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with a notice that it could be submitted to the Govern-
ment for approval on the expiry of 45 days following
that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 13 of the Profes-
sional Code, the Office des professions du Québec is
submitting the Regulation to the Government for approval ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation to amend the Regulation respect-
ing the medications that a podiatrist may use in the
practice of his profession or administer or prescribe to his
patients, attached to this Order in Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the medications that a
podiatrist may use in the practice of
his profession or administer or prescribe
to his patients *

Podiatry Act
(R.S.Q., c. P-12, s. 12)

1. Schedule I to the Regulation respecting the medi-
cations that a podiatrist may use in the practice of his
profession or administer or prescribe to his patients is
amended

(1) by replacing “Bétaméthasone, diproprionate de”
in the French text by “Bétaméthasone, dipropionate de” ;

(2) by inserting “Lorazepam” and the following speci-
fication after “Loratadine” :

“Pharmaceutical form intended for oral and sublin-
gual administration in anticipation of surgical proce-
dures, containing 0.5 mg or 1 mg of Lorazepam per
tablet

Quantity limited to 4 tablets”.

2. Schedule II is amended

(1) by inserting “Betamethasone acetate and phosphate”
and the following specification after “Benzocaine” :

“Pharmaceutical forms intended for administration
by intramuscular or intradermal injection” ;

(2) by striking out “Pharmaceutical forms intended
for topical application and administration per intrader-
mal or intramuscular injection” in the specification for
“Betamethasone dipropionate” ;

(3) by inserting “Lorazepam” and the following speci-
fication after “Loratadine” :

“Pharmaceutical form intended for oral and sublin-
gual administration in anticipation of surgical proce-
dures, containing 0.5 mg or 1 mg of Lorazepam per
tablet

Quantity limited to 4 tablets”.

3. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 523-2005, 1 June 2005
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Technologues en radiologie
— Standards for diploma or training equivalence
for the issue of a permit by the Ordre

Regulation respecting the standards for diploma or
training equivalence for the issue of a permit by the
Ordre des technologues en radiologie du Québec

WHEREAS, under paragraph c of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe standards
for equivalence of diplomas issued by educational estab-
lishments situated outside Québec, for the purposes of
issuing a permit or specialist’s certificate, and standards
of equivalence of the training of a person who does not
hold a diploma required for such purposes ;

* The Regulation respecting the medications that a podiatrist may
use in the practice of his profession or administer or prescribe to
his patients, approved by Order in Council 1057-91 dated 24 July
1991 (1991, G.O. 2, 3231), has been amended once, by the regula-
tion approved by Order in Council 142-2003 dated 12 February
2003 (2003, G.O. 2, 1013).

O.C. 523-2005, 1 June 2005
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WHEREAS the Bureau of the Ordre des technologues
en radiologie du Québec made the Regulation respecting
the standards for diploma or training equivalence for the
issue of a permit by the Ordre des technologues en
radiologie du Québec ;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every
regulation made by the Bureau of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order shall be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and be submitted, with the
recommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 24 November 2004 with a notice
that it could be submitted to the Government for approval
on the expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS the Office des professions du Québec
received no comments following publication of the draft
Regulation ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Profes-
sional Code, the Office des professions du Québec has
examined the Regulation and made its recommendation ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting the standards for diploma
or training equivalence for the issue of a permit by the
Ordre des technologues en radiologie du Québec, attached
to this Order in Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the standards for
diploma or training equivalence for the
issue of a permit by the Ordre des
technologues en radiologie du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre des technologues en
radiologie du Québec shall send a copy of this Regula-
tion to a candidate wishing to be granted an equivalence
for a diploma issued by an educational institution out-
side Québec or a training equivalence to be issued a
permit by the Order.

2. In this Regulation,

(1) “diploma equivalence” means recognition by the
Bureau of the Order, pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), that a diploma issued by an educa-
tional institution outside Québec certifies that the level
of knowledge and skills attained by its holder is equiva-
lent to the level attained by the holder of a diploma
recognized by a regulation of the Government, made
under the first paragraph of section 184 of the Code, as
giving access to the permit of the Order ;

(2) “training equivalence” means recognition by the
Bureau of the Order, pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Code, that the train-
ing of a candidate shows that the candidate has the level
of knowledge and skills equivalent to the level attained
by the holder of a diploma recognized by a regulation of
the Government, made under the first paragraph of sec-
tion 184 of the Code, as giving access to the permit of
the Order.

