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Gouvernement du Québec

O.C. 1095-2005, 16 November 2005
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Certified general accountants
— Code of ethics
— Amendments

Regulation to amend the Code of ethics of certified
general accountants

WHEREAS, under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the Bureau of the Ordre des comptables
généraux licenciés du Québec must make, by regulation,
a code of ethics governing the general and special duties
of the members of the Order towards the public, the
clients and the profession ;

WHEREAS the Ordre des comptables généraux licenciés
made the Code of ethics of certified general accountants
(R.R.Q., 1981, c. C-26, r.30) ;

WHEREAS, under section 87, the Bureau of the Ordre
des comptables généraux licenciés du Québec made the
Regulation to amend the Code of ethics of certified
general accountants at its meeting of 6 June 2004 ;

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional Code,
a draft Regulation was sent to every member of the
Order at least 30 days before being made by the Bureau
of the Ordre des comptables généraux licenciés du
Québec ;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every
regulation made by the Bureau of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order shall be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and submitted, with the recom-
mendation of the Office, to the Government which may
approve it with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regu-
lation was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 3 March 2004 with a notice that it could be
submitted to the Government for approval on the expiry
of 45 days following that publication ;

WHEREAS the Office has examined the Regulation
and made its recommendation ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation to amend the Code of ethics of
certified general accountants, attached to this Order in
Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Code of ethics
of certified general accountants *

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87)

1. The Code of ethics of certified general accountants
is amended by replacing section 1.03 by the following :

“1.03. A member shall comply with the Professional
Code (R.S.Q., c. C-26) and the regulations made there-
under. The member shall also take reasonable measures
to ensure that persons who collaborate with the member
in the practice of the profession and the partnership or
joint-stock company within which the member practises
comply with the Code and the regulations made thereun-
der.”.

2. Section 1.06 is amended

(1) by replacing “a company name or a name” by “a
name or designation” ;

(2) by replacing “in partnership or with a corpora-
tion” by “within a partnership or joint-stock company”.

3. Section 2.05 is replaced by the following :

“2.05. A member shall personally manage an estab-
lishment of a partnership or joint-stock company that
holds itself out to be exclusively a partnership or joint-
stock company of certified general accountants.”.

* The Code of ethics of certified general accountants (R.R.Q.,
1981, c. C-26, r.30) was last amended by the regulation made by
Order in Council 776-2004 dated 10 August 2004 (2004, G.O. 2,
2545). For previous amendments, refer to the Tableau des modifi-
cations et Index sommaire, Québec Official Publisher, 2005,
updated to 1 September 2005.
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4. Section 2.06 is amended by replacing “neither his
partner nor his employee” by “not a partner, shareholder
or employee”.

5. Section 2.07 is revoked.

6. Section 2.12 is revoked.

7. The following is inserted after section 2.12 :

“2.13. A member practising within a general partner-
ship, other than a limited liability partnership whose
partners are not all members of the Order, shall comply
with the Regulation respecting the practice of the certified
general accountancy profession within a partnership or
joint-stock company, made by Order in Council 1094-
2005 dated 16 November 2005, except the provision
regarding the requirement to provide security for the
partnership or joint-stock company.”.

8. Section 3.02.02 is amended by replacing “members
of his profession” by “persons who carry on their pro-
fessional activities within the partnership or joint-stock
company”.

9. Section 3.02.03 is amended by replacing “himself
or his associates” by “the member or the member’s
partners or shareholders”.

10. Section 3.05.01 is amended by inserting “and the
interest of the partnership or joint-stock company within
which he carries on professional activities or in which
he has an interest” after “interest”.

11. Section 3.05.03 is amended

(1) by replacing paragraph b by the following :

“(b) is in conflict of interest when acting within the
scope of the law as an auditor for an enterprise, organi-
zation, partnership or joint-stock company in which the
member or one of the following persons has a financial
interest or holds office as a director :

i. partners, shareholders, directors or officers of the
partnership or joint-stock company within which the
member practises ;

ii. the spouse, an ascendant or descendant, brother or
sister, or a relative by marriage of the member or of one
of the persons referred to in subparagraph i ; or

iii. the member’s employer or employee ;” ;

(2) by adding the following paragraph at the end :

“For the purposes of subparagraph b of the first para-
graph, “financial interest” means a security within the
meaning of the Securities Act (R.S.Q., c. V-1.1), capital
stock, including an option to acquire such a security or
capital stock and their derivatives or any other debt
obligation.”.

12. Section 3.05.06 is replaced by the following :

“3.05.06. No member may share fees with a person
who is not a member of the Order or of another profes-
sional order or, as the case may be, who is not referred to
in subparagraph a or b of paragraph 1 of the first paragraph
of section 1 or subparagraph a of paragraph 1 of the
first paragraph of section 2 of the Regulation respecting
the practice of the certified general accountancy profes-
sion within a partnership or joint-stock company or that
is not a partnership or joint-stock company within which
the member is authorized to carry on professional activities
under that Regulation.”.

