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Draft Regulations
Draft Regulation Lastly, the draft Regulation contains transitional

An Act respecting the distribution of financial
products and services
(R.S.Q.,c. D-9.2)

Chambre de la sécurité financiere
— Compulsory professional development

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation of the Chambre de la sécurité financiere
respecting compulsory professional development, the
text of which appears below, may be submitted to the
Government which may approve it with or without
amendment on the expiry of 45 days following this
publication.

The draft Regulation replaces the Regulation govern-
ing compulsory professional development of the Chambre
de la sécurité financiere, among other things to modify
the number of professional development units (“PDUs”)
and the subjects for which PDUs are required. The
number of PDUs each representative must accumulate
in general subjects will be reduced to 10, and each
representative will be required to accumulate 10 PDUs
in subjects pertaining to compliance with standards,
ethics and/or business conduct, and in subjects specific
to each sector in which the representative is authorized
to act under a certificate. The list of subjects is also
updated.

The draft Regulation establishes a new reference period
during which each representative must accumulate the
PDUs. Provision is no longer made for the three-month
grace period currently granted to a representative once
the reference period had expired.

The terms of recognition of certain training activities
are also modified ; the Chamber will in the future recog-
nize training activities for financial products, subject to
certain conditions and restrictions.

The draft Regulation sets up a new system under
which representatives will be able, personally or through
the firm for which they are acting or the independent
partnership of which they are a partner or employee, to
send attendance vouchers for training activities to the
Chamber using its secured access website. The Chamber
may, however, ask a representative to send in a paper
copy of all such attendance vouchers for data verifica-
tion purposes.

measures to cover activities that take place between
1 January 2006 and the date on which the Regulation
comes into force.

Additional information on the draft Regulation may
be obtained from Marie Elaine Farley, Chambre de la
sécurité financiere, 500, rue Sherbrooke Ouest, 7¢ étage,
Montréal (Québec) H3A 3C6; telephone: 514 282-5777
or 1 800 361-9989; fax: 514 282-2225; e-mail:
mefarley @chambresf.com

Interested persons having comments to make on the
draft Regulation are asked to send them in writing before
the expiry of the 45-day period to the Minister of
Finance, 12, rue Saint-Louis, 1 étage, Québec (Québec)
GIR 5L3.

MICHEL AUDET,
Minister of Finance

Regulation of the Chambre de la sécurité
financiere respecting compulsory
professional development

An Act respecting the distribution of financial
products and services
(R.S.Q., c. D-9.2, 5. 202.1, par. 2 and s. 312)

DIVISION 1
SCOPE AND INTERPRETATION

1. This Regulation applies to all representatives,
whether or not they are independent, who hold a certifi-
cate issued by the Autorité des marchés financiers
authorizing them to practise in any of the following
sectors, including the classes thereof provided for in the
Regulation respecting the issuance and renewal of repre-
sentatives’ certificates, adopted by the Autorité des
marchés financiers by Resolution 99.07.08 dated 6 July
1999:

(1) insurance of persons;

(2) group insurance of persons;
(3) group savings plan brokerage ;
(4) investment contract brokerage ;
(5) scholarship plan brokerage.

For the purposes of this Regulation, the sectors listed
in subparagraphs 3 to 5 of the first paragraph constitute
a single sector.
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2. Inthis Regulation, the term “professional develop-
ment unit” or “PDU” means one hour of training recog-
nized by the Chambre de la sécurité financiere.

DIVISION II
TRAINING

§1. Period, frequency and content of training

3. As of (insert the date of coming into force of this
Regulation), a representative referred to in section 1
must, between that date and 30 September 2007, and for
any 24-month period thereafter, take part in training
activities recognized by the Chamber in accordance with
Division III consisting of at least 10 PDUs from among
the following general subjects:

(1) management of a financial services firm;
(2) Civil Code;

(3) accounting;

(4) economics;

(5) finance;

(6) business planning for clients;

(7) business planning for representatives ;
(8) financial planning;

(9) tax planning;

(10) actuarial sciences;

(11) legislative environment;

(12) intestate and testamentary succession.

