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Draft Regu]ation Any person wishing to comment on the draft Regulation

] is requested to submit written comments within the 45-day

Highway Safety Code period to the Minister of Transport, 700, boulevard

(R.S.Q., c. C-24.2)
Photo radar devices and red light camera systems

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting the conditions and procedures
for the use of photo radar devices and red light camera
systems, appearing below, may be made by the Minister
of Transport and the Minister of Public Security on the
expiry of 45 days following this publication.

The draft Regulation provides that a photo radar device
or red light camera system may only be used if

— a compliance report has been issued or renewed in
its respect by an independent body in the 365 days
preceding the date of use;

— it has been inspected by the supplier in the 60 days
preceding the date of use;

— it has been tested by a peace officer trained for that
purpose; and

— a peace officer has ascertained the presence of
road signs or signals announcing the place where the
device or system is in use.

The device or system and the presence of road signs
or signals must be checked before and after each opera-
tion in the case of a mobile photo radar device and in the
7 days preceding the date of use in the other cases.

The draft Regulation also determines the information
that the member of a police force must enter into a
register kept by the Sitreté du Québec in respect of each
device or system, and specifies the documents that must
be kept in the register.

Further information on the draft Regulation may be
obtained by contacting Mathieu Grondin, Bureau de projet
- cinémomeétres photographiques et caméras aux feux
rouges, Direction de la sécurité en transport, 700, boule-
vard René-Lévesque Est, 18° étage, Québec (Québec)
GI1R 5HI; telephone: 418 643-1564 extension 4056; fax:
418 643-8914; e-mail: mathieu.grondin@mtq.gouv.qc.ca

René-Lévesque Est, 29° étage, Québec (Québec) GIR 5SH1.

JULIE BOULET,
Minister of Transport

JACQUES P. Duruls,
Minister of Public Security

Regulation respecting the conditions and
procedures for the use of photo radar
devices and red light camera systems

Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2, ss. 332, 359.3 and 634.3; 2007,
c. 40, ss. 53, 57 and 82)

1. A photo radar device or a red light camera system
approved by the Minister of Transport and the Minister
of Public Security pursuant to sections 332, 359.3 and
634.3 of the Highway Safety Code (R.S.Q., c. C-24.2)
may only be used if

(1) a compliance report has been issued or renewed
in its respect by an independent body in the 365 days
preceding the date of use;

(2) ithasbeen inspected by the supplier in the 60 days
preceding the date of use;

(3) it has been tested by a peace officer who has
received appropriate training

(a) before and after each operation in the case of a
mobile photo radar device; or

(b) in the 7 days preceding the date of use in the other
cases;

(4) a peace office has ascertained the presence of
traffic signs or signals announcing the place where the
photo radar device or red light camera system is in use:

(a) before and after each operation in the case of a
mobile photo radar device; or

(b) in the 7 days preceding the date of use in the other
cases.


Draft Regulation


4562

GAZETTE OFFICIELLE DU QUEBEC, September 3, 2008, Vol. 140, No. 36

Part 2

2. Each approved photo radar device or red light camera
system for which a compliance report has been issued
must be registered in the register kept by the Streté du
Québec, which must contain the following information
in respect of each device or system:

(1) the make, identification number and manufacturer’s
name, as well as the model, where applicable;

(2) the date of the compliance report referred to in
paragraph 1 of section 1 and the date of each renewal;

(3) the date of each inspection referred to in para-
graph 2 of section 1;

(4) the date and time of each test referred to in para-
graph 3 of section 1, the result obtained and the name of
the peace officer who performed the test;

(5) the date and a description of the repairs made to
the device or system; and

(6) the identity of the author of each entry in the
register.

Only members of a police force may make entries in
the register.

The compliance report and the documents related to
its renewal, the inspection of the device or system or
repairs made to it must be kept in the register.

3. This Regulation comes into force on 1 December
2008.

8919

Draft Regulation

Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2)

Road signs
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting road
signs, appearing below, may be made by the Minister
of Transport on the expiry of 45 days following this
publication.

The draft Regulation replaces the concept of “radar”
in the French text by “cinémomeétre” and specifies that
the meaning of “radar”, when it appears in the French
text of a road sign, is that of “cinémometre”. It also
introduces a new sign to prohibit road vehicles whose
total loaded weight exceeds the specified maximum
weight from taking the bridge or overpass along which
that prohibition is applicable.

Further information on the draft Regulation may be
obtained by contacting Mathieu Grondin, Bureau de projet
— cinémometres photographiques et caméras aux feux
rouges, Direction de la sécurité en transport, 700, boule-
vard René-Lévesque Est, 18° étage, Québec (Québec)
GIR 5HI; telephone: 418 643-1564, extension 4056;
fax: 418 643-8914; e-mail: mathieu.grondin @mtq.gouv.qc.ca

Any person wishing to comment on the draft Regula-
tion is requested to submit written comments within the
45-day period to the Minister of Transport, 700, boule-
vard René-Lévesque Est, 29° étage, Québec (Québec)
GIR 5H1.

Québec, 19 August 2008

JULIE BOULET,
Minister of Transport

Regulation to amend the Regulation
respecting road signs”

Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2, 5. 289)

1. The Regulation respecting road signs is amended
by inserting the following after section 1.1:

“1.2. The meaning of “radar”, when it appears in the
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French text of a road sign, is that of “cinémomeétre”.
2. Section 34 is amended

(1) by inserting “road” in the first paragraph after
“drivers of™;

* The Regulation respecting road signs, made by Order of the
Minister of Transport dated 15 June 1999 (M.O., 1999) (1999,
G.0. 2, 1642), was last amended by Order of the Minister of
Transport dated 5 March 2007 (M.O., 2007) (2007, G.O. 2, 1243).
For previous amendments, refer to the Tableau des modifications
et Index sommaire, Québec Official Publisher, 2008, updated to
1 March 2008.
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