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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

O.C. 996-2005, 26 October 2005
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Activities contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be engaged in by classes
of persons other than physicians

Regulation respecting the activities contemplated in
section 31 of the Medical Act which may be engaged
in by classes of persons other than physicians

WHEREAS, under subparagraph b of the first para-
graph of section 19 of the Medical Act (R.S.Q., c. M-9),
the Bureau of the Collège des médecins du Québec shall
by regulation determine among the activities referred to
in the second paragraph of section 31 of that Act those
which, under certain prescribed conditions, may be
engaged in by classes of persons other than physicians ;

WHEREAS, in accordance with section 94.1 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order may, in a regulation that it is author-
ized to make under that Code or under the Act constitut-
ing the professional order, make compulsory a standard
established by a government or body and provide that
reference to such a standard includes any subsequent
amendment made to it ;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code, subject to sections 95.1 and 95.2 of that Code,
every regulation made by the Bureau of a professional
order under that Code or an Act constituting a profes-
sional order shall be transmitted to the Office des pro-
fessions du Québec for examination and submitted, with
the recommendation of the Office, to the Government
which may approve it with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with that provision, the Gov-
ernment approved, by Order in Council 769-2004 dated
10 August 2004, the Regulation respecting the activities
contemplated in section 31 of the Medical Act which
may be performed by classes of persons other than phy-
sicians ;

WHEREAS, under section 36.1 of the Nurses Act
(R.S.Q., c. I-8), nurses may, if they are so authorized by
regulations made under paragraph f of section 14 of that
Act and subparagraph b of the first paragraph of section
19 of the Medical Act, engage in one or more of the
following activities referred to in the second paragraph
of section 31 of the Medical Act :

(1) prescribing diagnostic examinations ;

(2) using diagnostic techniques that are invasive or
entail risks of injury ;

(3) prescribing medications and other substances ;

(4) prescribing medical treatment ; and

(5) using techniques or applying medical treatments
that are invasive or entail risks of injury ;

WHEREAS it is expedient to replace the Regulation
respecting the activities contemplated in section 31 of
the Medical Act which may be performed by classes of
persons other than physicians in order to allow nurses to
engage in the activities referred to in section 31 of the
Medical Act ;

WHEREAS, in accordance with the second paragraph
of section 19 of the Medical Act, the Office des profes-
sions du Québec and the Ordre des infirmières et
infirmiers du Québec were consulted before the making
of the Regulation respecting the activities contemplated
in section 31 of the Medical Act which may be engaged
in by classes of persons other than physicians ;

WHEREAS the Bureau of the Collège made the Regula-
tion respecting the activities contemplated in section 31
of the Medical Act which may be engaged in by classes
of persons other than physicians ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft Regula-
tion was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 25 May 2005, with a notice that it could be
submitted to the Government for approval on the expiry
of 45 days following that publication ;
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WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office has examined the Regulation
and made its recommendation ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting the activities contem-
plated in section 31 of the Medical Act which may be
engaged in by classes of persons other than physicians,
attached to this Order in Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the activities
contemplated in section 31 of the
Medical Act which may engaged in by
classes of persons other than physicians
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9, s. 19, 1st par., subpar. b)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94.1)

1. The purpose of this Regulation is to determine,
among the professional activities that may be performed
by physicians, those that pursuant to the terms and con-
ditions set out in the Regulation, may be engaged in by a
nurse first surgical assistant, a specialized nurse practi-
tioner contemplated in the Regulation respecting Ordre
des infirmières et infirmiers du Québec classes of
specialties related to the performance of acts contem-
plated in section 36.1 of the Nurses Act approved by
Order in Council 997-2005 dated 26 October 2005, or
another person.

DIVISION I
NURSE FIRST SURGICAL ASSISTANT

2. In order to be authorized to perform the profes-
sional activities described in section 3, a nurse first
surgical assistant must have a minimum of 3 years of
experience in an operating room, including at least 1 year
in the concerned surgical discipline.

He or she must also hold :

(1) a baccalaureate in nursing sciences issued by a
Quebec university, or have completed at least 60 credits
in nursing as part of a university program other than the
program leading to the certificate mentioned in
subparagraph 2 ;

(2) a certificate in perioperative nursing care issued
by the Université du Québec à Trois-Rivières ;

(3) an attestation dating back less than two years,
confirming the successful completion of training in cardi-
opulmonary resuscitation issued by a master instructor
recognized by the Heart and Stroke Foundation of Quebec,
according to the standards detailed in the current edition
of the Handbook of Emergency Cardiovascular Care for
Healthcare Providers.

