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Draft Regulations

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Pharmacists
— Code of ethics
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Code of ethics of pharma-
cists, adopted by the Bureau of the Ordre des pharmaciens
du Québec, may be submitted to the Government for
approval, with or without amendment, on the expiry of
45 days following this publication.

According to the Ordre des pharmaciens du Québec,
the main purpose of this draft Regulation is to adapt
certain rules of ethics to the realities of the practice of
pharmacy within a joint-stock company or partnership
as provided for in the draft Regulation respecting the
practice of pharmacy within a joint-stock company or a
partnership.

The draft Regulation will have no impact on citizens
or businesses.

Further information may be obtained by contacting
Pierre Ducharme, Secretary General of the Ordre des
pharmaciens du Québec, 266, rue Notre-Dame Ouest,
bureau 301, Montréal (Québec) H2Y 1T6 ; telephone :
(514) 284-9588 or 1 800 363-0324; fax : (514) 284-2285.

Any person having comments to make is asked to
send them, before the expiry of the 45-day period, to
the Chair of the Office des professions du Québec,
800, place D’Youville, 10e étage, Québec (Québec)
G1R 5Z3. The comments will be forwarded by the
Office to the Minister responsible for the administration
of legislation respecting the professions ; they may also
be communicated to the professional order that adopted
the Regulation, as well as to interested persons, depart-
ments and bodies.

GAÉTAN LEMOYNE,
Chair of the Office des
professions du Québec

Regulation to amend the Code of ethics
of pharmacists*

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87)

1. The Code of ethics of pharmacists is amended by
inserting the following after section 1.02 :

“1.03. A pharmacist shall take reasonable measures
to ensure that the joint-stock company or partnership of
pharmacists and the persons, employees, shareholders
or partners who collaborate with the pharmacist in the
pharmacist’s practice comply with the Pharmacy Act
(R.S.Q., c. P-10), the Professional Code (R.S.Q., c. C-26)
and the regulations made thereunder.

1.04. When acting in the capacity of director or officer
of a joint-stock company or partnership of pharmacists,
a pharmacist shall ensure that the obligations towards
the joint-stock company or partnership are not exercised
in a manner that is incompatible with the pharmacist’s
obligations towards patients, the public or the profes-
sion.”.

2. Section 3.02.02 is amended by replacing “and of
those generally provided by” by “and, where applicable,
the services of the persons who carry on their activities
within a joint-stock company or partnership of pharma-
cists and generally of”.

3. Section 3.04.01 is replaced by the following :

“3.04.01. No pharmacist shall, in the practice of the
profession, elude or attempt to elude, in respect of his
patients, his personal civil liability or the liability of the
persons with whom he practises, or the liability of the
joint-stock company or partnership of pharmacists within
which he carries on professional activities or the liabil-
ity of any other person carrying on activities therein. A
pharmacist is also prohibited from inserting in a contract
for professional services a clause directly or indirectly
excluding, in whole or in part, that liability.”.

* The Code of ethics of pharmacists (R.R.Q., 1981, c. P-10, r.5)
was last amended by the regulation approved by Order in Council
23-2004 dated 14 January 2004. For previous amendments, refer to
the Tableau des modifications et Index sommaire, Québec Official
Publisher, 2004, updated to 1 March 2004.
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4. Section 3.05.01 is amended by inserting “and the
interest of the joint-stock company or partnership of
pharmacists within which he carries on professional
activities or in which he has an interest” after “interest”.

5. Section 3.05.05 is amended

(1) by inserting “the” before “sharing” and “or to the
extent that both practise within the same joint-stock
company or partnership of pharmacists” after “responsi-
bilities” ;

(2) by adding the following paragraph at the end : “A
pharmacist may allocate his income to the joint-stock
company or partnership of pharmacists within which he
practises.”.

6. Section 3.05.08 is amended by striking out “or a
partnership of pharmacists”.

7. Section 3.05.09 is amended

(1) by striking out “or a partnership of pharmacists” ;

(2) by replacing “or pharmacy” by “, joint-stock com-
pany or partnership of pharmacists or pharmacy”.

8. Section 3.05.10 is amended

(1) by striking out “or a partnership of pharmacists” ;

(2) by replacing “the partnership” by “the joint-stock
company or partnership”.

