a continuing education activity that is not listed in the
program adopted by the Ordre are exempted, for a given
reference period, from having to attend a continuing
education activity provided for in this program as long
as the content of the unlisted activity is equivalent to
that of an activity listed in the program.

12. Members may be exempted pursuant to section 11
if they submit a written request for recognition of the
unlisted activity to the Ordre at least 30 days before the
scheduled date of the activity or within 60 days of having
attended such activity, as the case may be.

The request shall be accompanied by an attestation of
the member’s attendance or of successful completion or,
if applicable, by the transcript of results. The request for
recognition shall include:

1) a description of the continuing education activity;

2) the duration of the activity;

3) the number of hours requested for the activity;

4) the name and address of the person, organization
or institution offering the activity;

5) any other information deemed relevant for recog-
nition purposes.

13. Members may be exempted from having to
attend continuing education activities for one reference
year in a given reference period if they can demonstrate
that they are unable to attend due to overwhelming
circumstances.

The fact that the Committee on Discipline, the
Professions Tribunal, or the Bureau has suspended or
imposed limitations on a member’s right to engage in
professional activities, or struck a member off the Roll,
does not constitute overwhelming circumstances.
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Exemptions are not to exceed 12 months and are
renewable.

14. Members may obtain an exemption pursuant to
section 13 by completing the Ordre’s form and providing:

1) the reasons for the exemption request;

2) a doctor’s note or any other evidence attesting to
the overwhelming circumstances.

15. As soon as the overwhelming circumstances giving
rise to an exemption under section 13 have been
resolved, the member shall advise the Ordre in writing
and satisfy the obligations provided for in this Regulation,
under the terms and conditions set by the Ordre.

DIVISION V
PENALTIES

16. The Ordre shall send a notice to members who
fail to comply with the continuing education requirement
setting out the unfulfilled obligations, the penalties
members face and the timeframe allowed for remedial
action, which cannot be less than 30 days or more than
60 days and begins with the receipt or service of the
notice.

Continuing education hours completed after receiving
a default notice may only be credited to the reference
period during which the member was in default.

17. The Ordre shall send a final notice to members
who fail to remedy the situation before the deadline
determined by the Ordre, specifying that they have an
additional 15 days from the date of receipt of the final
notice to comply.

18. The Ordre shall suspend or limit the right to
engage in professional activities or strike off the Roll
those members who have not remedied the default contem-
plated in section 17 before the deadline set out therein.

The Ordre shall notify members in writing of the
penalty imposed.

19. The suspension or limitation of the right to
engage in professional activities, or the striking off the
Roll of the Ordre shall remain in effect until the person
provides evidence to the Ordre that the requirements
listed in the default notice provided for in sections 16
and 17 have been met and the penalty is waived by the
Ordre.

DIVISION VI
FINAL PROVISION

20. This Regulation shall come into force on the
fifteenth day following its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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