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Draft Regulation
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Professional activities that may be performed
by a clinical perfusionist
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the “Regulation amending the Regulation respecting the
activities contemplated in section 31 of the Medical Act
which may be performed by classes of persons other
than physicians,” adopted by the Bureau of the Collège
des médecins du Québec, may be submitted to the
Government, which may approve it with or without
amendment, upon the expiry of 45 days following this
publication.

The purpose of this Regulation is to extend the appli-
cation of this regulation until January 1, 2009 and to
modify the title of the diploma issued by Université de
Montréal.

The Collège does not expect these amendments to
have any impact on businesses, including small to
medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting,
Me Linda Bélanger, Legal Advisor, Collège des médecins
du Québec, 2170, boulevard René-Lévesque Ouest, Montréal
(Québec) H3H 2T8; telephone number: 514 933-4441,
extension 362, facsimile number: 514 933-5374, e-mail:
lbelanger@cmq.org

Any person having comments to make on the following
text is asked to send them, before the expiry of the 45-day
period, to the Chairman of the Office des professions du
Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. Comments will be forwarded by the
Office to the Minister responsible for the administration
of legislation respecting the professions; they may also
be sent to the professional order that has adopted the
Regulation, namely the Collège des médecins du Québec,
as well as to interested persons, ministries and organiza-
tions.

GAÉTAN LEMOYNE,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation amending the Regulation
respecting the professional activities
which may be performed by a clinical
perfusionist *

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, subpar. h)

1. The Regulation respecting the professional activi-
ties which may be performed by a clinical perfusionist is
amended by replacing the words “clinical perfusionist
diploma” in subparagraph (1) of section 2 by “clinical
perfusionist diploma or Diplôme d’études supérieures
spécialisées (D.E.S.S.) en perfusion extracorporelle”.

2. Section 5 of this Regulation is amended:

1° in the French version, by replacing “pour une
période de 3 ans” by “jusqu’au 1er janvier 2009”;

2° in the English version, by adding at the end “and
shall remain in force until 1 January 2009”.

3. This Regulation comes into force on the fifteenth
day after its publication in the Gazette officielle du
Québec.
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Draft Regulation
Environment Quality Act
(R.S.Q., c. Q-2)

Water containers with a capacity exceeding 8 litres
— Reuse

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1)
and section 124 of the Environment Quality Act (R.S.Q.,
c. Q-2), that the Regulation respecting the reuse of water
containers with a capacity exceeding 8 litres, appearing
below, may be made by the Government on the expiry of
60 days following this publication.

The draft Regulation provides that containers with a
capacity exceeding 8 litres used to market water intended
for human consumption be designed and manufactured
to be refilled a number of times during their useful life

* The Regulation respecting the professional activities which may
be performed by a clinical perfusionist was approved by Order in
Council 520-2005 of June 1, 2005 (2005, G.O. 2, 1870). The
regulation has not been amended since then.
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so as to reduce the volume of residual materials pro-
duced and promote source reduction and reuse. The
draft Regulation also requires that the reusable contain-
ers be handled by a recovery system. Under the draft
Regulation, containers must bear a clear indication that
they are returnable and reusable.

From an environmental perspective, the Regulation,
once made, will prevent the emergence of a new market
for large non-refillable containers that would substan-
tially increase the number of containers used to market
bottled water. It will also prevent an increase in the
volume of residual materials going to landfill and thereby
alleviate storage and handling problems for municipal
recovery services. From an economic standpoint, the
Regulation will consolidate our efforts by strengthening
the private consignment system implemented by Québec
bottlers that has a recovery rate exceeding 98%, and will
maintain associated employment, particularly in the
regions.

Further information may be obtained by contacting
Marie Dussault, Direction des politiques en milieu
terrestre, Ministère du Développement durable, de
l’Environnement et des Parcs, édifice Marie-Guyart,
675, boulevard René-Lévesque Est, 9e étage, boîte 71,
Québec (Québec) G1R 5V7; telephone: 418 521-3950,
extension 7053; fax: 418 644-3386; e-mail:
marie.dussault@mddep.gouv.qc.ca

Interested persons having comments to make on the
draft Regulation are asked to send them in writing
before the expiry of the 60-day period to Marie Dussault
at the above-mentioned address.

LINE BEAUCHAMP,
Minister of Sustainable Development,
Environment and Parks

Regulation respecting the reuse
of water containers with a capacity
exceeding 8 litres
Environment Quality Act
(R.S.Q., c. Q-2, s. 31, 1st par., subpars. c and e,
and ss. 53.28 and 109.1)

1. In this Regulation, “to market” means to offer for
sale, sell, distribute or otherwise make available to
consumers.

2. To reduce the volume of residual materials and
facilitate reclamation by reuse, containers with a capacity
exceeding 8 litres used to market water intended for
human consumption must satisfy the following condi-
tions:

(1) be designed and manufactured to be refilled a
number of times during their useful life for the purposes
of the marketing;

(2) be handled by a recovery system with a view to
their reuse; and

(3) bear a clear indication that they are returnable
and reusable.

3. Every person marketing water intended for human
consumption in containers with a capacity exceeding
8 litres who does not comply with any of the conditions
in section 2 is liable

(1) to a fine of $2,000 to $25,000 in the case of a
natural person;

(2) to a fine of $5,000 to $150,000 in the case of a
legal person.

In the case of a second or subsequent offence, the
fines are doubled.

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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