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Gouvernement du Québec

O.C. 471-2006, 30 May 2006
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologists
— Issue of a permit of medical technologist
in cytopathology
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
issue of a permit of medical technologist in cytopa-
thology

WHEREAS, under paragraph i of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order may determine, by regulation, the other
terms and conditions for issuing permits, in particular
the obligation to serve the periods of professional training
and to pass the professional examinations it determines ;
the regulation may also fix standards of equivalence
applicable to the terms and conditions determined
therein ;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec made the Regulation
respecting the issue of a permit of medical technologist
in cytopathology ;

WHEREAS, under section 95 of the Code and subject
to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every regulation
made by the Bureau of a professional order under the
Code or an Act constituting a professional order must be
transmitted to the Office for examination and submitted,
with the recommendation of the Office, to the Govern-
ment which may approve it with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regu-
lation was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 30 November 2005 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval on the
expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS no comments were received by the Office
des professions du Québec following that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has examined the Regulation and made its recommenda-
tion ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation to amend the Regulation respecting
the issue of a permit of medical technologist in cytopa-
thology, attached to this Order in Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the issue of a permit of
medical technologist in cytopathology *

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. i)

1. The Regulation respecting the issue of a permit of
medical technologist in cytopathology is amended by
inserting the following before section 1 :

“DIVISION I
PERMIT OF MEDICAL TECHNOLOGIST
IN CYTOPATHOLOGY”.

2. Section 3 is amended by adding “or shall have
been granted an equivalence by the administrative com-
mittee pursuant to Division II” at the end.

3. The following Division is inserted after section 4 :

“DIVISION II
EQUIVALENCE STANDARDS

§1. General

4.1. The secretary of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec must send a copy of
this Regulation to any candidate who, for the purpose of
obtaining the medical technologist permit referred to in
section 1, makes an equivalence application for the
attestation of college studies in cytotechnology.

4.2. A candidate holding an attestation of studies
issued by an educational institution outside Québec is
granted an equivalence for the attestation of college
studies if the attestation was obtained upon completion

* The Regulation respecting the issue of a permit of medical tech-
nologist in cytopathology, approved by Order in Council 925-2002
dated 21 August 2002 (2002, G.O. 2, 4578), has not been amended
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of studies of a level equivalent to the college level com-
prising a minimum of 1,080 hours of training appor-
tioned as follows :

(1) a minimum of 780 hours of theoretical training in
a laboratory, in gynaecological and non-gynaecological
cytology, including the interpretation of results and
quality assurance ; and

(2) a minimum of 300 hours of training in a clinical
environment.

4.3. Despite section 4.2, if the attestation of studies
of a level equivalent to the college level in respect of
which an equivalence application has been made was
obtained more than five years before the application and
the candidate’s knowledge no longer corresponds, taking
into account the developments in the profession, to the
knowledge being taught at the time of the application in
a program of studies leading to an attestation of college
studies in cytotechnology, the candidate is granted an
equivalence pursuant to section 4.4 if the candidate has
attained the required level of knowledge and skills since
obtaining the attestation of studies.

4.4. A candidate who does not hold an attestation of
studies of a level equivalent to the college level issued
by an educational institution outside Québec is granted
an attestation of college studies equivalence if the candi-
date demonstrates, on completion of relevant work expe-
rience of at least five years, a level of knowledge and
skills equivalent to the level acquired by the holder of an
attestation of college studies in cytotechnology that gives
access to the permit referred to in section 1.

In assessing the training equivalence of a candidate,
the administrative committee must take into account the
following factors :

(1) the nature and duration of relevant work experience ;

(2) the fact that the candidate holds one or more
diplomas or attestations of studies in cytotechnology or
in a related field ;

(3) the nature of the courses taken, course content
and marks obtained ;

(4) supervised training periods in cytopathology and
other training or development activities ; and

(5) the total number of years of schooling.

§2. Equivalence recognition procedure for the
attestation of college studies

4.5. A candidate wishing to have the attestation of
college studies recognized as equivalent must provide
the secretary with the following documents required in
support of the candidate’s application in writing, together
with the application examination fees required under
paragraph 8 of section 86.0.1 of the Professional Code :

(1) the candidate’s academic record, with a descrip-
tion of the courses taken, the number of hours for each
course and an official transcript of the marks obtained ;

(2) a certified true copy of the diplomas or attesta-
tions of studies held ;

(3) a document attesting to the successful completion
of a clinical training period and a description thereof ;

(4) a document attesting to relevant work experience
and a description thereof ; and

(5) where applicable, a document attesting to partici-
pation in training or development activities in cytopa-
thology or in a related field.

4.6. Documents written in a language other than Eng-
lish or French that are submitted in support of an equiva-
lence application must be accompanied by a French or
English translation certified in a sworn statement by the
translator.

4.7. The committee set up by the administrative com-
mittee for the purposes of this Regulation is to examine
equivalence applications and make appropriate recom-
mendations to the administrative committee.

In order to make a recommendation, the committee
may require a candidate who has applied for an equiva-
lence pursuant to section 4.4 to comply with one or more
of the following conditions :

(1) be interviewed ;

(2) pass an examination ; or

(3) serve a training period.

4.8. At its first meeting following receipt of a recom-
mendation from the committee, the administrative com-
mittee must decide
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(1) to recognize the equivalence ;

(2) to partially recognize the equivalence ; or

(3) to refuse to recognize the equivalence.

The administrative committee must inform the candi-
date of its decision in writing, by registered mail, within
15 days of the decision.

If the administrative committee refuses to recognize
or partially recognizes the equivalence, the committee
must at the same time inform the candidate in writing of
the programs of study or, where applicable, additional
training, training periods or examinations that, if success-
fully completed within the time allowed, would enable
the candidate to be granted an equivalence.

4.9. A candidate who is informed of the administra-
tive committee’s decision not to recognize or to partially
recognize the equivalence may apply to the administra-
tive committee for a review by making a written request
to that effect to the secretary within 30 days of receiving
the decision.

The administrative committee must examine the review
application at the first regular meeting following its
receipt. Before disposing of the application the adminis-
trative committee must inform the candidate of the date
of the meeting and of the candidate’s right to make
submissions at the meeting.

A candidate who wishes to make submissions in person
must inform the secretary at least five days before the
date set for the meeting. The candidate may, however,
send in written submissions at any time before the date
set for the meeting.

The decision of the administrative committee is final
and must be sent in writing to the candidate by regis-
tered mail within 30 days of the date of the decision.”.

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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O.C. 472-2006, 30 May 2006
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologists
— Professional activities that may be engaged in by
persons other than medical technologists
— Amendment

Regulation to amend the Regulation respecting the
professional activities that may be engaged in by
persons other than medical technologists

WHEREAS, under paragraph h of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order may, by regulation, determine, among
the professional activities that may be engaged in by
members of the order, those that may be engaged in by
the persons or categories of persons indicated in the
regulation, in particular persons serving a period of
professional training determined pursuant to paragraph i
of that section, and the terms and conditions on which
such persons may engage in such activities ;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec made the Regula-
tion to amend the Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by persons other than
medical technologists ;

WHEREAS, under section 95 of the Code and subject
to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every regulation
made by the Bureau of a professional order under the
Code or an Act constituting a professional order must be
transmitted to the Office des professions du Québec for
examination and submitted, with the recommendation of
the Office, to the Government which may approve it
with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the Regulation
was published as a draft in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 30 November 2005 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS no comments were received by the Office
des professions du Québec following that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has examined the Regulation and made its recommenda-
tion ;
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