9. Section 4.01.01 is amended

(1) by replacing “and 58” in the part preceding para-
graph a by “, 58 and 59.1 and those that may be deter-
mined pursuant to the second paragraph of section 152” ;

(2) by inserting the following after paragraph e :

“(e.1) if the pharmacist has no interest in a joint-
stock company or partnership of pharmacists, allowing
the use of his name to give the impression that he has an
interest in the joint-stock company or partnership ;” ;

(3) by replacing paragraph t by the following :

“(t) sharing his fees or the profit resulting from the
sale of medicines with a person who is not a pharmacist,
except with a joint-stock company or partnership of
pharmacists ;” ;

(4) by adding the following at the end :

“(v) practising the profession within a joint-stock com-
pany or partnership of pharmacists in which persons
other than pharmacists have an interest ; and

(w) having an interest in a joint-stock company or
partnership of pharmacists with persons other than phar-
macists.”.

10. The following is added after section 4.01.01 :

“4.01.02. It is also derogatory to the dignity of the
profession of pharmacist for a pharmacist who practises
or has an interest in a joint-stock company or partner-
ship of pharmacists to

(a) fail to take reasonable measures to put an end to
an act derogatory to the dignity of the profession per-
formed by a person carrying on professional activities
within the joint-stock company or partnership and of
which the pharmacist has been aware for more than
30 days, or to prevent such an act from being repeated ;

(b) continue his activities within the joint-stock com-
pany or partnership when, within 10 days after the effec-
tive date of a striking from the roll or permit revocation,
the representative within the meaning of the Regulation
respecting the practice of pharmacy within a joint-stock
company or a partnership (insert the number and date of
the Order in Council approving the Regulation), a part-
ner, shareholder, director, officer or employee continues
to perform his duties or to directly or indirectly hold
rights as a shareholder or partner.

4.01.03. It is also derogatory to the dignity of the
profession of pharmacist for a pharmacist to practise
within a joint-stock company or partnership that holds
itself out to be or gives the impression that it is a joint-
stock company or partnership of pharmacists when any
of the obligations under the Professional Code or the
Regulation respecting the practice of pharmacy within a
joint-stock company or a partnership have not been met.

4.01.04. It is also derogatory to the dignity of the
profession of pharmacist for a pharmacist to enter into
an agreement or permit an agreement to be entered into
within a joint-stock company or partnership of pharma-
cists holding itself out to be a joint-stock company or
partnership, including a unanimous agreement between
shareholders that operates to impair the independence,
objectivity and integrity required for the practice of
pharmacy or compliance by the pharmacists with the
Pharmacy Act, the Professional Code and the regula-
tions made thereunder.”.
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11. Section 5.01 is amended

(1) by replacing “A pharmacist or a partnership of
pharmacists may not engage in, or allow” in the first
paragraph by “No pharmacist shall engage in or permit” ;

(2) by replacing “on his or its behalf,” in the first
paragraph by “on his behalf, or on behalf of the joint-
stock company or partnership within which the pharma-
cist practises,” ;

(3) by replacing “dans sa publicité” in the second
paragraph of the French text by “dans une publicité”.

12. Section 5.02 is amended

(1) by striking out “or a partnership of pharmacists” ;

(2) by replacing “dans sa publicité” in the French
text by “dans une publicité”.

13. Section 5.03 is amended

(1) by striking out “or a partnership of pharmacists”
and “or its”.

(2) by replacing “dans sa publicité” in the French
text by “dans une publicité”.

14. Section 5.05 is amended

(1) by replacing “All members of a partnership of
pharmacists” by “The shareholders, directors and officers
of a joint-stock company and the partners of a partner-
ship of pharmacists” ;

(2) by replacing “jointly and severally” by “solidarily”.

15. Section 5.06 is amended

(1) by replacing “A pharmacist or a partnership of
pharmacists may not, in advertising, associate or allow
the association of the pharmacist’s or partnership’s” in
the first paragraph by “No pharmacist shall, in advertising,
associate or permit the association of the pharmacist’s” ;

(2) by adding “, other than a joint-stock company or
partnership of pharmacists” in the first paragraph after
“Québec” ;

(3) by replacing the second paragraph by the following :

“Despite the first paragraph, a pharmacist or a joint-
stock company or partnership of pharmacists whose
activities other than those related to the practice of
pharmacy are carried on under a commercial name may
mention that affiliation in advertising, provided that the
name and address of the pharmacist or, as the case may
be, the name and address of the head office of the joint-
stock company or partnership of pharmacists are men-
tioned in the advertising. In printed advertising and on
billboards, the name and address of the pharmacist or, as
the case may be, the name and address of the head office
of the joint-stock company or partnership of pharma-
cists must be more prominent than the commercial name.
In radio and television commercials, the name and ad-
dress of the pharmacist or, as the case may be, the name
and address of the head office of the joint-stock com-
pany or partnership of pharmacists must be mentioned
clearly and must be more prominent than the commer-
cial name.” ;

