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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

0.C. 147-2006, 15 March 2006

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Acupuncturists
— Standards for equivalence of diplomas and
training for the issue of a permit

Regulation respecting the standards for equivalence
of diplomas and training for the issue of a permit by
the Ordre des acupuncteurs du Québec

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stand-
ards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stand-
ards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des acupuncteurs
du Québec made the Regulation respecting the standards
for equivalence of diplomas and training for the issue of
a permit by the Ordre des acupuncteurs du Québec;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Code
and subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every
regulation made by the Bureau of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order shall be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination ; it shall be submitted, with
the recommendation of the Office, to the Government
which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regu-
lation was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 1 June 2005 with a notice that it could be
approved by the Government on the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS no comments were received by the Office
des professions du Québec following that publication;;

WHEREAS in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has examined the Regulation and made its recommenda-
tion;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for the issue of a
permit by the Ordre des acupuncteurs du Québec, attached
to this Order in Council, be approved.

ANDRE DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the standards
for equivalence of diplomas or training
for the issue of a permit by the Ordre
des acupuncteurs du Québec

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre des acupuncteurs du
Québec must forward a copy of this Regulation to a
candidate who, for the purpose of obtaining a permit
from the Order, applies to have a diploma issued by an
educational institution outside Québec or training recog-
nized as equivalent.

2. In this Regulation,

(1) “diploma equivalence” means recognition by the
Bureau of the Order, in accordance with subparagraph g
of the first paragraph of section 86 of the Professional
Code (R.S.Q., c. C-26), that a diploma awarded by an
educational institution outside Québec certifies that the
candidate’s level of knowledge and skills is equivalent
to the level attained by the holder of a diploma, recog-
nized by a regulation of the Government made under the
first paragraph of section 184 of the Code, giving access
to the permit issued by the Order;

(2) “training equivalence” means recognition by the
Bureau of the Order, in accordance with subparagraph g
of the first paragraph of section 86 of the Code, that a
candidate’s training has enabled the candidate to attain a
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level of knowledge and skills equivalent to the level
attained by the holder of a diploma, recognized by a
regulation of the Government made under the first para-
graph of section 184 of the Code, giving access to the
permit issued by the Order.

DIVISION II
STANDARDS FOR A DIPLOMA EQUIVALENCE

3. A candidate is granted a diploma equivalence if the
diploma was obtained on completion of studies equiva-
lent to at least 2,640 hours of study at the college level,
including 1,980 hours of training specific to the field of
acupuncture, apportioned as follows:

(1) atleast 510 hours in subjects dealing with anatomy,
surface anatomy, physiology, pathology, microbiology,
hygiene and asepsis, first aid and clinical assessment;

(2) at least 885 theory and laboratory hours in sub-
jects dealing with the clinical assessment of the ener-
getic state of a person according to the traditional orien-
tal method, including:

(a) at least 240 hours on the basic theories of the
traditional oriental method including thought processes,
concepts, vocabulary, functioning, physiology and
etiopathology;

(b) at least 150 hours on the meridians and acupunc-
ture points, including the fundamentals of palpation;

(c) at least 90 hours in instrument handling tech-
niques;

(d) at least 285 hours on clinical assessment of the
energetic state of a person according to the traditional
oriental method;

(e) at least 45 hours in communication and support
assistance ; and

(f) atleast 75 hours in treatment methods and semiology ;

(3) at least 90 hours on the aspects of practising
acupuncture in Québec and on managing an acupuncture
office ; and

(4) at least 480 hours of clinical training.

4. Despite section 3, where the diploma in respect of
which an application for equivalence has been filed was
issued 3 years or more before the application and the
knowledge to which the candidate attests no longer
corresponds to the knowledge currently being taught,
having regard to the developments in the profession, the
candidate is granted a training equivalence pursuant to

section 5 only if the candidate has attained the required
level of knowledge and skills since being awarded the
diploma.

DIVISION IIT
STANDARDS FOR TRAINING EQUIVALENCE

5. A candidate is granted a training equivalence if the
candidate demonstrates a level of knowledge and skills
equivalent to the level of the holder of a diploma, recog-
nized by a regulation of the Government made under
section 184 of the Code, giving access to the permit
issued by the Order.

