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3. The Parties shall consult promptly, at the request
of either, concerning any question or difficulty arising as
to the interpretation or the application of this Agree-
ment.

4. This Agreement shall come into force after approval
of the Government, ten days following its second publi-
cation in the Gazette Officielle du Québec.

5. This Agreement is governed by the laws appli-
cable in Quebec. In the event of a dispute, the courts of
the District of Montreal have competent jurisdiction to
dispose of the matter.

6. Either Party may, upon a three-month written
notice to the other Party, terminate this Agreement, if it
is of the opinion that changes made to the rules govern-
ing either Party may jeopardize the continued pursuit of
the Agreement. Before giving such a notice, a Party
must have entered into consultation with the other
Party with a view to resolve the concern.

Signed in Montreal, on this 8th day of November,
2007, in duplicate, in French and English. Both versions
of this Agreement are equally authentic.

FOR THE ORDRE DES FOR THE CANADIAN
COMPTABLES AGREES PUBLIC ACCOUNTABILITY
DU QUEBEC BOARD

#DM 86250

8766

Gouvernement du Québec

0O.C. 541-2008, 28 May 2008

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Pharmacist
— Diploma and training equivalence standards for
the issue of a permit

Regulation respecting diploma and training equiva-
lence standards for the issue of a pharmacist’s permit

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., ¢. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes

of issuing a permit or specialist’s certificate, and stan-
dards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, the Bureau must, by regulation,
determine a procedure for recognizing an equivalence,
standards for which are to be established in a regulation
under paragraph c of that section, providing that a deci-
sion must be reviewed by persons other than those who
made it and, for that purpose, provide that the Bureau’s
power to decide an application or review a decision may be
delegated to a committee established under paragraph 2 of
section 86.0.1 of the Code;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des pharmaciens
du Québec made the Regulation respecting diploma and
training equivalence standards for the issue of a
pharmacist’s permit to replace the Regulation currently
in force, approved by Order in Council 1357-93 dated
22 September 1993;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code,
every regulation made by the Bureau under the Code or
an Act constituting a professional order must be trans-
mitted to the Office des professions du Québec for
examination and be submitted, with the recommenda-
tion of the Office, to the Government which may approve
it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 14 February 2007 with a notice
that it could be submitted to the Government for approval
on the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting diploma and training
equivalence standards for the issue of a pharmacist’s
permit, attached to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif
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Regulation respecting diploma and
training equivalence standards for the
issue of a pharmacist’s permit

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, 5. 93, pars. c and c.1)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre des pharmaciens du
Québec must forward a copy of this Regulation to a
candidate who, for the purpose of obtaining a permit
from the Order, applies to have a diploma issued by an
educational institution outside Québec or training recog-
nized as equivalent.

In this Regulation,

“diploma equivalence” means recognition by the
Order that a diploma issued by an educational institution
outside Québec certifies that a candidate’s level of knowl-
edge and skills is equivalent to the level attained by the
holder of a diploma recognized as giving access to a
permit issued by the Order;

“diploma giving access to the permit issued by the
Order” means a diploma recognized as giving access to
the permit issued by the Order by a regulation of the
Government made under the first paragraph of
section 184 of the Professional Code (R.S.Q., c¢. C-26);
and

“training equivalence” means recognition by the Order
that a candidate’s training has enabled the candidate to
attain a level of knowledge and skills equivalent to the
level attained by the holder of a diploma giving access to
a permit issued by the Order.

DIVISION II
DIPLOMA EQUIVALENCE STANDARDS

2. A candidate who holds a diploma awarded by an
educational institution outside Québec is granted a diploma
equivalence if the diploma was obtained upon comple-
tion of 8 semesters of university studies comprising not
fewer than 15 weeks of activities and that are equivalent
to the program of studies in pharmacy at Université
Laval or Université de Montréal; the studies must com-
prise a minimum of 125 credits and each credit must
correspond to 45 hours of course attendance or personal
work in

(1) biomedical science;

(2) chemical and pharmaceutical sciences;

(3) pharmacological science;
(4) practical and clinical pharmacy; and
(5) socio-economic and administrative aspects.

3. Despite section 2, if the diploma for which an
equivalence application is made was obtained more than
5 years before the application and, considering the
developments in the profession, the knowledge certified
by the diploma no longer corresponds to the knowledge
currently being taught, the candidate is granted a train-
ing equivalence pursuant to section 4 if the candidate
has attained the required level of knowledge and skills
since being awarded the diploma.

DIVISION III
TRAINING EQUIVALENCE STANDARDS

4. A candidate is granted a training equivalence if the
candidate demonstrates having a level of knowledge and
skills equivalent to the level attained by the holder of a
diploma giving access to a permit issued by the Order.

3. In assessing the training submitted in support of a
training equivalence application, the following factors
are to be taken into consideration:

(1) the relevant university diplomas, issued in Québec
or outside Québec;

(2) the nature and content of the relevant university
courses passed by the candidate, the number of credits
and the marks obtained;

(3) the training periods successfully completed by
the candidate, and any other relevant continuing training
or upgrading activities;

(4) the nature and duration of the candidate’s relevant
work experience; and

(5) the fact that the candidate has passed the evaluat-
ing examination administered by the body incorporated
under the Act to incorporate The Pharmacy Examining
Board of Canada, (1963) 12 Eliz. II. c. 77.

