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(3) the number of hours during which the member
practised from 1 January to 31 December of the year
preceding the member’s entry on the roll; and

(4) the member’s number.

6. The roll of the Ordre professionnel des
inhalothérapeutes du Québec contains for each member
the member’s number.

'd. The roll of the Ordre professionnel des médecins
du Québec contains for each member

(1) the name of the assignee of the member’s records;
and

(2) the member’s number.

8. The roll of the Ordre professionnel des pharmaciens
du Québec contains for each member the member’s
number.

9. The roll of the Ordre professionnel des technologues
en radiologie du Québec contains for each member the
member’s number.

10. The information referred to in this Division is
complementary to the information required by Division I
and the Professional Code.

DIVISION III
PREPARATION AND UPDATING

11. The secretary of the order prepares the roll and
enters in it the information required by the Professional
Code and this Regulation.

12. The secretary updates the roll, entering when and
as applicable any modification brought to the secretary’s
attention that pertains to the information the roll is to
contain.

DIVISION IV
FINAL

13. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing the membership rolls of professional orders (R.R.Q.,
1981, c. C-26, 1.7).

14. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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0.C. 436-2008, 7 May 2008

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Infirmieres et infirmiers auxiliaries

— Standards of equivalence for diplomas and
training for the issue of a permit by the Ordre
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting stan-
dards of equivalence for diplomas and training for the
issue of a permit by the Ordre des infirmiéres et
infirmiers auxiliaires du Québec

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stan-
dards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, the Bureau must, by regulation,
determine a procedure for recognizing an equivalence,
standards for which are to be established in a regulation
under paragraph c of that section, providing that a deci-
sion must be reviewed by persons other than those who
made it and, for that purpose, provide that the Bureau’s
power to decide an application or review a decision may
be delegated to a committee established under paragraph 2
of section 86.0.1 of the Code;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des infirmieres et
infirmiers auxiliaires du Québec made the Regulation to
amend the Regulation respecting the standards of equiva-
lence for diplomas and training for the issue of a permit
by the Ordre des infirmieres et infirmiers auxiliaires du
Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code,
every regulation made by the Bureau under the Code or
an Act constituting a professional order must be trans-
mitted to the Office des professions du Québec for
examination and be submitted, with the recommendation
of the Office, to the Government which may approve it
with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
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officielle du Québec of 14 February 2007 with a notice
that it could be submitted to the Government for approval
on the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation to amend the Regulation respecting
the standards of equivalence for diplomas and training
for the issue of a permit by the Ordre des infirmiéres et
infirmiers auxiliaires du Québec, attached to this Order
in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting standards of equivalence for
diplomas and training for the issue of a
permit by the Ordre des infirmieres et
infirmiers auxiliaires du Québec’

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, 5. 93, pars. c and c.1)

1. TheRegulation respecting standards of equivalence
for diplomas and training for the issue of a permit by the
Ordre des infirmieres et infirmiers auxiliaires du Québec
is amended in section 1

(1) by replacing “the recognition by the Bureau of the
Order, pursuant to subparagraph g of the first paragraph
of section 86 of the Professional Code,” in the definition
of “diploma equivalence” in the third paragraph by “rec-
ognition pursuant to the Professional Code”;

(2) by replacing “the recognition by the Bureau of the
Order, pursuant to subparagraph g of the first paragraph
of section 86 of the Professional Code, that a person’s
training demonstrates that he” in the definition of “train-

" The Regulation respecting standards of equivalence for diplomas
and training for the issue of a permit by the Ordre des infirmiéres
et infirmiers auxiliaires du Québec, approved by Order in Council
749-98 dated 3 June 1998 (1998, G.O. 2, 2211), has not been
amended since.

ing equivalence” in the third paragraph by “recognition
pursuant to the Professional Code that a person’s train-
ing demonstrates that the person”.

