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Draft Regulations

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologists
— Diploma or training equivalence standards
for the issue of a permit

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting diploma or training equiva-
lence standards for the issue of a permit by the Ordre
professionnel des technologistes médicaux du Québec,
made by the Bureau of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec, may be submitted
to the Government for approval, with or without amend-
ment, on the expiry of 45 days following this publica-
tion.

The purpose of the Regulation is to determine the
equivalence standards for diplomas awarded by educa-
tional institutions outside Québec for a permit to be
issued by the Ordre professionnel des technologistes
médicaux du Québec, as well as the training equivalence
standards for persons who do not hold the required
diploma.

The Order is of the opinion that there will be no
impact on enterprises, including small and medium-
sized businesses.

Further information on the proposed regulation may
be obtained by contacting Alain Collette, Director
General and Secretary, Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec, 1150, boulevard
Saint-Joseph Est, bureau 300, Montréal (Québec)
H2J 1L5 ; telephone : 514 527-9811 ; fax : 514 527-7314.

Any person having comments to make on the matter
is asked to send them in writing, before the expiry of the
45-day period, to the Chair of the Office des professions
du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. The comments will be forwarded by
the Office to the Minister responsible for legislation
respecting the professions ; they may also be forwarded
to the professional order that made the Regulation as
well as to interested persons, departments and bodies.

GAÉTAN LEMOYNE,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting diploma or
training equivalence standards for
the issue of a permit by the Ordre
professionnel des technologistes
médicaux du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec must send a copy of
this Regulation to a candidate who, for the purpose of
obtaining a permit from the Order, applies to have a
diploma or training recognized as equivalent.

2. In this Regulation,

(1) “diploma equivalence” means recognition by the
administrative committee of the Order, in accordance
with subparagraph g of the first paragraph of section 86
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), that a
diploma awarded by an educational institution outside
Québec certifies that the candidate’s level of knowledge
and skills is equivalent to the level attained by the holder
of a diploma determined by a regulation of the Govern-
ment, made under the first paragraph of section 184 of
the Professional Code, that gives access to the permit
issued by the Order ;

(2) “training equivalence” means recognition by the
administrative committee of the Order, in accordance
with subparagraph g of the first paragraph of section 86
of the Professional Code, that a candidate’s training has
enabled the candidate to attain a level of knowledge and
skills equivalent to the level attained by the holder of a
diploma determined by a regulation of the Government,
made under the first paragraph of section 184 of the
Professional Code, that gives access to the permit issued
by the Order.

DIVISION II
STANDARDS FOR A DIPLOMA EQUIVALENCE

3. A candidate is granted a diploma equivalence if the
diploma was obtained on completion of studies equiva-
lent to at least 2,850 hours of study at the college level,
including 2,235 hours of training specific to medical
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laboratory technology. The 2,235 hours must include
735 hours in clinical training and be apportioned as
follows :

(1) 495 hours in subjects related to chemistry, biology,
physiology, the use of instrumental analysis equipment
and application of molecular biology techniques ;

(2) 105 hours in biological sample collection and
processing, including intervention with clients and
ethics, with 45 hours in pharmacology and at least
20 hours practicum in sampling ;

(3) 330 hours in hematology and hemostasis analysis,
including interpretation of results and quality assurance,
with at least 105 hours practicum in clinical hematology
and hemostasis ;

(4) 240 hours in immunohematology analysis, prepa-
ration of blood products, solving transfusion problems,
and immunology techniques, with at least 90 hours
practicum in clinical immunohematology ;

(5) 435 hours in biochemical analysis, including
interpretation of results and quality assurance, and field
analysis, with at least 150 hours practicum in clinical
biochemistry ;

(6) 480 hours in microbiological analysis, including
the detection and identification of microorganisms,
interpretation of results and quality assurance, and
immunology techniques, with at least 150 hours
practicum in clinical microbiology ; and

(7) 150 hours in preparation of human tissue in ana-
tomical pathology, with at least 60 hours practicum in
clinical histopathology.

4. Despite section 3, if the diploma in respect of
which an equivalence application has been made was
issued more than five years before the application and
the knowledge to which the diploma attests no longer
corresponds, having regard to the developments in the
profession, to the knowledge being taught at the time of
the application in a program of study leading to a
diploma determined by a regulation of the Government,
made under the first paragraph of section 184 of the
Professional Code, that gives access to the permit issued
by the Order, the candidate is granted a training equiva-
lence pursuant to section 5 if the candidate has attained
the required level of knowledge and skills since being
awarded the diploma.

