
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, August 25, 2004, Vol. 136, No. 34 2545

44. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following its publication in the Gazette officielle du
Québec.

6463

Gouvernement du Québec

O.C. 776-2004, 10 August 2004
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Certified general accountants
— Code of ethics
— Amendments

Regulation to amend the Code of ethics of certified
general accountants

WHEREAS, under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a professional order
must make, by regulation, a code of ethics governing the
general and special duties of the professional towards
the public, the professional’s clients and the profession,
particularly the duty to discharge professional obliga-
tions with integrity ;

WHEREAS, under that section, such code must contain,
inter alia :

(1) provisions stating the terms and conditions accord-
ing to which a professional may communicate the infor-
mation pursuant to the third paragraph of section 60.4 of
the Professional Code ;

(2) provisions setting out the conditions and proce-
dure applicable to the exercise of the rights of access and
correction provided for in sections 60.5 and 60.6 of the
Code, and provisions concerning a professional’s obli-
gation to release documents to his or her client ;

(3) provisions setting out conditions, obligations and
prohibitions in respect of advertising by the members of
the order ;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des comptables
généraux licenciés du Québec made the Regulation
amending the Code of ethics of certified general account-
ants ;

WHEREAS, in accordance with section 95.3 of the
Professional Code, a draft of the regulation was sent to
every member of the Order at least 30 days before being
made by the Bureau ;

WHEREAS, in accordance with the Regulations Act
(R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the Regulation was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
14 January 2004 with a notice that it could be submitted
to the Government for approval on the expiry of 45 days
following that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professional Code, the Office des professions du Québec
has made its recommendations ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation to amend the Code of ethics of
certified general accountants, attached to this Order in
Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Code of ethics
of certified general accountants*

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87)

1. The Code of ethics of certified general accountants
is amended by adding the following section after
section 3.01.06 :

“3.01.07. A member who is informed that an inquiry
is being held or who has been served notice of a com-
plaint regarding the member’s conduct or competence
shall not harass, intimidate or threaten the person who
requested the inquiry or any other person involved in the
events relating to the inquiry or complaint.”.

2. Subdivisions 6 and 7 of Division III are replaced
by the following :

* The Code of ethics of certified general accountants (R.R.Q.,
1981, c. C-26, r.30) has been amended once, by the regulation
approved by Order in Council 441-90 dated 4 April 1990 (1990,
G.O. 2, 741).
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“§6. Provisions intended to preserve the secrecy
of confidential information

3.06.01. Every member must preserve the secrecy of
all confidential information that becomes known to the
member in the practice of the profession.

A member may be released from his or her obligation
to preserve professional secrecy only with the authoriza-
tion of the member’s client or where so ordered by law.
The member may also be released from his or her obli-
gation to preserve professional secrecy only pursuant to
the third paragraph of section 60.4 of the Professional
Code (R.S.Q., c. C-26) if the terms and conditions pro-
vided for in sections 3.06.03 and 3.06.04 are met.

3.06.02. To preserve secrecy with respect to confi-
dential information that becomes known to a member in
the practice of the profession, a member shall

(1) refrain from using such information to the preju-
dice of a client or with a view to obtaining, directly or
indirectly, a benefit for himself or herself or for another
person ;

(2) take the necessary measures to prevent the
member’s colleagues and staff from disclosing or making
use of such information that becomes known to them in
the performance of their duties ; and

(3) avoid holding or participating in indiscreet con-
versations concerning a client and the services provided
to the client.

§6.1. Lifting of professional secrecy to protect
individuals

3.06.03. A member who, pursuant to the third para-
graph of section 60.4 of the Professional Code, commu-
nicates, orally or in writing, information protected by
professional secrecy to prevent an act of violence shall,
for each communication,

(1) enter the following particulars in the client’s
record, in a sealed envelope, as soon as possible :

(a) the name of the person or group of persons
exposed to a danger ;

(b) the name of the person who caused the member to
communicate the information ;

(c) the reasons supporting the decision to communi-
cate the information ;

(d) the name of the person to whom the information
was given ;

(e) the date and time of the communication ;

(f) the mode of communication ;

(g) the content of the communication ;

(2) within five days of the communication, send
the syndic a notice regarding the communication that
includes the reasons supporting the decision to commu-
nicate the information and the date and time it was
communicated.

