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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

O.C. 769-2004, 10 August 2004
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Activities contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be performed by classes
of persons other than physicians

Regulation respecting the activities contemplated in
section 31 of the Medical Act which may be per-
formed by classes of persons other than physicians

WHEREAS, under subparagraph b of the first paragraph
of section 19 of the Medical Act (R.S.Q., c. M-9), the
Bureau of the Collège des médecins du Québec shall by
regulation determine among the activities referred to in
the second paragraph of section 31 of the Act those which,
under certain prescribed conditions, may be engaged in
by classes of persons other than physicians ;

WHEREAS, in accordance with section 94.1 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order may, in a regulation that it is author-
ized to make under the Code or under an Act constituting
the professional order, make compulsory a standard estab-
lished by a government or body and provide that reference
to such standard includes any subsequent amendment
made to it ;

WHEREAS the Bureau made the Regulation respecting
the acts contemplated in section 31 of the Medical Act
which may be done by classes of persons other than
physicians (Suppl. 871) ;

WHEREAS the Act to amend the Professional Code
and other legislative provisions as regards the health
sector (2002, c. 33) establishes a new division of fields
of professional practice in the health sector ;

WHEREAS it is expedient to replace the Regulation
respecting the acts contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be done by classes of persons
other than physicians ;

WHEREAS, pursuant to the second paragraph of
section 19 of the Medical Act, the Office des professions
du Québec, the Ordre des infirmières et infirmiers du
Québec, the Ordre des infirmières et infirmiers auxiliaires
du Québec, the Ordre professionnel des inhalothérapeutes
du Québec, the Ordre des pharmaciens du Québec, the
Ordre professionnel des technologistes médicaux du
Québec, and the Association des orthoptistes were con-
sulted prior to the making of the Regulation respecting
the activities contemplated in section 31 of the Medical
Act which may be performed by classes of persons other
than physicians ;

WHEREAS the Bureau of the Collège made the Regu-
lation respecting the activities contemplated in section 31
of the Medical Act which may be performed by classes
of persons other than physicians ;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every
regulation made by the Bureau of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order shall be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and submitted, with the
recommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec dated 6 August 2003, with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS the Chair of the Office des professions
received no comments following the publication of the
Regulation ;

WHEREAS the Office has examined the Regulation
and made its recommendation ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

LEVESQLU
O.C. 769-2004, 10 August 2004
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THAT the Regulation respecting the activities contem-
plated in section 31 of the Medical Act which may be
performed by classes of persons other than physicians,
attached to this Order in Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the activities
contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be performed by
classes of persons other than physicians
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9, s. 19, 1st par., subpar. b)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94.1)

1. The purpose of this Regulation is to determine
amongst professional activities that may be performed
by physicians those which, pursuant to the conditions
provided therein, may be performed by a nurse first
surgical assistant.

In order to be authorized to perform the professional
activities described in section 2, a nurse first surgical
assistant must have a minimum of 3 years experience in
an operative room, 1 year of which being in the con-
cerned surgical discipline.

He or she must also be the holder of

(1) a baccalaureate in nursing sciences issued by a
Quebec university or he or she has completed at least
60 credits in nursing sciences in the course of a program
of university studies other than the program leading to
the certificate mentioned in section 2 ;

(2) a certificate in perioperative nursing care issued
by the Université du Québec à Trois-Rivières ;

(3) since less than two years, of an attestation confirming
the successful results of training in cardio pulmonary
resuscitation issued, by a master instructor recognised
by the Heart and Stroke Foundation of Quebec, according
to the standards established by the Handbook of Emer-
gency Cardiovascular Care for Healthcare Providers,
2003 Edition, of the Heart and Stroke Foundation of
Canada.

2. A nurse first surgical assistant may, in the course
of a clinical and technical assistance to the surgeon and
according to a medical prescription, perform the com-
plementary clinical and technical acts during the surgical
procedure under the following conditions :

(1) he or she performs these activities in the presence
of the surgeon responsible for the surgical procedure ;

(2) he or she performs these activities in a hospital
centre as contemplated in the Act respecting health
services and social services (R.S.Q., c. S-4.2) or the Act
respecting health services and social services for Cree
Native persons (R.S.Q., c. S-5).

For the performance of these activities, he or she must
maintain their knowledge in cardio pulmonary resusci-
tation by obtaining a biennial attestation issued pursuant
to the third paragraph of the third sub-paragraph of
section 1.

He or she may not practice at no time simultaneously
as a nurse in internal service.

3. A nurse may perform the activities described at
section 2, if he or she abides by the conditions as pro-
vided therein and if on 28 December 2000 :

(1) he or she was, either the holder of a certificate in
perioperative nursing care issued by the Université du
Québec à Trois-Rivières, or enrolled in a program of
studies leading to the issuing of this certificate and if he
or she became the holder of the certificate ;

(2) he or she is the holder, since less than two years,
of an attestation confirming the successful results of
training in cardio pulmonary resuscitation issued pursuant
to the third paragraph of the third sub-paragraph of
section 1.

4. This Regulation replaces the Regulation respecting
the acts contemplated in section 31 of the Medical Act
which may be done by classes of persons other than
physicians, enacted on 18 September 1981 (Suppl. 871).

5. This Regulation comes into force on the fifteenth
day after its publication in the Gazette officielle du
Québec.
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