During that period, the representative must also take
part in training activities recognized by the Chamber
having the following additional PDUs:

(1) 10 PDUs in subjects pertaining to compliance
with standards, ethics or business conduct; and

(2) 10 PDUs in subjects specific to each sector listed
in the first paragraph of section 1, for each sector for
which the representative is authorized to act under the
certificate :

(a) insurance of persons:

i.  client counselling;

ii. underwriting or risk management;

iii. disability insurance;

iv. life insurance;

V. trusts;

vi. risk management in insurance of persons;
vii. underwriting in insurance of persons;
viii. accident or health insurance plans;

ix. segregated funds;

X.  strategy of wealth accumulation and use;
xi. financial needs analysis;

xii. deferred income plans;

xiii. mutual funds;

xiv. investor profile and asset allocation;

XV. investment strategy;

xvi. retirement and estate planning;

xvii. guaranteed investment certificates and linked notes ;

(b) group insurance of persons:

i.  client counselling;

ii.  underwriting or risk management;

iii. disability insurance;

iv. life insurance;

v.  group insurance and group pension plans;

vi. benefits and underwriting in group insurance and
group annuity plans;

vii. setting up a group insurance and group annuity
program;

viii. preparing a rate schedule and analyzing group
insurance and group annuity quotes;

ix. preparing a group insurance and group annuity
recommendation ;

X.  public and private plans;

xi. processing group insurance claims;

xii. mutual funds;

xiii. guaranteed investment certificates and linked
notes;

(c) group savings plan brokerage, investment contract
brokerage and scholarship plan brokerage:

i.  client counselling;

ii.  underwriting or risk management;

iii. retirement and estate planning;

iv. trusts;

v.  segregated funds;

vi. strategy of wealth accumulation and use;
vii. scholarship plans;

viii. concepts of investment contracts ;

ix. investment products;

Xx. derivatives;

xi. financial needs analysis;

xii. deferred income plans;

xiii. mutual funds;

xiv. investor profile and asset allocation;

XV. investment strategy;

xvi. guaranteed investment certificates and linked notes.

§2. Variations in the training requirement

4. Representatives referred to in section 1 who are
issued a certificate between (insert the date of coming
into force of this Regulation) and 30 September 2007, or
in any subsequent 24-month period, must accumulate
PDUs from among the subjects listed in subdivision 1 in
the proportion that the number of full months for which
the certificate has been held is of 24 months.
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Despite the foregoing, representatives who have held
a certificate for less than 6 months are exempt from the
requirements of subdivision 1.

Representatives who are authorized to act in a new
sector during a period referred to in the first paragraph,
in addition to the sector in which they are authorized to
act under the certificate, are deemed to comply with the
requirements of subdivision 1, but only for that new
sector.

3. Representatives who provide the Chamber with a
medical certificate attesting to a sick leave or parental
leave, and who are unable to meet the requirements of
subdivision 1, are exempt from complying with the
requirements for the duration of the leave.

They must inform the Chamber in writing as soon as
the sick leave or parental leave has ended and comply
with the requirements of subdivision 1. They must then
accumulate PDUs in the proportion that the number of
full months in the period in which they were not on sick
leave or parental leave is of 24 months.

6. Representatives who were suspended or struck off
the roll or whose certificate was cancelled or revoked
pursuant to a decision of the disciplinary committee of
the Chamber or whose certificate is revoked, suspended,
not renewed or included conditions imposed by the
Autorité des marchés financiers cannot give training
activities recognized by the Chamber or earn PDUs as a
trainer, instructor or facilitator of those activities.

§3. Awarding and assignment of PDUs

'd. Representatives who act as trainers, instructors or
facilitators of a training activity recognized by the
Chamber are entitled, only once for the activity, to double
the number of PDUs awarded for the activity.

8. Representatives who, during the period referred to
in subdivision 1, took part in training activities recog-
nized by the Chamber consisting of more PDUs than
required under subparagraphs 1 and 2 of the second
paragraph of section 3, may count the excess PDUs
under general subjects but only during that period. Such
representatives cannot count the excess PDUs accumu-
lated in the general subjects listed in subdivision 1 under
a subject pertaining to compliance with standards, ethics
or business conduct or a specific subject.

§4. Notice from the Chamber
9. At the latest within 30 days before the end of the

period referred to in subdivision 1, the Chamber must
send a notice to each representative who has not accu-

mulated the required number of PDUs and inform the
representative of the consequences, set out in sections 118.1
and 126 of the Regulation respecting the issuance and
renewal of representatives’ certificates, for failure to
take part in training activities.