DIVISION II
DIPLOMA EQUIVALENCE STANDARDS

3. A candidate holding a diploma issued by an educa-
tional institution outside Québec shall be granted an
equivalence of diploma if the diploma was issued upon
completion of studies of a level equivalent to the college
level comprising a minimum of training hours appor-
tioned as follows :

(1) 2805 hours of training including 2125 hours of
specific training in radiodiagnostic technology appor-
tioned as follows :
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(a) 100 hours of anatomy and physiology applied to
radiodiagnostics ;

(b) 115 hours of physics applied to radiodiagnostics ;

(c) 115 hours on radiodiagnostic apparatus ;

(d) 50 hours in pharmacology and medication adminis-
tration methods ;

(e) 60 hours of care and health and safety in
radiodiagnostics ;

(f) 55 hours of helping relationships and communica-
tion in radiodiagnostics ;

(g) 80 hours of image production in radiodiagnostics ;

(h) 75 hours of radioprotection ;

(i) 275 hours of examination methods in general
radiology, tomodensitometry and ultra-sonography ;

(j) 50 hours of examination methods in radiology and
magnetic resonance imagery ;

(k) 920 hours of clinical practice in general
radiodiagnostics ;

(l) 115 hours of clinical practice in ultra-sonography ;
and

(m) 115 hours of clinical practice in tomodensitometry ;

(2) 2925 hours of training including 2260 hours of
specific training in nuclear medicine technology appor-
tioned as follows :

(a) 60 hours of chemistry applied to nuclear medicine ;

(b) 45 hours of measuring and image production in
nuclear medicine ;

(c) 75 hours of electronics applied to nuclear medicine ;

(d) 60 hours on the effects of radiation on matter and
living beings ;

(e) 105 hours on mathematical problems in nuclear
medicine ;

(f) 60 hours in biochemistry applied to nuclear medicine ;

(g) 45 hours of care methods in nuclear medicine ;

(h) 75 hours in radiopharmacology ;

(i) 60 hours of health and safety and radioprotection
in nuclear medicine ;

(j) 90 hours of anatomy and physiology applied to
nuclear medicine ;

(k) 175 hours on apparatus in nuclear medicine ;

(l) 60 hours of helping relationships and communication
in nuclear medicine ;

(m) 75 hours in data input in nuclear medicine ;

(n) 75 hours of quality control in nuclear medicine ;

(o) 75 hours on the components of urinary and central
nervous systems ;

(p) 60 hours on the components of the heart and
circulatory system ;

(q) 105 hours on the components of the osteo-
articulatory and endocrinian systems ;

(r) 90 hours on the components of the digestive and
respiratory systems and other systems ; and

(s) 870 of clinical practice ; or

(3) 2595 hours of training including 1915 hours of
specific training in radio-oncology technology appor-
tioned as follows :

(a) 100 hours of anatomy and physiology applied to
radio-oncology ;

(b) 125 hours of physics applied to radio-oncology ;

(c) 60 hours of health and safety and radioprotection ;

(d) 75 hours on apparatus and teleradiotherapy ;

(e) 95 hours of dosimetry ;

(f) 60 hours of radio-oncology ;

(g) 160 hours of care methods in external radio-
therapy ;

(h) 45 hours on the making of accessories in radio-
oncology ;

(i) 40 hours in brachytherapy ;

(j) 95 hours of simulation methods ;
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(k) 60 hours of helping relationships and communi-
cation in radio-oncology ;

(l) 700 hours of clinical practice in external radio-
therapy ;

(m) 150 hours of clinical practice in simulation ; and

(n) 150 hours of clinical practice in dosimetry.

4. Despite section 3, where the diploma in respect of
which an equivalence application has been filed was
issued more than 5 years prior to the application and the
candidate’s knowledge, taking into account developments
in the profession, no longer corresponds to the knowledge
which at the time of the application is being taught in a
program of studies leading to a diploma recognized by a
regulation of the Government made under the first para-
graph of section 184 of the Code as giving access to the
permits, the candidate shall be granted a training equiva-
lence in accordance with section 5, if the candidate has
acquired the required level of knowledge and skills since
the diploma was obtained.

DIVISION III
TRAINING EQUIVALENCE STANDARDS

5. A candidate shall be granted a training equivalence
if the candidate demonstrates that his or her level of
knowledge and skills in radiodiagnostic technology, nuclear
medicine technology and radio-oncology technology is
equivalent to the level of knowledge acquired by the
holder of a diploma recognized by a regulation of the
Government, made under the first paragraph of section 184
of the Code, as giving access to the permit of the Order.

To determine the training equivalence of a candidate,
the Bureau shall take all the following factors into con-
sideration :

(1) the nature and duration of the relevant work expe-
rience of the candidate ;

(2) the nature and content of the courses taken and
the results obtained ;

(3) the training periods and the other continuing train-
ing or upgrading activities ;

(4) the total number of years of schooling ; and

(5) the fact that the candidate holds one or more
diplomas issued in Québec or elsewhere.