DIVISION III
STANDARDS FOR A TRAINING EQUIVALENCE

5. A candidate is granted a training equivalence if the
candidate demonstrates, on completion of relevant work
experience of at least five years, a level of knowledge
and skills equivalent to the level acquired by the holder
of a diploma determined by a regulation of the Govern-
ment, made under the first paragraph of section 184 of
the Professional Code, that gives access to the permit.

In assessing the training equivalence of a candidate,
the administrative committee must take into account the
following factors :

(1) the nature and duration of relevant work experi-
ence ;

(2) the fact that the candidate holds one or more
diplomas in medical laboratory technology or in a
related field ;

(3) the nature of the courses taken, course content
and marks obtained ;

(4) supervised training periods in medical laboratory
technology and other training or development activities ;
and

(5) the total number of years of schooling.

DIVISION IV
EQUIVALENCE RECOGNITION PROCEDURE

6. A candidate wishing to have a diploma or training
recognized as equivalent must provide the secretary with
the following documents required in support of the can-
didate’s application in writing, together with the appli-
cation examination fees required under paragraph 8 of
section 86.0.1 of the Professional Code :

(1) his or her academic record, with a description of
the courses taken, the number of hours for each course
and an official transcript of the marks obtained ;

(2) a certified true copy of all diplomas held ;

(3) a document attesting to the successful completion
of a clinical training period and a description thereof ;

(4) a document attesting to relevant work experience
and a description thereof ; and

(5) where applicable, a document attesting to partici-
pation in training or development activities in medical
laboratory technology or in a related field.
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7. Documents written in a language other than French
or English that are submitted in support of an equiva-
lence application must be accompanied by a French or
English translation certified in a sworn statement by the
translator.

8. The committee set up by the administrative com-
mittee for the purposes of this Regulation is to examine
equivalence applications and make appropriate recom-
mendations to the administrative committee.

In order to make a recommendation, the committee
may require a candidate who has applied for a training
equivalence to comply with one or more of the following
conditions :

(1) be interviewed ;

(2) pass an examination ; or

(3) serve a training period.

9. At its first meeting following receipt of a recom-
mendation from the committee, the administrative com-
mittee must decide

(1) to recognize the diploma or training equivalence ;

(2) to partially recognize the training equivalence ; or

(3) to refuse to recognize the diploma or training
equivalence.

The administrative committee must inform the candi-
date of its decision in writing, by registered mail, within
15 days of the decision.

If the administrative committee refuses to recognize
the equivalence or partially recognizes the training
equivalence, the committee must at the same time
inform the candidate in writing of the programs of study
or, where applicable, additional training, training
periods or examinations that, if successfully completed
within the time allowed, would enable the candidate to
be granted an equivalence.

10. A candidate who is informed of the administra-
tive committee’s decision not to recognize or to partially
recognize the equivalence may apply to the administra-
tive committee for a review by making a written request
to that effect to the secretary within 30 days of receiving
the decision.

The administrative committee must examine the review
application at the first regular meeting following its
receipt. Before disposing of the application, the admin-

istrative committee must inform the candidate of the
date of the meeting and of the candidate’s right to make
submissions at the meeting.

A candidate who wishes to make submissions in
person must inform the secretary in writing at least five
days before the date set for the meeting. The candidate
may, however, send in written submissions at any time
before the date set for the meeting.

The decision of the administrative committee is final
and must be sent in writing to the candidate by regis-
tered mail within 30 days of the date of the decision.

11. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing the standards for equivalence of diplomas for the
issue of a permit of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec, approved by Order
in Council 1654-92 dated 11 November 1992.

However, a diploma equivalence application must be
decided on the basis of the replaced Regulation if the
committee referred to in section 5 of that Regulation has
sent a recommendation to the administrative committee
of the Order in respect of the application before the date
of coming into force of this Regulation.

12. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologists
— Issue of a permit of medical technologist
in cytopathology
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting the
issue of a permit of medical technologist in cytopathology,
adopted by the Bureau of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec, may be submitted
to the Government which may approve it, with or
without amendment, on the expiry of 45 days following
this publication.
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