3.06.04. If it is necessary in the best interests of the
person in imminent danger of death or serious bodily
injury, a member shall consult another member, a member
of another professional order or any other qualified person,
provided the consultation will not prejudicially delay
the communication of the information.

§7. Consultation or access to documents and
correction of information

3.07.01. In addition to the special rules prescribed by
law, a member shall respond promptly, and no later than
within 20 days of its receipt, to any request made by a
client

(1) to examine the documents concerning the client
in any record established in the client’s respect ; or

(2) to obtain a copy of the documents concerning the
client in any record established in the client’s respect.

3.07.02. A member may, with respect to a request
referred to in paragraph 2 of section 3.07.01, charge to
the client reasonable fees not exceeding the cost for
reproducing or transcribing the documents or the cost
for transmitting a copy.

A member who charges such fees shall, before pro-
ceeding with the copying, transcribing or transmitting of
the documents, inform the client of the approximate
amount to be paid.

3.07.03. A member who, pursuant to the second para-
graph of section 60.5 of the Professional Code, denies a
client access to information contained in any record
established in the client’s respect shall notify the client
in writing that the disclosure would be likely to cause
serious harm to the client or to a third person.
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3.07.04. In addition to the special rules prescribed by
law, a member shall respond promptly, and no later than
within 20 days of its receipt, to any request made by a
client

(1) to cause to be corrected, in any document con-
cerning the client included in a record established in the
client’s respect, any information that is inaccurate,
incomplete or ambiguous with regard to the purpose for
which it was collected ;

(2) to cause to be deleted any information that is
outdated or not justified by the object of the record
established in the client’s respect ; or

(3) to file in the record established in the client’s
respect the written comments made by the client.

3.07.05. A member who grants a request referred to
in section 3.07.04 shall issue to the client a copy of the
document or part of the document to allow the client to
see for himself or herself that the information was cor-
rected or deleted or, as the case may be, an attestation
that the written comments of the client were filed in the
record.

Upon written request by a client, a member shall send
a copy of the corrected information or, as the case may
be, of the attestation to any person from whom the
member received the information and to any person to
whom the information was communicated.

3.07.06. A member shall respond promptly to any
request made by a client to retrieve a document given by
the client.

3.07.07. A member may require that a request referred
to in section 3.07.01, 3.07.04 or 3.07.06 be made and
that the right be exercised at the professional domicile of
the member during regular business hours.

3.07.08. A member who fails to reply within 20 days
of receiving a request referred to in section 3.07.01 or
3.07.04 is deemed to have refused to grant the request.”.

3. The Code is amended by adding Divisions V, VI
and VII after section 4.03.01 :

“DIVISION V
CONDITIONS, OBLIGATIONS AND
PROHIBITIONS IN RESPECT OF ADVERTISING

5.01.01. A member practising in a partnership or joint-
stock company of certified general accountants is
solidarily responsible with the other members for com-
plying with the rules respecting advertising, unless the

member can demonstrate that the advertising was done
without the member’s knowledge and consent and despite
the measures taken to ensure compliance with those rules.

5.01.02. No member shall, by any means whatsoever,
engage in or allow advertising that is false, incomplete,
deceitful, or likely to be misleading.

5.01.03. No member shall use means of advertising
that are likely to denigrate or depreciate another mem-
ber or another partnership or joint-stock company of
certified general accountants.

5.01.04. A member who advertises fees shall do so in
a manner that can be understood by the public and shall,
in particular,

(1) keep the amount of such fees in effect for the
period specified in the advertising, which may not be
less than 90 days following the last authorized broadcast
or publication ; and

(2) specify the services included in the fees.