3. A nurse first surgical assistant may, within the
context of clinical and technical assistance to the sur-
geon and according to a medical prescription, perform
complementary clinical and technical activities during
the surgical procedure under the following conditions :

(1) he or she performs these activities in the presence
of the surgeon responsible for the surgical procedure ;

(2) he or she performs these activities in a hospital
centre contemplated in the Act respecting health serv-
ices and social services (R.S.Q., c. S-4.2) or the Act
respecting health services and social services for Cree
Native persons (R.S.Q., c. S-5).

For the performance of these activities, a nurse first
surgical assistant must maintain his or her skills in cardio-
pulmonary resuscitation by obtaining a biennial attesta-
tion issued pursuant to section 2, subparagraph 3.

At no time may he or she act simultaneously as a
nurse in internal service.

4. A nurse may perform the activities described in
section 3 if he or she abides by the conditions provided
therein, and if on December 28, 2000 :

(1) he or she either held a certificate in perioperative
nursing care issued by the Université du Québec à Trois-
Rivières or was enrolled in a program of studies leading
to this certificate and was issued the certificate ;

(2) he or she had been issued an attestation less than
two years prior, confirming the successful completion of
training in cardiopulmonary resuscitation issued pursu-
ant to section 2, subparagraph 3.
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DIVISION II
SPECIALIZED NURSE PRACTITIONER

§1. Authorized activities

5. A nurse who holds a specialist’s certificate in any
of the classes of specialties stipulated in the Regulation
respecting Ordre des infirmières et infirmiers du Québec
classes of specialties related to the performance of acts
contemplated in section 36.1 of the Nurses Act may
perform the following medical activities, under the terms
and conditions stipulated in subsection 2 :

(1) prescribing diagnostic examinations ;

(2) using diagnostic techniques that are invasive or
entail risks of injury ;

(3) prescribing medications and other substances ;

(4) prescribing medical treatment ; and

(5) using techniques or applying medical treatments
that are invasive or entail risks of injury.

§2. Terms and conditions for authorization

6. A nurse practitioner specialized in neonatology is
authorized to perform an activity stipulated in section 5,
in neonatology, under the following terms and condi-
tions :

(1) he or she engages in that activity with a newborn
infant, whether premature or full-term, who presents a
pathology requiring admission to intensive care or inter-
mediate neonatal care during the infant’s stay in a hospital
centre within the meaning of the Act respecting health
services and social services where tertiary care in
neonatology is provided ;

(2) this activity must be the subject of a rule governing
medical care or a rule governing the use of medicines
that is in force in this hospital centre, unless this involves
prescribing a medication contemplated in Schedule II
or III of the Regulation respecting the terms and condi-
tions for the sale of medications approved by Order in
Council 712-98 dated May 27, 1998, and is performed
in accordance with the provisions of the Règlement sur
les normes relatives aux ordonnances faites par un
médecin, approved by the Office des professions du
Québec on February 23, 2005 and published in the
Gazette officielle du Québec on March 9, 2005, adapted
as required ;

(3) this nurse must maintain his or her skills in
neonatal resuscitation by obtaining a biennial instruc-
tor’s level attestation of training in neonatal resuscita-
tion issued by a master instructor recognized by the
Heart and Stroke Foundation of Quebec according to the
standards detailed in the current edition of Handbook of
Emergency Cardiovascular Care for Healthcare Provid-
ers, published by the Heart and Stroke Foundation of
Canada.

7. A nurse practitioner specialized in nephrology is
authorized to perform an activity stipulated in section 5,
subparagraphs 1, 3 or 4, in nephrology, under the fol-
lowing terms and conditions :

(1) he or she engages in that activity with a patient
suffering from renal failure who requires care and serv-
ices in predialysis, hemodialysis, peritoneal dialysis or
kidney transplantation in a hospital centre within the
meaning of the Act respecting health services and social
services where dialysis care is offered with the aid of a
nephrology department ;

(2) this activity must be the subject of a rule govern-
ing medical care or a rule governing the use of medi-
cines that is that is in force in this hospital centre, unless
this involves prescribing a medication contemplated in
Schedule II or III of the Regulation respecting the terms
and conditions for the sale of medications, and is per-
formed in accordance with the provisions of the
Règlement sur les normes relatives aux ordonnances
faites par un médecin, adapted as required.