10. Within 30 days after the end of the period
referred to in subdivision 1, the Chamber must send a
notice to each representative who has not accumulated
the required number of PDUs and inform the representa-
tive of the consequences, set out in sections 118.1 and 126
of the Regulation respecting the issuance and renewal of
representatives’ certificates, for failure to take part in
training activities.

The Chamber must inform the Autorité des marchés
financiers when it sends the notice provided for in the
first paragraph to a representative.

§5. Keeping and sending of documents

11. Representatives mustkeep the attendance vouchers
or certificates of exam or test results issued to them by
the person, organization or educational institution pro-
viding the training activities recognized by the Chamber,
for a 24-month period following the end of the period
referred to in subdivision 1.

12. During the period referred to in subdivision 1,
representatives must, personally or through the firm for
which they are acting or the independent partnership of
which they are a partner or employee, send to the Chamber
a paper copy of the attendance vouchers for the activities
it recognized.

Despite the foregoing, representatives are exempt from
the requirement under the first paragraph if they, or the
firm for which they are acting or the independent part-
nership of which they are a partner or employee, send
their attendance vouchers for the activities recognized
by the Chamber to its technological address by means of
its secured access. The representatives are then not
required to send a copy of the vouchers, unless the
Chamber so requires for data verification purposes, in
which case paper copies must be provided within 30 days
of the Chamber’s request.

DIVISION III
RECOGNITION OF TRAINING ACTIVITIES

13. The Chamber recognizes the training activities
related to the sectors listed in section 1 if the activities
enable the following professional skills and knowledge
to be developed:
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(1) business development;
(2) technical analysis;
(3) client satisfaction;
(4) business strategies.

The Chamber also recognizes and awards PDUs for
any activity provided by a person, organization or
educational institution during which training pertains to
products specific to the sectors listed in section 1, pro-
vided that the time allocated to the training does not
exceed one-half of the total time of the activity.

14. A representative or a person, organization or
educational institution wishing to have an activity
recognized must apply for recognition to the Chamber
not later than six months after the activity is held.

15. The application for recognition must include

(1) adescription of the training activity ;

(2) the training procedure for the activity ;

(3) adocument explaining how the activity develops
professional skills;

(4) if the application is submitted before the activity
is held, the name and address of the person re
sponsible for the activity ;

(5) if the application is submitted by the representative
after the activity is held, proof that the representative
attended the activity;

(6) the method of assessing successful completion of
the activity, if applicable;

(7) if the application is submitted after the activity is
held by the person, organization or educational
institution providing the activity, a list of partici-
pants; and

(8) the number of PDUs and the subject to which the
training activity applies.

The person, organization or educational institution
applying for recognition of a training activity for finan-
cial products must also produce a written undertaking to
the effect that the duration and content of the training
given to the representatives reflects the duration and
content proposed to the Chamber.

16. The Chamber recognizes or refuses to recognize
an activity within 45 days of receipt of the application. If
the recognition is refused or the activity is recognized
for fewer PDUs than requested, the Chamber must give
reasons to the applicant.

17. Therecognition of an activity is valid for 24 months.
At the end of that period, a person wishing to renew the
recognition must make a new application to the Chamber.

18. The person responsible for an activity must
submit a new application for recognition to the Chamber
if its content, duration or assessment procedures have
been modified.

The Chamber may then maintain or terminate the
recognition, or increase or decrease the number of PDUs
awarded for the activity.

19. The Chamber may terminate recognition of an
activity or increase or decrease the number of PDUs
awarded to it if the Chamber becomes aware that the
activity being provided is different from the activity that
was recognized, or if the conditions set out in section 13
or 15 are not being met.

DIVISION IV
TRANSITIONAL AND FINAL

20. For the purposes of this Regulation, the Chamber
recognizes PDUs accumulated by representatives for
training activities taken between 1 January 2006 and the
date of coming into force of this Regulation as if the
activities had been taken on or after the latter date.

21. This Regulation replaces the Regulation gov-
erning compulsory professional development of the
Chambre de la sécurité financiére approved by Order in
Council 1171-99 dated 13 October 1999.

22. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Draft Regulation

An Act respecting the Société d’habitation du Québec
(R.S.Q., c. S-8)

Housing bureaus
— Code of ethics of officers and directors

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Code of ethics of officers and directors of housing
bureaus, the text of which appears below, may be approved
by the Government on the expiry of 45 days following
this publication.

The purpose of the Code of ethics is to prescribe rules
of conduct and the duties of officers and directors
towards the housing bureau, the clientele served by the
housing bureau and the public.
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