DIVISION IV
EQUIVALENCE RECOGNITION PROCEDURE

6. A candidate applying in writing for a diploma
equivalence or a training equivalence to be issued a
permit of the Order shall provide the secretary of the
Order with the following supporting documents, and
with the fees for examination of the application payable
pursuant to paragraph 8 of section 86.0.1 of the Code :

(1) the candidate’s academic record including a descrip-
tion of the courses taken, the number of hours of each
and the results obtained ;

(2) a copy of the diplomas held by the candidate,
certified by the educational institution ;

(3) an attestation of the candidate’s successful com-
pletion of the training periods ;

(4) an attestation and description of the candidate’s
relevant work experience ; and

(5) where applicable, an attestation of the candidate’s
participation in continuing training or upgrading activi-
ties in the field since the diploma was obtained.

7. Where the documents forwarded in support of an
equivalence application are written in a language other
than French or English, they must be accompanied by a
translation in French or in English attested to by a sworn
declaration from the person who did the translation.

8. The person designated by the Bureau to examine
the equivalence applications shall make the appropriate
recommendations to the Bureau.

In order to make an appropriate recommendation, that
person may require the applicant for a training equiva-
lence to come to an interview, to pass an examination, to
complete a training period, or all three of those.

9. At the first meeting following the date of receipt of
the recommendation referred to in section 9, the Bureau
of the Order shall decide

(1) to grant a diploma or training equivalence to the
candidate ;

(2) to recognize part of the training equivalence of
the candidate ; or

(3) to refuse to recognize the diploma or training
equivalence of the candidate.
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The Bureau shall notify the candidate of its decision
by registered mail within 15 days of the decision.

Where the Bureau refuses to recognize the equivalence
applied for or recognizes part of the training equiva-
lence, it must, at the same time, inform the candidate in
writing of the programs of study or, as the case may be,
additional training, training periods or examinations that
must be successfully completed, within the time period
allowed, for the equivalence to be granted.

10. A candidate who is informed of the Bureau’s
decision not to recognize the equivalence applied for or
to recognize part of it may apply to the Bureau for
review, provided that the candidate applies to the secre-
tary in writing within 30 days after the date on which the
decision is received.

The Bureau shall, at the first regular meeting follow-
ing the date of receipt of the application, study the
application for review. It must, before making a deci-
sion, allow the candidate to make submissions at the
meeting.

A candidate who wishes to be present at the meeting
to make submissions must notify the secretary at least
five days before the date of the meeting. The candidate
may, however, send written submissions to the secretary
at any time before the date scheduled for the meeting.

The decision of the Bureau is final and must be sent to
the candidate in writing by registered mail within 30 days
following the date of the meeting.

11. This Regulation replaces the Regulation respecting
the standards for equivalence of diplomas for the issue
of a permit by the Ordre des techniciens en radiologie du
Québec, approved by Order in Council 1439-92 dated
23 September 1992.

An application for the recognition of a diploma in
respect of which the committee referred to in section 5
of that Regulation has, before the date of coming into
force of this Regulation, sent its recommendation to the
Bureau of the Order, is examined according to the Regu-
lation that this Regulation replaces.

12. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

6872

Gouvernement du Québec

O.C. 524-2005, 1 June 2005
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Diplomas issued by designated teaching
establishments which give access to permits or
specialist’s certificates of professional orders
— Amendment

Regulation to amend the Regulation respecting diplomas
issued by designated teaching establishments which
give access to permits or specialist’s certificates of
professional orders

WHEREAS, under the first paragraph of section 184 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Govern-
ment may, by regulation, after obtaining the advice of
the Office des professions du Québec, in accordance
with subparagraph 7 of the third paragraph of section 12
of the Code, and of the order concerned, that is the Ordre
professionnel de la physiothérapie, determine the diplo-
mas issued by the educational institutions it indicates
which give access to a permit or specialist’s certificate ;

WHEREAS, under subparagraph 7 of the third paragraph
of section 12 of the Code, the Office must, before giving
its advice to the Government, consult the educational
institutions and the order concerned, the Conférence des
recteurs et des principaux des universités du Québec, in
the case of a university-level diploma, the Fédération
des cégeps, in the case of a college-level diploma and
the Minister of Education, Recreation and Sports ;

WHEREAS, pursuant to that provision, the Office carried
out the required consultations ;

WHEREAS, in accordance with the Regulations Act
(R.S.Q., c. R-18.1), a draft Regulation to amend the
Regulation respecting diplomas issued by designated
teaching establishments which give access to permits or
specialist’s certificates of professional orders, attached
to this Order in Council, was published in Part 2 of the
Gazette officielle du Québec of 20 October 2004, with a
notice that it could be made by the Government on the
expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS, following that publication, no comments
were sent to the Chair of the Office ;

WHEREAS, on 9 February 2005, the Ordre de la
physiothérapie agreed to the proposed amendments ;
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