8. A nurse practitioner specialized in cardiology is
authorized to perform an activity stipulated in section 5,
in cardiology, under the following terms and conditions :

(1) he or she engages in that activity with a hospital-
ized or ambulatory adult clientele requiring care and
services for heart failure, in secondary prevention, in
post-surgery including heart transplants, in a congenital
heart disease clinic, in hemodynamics, or in electro-
physiology, in a hospital centre within the meaning of
the Act respecting health services and social services,
where cardiology care and services are dispensed by at
least three cardiologists, excluding locum cardiologists ;

(2) this activity must be the subject of a rule govern-
ing medical care or a rule governing the use of medi-
cines that is in force in this hospital centre, unless this
involves prescribing a medication contemplated in Sched-
ule II or III of the Regulation respecting the terms and
conditions for the sale of medications, and is performed
in accordance with the Règlement sur les normes rela-
tives aux ordonnances faites par un médecin, adapted as
required ;
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(3) this nurse must maintain his or her skills in cardio-
vascular resuscitation by obtaining a biennial instruc-
tor’s level attestation of training in cardiovascular resus-
citation issued by a master instructor recognized by the
Heart and Stroke Foundation of Quebec according to the
standards detailed in the current edition of the Hand-
book of Emergency Cardiovascular Care for Healthcare
Providers published by Heart and Stroke Foundation.

§3. Other authorized persons

9. A specialized nurse practitioner candidate contem-
plated in the Regulation respecting Ordre des infirmières
et infirmiers du Québec classes of specialties related to
the performance of certain acts contemplated in section 36.1
of the Nurses Act may perform an activity stipulated in
section 5.

Besides the terms and conditions stipulated in subdi-
vision 2, a specialized nurse practitioner candidate per-
forms this activity under the following terms and condi-
tions :

(1) the activity is performed in a training site indi-
cated on a training card issued pursuant to the Regula-
tion respecting Ordre des infirmières et infirmiers du
Québec classes of specialties related to the performance
of acts contemplated in section 36.1 of the Nurses Act
under the supervision of a medical specialist with the
collaboration of a specialized nurse practitioner or, fail-
ing that, a nurse who has at least three years of relevant
clinical experience ;

(2) the activity is performed insofar as it is required
to complete the program in which he or she is enrolled
and, when the latter is completed, during the period in
which he or she is eligible for the examination prescribed
for that speciality as contemplated in Division III of this
Regulation.

10. A nurse or a person authorized by special
authorization under Section 33 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26) to practise the profession of nursing in
Quebec may perform an activity stipulated in section 5
if he or she is enrolled in a university training program
outside Quebec that leads to a specialized nurse practi-
tioner diploma.

Besides the terms and conditions stipulated in subdi-
vision 2, a person contemplated in the first paragraph
performs this activity under the following terms and
conditions :

(1) the activity is performed in a training site indi-
cated on the list drawn up by the program review sub-
committee, pursuant to the Regulation respecting the
committees on training of the Ordre des infirmières et
infirmiers du Québec edicted by Order in Council 1000-
2005 dated 26 October 2005, indicated in the special
authorization stipulated in the first paragraph, where
applicable, under the supervision of a medical specialist
with the collaboration of a specialized nurse practitioner
or, failing that, a nurse who has at least three years of
relevant clinical experience ;

(2) the activity is performed insofar as it is required
to complete the program in which he or she is enrolled.

DIVISION III

11. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing the activities contemplated in section 31 of the Medi-
cal Act which may be performed by classes of persons
other than physicians, approved by Order in Council
769-2004, August 10, 2004.

12. This Regulation comes into force on the fifteenth
day after its publication in the Gazette officielle du
Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 997-2005, 26 October 2005
Nurses Act
(R.S.Q., c. I-8)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Infirmières et infirmiers
— Classes of specialties related to the performance of
acts contemplated in section 36.1 of the Nurses Act

Regulation respecting Ordre des infirmières et
infirmiers du Québec classes of specialties related to
the performance of acts contemplated in section 36.1
of the Nurses Act

WHEREAS, under section 36.1 of the Nurses Act
(R.S.Q., c. I-8), nurses may, if they are so authorized by
regulations under subparagraph b of the first paragraph
of section 19 of the Medical Act (R.S.Q., c. M-9) and
under paragraph f of section 14 of the Nurses Act, engage
in one or more of the following activities referred to in
the second paragraph of section 31 of the Medical Act :
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