The member may, however, agree with the client on
an amount lower than the amount broadcast or pub-
lished.

5.01.05. In any advertising, no member shall, by any
means whatsoever, give more importance to fees than to
the professional services offered.

5.01.06. In any advertising involving fees, a member
shall specify the period during which such fees are valid,
where applicable. This period may not be less than
90 days.

5.01.07. In any advertising, no member shall promise
that certain results will be achieved.

5.01.08. In any advertising, no member shall use or
allow to be used any endorsement or statement of grati-
tude in the member’s regard.

5.01.09. A member shall keep a complete copy of
every advertisement in its original form for a period of
12 months following the date on which it was last broad-
cast or published.

DIVISION VI
GRAPHIC SYMBOL

6.01.01. The Order is represented by a graphic symbol
that is in compliance with the original held by the secre-
tary of the Order.
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6.01.02. A member or a partnership or joint-stock
company of certified general accountants reproducing
the graphic symbol of the Order for advertising purposes
and on stationery shall ensure that the symbol complies
with the original held by the secretary of the Order.

A member who publishes an article, an opinion, a
commentary or participates in their drafting, and who
uses the graphic symbol of the Order, shall include the
following disclaimer : “This text does not originate from
the Ordre des comptables généraux licenciés du Québec
and engages the liability of its author only.”.

DIVISION VII
NAMES OF PARTNERSHIPS OR JOINT-STOCK
COMPANIES OF CERTIFIED GENERAL
ACCOUNTANTS

7.01. Subject to section 7.02, the name of a partner-
ship or joint-stock company of certified general account-
ants shall include only the names of one or more certified
general accountants practising together.

7.02. The name of a partnership or joint-stock company
of certified general accountants may include the name of
a certified general accountant who has died or retired,
during the one-year period following the certified general
accountant’s death or retirement, provided that the certi-
fied general accountant belonged to the partnership or
joint-stock company at the time of death or retirement.

7.03. Where a certified general accountant withdraws
from a partnership or joint-stock company to practise
alone or within another partnership or joint-stock
company, the certified general accountant’s name must
be removed from the name of the first partnership or
joint-stock company.

7.04. The name of a partnership of certified general
accountants may end with the expression “and associ-
ates” where, in addition to the partners whose names
appear in the name of the partnership, the partnership
has at least two partners or more.”.

4. This Regulation replaces the Regulation respecting
advertising by certified general accountants (R.R.Q.,
1981, c. C-26, r.37) which ceases to have effect on the
date of coming into force of this Regulation, in accord-
ance with section 10 of the Act to amend the Profes-
sional Code and various Acts constituting professional
corporations with respect to professional advertising and
certain registers (1990, c. 76).

5. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

6464

Gouvernement du Québec

O.C. 777-2004, 10 August 2004
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Chartered administrators
— Code of ethics
— Amendments

Regulation to amend the Code of ethics of chartered
administrators

WHEREAS, in accordance with section 87 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must make, by regulation, a code of
ethics governing the general and special duties of the
professional towards the public, the professional’s clients
and the profession, particularly the duty to discharge
professional obligations with integrity ;

WHEREAS, under the same section, the code of ethics
must include, inter alia, provisions stating the terms and
conditions according to which a professional may com-
municate the information pursuant to the third paragraph
of section 60.4 of the Professional Code ;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des administrateurs
agréés du Québec made the Regulation to amend the
Code of ethics of chartered administrators ;

WHEREAS, in accordance with section 95.3 of the
Professional Code, a draft of the Regulation was sent to
every member of the order at least 30 days before it was
made by the Bureau ;

WHEREAS, in accordance with the Regulations Act
(R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regulation was published
in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of 10 March
2004, with a notice that it could be submitted to the
Government for approval on the expiry of 45 days fol-
lowing that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has made its recommendations ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :
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