In assessing the training equivalence of a candidate,
the Bureau must take into account the following factors:

(1) total years of education;
(2) diplomas obtained in relevant or related fields;

(3) the type of courses taken, course content and
marks obtained ;

(4) training periods and other learning activities com-
pleted; and

(5) the type and length of relevant clinical experi-
ence.

DIVISION IV
DIPLOMA OR TRAINING EQUIVALENCE
RECOGNITION PROCEDURE

6. A candidate wishing to have a diploma or training
equivalence recognized must provide the secretary with
the following documents, together with the fees for the
examination of the application required under paragraph 8
of section 86.0.1 of the Code:

(1) a certified true copy of all diplomas held;

(2) his or her academic record, with a detailed descrip-
tion of the courses taken, the number of hours for each
course and the marks obtained ;

(3) where applicable, a document attesting to relevant
clinical experience ; and

(4) where applicable, a document attesting to partici-
pation in training periods and other training activities.

Documents written in a language other than French or
English that are submitted in support of an application
for equivalence must be accompanied by a French or
English translation certified by the translator.
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'd. A committee set up for the purpose by the Bureau
is to examine the applications for diploma or training
equivalence and make the appropriate recommendations
to the Bureau.

In order to make an appropriate recommendation, the
committee may require the applicant to come to an
interview, to pass an examination or to complete a training
period, or to do all of those.

8. At its first meeting following receipt of a recom-
mendation referred to in section 9, the Bureau must
decide whether to

(1) recognize the candidate’s diploma or training
equivalence;

(2) recognize the candidate’s training equivalence in
part; or

(3) refuse to recognize the candidate’s diploma or
training equivalence.

The Bureau must inform the candidate of its decision
by registered mail within 30 days of its decision.

If the Bureau refuses to recognize the diploma or
training equivalence or recognizes the training equiva-
lence in part, the Bureau must at the same time inform
the candidate in writing of any programs of study, addi-
tional training, training periods or examinations that the
candidate could successfully complete within the time it
specifies to enable the candidate to be granted a training
equivalence.

9. A candidate who is informed of the Bureau’s deci-
sion to refuse to recognize the diploma or training equiva-
lence applied for or to recognize the training equiva-
lence in part may apply to the Bureau for a review,
provided the candidate applies to the secretary in writing
within 30 days of receiving the decision.

The Bureau must examine the application for review
at the first regular meeting following its receipt and,
before disposing of the application, allow the candidate
to present observations.

A candidate who wishes to present observations must
inform the secretary at least five days before the date set
for the meeting. The candidate may, however, submit
written observations at any time before the date set for
the meeting.

The decision of the Bureau is final and must be sent to
the candidate by registered mail within 30 days of the
date on which it is made.

10. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

7504

Gouvernement du Québec

0.C. 150-2006, 15 March 2006

Mining Act
(R.S.Q., c. M-13.1)

Mineral substances other than petroleum,
natural gas and brine
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting mineral
substances other than petroleum, natural gas and brine

WHEREAS, under paragraphs 1, 14 and 26.2 of sec-
tion 306 and sections 306.1 and 313.3 of the Mining Act
(R.S.Q., c. M-13.1), the Government may, by regula-
tion, prescribe standards pertaining to mineral substances
other than petroleum, natural gas and brine;

WHEREAS the Government made the Regulation
respecting mineral substances other than petroleum,
natural gas and brine by Order in Council 1042-2000
dated 30 August 2000, amended by Orders in Council 1336-
2000 dated 15 November 2000 and 74-2005 dated
2 February 2005;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c¢. R-18.1), a draft Regula-
tion to amend the Regulation respecting mineral sub-
stances other than petroleum, natural gas and brine was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
2 November 2005, with a notice that it could be made by
the Government on the expiry of 45 days following that
publication;

WHEREAS the Minister of Natural Resources and Wild-
life did not receive any comments following that publi-
cation;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with-
out amendment;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Natural Resources and Wildlife :
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