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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

0.C. 457-2006, 30 May 2006

Real Estate Brokerage Act
(R.S.Q., c. C-73.1)

Association des courtiers et agents immobiliers
du Québec
— Amendment

By-law amending the By-law of the Association des
courtiers et agents immobiliers du Québec

WHEREAS, under subparagraph 7.1 of the first para-
graph of section 74 of the Real Estate Brokerage Act
(R.S.Q., c. C-73.1), the board of directors of the Asso-
ciation des courtiers et agents immobiliers du Québec
must determine, by by-law subject to government
approval, the premium a broker must pay to the insur-
ance fund and the related criteria;

WHEREAS, by Order in Council 1865-93 dated
15 December 1993, the Government approved the By-law
of the Association des courtiers et agents immobiliers du
Québec;

WHEREAS the board of directors of the Association
adopted the By-law amending the By-law of the Asso-
ciation des courtiers et agents immobiliers du Québec
on 30 November 2005 ;

WHEREAS, under the fourth paragraph of section 74
of the Act, no by-law may be adopted unless the secre-
tary of the Association, at least 30 days before the date
scheduled for its adoption by the board of directors,
submits the text of the by-law to all the members of the
Association ;

WHEREAS the secretary of the Association submitted
the text of the by-law to all the members of the Associa-
tion on 26 September 2005 ;

WHEREAS, under section 78 of the Act, the government
shall approve with or without amendment any by-law
submitted to it for approval ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft By-law
amending the By-law of the Association des courtiers et
agents immobiliers du Québec was published in the

Gazette officielle du Québec of 1 March 2006 with a
notice that it could be submitted to the government for
approval, with or without amendment, on the expiry of
45 days following that publication ;

WHEREAS the 45-day period has expired ;

WHEREAS it is expedient to approve the By-law with-
out amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Finance :

THAT the By-law amending the By-law of the Asso-
ciation des courtiers et agents immobiliers du Québec,
attached to this Order in Council, be approved.

ANDRE DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

By-law amending the By-law of the
Association des courtiers et agents
immobiliers du Québec”

Real Estate Brokerage Act
(R.S.Q., c. C-73.1, s. 74, 1st par., subpar. 7.1)

1. The By-Law of the Association des courtiers et
agents immobiliers du Québec is amended by inserting
the following after section 61 :

“DIVISION IV
INSURANCE PREMIUM

61.1. The holder of a real estate broker’s certificate,
other than the certificate referred to in the second para-
graph of section 15 of the Real Estate Brokerage Act
(R.S.Q., c. C-73.1), must, in accordance with the second
paragraph of section 5 of the Act, pay to the Liability
Insurance Fund an annual premium of $550 for himself,
for each holder of a chartered or affiliated real estate
agent’s certificate or a real estate broker’s certificate in
his employ or authorized to act on his behalf, for a
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representative referred to in section 7 of the Act and for
each person who manages an establishment or who acts
as an assistant to the person managing an establishment
referred to in section 13 of the Act.”.

2. This By-law comes into force on the fifteenth day
following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

0.C. 470-2006, 30 May 2006

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Technologistes médicaux
— Diploma or training equivalence standards
for the issue of a permit

Regulation respecting diploma or training equivalence
standards for the issue of a permit by the Ordre
professionnel des technologistes médicaux du Québec

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., ¢. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stand-
ards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stand-
ards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec made the Regula-
tion respecting diploma or training equivalence stand-
ards for the issue of a permit by the Ordre professionnel
des technologistes médicaux du Québec;

WHEREAS, under section 95 of the Code and subject
to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every regulation
made by the Bureau of a professional order under the
Code or an Act constituting a professional order must be
transmitted to the Office des professions du Québec for
examination and submitted, with the recommendation of
the Office, to the Government which may approve it
with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regu-
lation was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 30 November 2005 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval on the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS no comments were received by the Office
des professions du Québec following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has examined the Regulation and made its recommenda-
tion;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting diploma or training
equivalence standards for the issue of a permit by the
Ordre professionnel des technologistes médicaux du
Québec, attached to this Order in Council, be approved.

ANDRE DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting diploma or training
equivalence standards for the issue of a
permit by the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. ¢)

DIVISION 1
GENERAL

1. The secretary of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec must send a copy of
this Regulation to a candidate who, for the purpose of
obtaining a permit from the Order, applies to have a
diploma or training recognized as equivalent.

2. In this Regulation,

(1) “diploma equivalence” means recognition by the
administrative committee of the Order, in accordance
with subparagraph g of the first paragraph of section 86
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), that a diploma
awarded by an educational institution outside Québec
certifies that the candidate’s level of knowledge and
skills is equivalent to the level attained by the holder of a
diploma determined by a regulation of the Government,
made under the first paragraph of section 184 of the
Professional Code, that gives access to the permit issued
by the Order;
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