(4) by replacing the third paragraph by the following :

“Advertising under the second paragraph may not
suggest or give the impression that the professional
services described are offered by a natural person or a
joint-stock company or partnership other than the phar-
macist whose name and address are mentioned in the
advertising who has an interest in or is an employee of
the joint-stock company or partnership of pharmacists
mentioned in the advertising or who practices within the
joint-stock company or the partnership.” ;

(5) by striking out “corporate” in the fourth para-
graph.

16. Section 5.07 is replaced by the following :

“5.07. No pharmacist shall, by any means whatso-
ever, engage in advertising intended for the public or
permit such advertising on his behalf or on behalf of the
joint-stock company or partnership of pharmacists within
which he practises, if the advertising is for medicines
listed in the Schedule to the Narcotic Control Act (R.S.C.
1985, c. N-1) or in Schedule G to the Food and Drugs
Act (R.S.C. 1985, c. F-27).”.

17. Section 5.08 is replaced by the following :

“5.08. No pharmacist shall engage in advertising
intended for the public, or permit such advertising, if the
advertising is for a medicine requiring a prescription.



2606 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, September 8, 2004, Vol. 136, No. 36 Part 2

A pharmacist may, inside a pharmacy, indicate on a
fixed sign the price of a medicine referred to in the first
paragraph, provided that the price includes the fees
charged for filling or renewing a prescription for the
medicine. The sign must also indicate the professional
services included in the fees.”.

18. Section 5.09 is amended

(1) by replacing “allows the advertisement on his
behalf of a non-prescription medicine,” in the part pre-
ceding subparagraph 1 of the first paragraph by “permits
the advertising of a non-prescription medicine on his
behalf or on behalf of the joint-stock company or part-
nership of pharmacists within which he practices,” ;

(2) by replacing “advertisement” in subparagraphs 1,
2 and 3 of the first paragraph by “advertising”.

19. Section 5.10 is amended

(1) by striking out “or a partnership of pharmacists” ;

(2) by replacing “de sa pharmacie” in the French text
by “de la pharmacie” ;

(3) by replacing “relatifs” in the French text by
“concernant”.

20. Section 5.11 is amended

(1) by striking out “or a partnership of pharmacists” ;

(2) by striking out “or itself”.

21. Section 5.12 is amended

(1) by striking out “or a partnership of pharmacists” ;

(2) by inserting “including advertising by the joint-
stock company or partnership of pharmacists in which
the pharmacist has an interest,” after “in its original
form,”.

22. The following is inserted after section 5.12 :

“5.13. A pharmacist who practises within a joint-
stock company or partnership of pharmacists must ensure
that advertising by the joint-stock company or partner-
ship conforms to the rules set out in this Division.”.

23. The following is added after section 6.02 :

“6.03. A pharmacist may use or permit the use of the
graphic symbol of the Order in the pharmacist’s adver-
tising or in the advertising of the joint-stock company or
partnership of pharmacists within which the pharmacist
practises to the extent that the symbol is not represented
in a manner that gives the impression that the advertis-
ing comes from the Order.

A pharmacist may not permit the use of the Order’s
graphic symbol by a joint-stock company or partnership
of pharmacists that does not meet the requirements of
section 27 of the Pharmacy Act and the requirements of
the Regulation respecting the practice of pharmacy within
a joint-stock company or a partnership.”.

24. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Pharmacists
— Practice of pharmacy within a partnership or a
joint-stock company

Notice is hereby given in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) that
the Regulation respecting the practice of pharmacy within
a partnership or a joint-stock company, the text of which
appears below, may be submitted to the Government for
approval, with or without amendment, on the expiry of
45 days following this publication.

The draft Regulation contains provisions specifically
intended to govern the terms and conditions on which
pharmacists are authorized to practise within partner-
ships or joint-stock companies, in particular as concerns
the administration of the partnership or joint-stock com-
pany and the holding of shares.

In accordance with Chapter VI.3 of the Professional
Code, the conditions include the requirement for a phar-
macist to maintain liability insurance to cover liability
incurred by the partnership or joint-stock company aris-
ing from fault or negligence on the part of the pharma-
cist. Members will also have to provide the Order with
the required information concerning the partnership or
joint-stock company and maintain the information cur-
rent.
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