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Regulation amending the Code of ethics
of agrologists’

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, 5. 87)

1. The Code of ethics of agrologists is amended by
adding, after subdivision 6 of Division III, the following
subdivision :

“§6.1. Lifting professional secrecy in order to ensure
the protection of persons

35.1. The agrologist may, in addition to the cases
provided for in section 35, communicate information
that is protected by professional secrecy, in order to
prevent an act of violence, including a suicide, where
the agrologist has reasonable cause to believe that there
is an imminent danger of death or serious bodily injury
to a person or an identifiable group of persons. However,
the agrologist may only communicate the information to
a person exposed to the danger or that person’s repre-
sentative, and to persons that can come to that person’s
aid. The agrologist may only communicate such infor-
mation as is necessary to achieve the purposes for which
the information is communicated.

35.2. The agrologist who, pursuant to section 35.1,
communicates information that is protected by profes-
sional secrecy in order to prevent an act of violence,
shall:

(1) communicate the information forthwith;

(2) include as soon as possible in the client’s record
the following information:

(a) the grounds supporting the decision to disclose
the information ;

(b) the purpose of the disclosure, the means of com-
munication used and the identity of the person to whom
the information was disclosed.”.

2. This Regulation shall come into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

6562

" The Code of ethics of agrologists was approved by Order in
Council No. 919-2002 dated August 21, 2002 (2002, G.O. 2,
5959). The Regulation has not been amended since.

Draft Regulation

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physical therapists and physical rehabilitation
therapists

— Professional activities that may be engaged in by
persons other than physical therapists or physical
rehabilitation therapists

Notice is hereby given, in accordance with the Regu-
lations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the Bureau of the
Ordre professionnel de la physiothérapie du Québec, at
its meeting held on 17 September 2004, adopted the
Regulation respecting the professional activities that may
be engaged in by persons other than physical therapists
or physical rehabilitation therapists.

The Regulation was transmitted to the Office des
professions du Québec for examination pursuant to
section 95 of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26). It
will then be submitted, with the recommendation of the
Office, to the Government which may approve it with or
without amendment, under the same section, on the
expiry of 45 days following this publication.

According to the Ordre professionnel de la physiothérapie
du Québec, it is necessary to make the Regulation because
of the new professional activities that have been reserved
for physical therapists and physical rehabilitation thera-
pists, following the coming into force of the Act to
amend the Professional Code and other legislative pro-
visions as regards the health sector (2002, c. 33). More
specifically, the Regulation

(1) determines, among the professional activities that
may be engaged in by physical therapists and physical
rehabilitation therapists, those that may be engaged in
by a student registered in the program of studies leading
to a diploma giving access to a permit issued by the
Ordre professionnel de la physiothérapie du Québec or a
candidate for the practice of the profession with a view
to obtaining diploma or training equivalence ; and

(2) specifies the terms and conditions on which such
persons may engage in such activities;

(3) specifies the conditions on which a teacher or
training supervisor may supervise such activities.

In the opinion of the Order, the Regulation has no
impact on businesses, including small and medium-sized
businesses.
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Further information may be obtained by contacting
madame Louise Bleau, secrétaire générale, Ordre
professionnel de la physiothérapie du Québec, 7101, rue
Jean-Talon Est, bureau 1120; telephone : 1 800 361-2001,
ext. 236; fax: (514) 351-2658.

Any person having comments to make on the text
reproduced below is asked to send them, before the
expiry of the 45-day period, to the Chair of the Office des
professions du Québec, 800, place D’ Youville, 10° étage,
Québec (Québec) G1R 5Z3. The comments will be for-
warded by the Office to the Minister responsible for the
administration of legislation respecting the professions;
they may also be forwarded to the professional order that
adopted the Regulation, namely the Ordre professionnel
de la physiothérapie du Québec, as well as to interested
persons, departments and bodies.

GAETAN LEMOYNE,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by
persons other than physical therapists
or physical rehabilitation therapists

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, 5. 94, par. h)

1. Among the professional activities that may be
engaged in by physical therapists or physical rehabilita-
tion therapists, the activities required for the completion
of a program of studies leading to a diploma giving
access to a permit issued by the Ordre professionnel de
la physiothérapie du Québec may be engaged in by a
student registered in the program, on the condition that
the student does so under the supervision of a teacher or
training supervisor who is available to intervene at short
notice.

2. Among the professional activities that may be
engaged in by physical therapists or physical rehabilita-
tion therapists, the activities required for the completion
of training that would allow a person referred to in
section 4 of the Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for the issue of a
physical therapist’s permit or a physical rehabilitation
therapist’s permit, approved by Order in Council 1257-96
dated 2 October 1996, to obtain diploma or training
equivalence may be engaged in by the person, on the
condition that the person does so under the supervision
of a teacher or training supervisor who is available to
intervene at short notice.

B. The teacher or training supervisor referred to in
sections 1 and 2 must meet the following conditions:

(1) be a member of the Ordre professionnel de la
physiothérapie du Québec;

(2) not have been the subject of any penalty imposed
by the committee on discipline or the Order or by the
Professions Tribunal ; and

(3) not have been required by the Bureau, on the
recommendation of the professional inspection committee
or the committee on discipline, to serve a refresher
training period or course pursuant to section 55 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26) in the three years
preceding the date as of which he or she supervises as a
teacher or training supervisor.

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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