13. Section 4.01.01 is amended

(1) by replacing the portion preceding paragraph a
by the following :

“4.01.01. In addition to the derogatory acts referred to
in sections 57, 58 and 59.1 and those that may be deter-
mined pursuant to the second paragraph of section 152
of the Professional Code, it is derogatory to the dignity
of the profession for a member” ;

(2) by inserting “or joint-stock company” after “part-
nership” wherever it occurs in paragraph a and “and
shareholders” after “partners” ;

(3) by replacing paragraph f by the following :

“(f) to make an assignment of property or to be the
subject of a receiving order within the meaning of the
Bankruptcy and Insolvency Act (R.S.C. 1985, c. B-3) or,
where the member is the sole director and shareholder of
a joint-stock company, to make an assignment of property
or to be the subject of a receiving order within the
meaning of that Act by a final judgment of a court of
competent jurisdiction ;”.

14. The following is inserted after section 4.01.01 :

“4.01.02. It is also derogatory to the dignity of the
profession for a member who practises within a partner-
ship or joint-stock company

(1) to fail to take necessary measures to put an end to
an act derogatory to the dignity of the profession of
certified general accountant performed by a person carry-
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ing on professional activities within the partnership or
joint-stock company and of which the member has been
aware for more than 30 days, or to prevent such an act
from being repeated ;

(2) to continue to carry on activities within the part-
nership or joint-stock company or to have an interest in
the partnership or joint-stock company when the member
has reason to believe that directors, shareholders, partners
or employees practise a profession, carry on a trade,
enterprise or business or hold an office or function that
is inconsistent with the practice of the profession ; or

(3) to continue to carry on activities within the part-
nership or joint-stock company when a person referred
to in subparagraph a of paragraph 1 of the first para-
graph of section 1 or subparagraph a of paragraph 1 of
the first paragraph of section 2 of the Regulation
respecting the practice of the certified general account-
ancy profession within a partnership or joint-stock com-
pany who holds voting shares or who acts as a director
or officer of a partnership or joint-stock company is
struck from the roll or has his or her permit revoked.

4.01.03. Despite section 4.01.02, a member is
authorized to continue practising within a partnership or
joint-stock company in which a person referred to in
subparagraph a of paragraph 1 of the first paragraph of
section 1 or subparagraph a of paragraph 1 of the first
paragraph of section 2 of the Regulation respecting the
practice of the certified general accountancy profession
within a partnership or joint-stock company is struck
from the roll of the professional order or its equivalent
or has his or her permit revoked, if the person

(1) ceases to hold office as a director or officer of the
partnership or joint-stock company within 10 days after
the date on which the penalty or measure imposed
becomes enforceable ;

(2) ceases to attend any meeting of shareholders and
to exercise the right to vote within 10 days after the date
on which the penalty or measure imposed becomes
enforceable ; or

(3) disposes of all voting shares within 180 days after
the date on which the penalty or measure imposed
becomes enforceable.

4.01.04. It is derogatory to the dignity of the profes-
sion for a member to practise within a partnership or
joint-stock company holding itself out to be or giving
the impression that it is governed by the Professional
Code if the partnership or joint-stock company does not

comply with the Professional Code or the Regulation
respecting the practice of the certified general accountancy
profession within a partnership or joint-stock company.

4.01.05. It is derogatory to the dignity of the profes-
sion for a member to enter into an agreement or permit
an agreement to be entered into within a partnership or
joint-stock company of which the member is a partner or
shareholder, including a unanimous agreement between
shareholders, that operates to impair the independence,
objectivity and integrity required for the practice of the
profession or compliance with the Professional Code
and the regulations made thereunder.”.

15. The following is inserted after section 6.01.02 :

“6.01.03. No member may permit the use of the
graphic symbol of the Order by a partnership or joint-
stock company that does not meet the requirements of
the Regulation respecting the practice of the certified
general accountancy profession within a partnership or
joint-stock company.”.

16. Section 7.04 is amended by inserting “general or
limited liability” after “The name of a”.

17. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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O.C. 1103-2005, 16 November 2005
An Act to amend the Act respecting parental insurance
and other legislative provisions
(2005, c. 13)

Parental insurance
— Certain transitional measures relating to the
calculation of average insurable earnings and the
earnings threshold

Regulation respecting certain transitional measures
relating to the calculation of average insurable earn-
ings and to the earnings threshold for the purposes of
parental insurance

WHEREAS, under sections 102 and 105 of the Act to
amend the Act respecting parental insurance and other
legislative provisions (2005, c. 13), the Conseil de gestion
de l’assurance parentale may make regulations on the
matters mentioned therein ;
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