2. Section 3 is replaced by the following:

“3. A person who holds a diploma issued by an edu-
cational institution outside Québec is granted a diploma
equivalence if the person’s diploma was obtained upon
completion of Secondary IV studies in Québec, or the
equivalent, comprising at least 1,800 hours apportioned
as follows:

(1) aminimum of 945 theoretical and laboratory hours
obtained in subjects dealing with professional training
for nursing assistants including

(a) 150 hours on the profession, its ethical and legal
aspects in the context of a comprehensive approach to
health, and communication at work;

(b) 135 hours in basic care procedures and in estab-
lishing a helping relationship;

(¢) 330 hours in the musculoskeletal, nervous and
sensory systems, endocrine system, cardiovascular and
respiratory systems, digestive system, urinary and repro-
ductive systems;

(d) 90 hours in nutrition and pharmacotherapy;

(e) 90 hours of first aid and infection control;

(f) 30 hours in palliative care; and

(g) 120 hours in approaches to mental health and
approaches to persons with cognitive deficits and intel-

lectual impairments;

(2) a minimum of 855 hours of training apportioned
as follows:

(a) 135 hours of specific care and basic care to persons
suffering from a loss of autonomy;

(b) 120 hours in geronto-geriatric care;

(c) 120 hours of care of persons with mental health
problems and persons with physical or intellectual
impairments;

(d) 330 hours of care including at least 120 hours in
medical care, at least 90 hours of pre- and postoperative
care to adults and at least 90 hours of physical rehabilita-
tion care; and
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(e) 60 hours of care to persons suffering from a loss
of autonomy in family or intermediate-type establish-
ments.

3.1. Despite section 3, if the diploma relating to the
application for equivalence was obtained more than four
years before the application and the knowledge to which
it attests no longer corresponds, given the developments
within the profession, to the knowledge currently taught,
the candidate shall be granted training equivalence in
accordance with section 4, provided the candidate has
acquired the required level of knowledge and skills since
the candidate obtained his or her diploma.”.

3. Section 4 is amended by replacing subparagraph 1
of the first paragraph by the following:

“(1) attained a level of knowledge and skills equiva-
lent to the level that may be attained upon completion of
Secondary IV studies in Québec or the equivalent, com-
prising the hours specified in paragraph 1 of section 3;
and”.

4. Section 8 is amended by replacing “Bureau of the
Order” in the first paragraph by “administrative com-
mittee”.

5. Section 9 is amended

(1) by replacing “Bureau of the Order” wherever it
appears by “administrative committee”;

(2) by replacing “Bureau” wherever it appears by
“administrative committee”.

6. Section 10 is replaced by the following:

“10. A person who is granted partial training equiva-
lence by the administrative committee or is not granted
adiploma or training equivalence may apply for a review
of the decision provided that the person applies to the
secretary in writing within 30 days of receiving the
decision.

The review must be made within 90 days following
the date of receipt of the application by a committee
formed by the Bureau, pursuant to paragraph 2 of sec-
tion 86.0.1 of the Professional Code. The committee
must be composed of persons other than members of the
administrative committee or of the committee referred
to in section 8. The committee must, before making its
decision, allow the person concerned to present observa-
tions.

For that purpose, the secretary must inform the person
concerned of the date, time and place of the meeting
where the application will be examined, by means of a
written notice sent by registered or certified mail at least
10 days before the date set for the meeting.

A person who wishes to present observations in person
must inform the secretary at least 5 days before the date
set for the meeting. The person may also submit written
observations to the secretary at any time before the date
set for the meeting.

The decision of the committee is final and must be
sent to the person concerned in writing within 30 days
following the date of the meeting.”.

7. A diploma or training equivalence application
which, on the date of coming into force of this Regula-
tion, was the subject of a recommendation pursuant to
section 8 of the Regulation respecting standards of equiva-
lence for diplomas and training for the issue of a permit
by the Ordre des infirmieres et infirmiers auxiliaires du
Québec, approved by Order in Council 749-98 dated
3 June 1998, is examined on the basis of the replaced
Regulation.

8. Section 10, asintroduced by section 6 of this Regu-
lation, applies to a decision made pursuant to section 9
of the Regulation respecting standards of equivalence
for diplomas and training for the issue of a permit by the
Ordre des infirmiéres et infirmiers auxiliaires du Québec
before 5 June 2008 if the review period provided for in
section 10 of the Regulation, as it reads before 5 June
2008, has not expired on the date of coming into force of
this Regulation, and also applies to an application for
review in respect of which a decision has not been made
before that date.

9. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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