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Part 2

$. Section 24 is amended by replacing “the holder of
a trapping licence” in the second paragraph by “a pro-
fessional trapping licence holder”.

4. Section 26 is amended by replacing “an assistant
trapper’s licence who is associated with the professional
trapping licence holder” in paragraph 4 by “a profes-
sional trapping licence authorized by the lessee to trap”.

J. This Regulation comes into force on 1 August
2008.
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Draft Regulation

Youth Protection Act
(R.S.Q., c. P-34.1)

Conditions of placement in an intensive
supervision unit

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) and
the second paragraph of section 132 of the Youth Protec-
tion Act (R.S.Q., c. P-34.1), that the Regulation respect-
ing the conditions of placement in an intensive supervi-
sion unit, appearing below, may be made by the
Government on the expiry of 60 days following this
publication.

The draft Regulation determines the conditions that
must be satisfied if the director of an institution or the
person the director authorizes decides to place a child in
an intensive supervision unit as provided for in the Youth
Protection Act.

The draft Regulation has no impact on enterprises,
including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Line Bérubé, 1075, chemin Sainte-Foy, 6° étage,
Québec (Québec) G1S 2M1; telephone: 418 266-6828;
fax: 418 266-6807; e-mail: line.berube @ msss.gouv.qc.ca

Any interested person having comments to make on
the matter is asked to send them in writing before the
expiry of the 60-day period to the Minister of Health and
Social Services, 1075, chemin Sainte-Foy, 15° étage,
Québec (Québec) G1S 2M1.

PHILIPPE COUILLARD,
Minister of Health and Social Services

Regulation respecting the conditions
of placement in an intensive supervision
unit

Youth Protection Act
(R.S.Q., c. P-34.1, s. 132, Ist par., subpar. k; 2006,
c. 34,s.70)

1. The decision of the executive director of an institu-
tion or the person the executive director authorizes in
writing concerning placement in an intensive supervi-
sion unit must be based on an assessment of the child’s
behaviour that shows a serious risk that the child repre-
sents a danger to himself or herself or to others.

The assessment must be made with recognized clini-
cal tools and consider

(1) the gravity, intensity, level of dangerousness and
recurrence of the child’s behaviour;

(2) the characteristics of the child’s dynamics; and

(3) the overall progress of the rehabilitation process,
the alternatives considered and the child’s background.

2. A child placed in an intensive supervision unit
must receive sustained and personalized clinical support
in addition to rehabilitation services and activities
including schooling.

The intervention plan developed for the child must
take the situation into account.

3. The executive director of the institution or the
person the executive director authorizes in writing must
review the child’s situation as soon as the child’s clinical
situation so requires to ensure that the placement in the
intensive supervision unit is still warranted.

The child cannot be maintained in the intensive super-
vision unit for a period exceeding one month without the
advisability of doing so being reassessed.

4. The board of directors of every institution operat-
ing a rehabilitation centre must adopt a protocol for
placement in an intensive supervision unit in its facilities
in accordance with this Regulation.

The protocol must contain

(1) a statement of the legal framework;
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(2) the guidelines and clinical and administrative proc-
esses; and

(3) the required and recognized clinical tools.

&. The child and the child’s parents must be informed
of the remedies available before the tribunal in relation
to the decision regarding the placement.

@. The executive director of the institution or the
person the executive director authorizes in writing must
report to the board of directors every three months, or at
the request of the board of directors, on the situations in
which the executive director authorized placement in an
intensive supervision unit.

d. Unless authorized by the director of youth protec-
tion, no child under 14 years of age may be placed in an
intensive supervision unit.

8. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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