DIVISION IV
TRAINING EQUIVALENCE RECOGNITION
PROCEDURE

6. A candidate who, for the purpose of obtaining a
permit from the Order, applies for a diploma or training
equivalence must provide the secretary of the Order with
the following documents and information required to
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support the candidate’s application, together with the
fees required under paragraph 8 of section 86.0.1 of the
Professional Code:

(1) the candidate’s academic record, including a descrip-
tion of courses taken, the number of credits and corre-
sponding transcripts;

(2) acertified true copy of all diplomas held;

(3) anattestation of the candidate’s successful comple-
tion of a training period;

(4) an attestation of the candidate’s participation in
any other relevant continuing training or upgrading
activities;

(5) adescription and an attestation of the candidate’s
relevant work experience;

(6) proof of the candidate’s right to practise pharmacy
in another jurisdiction;

(7) a letter of recommendation from the candidate’s
professional order;

(8) alist of the candidate’s relevant publications; and

(9) anattestation that the candidate has passed the evalu-
ating examination and qualifying examination adminis-
tered by the Pharmacy Examining Board of Canada.

Documents in a language other than French or English
that are submitted in support of an application must be
accompanied by a French translation certified under
oath by the translator.

d. The secretary of the Order must send the docu-
ments referred to in section 6 to a committee formed by
the Bureau pursuant to paragraph 2 of section 86.0.1 of
the Professional Code to examine and decide equiva-
lence applications.

In order to make a decision, the committee may
require the candidate to pass an examination or undergo
a training session, or to do both.

8. The committee may decide to

(1) grant the candidate’s diploma or training equiva-
lence;

(2) grant the candidate’s training equivalence in part
and inform the candidate of the courses and training
sessions that must be successfully completed for the
equivalence to be granted; or

(3) refuse to grant the candidate’s diploma or train-
ing equivalence.

The secretary of the Order must send a copy of the
committee’s decision to the candidate by registered or
certified mail within 30 days of its decision.

If the committee refuses to grant the diploma or train-
ing equivalence or grants a training equivalence in part,
the committee must at the same time inform the candi-
date in writing of any programs of study, bridging pro-
grams, training periods or examinations which if suc-
cessfully completed within the allotted time would enable
the candidate to be granted the training equivalence. The
committee must also inform the candidate of the
candidate’s right to apply for a review of the decision in
accordance with section 9.

9. A candidate who is informed of the committee’s
decision not to grant the diploma or training equivalence
or to grant a training equivalence in part may apply for
review of the decision by a review committee. The
review committee is formed by the Bureau pursuant to
paragraph 2 of section 86.0.1 of the Professional Code.
A member of the committee referred to in section 7
cannot sit on the review committee.

The candidate must make the review application to
the secretary of the Order in writing within 30 days of
receiving the decision.

The review committee has 60 days from the date of
receipt of the review application to make its decision.

The secretary must inform the candidate of the date of
the meeting at which the review application will be
examined, by means of a notice sent by registered or
certified mail at least 15 days before the date set for the
meeting.

The candidate may send the secretary written submis-
sions for the review committee at any time before the
day set for the examination of the review application.

10. The decision of the review committee is final
and must be sent to the candidate in writing by regis-
tered or certified mail within 30 days following the date
of the meeting.

DIVISION V
FINAL

11. ThisRegulationreplaces the Regulation respect-
ing the standards for equivalence of diplomas for the
issue of a pharmacist’s permit, approved by Order in
Council 1357-93 dated 22 September 1993.
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Despite the foregoing, if an equivalence application
was the subject of a decision by the Bureau pursuant to
section 7 of the replaced Regulation and the time
allowed for review has not expired or the Bureau has not
reviewed the application, a member of the Bureau cannot
be a member of the review committee.

12. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

8767

Gouvernement du Québec

0.C. 542-2008, 28 May 2008

Pharmacy Act
(R.S.Q., c. P-10)

Professional code
(R.S.Q., c. C-26)

Pharmaciens

— The terms and conditions for the issue of permits
by the Ordre

— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
terms and conditions for the issue of permits by
the Ordre des pharmaciens du Québec

WHEREAS, under paragraph i of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., ¢. C-26), the Bureau of a
professional order may, by regulation, determine the
other terms and conditions for issuing permits; the regu-
lation may also fix standards of equivalence applicable
to the terms and conditions determined therein;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, the Bureau must, by regulation,
determine a procedure for recognizing an equivalence,
standards for which are to be established in a regulation
under paragraph i of section 94, providing that a decision
must be reviewed by persons other than those who made
it and, for that purpose, provide that the Bureau’s power
to decide an application or review a decision may be
delegated to a committee established under paragraph 2
of section 86.0.1 of the Code;

WHEREAS, under subparagraph b of the first paragraph
of section 10 of the Pharmacy Act (R.S.Q., c. P-10), in
addition to the duties provided in sections 87 to 93 of
the Professional Code, the Bureau must, by regulation,
determine the other conditions and formalities appli-
cable to the issue of a registration certificate to a student
in pharmacy, together with the causes for and the condi-
tions and formalities applicable to the revocation of such
a certificate;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des pharmaciens
du Québec made the Regulation to amend the Regula-
tion respecting the terms and conditions for the issue of
permits by the Ordre des pharmaciens du Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code,
every regulation made by the Bureau under the Code or
an Act constituting a professional order must be trans-
mitted to the Office des professions du Québec for
examination and be submitted, with the recommenda-
tion of the Office, to the Government which may
approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 14 February 2007 with a notice
that it could be submitted to the Government for
approval on the expiry of 45 days following that publica-
tion;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation to amend the Regulation
respecting the terms and conditions for the issue of
permits by the Ordre des pharmaciens du Québec,
attached to this Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif
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